Macron: Un fel de război civil european

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat marți, în Parlamentul European, tendinţele naţionaliste şi populiste, susţinând că apare un „război civil” în Europa şi subliniind că soluţia „nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei”.

„Nu putem pretinde că ne aflăm în vremuri normale, există dubii asupra Europei, apare un fel de război civil european, dar nu trebuie să cedăm fascinaţiei sistemelor nonliberale şi egoismelor naţionale”, a declarat Emmanuel Macron marţi, într-un discurs rostit în Parlamentul European, citat de presa străină.

„Unii ne spun că cetăţenii nu mai vor Europa. Dar nu cetăţenii sunt cei care au abandonat ideea europeană, ci suntem ameninţaţi de trădarea unor categorii de intelectuali”, a avertizat liderul francez, denunţând „naţionalismul”.

Emmanuel Macron a subliniat că trebuie „reactivată Europa popoarelor, prin alimentarea sursei democraţiei, prin forţa modelului democratic european”. „Este vorba de modelul democratic care ne aduce împreună, acest model nu este nici abstract, nici desuet. (…) Soluţia nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei”, a insistat Macron.

„Eu fac parte dintr-o generaţie care nu a cunoscut războiul, dintr-o generaţie care îşi permite luxul de a uita: dar nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnanbuli care îşi uită trecutul şi nu vede problemele prezentului. Vreau să fac parte dintr-o generaţie care a decis să apere cu fermitate democraţia. Trebuie să luptăm pentru apărarea suveranităţii europene de impulsurile autoritariste ale celor care au uitat trecutul; am luptat pentru acest model, nu trebuie să cedăm”, a subliniat preşedintele Franţei.

Referindu-se la problema imigranţilor extracomunitari, liderul de la Paris propune crearea unui program european pentru finanţarea colectivităţilor locale care primesc refugiaţi, în scopul depăşirii „dezbaterii toxice” pe tema cotelor de distribuire stabilite de Comisia Europeană.

Emmanuel Macron a justificat decizia Franţei de a participa alături de Statele Unite şi Marea Britanie la bombardamentele din Siria. „Apărăm principiile şi drepturile, dar lăsăm altora realitatea copiilor şi femeilor ucişi în atacul cu clor? Nu, nu şi nu! Am distrus trei baze de fabricare a armelor chimice fără a provoca nici măcar o victimă. Nu am declarat război regimului Bashar al-Assad, intervenţia nu se aseamănă în niciun un fel cu cele din Irak sau Libia, doar am salvat onoarea comunităţii internaţionale”, a argumentat Emmanuel Macron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Ce dovada mai clara avem ca acest pion al globalismului desantat canta dupa texte scrise de cupola!? Adica NU natiunilor! DA popoarelor (a se citi maselor de indivizi alienati de propria lor istorie si civilizatie, o masa manipulata de corporatisti( un joint venture intre sistemul bancar si mass media)…
    Sigur ca suntem in razboi! Natiune vs Fictiunea artficial creata a Statelor Unite ale Europei…! Intrebare: acesta creatie non statala a reusit in SUA? …au trecut peste 200 de ani de la crearea lor la 1787 si inca nu sunt o natiune…si nici nu vor fi. Dar Europa este altceva mult mai profund…Europa Natiunilor suverane si independente, egale in drepturi ce cauta impreuna un destin mai bun pt cetatenii fiecarui stat national in parte…asta este cheia pacii si bunastarii pe continent!

    • Nu te mira , a fost bancherul lui Rotschil si de aceea a fost desantat la conducerea frantei (cu f ca nu mai merita respectul meu ) cu tinta cu bataie lunga , conducerea UE , luind locul albionului linga Germania si ambii rivnind la fostele colonii stabilite la inceput de secol 20 cind si-au impartit intre ei , trasind cu rigla frontiere , zona araba din nordul Africii .

    • .Ai dreptate, si eu am aceleasi idei … am mai postat o data ceva legat de postarea ta de mai sus (sper ca nu te deranjeaza persoana a II-a singular …) despre un film (nu mai tin minte titlul) in care chiar in final Brad Pitt (in rolul unui asasin platit) da o replica tare : „America nu e o tara, America e o afacere” ! … Probabil ca, tras cu sforile de „şefii” sai, cam asa gindeste si Macron despre Europa …

  2. Musiu Macron sa-si vada de tarisoara lui pe tema „razboiului civil”, caci se face ca nu vede ce se intampla. Cica generatia lui nu a cunoscut razboiul… dar sutele de morti si mia de raniti in propria lui tara din cauza atentatelor din ultimii 3 ani ce reprezinta? daca nu victime inocente ale unui razboi intern?

  3. Râde hârb (îndoctrinat) de oala sparta. Va ajunge si el la 6% de popularitate, la fel lui Hollande furiosu’.

    • Si de ce crezi ca-l intereseaza? Dupa ce termina treaba, osa primeasca cateva zeci de milioane. Si ca sa nu zica nimeni ca ar fi spaga, o sa fie invitat sa tina 2-3 conferinte cu 10 milioane bucata. La fel a fost radplatit si szakozi si obama si clinton..

  4. Micron ăsta cu baba nu știe ceva. UE este un PARTENERIAT al țărilor europene, care sunt la același rang politic, Niciunul nu poate avea tendința de a impune sau subordona o altă țară. criteriile neindeplinite , prealabil nu ulterior, stabilite, sunt motive de sancționare a țării respective. Franța, o țară cae nu recunoaște minoritățile sale naționale, , acum sufocată de imigranți, vine și dă lecții altora care respectă aceleași criterii, țin la nație și cultura proprie, pe care nu dorește s-o dilueze sau piardă. Deci macron are vârsta babei lui senile.

  5. Ne-a saturat franta asta de lectiile ei despre ce si cum ambalate in sclipici.
    Oare ce matrapazlacuri de bon-ton frantuzesti a cerut ministrul de externe al astora sa fie uitate de kovesi pentru sustinerea fatisa ,identica cu demiterea lui basescu la referendum,in ciuda romanilor?
    Unii stiu,altii banuiesc.

  6. Asta-i ori un idiot ca nu stie cu-i se adreseaza (in afara de prostitii vestici ai lor ) ori , mai curind ne crede pe toti europenii , ca pe prostii lui . Editat nu vede ca Europa asta a lor mizerabila este pe duca , datorita umilintei si raptului la care a fost supus estul ei . Ce folos ca lee-au adus marketurile , daca le-au distrus locurile de munca si sursa de existenta , luindu-le bogatiile cu japca , in numele integrarii . Numai un ww3 mai poate rezolva problema si asta pentru cine mai ramane in viata . Azi , lumea e-n schimbare , vechiul tine cu dintii de privilegii , lupii tineri a-u inshfascat halci dim imperiu datorita prostiei si lacomiei imperiale si azi , cu , cutitul ajuns la os sint capabili sa moara cu ochii lacrimind la mormanele de aur jepcuite in secole de la 3/4 din populatia lumii . Baal , Mamona , Vitelul de aur , la astea se inchina inca de pe timpul Templierilor . La inceputul sec. 13 si-au pacalit adversarii , azi nu cred ca mai sint in stare de pacaleala si de aceea cauta razboiul cit inca se mai simt in putere .

  7. Acest micron cu minte de macrou, bate campii alaturi de baba lui (merkela). Nationalismul s-a reactivat tocmai datorita actiunilor abjecte ale UE si USA la adresa unor tari. Si se va amplifica, cu toata vorbaria lui de doi centi. Si teama lui ca nu vor mai putea fura si jefui tarile est-europene. Sper ca in 2019 si in Romania sa dispara lacheul si sa se activeze nationalismul adevarat, alaturi de tarile cu coloana vertebrala ca Polonia , Ungaria, Cehia.

  8. Monsieur le Vorbe Goale. Asta e Macrou. Una predica si alta face. Franta macroniana a ajuns sa sfideze legea si institutiile internationale bombardand alte tari sub diverse pretexte. Respectul e reciproc.

  9. „reactivată Europa popoarelor”… ce spune bolovanul asta de Macron?! Pai asta vrea V. Orban, o Europa a popoarelor europene! Macron vrea un amalgam in care tocmai popoarele europene sa-si piarda identitatea si sa se asimileze in valul musulman care vine peste noi. Eu nu inteleg, daca Macron sau Merkel vor migranti sa-i ia in Franta si Germania, dar de ce sa oblige si vecinii sa ia migranti daca nu vor?! Pai fiecare sef de stat sa-si conduca PROPRIUL STAT nu si al vecinilor!

    • Stau si ma intreb cat o sa mai dureze pana cand o sa invatati cu toti ca un presedinte sau un cancelar NU SUNT „sefi de stat”, ci REPREZENTANTI ai statelor. Iar de amestecul in treburile altora tot noi toti trebuie sa invatam ca acestea au loc atata timp cat le permitem sa se amestece. Uitati-va si la KWJ: este PRESEDITELE Romaniei (functie de reprezentare), nu este SEFUL Romaniei. Dar pentru ca nimeni nu i-a dat peste gheare in privinta asta i s-a urcat la cap si face ce face. Cum explicit a facut-o si Basescu, care chiar afirma ca el ar fi „seful statului”. Stam si ne certam intre noi pentru nimicuri sau false subiecte, dar problemele realmente importante nu le abordeaza public aproape nimeni. Si daca noi nu ne rezolvam problemele importante, atunci cine o va face pentru noi? Dupa cum vedeti, Macron se preocupa … de problemele altora. Voi ocupati-va in continuare cu securistii, neosecuristii, comunistii si dracu’ stie ce alte etichete fara continut si sens se mai vehiculeaza pe aici. Cand o sa va reveniti va fi prea tarziu. Si inca ceva: Bascalia nu ajuta la nimic. Vorba aia: Razi tu, razi, da’ purceaua-i moarta in cotet.

  10. Io cred ca , avand ambii neveste prefesoare , si el si al nostru , doamnele prefesoare ii ghidoneaza la ce si cum sa faca , bineinteles la nasoale , ca sa se distreze . Nu, ca , cine se aseamana se-aduna ? Cu diferenta ca ala este patriot . Alivoar !

  11. @.Emmanuel Rothschild : nu-l acuza pe Macron de gândire, te rog frumos! nu-l insulta. Individul nefiind decât narcisist. Principiul placerii (criminale), vezi Freud (Sigmund).

  12. .Ha ha ! Dobitocul asta vorbeste de „democratie” ?!? Tocmai el, care s-a sculat acum citeva zile cu faţa la cearceaf, a mai vazut-o si pe maimuţa de nevasta-sa alaturi in pat si a suferit din nou un şoc si apoi, „uitind” pur si simplu ca mai exista si Parlament (Assamblée Nationale) a hotarit de unul singur ca Siria trebuie atacata ! (apropo, la fel a facut si babaciunea de la Londra, si ce pacat, ce frumos behaie parlamentarii englezi cind aproba !). Asa ca, dupa ce si-a aratat din plin, in numai un an, caracterul infect pe plan intern, acum o face si crezindu-se buricul Lumii ! Ia uitati-va la el ce „pozeaza”, zici ca s-a dus la fotograful pentru miri de pe Lipscani !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.