Socoteala lui Stolojan: „O aiureală”

Fostul premier Theodor Stolojan critică posibilitatea de a investi banii din Pilonul I de pensii, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. În opinia lui Stolojan, este „o aiureală”.

„Este o aiureală, pentru că orice scoţi din sistemul general de pensii ca să investeşti trebuie să vii să dai o subvenţie mai mare din bugetul de stat, pentru că există un număr de pensionari în prezent în dreptul de pensii la care pensia trebuie plătită. Deci dacă tu te apuci şi o parte din veniturile sistemului general de pensii public vrei să le scoţi de acolo, să le investeşti, înseamnă că trebuie să completezi de undeva banii necesari pentru plata pensiilor la zi. Este o aiureală economică”, a afirmat Theodor Stolojan la RFI.

Totodată, acesta susține că ideea Ministerului de Finanţe de a-i pune pe români să aleagă între Pilonul I şi Pilonul II de pensii nu are nici un sens.

„Este o surpriză neplăcută, pentru că domnul Teodorovici, ministrul Finanţelor, este unul din puţinii miniştri din actualul Guvern, care poate raţiona economic, pe baza unor principii sănătoase. Din păcate, sigur că influenţa politicului aici este mult mai mare şi discut de o politică abuzivă, de o gândire economică rudimentară. Discutăm de două sisteme de pensii complet diferite: sistemul public de pensii general, în care cei care astăzi muncesc plătesc contribuţii la fondul de pensii din care se plăteşte pensia celor care astăzi sunt la pensie şi acel sistem privat obligatoriu de pensii, în care fiecare om în momentul în care începe activitatea lui, pentru care primeşte un venit începe şi-şi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii lui active, este proprietatea lui. A discuta acum ca să-l faci opţional înseamnă, dacă vrei să stai în limitele unor principii economice, să creezi un stimulent pentru cei care astăzi vor să aleagă numai sistemul 1 şi să renunţe la sistemul privat, pentru că altfel nu are nici un sens”, a mai spus europarlamentarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8519 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Stolojan are dreptate si nu sunt fan al lui, din contra. Viitorul este cel al conturilor individuale de pensii. Din contra, ar trebui sa creasca procentul la pilonul 2 si pilonul 1 sa fie initial degrevat dupa care sa se renunte in timp, 25-35 de ani….., la el.Salariatii si patronii sa fie incurajati sa contribuie la pilonul 2 prin facilitati fiscale. Poate doar militarii si magistratii, nu si politistii, sa ramana pe pilonul 1, dar si aici sa fie optional.

    • Pana la „viitor”, PSD are grave probleme cu Promisiunile Exorbitante facute Pensioanrilor in campania electorala din 2016, PLUS problemele si mai si Plata Pensiilor Speciale care in 2017 efectiv au EXPLODAT, pentru ca au costat aproape 7 Miliarde Lei:
      „150.000 de beneficiari ai Pensiilor speciale au costat bugetul de stat peste 6,94 Miliarde Lei în anul 2017, cu 28% mai mult decât în 2016. O serie de legi adoptate de coaliție le oferă privilegii pe viaţă militarilor, magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, piloţilor, grefierilor etc.”
      http://www.economica.net/pensii-speciale-2017_152450.html

      Pentru asta se preocupa PSD de Pilonul 2, vrea ca Banii din Pilonul 2 sa mearga la Pensiile lor Speciale, pentru ca la Pensiile pe baza de Contributivitate au deja Deficit de Ani buni!

  2. Teodorovici e un gargaragiu!
    NU a FACUT nimic la Ministerul de Finante desi lucreaza acolo de ani buni!
    NIMIC!
    Incompetent grav, ca si Ionut Misa!
    E evident ca rezerva de cadre competente a PSD s-a terminat, semianalfabetii si incompetentii lui Dragnea se intrec intre ei!
    Mai mare rusinea!

  3. O fotografie mai recentă cu domnul Stolojan considerați că ar putea fi considerată și „obiect de colecție” ?

  4. Oricat se invarte in jurul cozii, basistul pur si dur Stolojan nu explica in mod clar de ce este rau ca Pilonul 2 sa fie OPTIONAL ? Dreptul la optiune, la alegerea unor variante concurente, mi se pare ca este un principiu liberal; in schimb, a-i obliga pe oameni sa contribuie la ceva reprezinta, in esenta, opusul ! De ce oare nimeni nu vorbeste, totusi, de posibilitatile existente pe piata, cu alte optiuni de „pensii private”, oferite complementar de anumite societati de asigurari si fonduri de investitii (in afara Pilonului 2)?

  5. Pilonul 2 de pensii e o inginerie financiară de facut bani multi pentru administratorul privat.Adica luat banii din contributiile pensionarilor (care nu au fost întrebați daca o parte din banii lor vor sa fie administrati de privati) si trecuti la pilonul 2 ca la implinirea vârstei de pensionare sa primesti 50 lei….. supimentar fata de pensia de la stat, adica o magarie cu acte in regula.Ma asteptam ca ministrul de finanțe si cel al muncii sa anunte desființarea pensiilor speciale astfel se rezolva miliardul euro lipsă din bugetul pensionarilor.Dar m-am înșelat, așteptările sunt prea mari de la doi incurca lume și din pacate nu sunt singurii din actualul guvern !

  6. o poziţie clar „liberală” dreptul de a alege este un”moft” liberalismul înseamnă că obligatoriu” la dl prim ministru care a confiscat valuta privaţilor. oare cel opreşte pe cetăţean să cotizeze 30 % la pilonul 2. în fapt a crescut cota de contribuţie la pensia de stat. dacă e lege şi băieţii de cartier o votează e musai.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.