Ierusalim – dreptate și oportunism

ierusalim

Am salutat mutarea ambasadei americane la Ierusalim (vezi A. Marga, Ierusalimul – test de integritate), având în vedere multe date, inclusiv dintr-o experiență profesională în capitala Israelului. Fapt este că, de la Abraham Lincoln la Donald Trump, Statele Unite au promovat normalizarea situației evreilor conform echității istorice. Iar declarația prim-ministrului Benjamin Netanyahu, că are ușile deschise în vederea negocierilor pentru o pace cuprinzătoare, deschide perspective noi acesteia.

Din toate rațiunile, așadar, decizia actualei guvernări din România de a muta de asemenea ambasada la Ierusalim este temeinică și salutară. Țara noastră nu este prima care face pasul, iar amânarea nu ar aduce nimic.

Politica practică este, cum se știe, altceva decât aplicarea cunoștințelor istorice și teoretice. Dar în mod normal,  nu este ceva rupt de acestea, de clarviziune și inițiative responsabile, iar dacă este rupt, cum se observă din nou astăzi, atunci costă. Nu vedem oare în însăși experiența acestor ani a României unde duce divorțul politicii externe de cunoștințe și de inițiative în materie?

Chestiunea Ierusalimului are cel puțin patru aspecte – juridic, istoric, religios, militar – aflate, fiecare, în prim plan. Dar sub nici unul, cei care fac acum driblinguri păguboase în jurul legitimei decizii luate de Casa Albă și urmată de multe țări, între care și România, nu au dreptate.

Un „sfătuitor“ spune că mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar încălca dreptul internațional. În fapt, nu există vreo reglementare de drept internațional, la propriu, care să împiedice mutarea unei ambasade în capitala unui stat suveran. Este însă încălcare a dreptului internațional să cauți să împiedici un stat suveran să-și stabilească capitala unde hotărăște!

Unii aduc în discuție hotărârile Consiliului de Securitate și ale Comisiei Europene. Există, se știe, rezoluții adoptate în contexte variate, dar ele nu și-au propus nicidecum să blocheze mersul istoriei. Organisme cu importanța celor amintite și-au asumat de la început că nimeni pe lume nu poate monopoliza creativitatea istorică. Opiniile oricui sunt expuse reexaminării într-o lume în schimbare care solicită inteligența, cultura și responsabilitatea.

Sunt și vorbitori care trimit mutarea ambasadei în capitala statului Israel într-un viitor indefinit – „atunci când se va negocia pacea“. Aceasta, pacea, este, firește, scopul, dar cei care argumentează astfel ignoră cu bună știință împrejurarea că nu a ieșit destulă pace din strategia aplicată în Orientul Mijlociu în ultimele decenii. Și din acest punct de vedere, un pas nou este mai mult decât necesar –  dacă se poate spune așa. Poate că sunt necesari mai mulți pași noi, dar cineva trebuie să aibă curajul și clarviziunea de a-i face, iar acum este ocazia unui astfel de pas.

„Să stăm și să vedem ce fac ceilalți“ – ne spun unii cu pretenția de superlativă înțelepciune! Pentru că ia dreptatea istorică drept o chestiune relativă la cine și ce spune, „argumentul“ este eronat, încât nu merită comentat. El ține de un oportunism politic ce îndepărtează aliați și, până la urmă, izolează, chiar dacă, în prima clipă, pare altfel. Verticalitatea în numele propriilor interese legitime este totdeauna o politică mai bună decât plierea la opinii trecătoare.

Sunt și dintre cei care avertizează că România ar renunța la statutul  dobândit în ultimii șaizeci de ani. Acesta ar fi unul de „broker“. „Broker“? Lucrurile stau altfel. Când a contat, România nu a fost doar „broker“ în Orientul Mijlociu, ci o voce clară, proprie, care a cucerit respectul. De aceea, analogia este nefericită, căci pierzi dacă ești doar „broker“, în vreme ce alții sunt actori! În fapt, România nu ar fi în linia reușitei din 1967 dacă ar fi doar „broker“ și nu ar avea o politică răspicată. Politica externă și diplomația ce duc la țintă nu sunt pachete de combinații ieftine, mai curând șmecherești, căci presupun viziuni și calcule de consecințe durabile.

Mulți în România actuală vor să blocheze schimbări apelând la intervenția președintelui țării. Înainte de orice, aceștia ar trebui să recitească legea fundamentală. Căci, în conformitate cu Constituția ţării, „preşedintele reprezintă statul român“ (art. 80), dar guvernul este cel care „asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice (art. 120). Este evident, din toate articolele, că Guvernul lucrează sub controlul  Parlamentului, că Parlamentul este cel care aprobă acordurile între state şi că preşedintele reprezintă statul român. Pe de altă parte, preşedintele, guvernul şi Parlamentul trebuie să conlucreze, respectându-şi reciproc competenţele. Președintele nu decide, însă, politica externă a țării și nu este constitutional să o facă. Am spus oficial, deja în 2012, că trebuie ieșit din „politica externă uninominală“ – care, la drept vorbind, nu a adus nici un avantaj României în ultimii paisprezece ani. „Gândirea în condiţii de pluralism“ poate fi un instrumentul  eficace, precum în orice democrație demnă de nume.

Unii invocă situația locurilor sfinte de la Ierusalim pentru a refuza evreilor dreptul de a-și stabili capitala acolo. Aducerea în discuția despre ambasade a locurilor sfinte  atestă cât de mare este încă nevoia de cultură și de informare în subiect.  În definitiv, suntem după două secole de acumulări noi în privința istoriei  de impact universal din celebra cetate. Tabloul este nou, iar replicile sunt, astfel, la îndemână. Invocarea locurilor sfinte în discuția despre ambasade este dintru’ început fără suport, căci nu este deloc firesc și nu scrie undeva , ca poporul din rândul căruia s-a înălțat Iisus Christos și din tradițiile căruia s-a împărtășit Mohamed să fie împiedicat să-și organizeze propria țară și capitala ei. Se înțelege că accesul internațional la locurile sfinte trebuie asigurat, dar posibilitatea ca orice iudeu, creștin și muslim să ajungă la Ierusalim are o reglementare distinctă și o va avea. Ea nu este afectată de amplasarea capitalei Israelului la Ierusalim.

Se mai invocă complicațiile care ar interveni în regiune. Nu se ia, însă, în seamă faptul că situația din Orientul Mijlociu  este gravă deja de decenii. Complicațiile erau și la decizia din 1967, când opiniile erau tot diferite și animate. Orientul Mijlociu nu se poate pune însă în mișcare spre o soluție durabilă fără noi și curajoase inițiative. Peste toate, de respect te bucuri mai curând îmbrățișând o soluție care duce înainte, decât aplaudând statul pe loc.

Nu ignoră aproape nimeni că în jurul Ierusalimului interesele sunt diverse. Dar recunoașterea capitalei Israelului la Ierusalim nu închide șansa negocierilor, ci abia o deschide din nou. Așa stând lucrurile, respectul cel mai profund pentru cineva –  oricine ar fi – este nu să-l flatezi cu orice preț, ci să-i fi partener într-o întreprindere. Din nou trebuie spus că decizia din 1967 nu a scăzut, ci a mărit respectul pentru România în toate direcțiile, căci o nouă situație creează oportunități fiecăruia.

Poziția față de Ierusalim este test de integritate, înainte de toate, pentru că în joc este valoarea dreptate. Mulți o desconsideră, o relativizează, o stâlcesc. De aceea, se cuvine amintită o învățătură veche dar relansată de John Rawls, poate cel mai important gânditor politic al secolului trecut: Dumnezeu alege nu numai indivizi, ci alege și acele națiuni care știu să practice dreptatea. Este cel mai ușor să procedezi oportunist, dar, la urma urmelor, nu oportunismul este câștigător, cum se grăbesc să creadă  prea mulți.

Un gânditor francez de referință mondială astăzi, care inspiră guvernarea de la Paris, observa nu demult că „nu se poate deveni subiect (devenir soi) într-o țară care s-a abandonat. Și reciproc, o țară nu reușește să supraviețuiască dacă ea nu suscită în suficientă măsură dorința de a se lua în propriile mâini. Cu cât mai numeroși vor fi cei care nu se vor resemna, cu atât mai bun va fi viitorul lumii“( Jacques Attali, Devenir soi. Prenez le pouvoir sur votre vie!, 2014, p.179-180). Suntem, tot mai evident, la altă oră a istoriei, când se cere asumarea de sine a țărilor, iar pentru România  un astfel de apel are stringentă actualitate. Altfel, se vede bine ce a rezultat din „argumentările“ oportunismului – un „stat paralel“ în interior și o politică externă fără idei și incultă în exterior. Neîndoielnic maladii – care cer leacuri!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Andrei Marga 586 Articole
Author

55 de Comentarii

    • Silviucă, vrei antisemitism? nu este destul? De zece ori bravo lui Marga pentru că scoate și la noi discuția din impresii tradițioinale și-și asumă cultivat și curajos o soluție!

    • Cred ca Dl. Marga are un stil si cunostinte mult prea vaste, ce nu pot fi cuprinse de gandirea( oare ai asa ceva?) ta unilaterala

  1. Marga stie ce vorbeste ,a fost ministru de externe!E adevarat ca numai 2-3 luni, dar e familiarizat cu problema….

    • Mai mult decât asta. marga este songurul cu viziune. Vezi cartea sa Ordinea viitoare a lumii – monumentală și competitivă internațional!

    • Yes, my boy, Marga a stat la externe doar ceva peste trei luni, după ce l-au adus cu pompă din profesură la Ierusalim. Păcat că nu l-au lăsat să reformeze ministerul și să repună țara în relații solide. Când ministrul a primit invitații de la Hillary, Xi Jiping și Lavrov și a spus în parlament că președintele trebuie să coopereze cu guvernul în politica externă, numiții Ponta, Băsescu și Crin Antonescu s-au iritat și au făcut să plece cât mai repede. Sunt documente în arhivă. Eram cu el și știu. Cu timpul se va lămuri ce s-a întâmplat. O pierdere, căci Marga avea concepție. Se pot vedea și cărțile lui elaborate de atunci – The Destiny of Europe, Schimbarea lumii, Ascensiunea globală a Chinei, Ordinea viitoare a lumii.

    • Modul in care ne ametesc “politicienii de azi” si presa auxiliara este dificil de interpretat ….Suntem tot timpul agatati de probleme si agende straine, ce nu sunt totusi ale majoritatii romanesti… MAE&Guvernul se lustruieste si se imbata cu apa privitor la relatiile sale de prietenie si diplomatie consolidate pe parcursul a 70 de ani , cu “nivelul excelent atins, în prezent, în cadrul cooperării dintre România și Statul IL”, sau „aprofundarea cooperării cu IL, cu “ noi pași spre o dimensiune strategică a relației româno-israeliene”… Limbaj de lemn bine lustruit in atelierele de tamplarie ale serviciilor…Preocupati cu “situația de securitate din regiunea unde a fost crucificat demult Christos (bine valorificata touristic), “ geniile noastre diplomatice , politice si geopolitice nu mai au nicio grija in privinta ROMANIEI romanilor, care sufera, fiind ocupata pragmatic & programatic de capitalul de aiurea , inclusiv arabo-israelian !… Anti-antisemitismul e pe cale sa devina o lege terestra mai puternica decat Biblia , decat Evangheliile , decat Constitutiile s.a…Vietile a milioane de cetateni buni ai RO sunt afectate sever de mizerabilitatea morala a celor care ne dirijeaza Statul, de mainstream, de elitele nocive experte in a marketiza trecutul –prezentul si viitorul unui popor si a edifica peste destinele noastre banoase afaceri cu kippa si petrodollarul….

  2. avem o constitutie ambigua, croita ptr nea nelu, sa stea linistit si sa traga sforile din umbra. in afara de impartit decoratii, ce atributii mai are presedintia?

  3. UE s-a saturat de jocul lipsit de respect al tarilor „Visegrad” care si-au facut plinul de 150 miliarde netto de la tarile bogate si abia asteapta vreo mutare gresita a lor, ca sa schimbe placa. Primii pe lista sunt polonezii si ungurii. Regula noua va fi: la stat de drept zero, bani zero. Ne asteapta si pe noi la cotitura. Inconstientii si analfabetele din PSD, ne vor lasa fara cadoul de 7 Miliarde pe an. In plus, arabii s-ar putea sa ne treaca pe lista neagra, de care pana acum am fost scutiti. Pentru ce? Pentru un oras cu trei dumnezei pe care n-o sa-i vada nimeni vreodata? L-ati uitat pe Caragiale? „„Ghiţă, Ghiţă, pupă-l în bot şi papă-i tot.”

  4. Iata ca sunt si situatii cand impartasesc in intregime analizele Dl Profesor Marga, mai ales ca sustin din clipa provocarii acestui conflict de catre Iresponsabilul autohton, ideile indreptatirii reasezarii Capitalei la Ierusalim ca act de politica interna suveran si cu valoare simbolica, 70 de ani de la crearea statului modern Israel. Exista si perceptii gresite care pun initiativa in seama Presedintelui Tramp, care de fapt si-a declarat sustinerea deciziei conducerii Israel prin intentia de a muta ambasada SUA acolo. Am mai spus ca tarile care nu se vor conforma isi asuma ruperea relatiilor cu Israelul. Deasemenea, am spus ca se da o noua sansa coabitarii ambelor popoare traitoare de milenii in Ierusalim si convietuirii pasnice in fosta zona aflata sub mandat englez. Pozitia lui Ceausescu a fost duplicitara prin faptul ca oficial a sustinut Israelul, in timp ce subversiv a
    inarmat si instruit teroristii palestinieni ai primului terorist caruia i s-a acordat Nobelul, tot cu sustinerea sa, Arafat! Din
    fericire palestinienii nu sunt fanatici, precum aripile teroriste pro-bolsevice. Recrudescenta antisemitismului latent/militant
    nu reprezinta un pericol, mai mult o limpezire a apelor, o iesire din „conspirativitate” prin pozitionare, o demarcare necesara a
    fronturilor, o alta hartie de turnesol care-i demasca pe extremistii de dreapta si de stanga…

    • Nu Rrump a initiat mutarea ambasadei americane la Ierusalim, ci Congresul american, care a votat deja aceasta masura acum peste 20 de ani! Trump doar realizeaza partea administrativa! Sa fie clar!

  5. domnul Marga ar trebui sa stie ca dreptatea este o notiune politica, iar politicul are treaba cu diada prieten-dusman, mai precis se ocupa cu identificarea dusmanului! poate nu i-ar strica distinsului nostru filosof o lectura a lui Derrida ( Politiques de l’amitié”)pentru a intelege ca problema din Orientul Apropiat se rezolva nu prin dusmanie, ci prin prietenie. John Rawls este cel mai important ganditor al secolului trecut? Domnul Marga are umor! a spus el ca : *Dumnezeu alege nu numai indivizi, ci alege și acele națiuni care știu să practice dreptatea.*? eu credeam ca asta este un citat din Goebbels!

    • Încurci lucrurile măriuco! Diada este a lui carl schmitt și place dictatorilor. Nu are legătură cu Derrida, decât formal. Rawls este, într-adevăr, solid. Nu te aventura în rest, căci Marga are un studiu întins al lui Derrida, în cartea sa Introducere în filosofia contemporană.

  6. Pentru odata, imi place .Continut si mesaj..Ca la forma ma adaptez greu la stilul ce se vrea enciclopedic, dar de multe ori ramane doar stufos. Unul a fost Iorga (sau Hasdeu..)scriind mult si dens, altul, Umberto Eco, scriind cat trebuie si dens prin trimiteri, altul , Marquez scriind mult si infinit dens, altul a fost Borges , scriind putin si dens.Una sunt textele Dlui profesor, alta e ” Gradina potecilor ce se bifurca” E bine ca cine ajunge mare sa „uite” ca e mare.Doar asa poate deveni cu adevarat mare.A bon entendeur!!

    • Marga are ambiții mărturisite de sistem, nu de enciclopedie, rapsodie, simfonie etc. Să prinzi un sistem, din câteva articole, ca cititor, este mai greu, dar stufoșenia vine din ramificarea problemei și etica abordării.

  7. cind „prietenii” au nevoie, iaca si pixul… un subiect mult prea intens dezbatut, fara insemnatate si la latitudinea exclusive a tarii respective. este intereant, in astfel de situatii, corul de pe margine… repet, un subiect care nu ma privste, nu ma intereseaza decit sub aspectul relevarii aspectelor colaterale. sa fie primit! „locuri sfinte”… ha ha ha ha ha ha eroarea merge mai departe certificata de pe pozitii universitare…

    • Articolul lui Marga dovedește încă o dată ce înseamnă să ai cultură și să știi să o aplici în chestiuni concrete, practice. Autorul arată și aici ce este un specialist, adică un om care poate decide competent pe baza cunoștințelor aduse la zi. La această oră Marga poate fi socotit un gânditor – probabil cel mai pregătit și capabil de soluții pe care îl are România acum.

    • nici nu ma asteptam la un alt raspuns din zona… „sfinta”… 😉 si uite cum toti oamenii capapbili se intilnesc in idei. ha ha ha ha ha

  8. Deplasarea doamnei Dancila si a domnului Dragnea in Israel marcheaza startul luptei decisive cu statul paralel condus pe fata de omul cu jacheta rosie,johanis.
    Medierea guvern- bnr ascunde dorinta lui isarescu de a bloca vizita anuntata de altfel dupa cum vedem in stenograme.
    Frica celor de la bnr e justificata de puterea statului Israel in lumea bancara mondiala cu care il pot inlocui pe adevaratul casier al statului paralel ,isarescu,sub care toata securitatea a pus presedinti de paie si Romania a luat-o la vale.
    Acesta a vandut economia,industria,cursul de schimb ne taie orice rezultat bun al efortului economic al tarii ,ne-au facut sa emigram cu statut de robi internationali.
    E prea vizibila longevitatea saraciei in Romania in paralel cu a privilegiilor si vechimii clubului isarescian la bnr.
    Acolo e creierul statului paralel.

  9. De adata asta, un articol concis si plin de continut al domnului profesor Marga!Sigur, e la „concurenta” cu monologul „Aspirinei” din Las Fierbinti, dar , poate , 0,5% din populatie pricepe si ce scrie distinsul profesor…

  10. Este evident că ceea ce azi pare o nebunie, peste câțiva ani va fi normalitate. Da, capitala statului evreu este Ierusalim iar ambasadele se vor instala în imensa lor majoritate acolo, dacă nu chiar toate. Dar una este să se mute ambsada României la Ierusalim ca să scape Don Livache de pușcărie și alta este să se mute ambasada României la Ierusalim după parcurgerea normală a procedurilor inerente acestui proces. Este diferența dintre a cumpăra un produs falsificat și prin contrabandă și a cumpăra produsul original din magazinul autorizat. Sunt mai mult decât convins că guvernul israelian vede această diferență.

    • Mai Lupule, stai cuminte, tu confunzi Constitutia cu cartea de bucate. Procedurile sunt respectate, ele pleaca din ministerul de externe, creuzetul tuturor actelor si actiunilor de politica externa/diplomatie! Iubirea de Kaizer Klaun Kiolhanis, iti innegura gandirea!

    • Bine ma Mohamed, mai urmeaza sa ne spui ca Ardealul e unguresc de 2000 de ani. Cam asa e cu Ierusalimul si evreii. Aia au fost EVREI cu religia iudaica (mozaica) si acuma 3000 de ani in timp ce celalalte triburi (dealtfel inrudite cu evreii – tot semiti) s-au definit arabi mult mai tarziu odata cu islamul care a fost inventat in 600 d.Hr. Ierusalimul a devenit capitala evreilor in 1000 i.Hr.

  11. Ca d.l Marga este un avocat al Puterii , este un lucru comun ! Este fascinanta insa mestesugirea cuvintelor , astfel incit , luate impreuna sa insemne altceva decit separate ! Regret sincer ca d.l Marga nu simpatizeaza Dreapta , unde de fapt este adevarata sa casa !

    • Vai Darius! „Mestejugirea” aia a cuvinteleor este in fapt si incercarea arida a partizanilor lui Klaun Kaizer Kiolhanis, de a face referire doar la termenul evreu, care, individual, nu jigneste! Poate, chiar singular, insa, sa jigneasca, intr-o anumita conjuctura/discutie! De asta uiti?

    • Care dreaptă? A fost la liberali și ministru de externe. L-au torpilat când a primit invitații de la Washington, Beijing și Moscova.Și ponta și crin Antonescu s-=au sperat de concurență. Dreapta nu mai există decât ca mână dreaptă a lui Johannis. Din păcate pentru această țară.

  12. pt.justinianus si cosmin ! PE AMINDOI VA CONSIDER OAMENI DE BUNA CREDINTA SI INGRIJORATI DE SOARTA TARII NOASTRE ! INTELEG CA SUNTETI SIMPATIZANTI PSD …EU SUNT INDEPENDENT , NU AM NICI UN FEL DE SIMPATIE PT. CLASA POLITICA , PE CARE O CONSIDER RESPONSABILA PT. MAREA CRIZA MORALA SI ECONOMICA A ROMANIEI ! DAR…LUATI-VA PARTIDUL INAPOI …NU MAI SPRIJINITI CORUPTI , IMPOSTORI , CONDAMNATI PENAL SI INCULPATI PENAL …PT. VOI SI PT. NOI !

    • Eu nu sunt nici macar simpatizant PSD! Dar sa acuzi un partid, asa, la gramada, nu e bine! Iar chestia cu dosarele penale, lasa-le, ma pricep! Se fac si desfac, la comanda! Unele!

  13. FURTUNA INTR-UN PAHAR CU APA, PENTRU A ACOPERI PORCARIILE GASTII DRAGNEA, CARE DUCE ROMANIA CU CAPUL IN ZID..ZERO INVESTITII, FAVORIZAREA INFRACTORILOR, PRETURI IN CRESTERE, INFLATIE, IMPRUMUTURI SCUMPE PENTRU FINANTAREA AIURELILOR DIN CAPUL PESEDISTILOR, ETC. CAPITALA ISRELULUI ESTE LA YERUSALIM, DAR NU ASA SE FACE MUTAREA..RESPECTI CONSTITUITA, COSULTI PREXSEDINTIA, PARLAMENTUL, OPINIA PUBLICA SI DUPA AIA FACI MISCAREA, CARE ORICUM, COSTA NISTE BANI, FIINDCA N-OR SA NE CONSTURIASCA EVREII O NOUA AMBASADA, PE BANII LOR! IN REST, PRAF IN OCHI! ANTENA 3 SI RTV = COTETE MEDIA!

  14. @Ion Acatrinei: afirmatia lui Carl Schmitt nu are legatura cu dictatorii (sustineti o prostie), ea se vrea o definitie a politicului! ea este *destructurata* de Derrida si ca atare inseamna ca problema nu este catusi de putin una formala,alta prostie pe care o sustineti! In lumea ideilor nu se fac clasamente ca in sport! teoria lui Rawls se refera la modul de obtinere a ordinii sociale, in sensul ca in orice modalitate de realizare a distributiei resurselor se cuvine ca starea celui de jos sa se imbunatateasca. Afirmatia lui Rawls nu are nici cea mai mica legatura cu geopolitica! Cum adica * sunt natiuni care practica dreptatea*? dreptatea nu se practica, *dreptatea se face* pentru tine, in detrimentul altuia, ea tine de jocul de suma nula! or pesemne ca influenta goebbelsiana asupra mentalului domnului Marga ar fi fost prea stravezie daca ar fi spus * ca exista natiuni care-si fac dreptate* si atunci a dat-o din condei cu *practicarea dreptatii*! nici o carte nu-l impiedica pe intelectualul roman cand tine cu tot dinadinsul sa se faca de ras, exact ca acum 30 de ani, cand scria articole elogioase la adresa marelui conducator. Oportunismul, bate-l vina! si apoi, deviatia de fond a scrierii! Chestiunea in discutie publica este de ce un politician roman, in a carui fisa a postului nu intra problema mutarii ambasadei ( si nici a alegerilor de la FRF), un politician corupt, avand o avere fabuloasa si anchetat de DNA, poate face troc cu ideea de tara, ca sa-si scape pielea! Romania a avut timp de 50 de ani o politica inteligenta, echidistanta in chestiunea conflictului israeliano-arab si respectivul politician ne-a bagat intr-un conflict care nu este al nostru, numai ca sa-si salveze pielea? pentru Romania Mare, acum o suta de ani, unii si-au dat viata pe campul de lupta, precum Ion Gramada, eroul de la Ciresoaia, iar altii fac troc cu Tara, ei fiind sustinuti de intelectuali precum domnul Marga. Dumneata esti de acord cu asa ceva?

    • Învârți și combini idei precum cărțile la șeptică măriuco! E așa cum am zis – Carl Schmitt l-a servit pe Fuhrer, băiat-o, că doar nu altceva. Că tu citești doar ce vrei, ești liber. Iar despre ce face marga – pe care nu l-am întâlnit vreodată – discută cu el. Nu știu ce face. Știu doar că articolul este foarte bun. Mă interesează calitatea intelectuală și civică a oamenilor, chiar dacă sunt de unde vrei tu. Peste tot se nasc oameni, vorba cronicarului!

  15. Felicitari d-lui Profesor Andrei Marga pentru pozitia clara si pentru argumentele aduse in sprijinul luarii unei decizii rationale si in interesul Romaniei cu privire la mutarea Ambasadei la Jerusalim. Cred ca presedintele are nevoie de consilieri precum fostul ministru Maraga pentru ca Johannis este un ageamiu in politica si cu atat mai mult in politica externa.

    • Johannis e „ageamiu” in politica, semianalfabeta Vasilica de la Videle e doctor docent, asa-i?!

      Cotidianul, va rog sa NU mai anulati postarile!

    • CONSTANTIN …
      Porti si tu o cocoshica si basca ca profesorul ?
      Genunchii E julitzi si ei ?

    • Tot insiști lillico, dar un absolvent bun de inginerie petrol și gaze, cum este Dăncilă, este altceva decât un absolvent mediocru de fizică sau unul la fel de drept ori pomicultură, fie și de Cluj. Ține minte asta! Nu are rost să descalifici oamenii fără să-i cunoști. Povești sunt multe pe lume. Să nu facem veseli nedreptăți!

  16. @constantin: conflictul israeliano-arab nu este al nostru! Romania, timp de 50 de ani s-a tinut deoparte de acest conflict, incercand sa medieze ambele tabere, avand cu fiecare dintre ele relatii foarte bune! un presedinte de partid a facut praf 50 de diplomatie inteligenta si ne-a bagat in conflict! de ce a facut-o? ca sa-si salveze pielea! Cine? un om corupt, cu o avere fabuloasa, anchetat de DNA…Iar dumneata esti, se vede, incantat de asta! Tataie, pentru Romania Mare, unii, acum o suta de ani, si-au dat viata si altii fac troc cu ideea de tara…pricepi asta?

    • Nu pricepe. Tataie la care faceti apel e din Cluj, nu va este clar? Ia ganditi-va: Cluj-Caritas. Acum ati inteles? Remarcati ca am zis doar Cluj, nu Ardeal.

  17. Excelent articolul dlui Marga. Din pacate, multi vad, putini pricep.

  18. @cib: deci eu cred ca Romania trebuia sa-si continue politica echidistanta in Orientul Apropiat, sa nu participe la un razboi care nu este al nostru, iar dumneata crezi ca Romania trebuie sa fie implicata, adica razboiul de-acolo sa fie si si razboiul nostru! Eu cred ca la nevoie cei din elita societatii ar trebui sa-si dea viata pentru Tara, iar dumneata consideri ca bine a facut politicianul acela obscur si corupt care incearca sa faca troc cu tara, pentru a scapa de DNA si inchisoare! eu cred ca guvernantii trebuie sa-si cunoasca fisa postului si sa nu faca abuz de puterea pe care o au ( Montesquieu numea asta *moderatia puterii*), iar dumneata sustii ca bine a facut politicianul acela obscur si corupt care a pus in discutie o problema care nu intra in competentele sale! eu cred ca intelectualii trebuie sa fie critici in raport cu puterea, sa sanctioneze derapajele puterii, iar dumneata apreciezi pupincourismul lor! draga, nu crezi ca esti, in virtutea principiilor pe care le imbratisezi, cam penibil cu pretentia pe care o ai ca vezi bine cum stau lucrurile? poate un om corupt ca dumneata sa vada bine lucrurile?

    • mariuta ….
      Asa mariutzo , vezi dac-ai stat prin preajma noastra ai invatat sa te bati si sa spui lucrurilor pe nume .
      Lasa-l pe CIB …omul e inca la stadiul de cap plecat cu sorcova si are frica de sabie . Nu-i mai spune de Montesquieu c-o sa te contrazica si-o sa-ti scrie ca Adrian copilu’ minune a scris Alba ca zapada …
      Buna postarea ta.

  19. 1. Eu nu înţeleg de ce mutarea sediului unei ambasade trebuie să aibă conotaţii politice. „Aşa au făcut [şi vor face] şi alţii.” Ei, şi?! De ce ar trebui să-i imităm? Criteriile de stabilire a sediului unei ambasade ar trebui să ţină, în primul rînd, de securitatea personalului [român] care îşi desfăşoară activitatea acolo. Care personal trebuie să fie cît mai puţin expus la „factori de mediu nocivi”. Începînd cu poluarea – atmosferică, sonoră, electromagnetică – şi terminînd cu… agentura locală de spionaj a Israelului. S-au canonit, băieţii din SIE, atîţia ani, să înjghebe, în Tel Aviv, o reţea de „colectare de date”, şi vine Omul cu Compasul şi demolează tot; doar de dragul aranjamentelor lui politice. (Relaţiile personalului consular cu „puicuţele” locale, relaţii „stricate” de schimbarea sediului, nici nu le mai pun la socoteală.) Mai sînt şi considerente legate de căile de aprovizionare, de evacuare în caz de conflict militar extins, de protecţie la atentate, de comunicaţii, de cost de operare – probabil, mai ridicat în Ierusalim, decît în Tel Aviv; sau într-o altă locaţie. Ei da, utilităţile (şi nu numai) costă mai mult în Ierusalim, decît în Tel Aviv.

  20. 2. Domnul Prof. Dr. Andrei Marga este filozof de profesie. De ce se amestecă – subit – în chestiuni care nu sînt de competenţa dumnealui? Uniunea Europeană a declarat că statutul Ierusalimului este acela de „corpus separatum”. De jure, majoritatea statelor care fac parte din ONU, şi majoritatea organizaţiilor internaţionale nu recunosc apartenenţa Ierusalimului de Est la statul Israel. Atît israelienii cît şi palestinienii îşi doresc Ierusalimul drept capitală. Asupra controverselor ar trebui lăsaţi să se pronunţe istoricii, diplomaţii de carieră, experţii în drept internaţional. Nu „filosofii”.

    În opinia mea, Ambasada României în Israel ar trebui DESFIINŢATĂ, nu mutată. Este inutilă. Un simplu Consulat ar fi suficient. Relaţiile economice cu Israelul sînt neglijabile. Pot fi suprimate. Putem trăi, bine-mersi, şi fără firmele din Israel. Reciproca, în schimb, nu este adevărată. Israelienii nu s-ar descurca fără forţa de muncă – ieftină, docilă, bine calificată – provenită din România; şi mă refer în special la domeniul construcţiilor.-

    • Mai informați-vă tovarăși, că vine seara. Nu e totul să dai din pix. Mai trebe și ceva în cap, adică adus în cap prin lectură și meditație. Nu ați răsturnat nici un argument al lui Marga. La argumente se vede leul! Dacă-i leu și nu pisică!

  21. @ Andrei Marga: Dle Marga, pentru cine vrea sa fie cat de cat informat, N specialisti (nu din Romania) au explicat cu argumente clare de ce mutarea ambasadelor la Ierusalim e un puerilism periculos marca Trump. Acestea fiind zise, cataloghez articolul Dvs drept pur si simplu infantil, rizibil. De ce nu statzi dumneavoastra acasa, ca eu unul m-am saturat pana peste cap de suficientza si arogantza cu care va debitatzi ideile care, pana la urma, izvorasc dintr-un cap de shahist de Cishmigiu care nu are nici in maneca si nici in clin cu shahul real. Statzi acasa si admiratzi-va carnetele de note, ca tot va laudatzi intr-un art articol ca atzi avut numai note bune si atzi fost premiant. Mai lasatzi-ne si pe noi, ca totul are o limita.

    • Geamantan gol goluț. Păi mai mură în gură decum dă Marga în articol ce vrei? Eu îi zic să și gândească liniștit în locul celui care semnezi așa.

  22. Ierusalimul poate ar trebui sa fie declarat oras liber, Israelul sa ramana cu ce are acum, capitala Tel Aviv, deoarece sunt atatea pasiuni legate de Ierusalim care impart chiar Lumea civilizata Germania, Rusia, Lumea araba si SUA impreuna cu acolitii sai, iar noi ROMANIA intram si noi in plasa asta americana! Lumea asta este cam prost facuta iar o mutare a capitalei Israelului la Ierusalim prin sustinerea SUA in secolul asta prim al mileniului trei pot inflama si mai mult conflictele din zona Orientului Apropiat si zona adiacenta rascolite de razboaie devastatoare precum in Afganistan, Irak, Libia, Siria-tara care este practic desfiintata iar populatia tarii imprastiata in zona U.E. ca asa vor in principal muschii tarii Isarel ! Afirmatiile belicoase ale Israelului la adresa Rusiei ca daca instaleaza sisteme S-300 in tara Siria va ataca trupele Rusiei dislocate in Siria nu pot decat sa ingrijoreze toata omenirea, deoarece este lesne de inteles ca ambele au si arme atomice asa ca problema Ierusalimului este destul de complicata azi si pe viitor deoarece un razboi azi in zona poate sa declanseze apocalipsa nucleara pe planeta Pamant, actiune care poate fi decalanasata de comportamentul belicos al tarii Israel ! Sper sa nu imi cenzurati comentariul din considerente chipurile antisemite deoarece eu nu sunt antisemit, sunt un simpatizant al poporului evreu, dar cred ca o inflamare a zonei din cauza statului orasului Ierusalim ca asa vor ” colegii americani ” sau mai clar evreii din Lumea Noua risca, repet: sa arunce Lumea asta cam prost facuta in haos iar viata pe planeta asta sa dispara ! va urma …

  23. … sa dispara !Sper ca bunul Dumnezeu sa dea minte oamenilor sa nu farame planeta Pamant ca ” tanarul ” Donald Tramp la cei 70 de ani ai sai vrea el sa faca un cadou tarii Israel cad asa cum spune o vorba romaneasca ” el si-a trait traiul si-a mancat malaiul ” ! Sa auzim si de mai bine ! p.s.- pozitia d-lui profesor Marga legat de:” Ierusalim-dreptate sau oportunism ”cred ca reprezinta un punct de vedere politicianist, oportunism cam la fel cu ce a facut Presedintele Emil Constantinescu in anul 1999 cand a permis tarilor N.A.T.O. conduse de SUA sa bombardeze salbatic tara Serbia timp de 78 de zile, sa foloseasca spatiul aerian al ROMANIEI pentru lucrarea asta iar in 2004 am devenit si noi romanii membrii N.A.T.O., IAR AZI SUNTEM CAM IN RUINA: ECONOMICA, POLITICA, SOCIALA, SUNTEM IN FAPT O COLONIE, s.a.m.d. !

  24. @Ion Acatrinei: cat de bun este articolul domnului Marga, am aratat..afirmatia ca *sunt natiuni care practica dreptatea* e mortala, e de un rafinament intelectual greu de egalat! ca *Theory of Justice* se refera la problema ordinii sociale si a solidaritatii si nicidecum la o teorie geopolitica, o stie si studentul din anul I de la stiinte politice! iar, in plus, dumneata, ca de altfel si domnul Marga, sustineti ideea mutarii ambasadei noastre facand praf 50 de ani de diplomatie inteligenta romaneasca! dumneavoastra ca si domnul Marga doriti ca Romania si intre intr-un conflict care nu-i apartine, cel israeliano-arab! dumneata si domnul Marga sustineti ca bine a facut acel politician obscur si corupt cand a sustinut mutarea ambasadei ca troc pentru a scapa de dosarele sale penale! dumneata si domnul Marga sustineti ca se poate face troc cu interesele tarii, daca iese un castig personal! altii, stimate domn, si-au dat viata acum o suta de ani pentru Tara, ca sa vina un politician obscur si corupt, domnul Marga si dumneata sa sustineti ca de Tara trebuie profitat! sunteti penibil!

    • Iar o iei voios pe alături, măriuco. Dacă citești bine O teorie a justiției a lui Rawls te poți clarifica destul. Mai adaugă o leacă musiule și cartea de după aceea și, așișderea cartea dinainte. Io zic să ne pronunțăm despre un autor când îl citim, dar nu pe sărite. Așa că rămâne cum am stabilit, nu te mai osteni.

  25. @Ion: Nu te mai osteni sa te arati instruit, caci nu esti, esti un simplu papagal, nu ai argumente! cred ca mersul zilnic la biblioteca orasaneasca si studiul 10 ore pe zi ar mai putea sa te salveze din stadiul de *gurist*! deci nici vorba ca Rawls sa fie un teoretician al geopoliticii! deci niste *nenorociti* considera ca este bine sa faci troc cu ideea de Tara ca sa te scoti din penal, pentru fapte de coruptie! altii si-au dat viata acum o suta de ani pentru Romania Mare ca niste *nenorociti* sa profite de pe urma ei! altii au facut o politica externa demna de toata lauda in Orientul Apropiat ca aceiasi nenorociti sa o faca praf ca sa-si salveze pielea! hai pa…

    • Slab băieți, slab de tot. Dacă nu puteți decât ce dă rusul, cg-ul și măriuca, de tot slab. Nu este totul să ai părere, ci trebuie să ai în temă, cu cunoștințe. Reaua credință nu este, oricum, probă de ceva. Așa autorul se joacă cu voi. Vă spun creștinește – perseverați, dar informați-vă o leacă!

  26. @ Alina: minunata limba romana este aceea pe care o vorbiti dumneavoastra. *Nu este totul să ai părere, ci trebuie să ai în temă, cu cunoștințe.*!

    • Si uite-asa romanii vor avea doua ambasade in acelas oras … una in partea evreiasca … cealalta in partea palestiniana .. n-asa ?
      Probabil ca vor pastra si-un consulat la Tel avis ca ei E Zmekeri si precautzi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.