Slugărnicie faţă de Iohannis

Asztalos Csaba îşi jigneşte grav colegii din CNCD, instituţia pe care o conduce

Sesizat de către jurnaliştii de la „Lumea justiţiei“, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis prin vot majoritar sancţionarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru folosirea cuvîntului „penali“ faţă de persoane aflate în diverse faze ale cercetării judecătoreşti.

Votul a fost 5 la 4 în favoarea sancţionării preşedintelui Klaus Iohannis cu plata unei amenzi contravenţionale de 2.000 lei. În aceeaşi şedinţă, CNCD a decis că Laura Codruţa Kovesi, prin folosirea expresiei „festivalul inculpaţilor“, nu a excedat libertatea de exprimare şi a fost iertată.

Odată cu exprimarea votului, misiunea CNCD ar fi trebuit să se încheie, decizia acestuia putînd fi atacată în instanţă doar de către Klaus Iohannis, lucru pe care preşedintele a anunţat deja că-l va face.

Cu toate acestea, însuşi preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a ţinut morţiş să iasă ca buboiul în frunte! La doar cîteva minute după votul din CNDCD, Asztalos Csaba a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj incredibil:

Că Asztalos Csaba a votat într-un anume fel la şedinţa consiliului sau că a făcut o opinie separată este dreptul său, ca al oricăruia dintre membrii CNCD. Însă ce a făcut concret în acest caz Asztalos Csaba depăşeşte cu mult atribuţiile pe care le are ca şef al CNCD. Astfel, după exprimarea votului, CNCD a publicat pe site următorul Comunicat despre Hotărîrea luată de plenul consiliului:

Ieşind public, la scurt timp după votul din consiliu, pentru a exprima opinia de mai sus, Asztalos Csaba şi-a jignit grav colegii care au votat pentru sancţionarea preşedintelui Klaus Iohannis, pretinzînd că votul său ar avea o mai mare greutate! Mai mult chiar, declaraţia lui Asztalos Csaba poate fi interpretată ca fiind o presiune exercitată asupra judecătorilor care vor analiza acţiunea preşedintelui, prin care contestă hotărîrea CNCD.

Şi asta nu a fost tot. Joi, fostul jurnalist Mircea Toma şi Active Watch au organizat un protest denumit „funeraliile CNCD“, la care a participat însuşi preşedintele CNCD Asztalos Csaba, deşi, prin acest „protest“, era pusă la zid chiar instituţia pe care o conduce:

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, acelaşi Asztalos Csaba a continuat să susţină că opinia lui este mai presus decît votul din CNCD: „Nu eu voi merge în faţa judecătorilor, ci domnul preşedinte a anunţat că va ataca. Şi, desigur, poziţia minoritară, ca în orice hotărîre, poate fi utilizată în instanţă. Am epuizat toate căile de a explica raţional şi pe baza jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în Colegiu de ce suntem în limitele libertăţii de exprimare, ca urmare ne-a rămas nouă, cei care suntem minoritari, doar posibilitatea de a ne motiva cît mai bine opinia minoritară. Nu are nicio legatură cu prezumţia de nevinovăţie declaraţia preşedintelui. Luaţi vă rog decizia Băcanu împotriva României de la CEDO, din 2009, vedeţi ce spune Curtea în ce priveşte limitele libertăţii de exprimare în cazul politicenilor. Nu are legătură eticheta de penali cu aceste aspecte de prezumţie de nevinovăţie şi elementele ce ţin de un proces”.

Se observă, deci, că reacţia lui Asztalos Csaba nu este doar o opinie, ci o acţiune concertată, declanşată chiar de către preşedintele Consiliului, menită să arunce în derizoriu o hotărîre luată de CNCD prin vot! Astfel, Asztalos Csaba devine un partizan declarat al preşedintelui Klaus Iohannis, în loc să se păstreze în zona neutralităţii, aşa cum îl obligă statutul funcţiei, căci:

– nu e treaba lui Asztalos Csaba ce va decide instanţa, iar votul său din consiliu nu este cu nimic mai presus decît toate celelalte opinii.

– cînd spune că „nu are nicio legătură cu prezumţia de nevinovăţie declaraţia preşedintelui“, Asztalos Csaba nu face altceva decît să cadă în derizoriu, căci tocmai asta înseamnă prezumţia de nevinovăţie: să nu consideri ca fiind „penală” o persoană înainte de condamnarea sa definitivă!

– CEDO a tranşat limitele de exprimare în favoarea jurnaliştilor care critică politicienii, nu excesele din discursurile politicienilor!

Tocmai din cauza acestor declaraţii partizane ale lui Asztalos Csaba, „Lumea justiţiei“ a sesizat Senatul şi Camera deputaţilor, solicitînd revocarea din funcţie a lui Asztalos Csaba: „Considerăm că gestul public al preşedintelui CNCD este unul nedemn de funcţia deţinută, şi lipsit de loialitate faţă de membrii Colegiului director al CNCD, care au avut o opinie majoritară opusă acestuia. Practic, s-a transmis opiniei publice imaginea unui preşedinte al CNCD care acţionează împotriva propriei instituţii, contestînd hotărîrile legale, pe care are obligaţia prin lege să le respecte. Situaţia poate fi comparată cu cea a unui judecător care, nemulţumit de decizia majoritară pronunţată de completul din care a făcut parte, iese în presă imediat după pronunţare şi îşi atacă colegii care au gîndit altfel decît el. Evident, cum un asemenea gest ar fi de natură să compromită încredere în actul de Justiţie, reacţia preşedintelui CNCD compromite încrederea în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării“.

Şi, într-adevăr, asta a făcut Asztalos Csaba: cu imensul risc de a compromite CNCD-ul pe care-l conduce, el a devenit astfel partizanul preşedintelui Iohannis care fusese pus în discuţia consiliului şi sancţionat pentru declaraţiile sale publice. Situaţie în care Asztalos Csaba nu mai are ce căuta în fruntea CNCD, din moment ce dovedeşte că nu poate fi nici independent în luare unei decizii, nici imparţial ca preşedinte al CNCD.

Prin atitudinea sa, Asztalos Csaba a ieşit din haina funcţionarului numit în funcţie pentru a proteja cetăţenii de efectele unor acte de discriminare, pentru a îmbrăca hlamida umilă de slugă credincioasă a preşedintelui Iohannis.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Spânu 1818 Articole
Author

9 Comentarii

  1. CNCD ul este doar un instrument sorosist de bagat pumnul in gura. Desfiintarea acestei rusini este singura solutie.

  2. spanule, cum e sa te prefaci ca esti mare jurnalist deontolog, cand esti o sluga? cum e sa te prefaci ca nu stii ca dragnea si-a impus in caterinca aia de institutie niste sclavete de pe la organizatia de femei psd obtinand o majoritate in mod ilegal (lucru de altfel contestat in instanta caci de xmp panarama aia de Tatiana Sandu nu are competentele cerute de LEGE ca sa faca parte din cndcd) care femei au dat doar avertismente sau au iertat absolut tot ce a fost din zona psd-ista (inclusiv ca flutura ungurii pe langa steag si mai sunt si unii autisti, etc) dar au „ars” tot ce a adus atingere onoarei psd?..cat de trist o fi sa faci asta pentru un salariu, mi-e groaza 🙂 dar fiindca plec din goazul asta de tara in 4 luni si ma mut definitiv, cu tot cu job-ul, ma uit cu compasiune la voi amaratii care ramaneti in urma, la ce trebuie sa faceti pt o paine 🙁

  3. Ungurul oricum este părtinitor. La toate abuzurile ungurilor din Ardeal semnalate de Dan Tănasă, Astaloșul nostru zicea pas. Pas, nu pas cu pas!

  4. Lumea justitiei pentru PSD,sanki justitie..CNCD si dreptatea ,spanac.

  5. „Luaţi vă rog decizia Băcanu împotriva României de la CEDO, din 2009, vedeţi ce spune Curtea în ce priveşte limitele libertăţii de exprimare în cazul politicenilor. Nu are legătură eticheta de penali cu aceste aspecte de prezumţie de nevinovăţie şi elementele ce ţin de un proces”. ARE DREPTATE 100% CSABA. Doar niste prostani pot intelege altceva. Sau, niste lepre de ziaristi mercenari, pot „intelege” altceva. Culmea, aia chiar sunt penali! In schimb, ce curiozitate, CNCD a considerat ca Dancila Viorica Vasilica dansat …scuze, nu a gresit mult cand i-a facut pe niste parlamentari AUTISTI, SI I-AU DAT DOAR AVERTISMENT. DE LA CAZ LA…PARTID!

  6. Mda,.. conduce instituția , insă subalternii sunt impuși.. Insă de fapt nu poate impune ideile, voința lui,..Insă responsabilitățile-i aparțin,..De ce nu se observă ?? Ceilalți patru dece nu trebuie să explice decizia luată votul dat ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.