„Ghid“ de canibalism liberal

Ludovic Orban scapă de toți incomozii

„Ghidul de nesupunere civică“ al liderei TNL Mara Mareș privind eliminarea „decrețeilor“ din orice structură decizională are ca sursă modul de lucru intern al liberalilor. Senatoarea de Iași Iuliana Scântei este una dintre țintele vii ale unei mari părți din PNL, comasată în jurul lui Ludovic Orban.

Urgia împotriva acesteia a pornit imediat după ce senatoarea PNL a depus jurământul. Supărarea liderilor PNL locali s-a accentuat și mai tare odată ce la „butoanele“ partidului a ajuns Ludovic Orban, exact din aripa opusă lui Relu Fenechiu, cel care a ajutat-o în ascensiunea sa politică pe Scântei. Numai că, și Ludovic Orban are acum un dinte împotriva parlamentarei ieșene, nu doar pentru că provine din jurul penalului Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justiției din perioada Guvernului Tăriceanu și al lui Relu Fenechiu, ci și pentru că s-a poziționat în „tabăra“ Alinei Gorghiu și a restului nemulțumiților din partid. Ba mai mult, Scântei a avut curajul să sară în apărarea recent mazilitului său coleg din Senat Cătălin Zamfir.

Cum s-a ajuns la zecile de audieri ale liberalilor

Zeci de lideri ai PNL urmează să fie audiaţi de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar care vizează modul în care senatoarea Iuliana Scântei a ajuns membră şi candidată a partidului. Un procuror de la Bucureşti se va deplasa la Iaşi ca să audieze membrii conducerii PNL Iaşi. După cum ziarul Cotidianul vă informa, încă din iarna lui 2016, o parte din liberalii de la Iași, în frunte cu Dragomir Tomașeschi, fostul copreședinte al organizației municipale PNL, nemulțumiți de parașutarea în Parlament a lui Scântei au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru fals în declarații.

Aceștia au solicitat ca mandatul Iulianei Scântei să fie invalidat. Ieșenii o acuză pe colega lor din PNL că reprezintă organizația având documente neconforme. Ba mai mult, Tomaşeschi, fost copreşedinte al PNL pe municipiul Iaşi, susţine că Scântei ar fi ajuns senator fără a fi şi membru de partid, încălcându-se astfel normele legale şi statutare ale partidului. Ca prin farmec sau tot grație unor noi jocuri politice, notărița a ajuns în decembrie 2016 fix în comisia de validare a mandatelor de senator.

Cu alte cuvinte, Iuliana Scântei a fost pusă în postura să-și valideze singură mandatul, deși pe numele ei există o cerere de invalidare. După ce s-a ales cu plângere penală, nimeni din conducerea centrală a partidului nu a mai vrut să facă vreo declarație privind situația senatoarei. Doar ieșenii susțin că, odată ce s-a văzut cu mandatul luat, Scântei și-a deschis cabinet parlamentar în București, și nu la Iași, pe listele căruia a candidat.

Alina Gorghiu, arătată cu degetul

Aproximativ 20 de membri importanţi ai PNL Iaşi au fost citaţi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiaţi în calitate de martor în dosarul penal deschis pentru Scântei. Dosarul 23/P/2017 a fost soluţionat în primă fază pe 30 ianuarie 2017, cu clasare. Însă cauza a fost redeschisă după ce procurorul superior ierarhic a considerat că e nevoie de investigaţii suplimentare, printre acestea numărându-se şi audierea mai multor membri ai PNL Iaşi.

Și asta, pentru că aceștia ar fi semnalat că, deși Scântei fusese indicată candidat de la centru, „nu s-a discutat şi nu s-a votat“ în şedinţa BPJ a PNL Iaşi propunerea Bucureștiului. De asemenea, Biroul Local Municipal Iași nu ar fi discutat în prealabil despre adeziunea actualului senator. Concret, fostul președinte al liberalilor, senatoarea Alina Gorghiu, este indicată drept principal vinovat de către o parte dintre colegii săi pentru toată tevatura din capitala Moldovei. Pentru că, pe lângă celebrele criterii de selecție ale canidaților PNL la alegerile parlamentare din decembrie 2017, Gorghiu a fost cea care a dat indicații despre „oportunitatea“ sau lipsa acesteia privind anumite nume trecute pe listele partidului.

Explicațiile bogatei și influentei senatoare

„Eu când am acceptat să candidez, nu am acceptat să candidez ca independent, ci am avut reprezentarea logică că partidul care mă invită să candidez, mă face şi membru de partid“, își explică Iuliana Scântei nevinovăția. Senatoarea PNL este unul dintre aleșii cu cea mai mare dare de mână. Imediat după ce s-a angajat în Ministerul de Justiție, averea acesteia a explodat.

Conform declarației de avere, Scântei deține două terenuri intravilane în municipiul București, dobândite în 2008 și 2009, e proprietara a două apartamente în Capitală, dar și a unuia într-o zonă selectă din Iași. Între 2009-2016, aceasta și-a cumpărat ceasuri de mână în valoare de 60.000 de euro, bijuterii și accesorii vestimentare de colecție de 40.000 euro și o colecție de tablouri și sculpturi în valoare de 20.000 euro. Mai mult, în 2014 a scos din buzunar 18.000 euro pentru o pianină Bechestein.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Hai, domnule, nici chiar așa! La imaculații liberali, la cei care luptă pe baricadele apărării justiției să se întâmple asemenea lucruri? Este incredibil. Cum a fost respectat codul etic? Cred, mai degrabă, că invidia îi macină pe mulți liberali portocalii. Mai au puțin și explodează cu totul. Mai cu seamă când auzi nume neaoșe, românești, demne de urmașii liberalilor autentici, ca Orban, Tomașeschi etc.

    • —c/p—Cred, mai degrabă, că invidia îi macină pe mulți liberali portocalii.— Portocalii sunt pedistii… galbeni sunt liberalii… unii de frica, altii de invidie…

  2. Liberalii sunt intr-un proces de dezintegrare, de aceeasi factura cu cel al taranistilor. Partidul este infiltrat de securisti de bine, care vor face prostii marca liberala. Si uite asa, din greseala in greseala la …………dezintegrarea finala.

  3. atitudine tipica de sarantoc, ajuns peste noapte bogat. Ce nu a avut sarantocul cand era lipit si isi dorea el cel mai mult ? Ceas, da ceas, cat mai mare si cat mai de aur si cu multe pietre scumpe. Si cat mai elvetian, desigur !

  4. Buna,
    Atentie puritanule! Ai sa parchezi PNL pe dreapta cu toate rotile dezumflate! Joca-te LUDOVIC de-a micutul dictator! Curata bine partidul de oameni capabili !
    Si uite asa spre o eterna opozitie .

  5. Cred ca ar trebui sa fie mai calculat. Sa nu se dea afara din partid din gresala. Pentru parerile din 2014. Era tare recalcitrant. Atentie orban! Ludovic e cu ochii pe tine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.