Săgeata Albastră, cu dedicație Grupului de la Cluj

40 milioane euro pentru Călin Mitică

Rareş Bogdan şi prietenul său câştigător de icitaţii, Călin Mitică

Compania Remarul 16 Februarie, deținută de milionarul clujean Călin Mitică, a câștigat un contract de maximum 176 milioane lei pentru revizia capitală a 73 de automotoare Siemens, aflate în exploatarea CFR Călători, așa-numitele Săgeata Albastră.

În fapt, contractul fusese câștigat încă din luna august, dar competitorul de la licitație, societatea Electroputere VFU, deținută de un alt milionar celebru care a făcut avere din trenuri, Gruia Stoica, o contestase la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Pe 24 noiembrie, CNSC a respins contestația Electroputere, care cerea anularea licitației, ceea ce înseamnă că, automat, contractul a intrat deja în vigoare. Revizia automotoarelor Siemens se va întinde pe următorii patru ani, contractul fiind împărțit în mai multe subsecvente, pe șase luni, cu o valoare cuprinsă între 10 și 17 milioane lei. Odată finalizată revizia, CFR Călători va fi având circa 90, dintr-un total de 120 deținute, Săgeți Albastre cu revizie capitală făcută.

Remarul 16 Februarie este o companie abonată de ani de zile la contractele cu CFR Călători, încasând sute de milioane de euro de la compania de stat. Și precedentele revizii de tip R7 și R8 ale Desiro au ajuns tot la Cluj. Ba chiar, în urmă cu doi ani, din pricina acestor contracte cu CFR Călători, Călin Mitică a avut și probleme penale. DNA i-a trimis în judecată, în 2015, pe Mitică și pe directorul Remarul, Dumitru Bărbăcuți, pentru luare de mită, dar și pentru alte infracțiuni.

În dosar au mai fost trimise în judecată și alte persoane fizice și juridice implicate, printre care Teodor Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați.

Potrivit procurorilor, în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro Săgeata Albastră, în valoare maximă de 220.990.260 lei, și Revizie tip R 8 la automotoarele Desiro Săgeata Albastră (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv, afirmă Direcția Națională Anticorupție. Instanța nu s-a pronunțat încă în acest dosar, dar, iată, afaceristul clujean câștigă în continuare contracte de la CFR Călători.

Călin Mitică este cunoscut pentru relația apropiată cu așa-numitul Grup de la Cluj, printre conducătorii căruia se află Ioan Rus, dar și cu realizatorul TV Rareș Bogdan. În 2014, în presă au apărut mai multe fotografii în care Rareș Bogdan și Mitică petreceau împreună în concedii de lux.

CFR Călători este acum într-o postură ingrată. În ciuda faptului că vechimea medie a parcului său de material rulant este de 35 de ani, deci circulăm cu vagoane și locomotive fabricate înainte de Revoluție, compania nu a mai primit, prin buget, bani pentru achiziții noi încă din 2011. Mai mult, compania este puternic concurată de operatori privați care au preluat rute dintre cele mai circulate. În aceste condiții, spun reprezentanții societății, tot ceea ce poate face CFR este să repare din flota deja existentă.

„Aproximativ 35 de ani este media de vârstă a parcului de material rulant (Săgețile Albastre au aproximativ 12 ani). În primăvara viitoare, CFR Călători se va confrunta cu un deficit de aproximativ 300 de unități de material rulant (vagoane, locomotive, automotoare). Din acestea, facem eforturi pentru reactivarea a peste 100, în contextul în care în 2017 numărul de călători este în creştere. Din 2011 nu au mai fost alocate de la bugetul de stat fonduri financiare de investiții pentru achiziţia de material rulant nou. Societăţile comerciale reparatoare de profil în ultimii ani şi-au reorientat activitatea din ce în ce mai mult către contracte cu parteneri externi sau pentru propriul material rulant, fiind tot mai puţin interesate pentru reparaţia parcului de vagoane al CFR Călători, în ciuda faptului că organizăm periodic licitaţii publice, în încercarea de a repara şi activa un număr cât mai mare de vehicule. Aceste licitaţii, în multe cazuri, rămân neadjudecate.“

Recomanda

7 Comentarii

  1. Cine s-ar fi asteptat la rares bogdan in aceasta companie… acest ins care ne spune int runa sa iubim romania (lui) !!!! Oare pe cine vrea sa pacaleasca Rares si bogdan ?!!! He he !!!!

  2. CFR avea depouri cu mecanici proprii care puteau face reparatii, dar au fosr desfiintate de „ilustrii” conducatori incepand cu epoca Nastase, cand delegatul la CFR cumpara cu 50 de lei becul si 100 lei matura, dupa care a fugit in Indonezia …. Cine raspunde pentru falimentarea CFR?? Nimeni!

  3. „compania nu a mai primit, prin buget, bani pentru achiziții noi încă din 2011”- pentru ce mai exista Ministerul Trasporturilor?? Sa dea shpagi la smecherii Sistemului??? Operatorii rivati au motoare mai vechi decat CFR, doar ca ei primesc „subventii” de la Stat… Magaria si mizeria e la ea acasa in regnul politic-mafiot dambovitean… Adica de pe timpul lui Basescu incoace… Berceanu etc

  4. Iata un alt exemplu al existentei statului paralel…papagalul si dirijorul( dirijat) in aceeiasi fotografie… ghiciti, cine, ce este….

  5. Sănătate, educaţie şi infrastructură…sănătate, educaţie şi infrastructură…sănătate, educaţie şi infrastructură…

  6. revizie capitală, adică ştampile aplicate pe hârtii, iar proştii circulă în continuare cu aceste sicrie pe şine. Hopa mitică pe banii noştri…tudose se face că nu ştie…stroe face şpaga tul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.