5 septembrie: Referendum pentru alegerea directă a preşedintelui de la Chişinău

Cetăţenii moldoveni vor fi aşteptaţi pe 5 septembrie la referedumul pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui, au decis, miercuri, parlamentarii de la Chişinău, potrivit Unimedia. Cetăţenii vor trebui să răspundă la întrebarea „Sunteţi pentru modificarea Constituţiei, care sa permită alegerea preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?”. Comuniştii conduşi de Vladimir Voronin, care susţin alegerea preşedintelui în parlament, nu au participat la vot. Voronin este singurul preşedinte de pe până acum al Republicii Moldova ales de către parlamentari. El a beneficiat de modificarea în acest sens a constituţiei, în anul 2000.

Potrivit preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, după stabilirea rezultatului referendumului Parlamentul va fi dizolvat, iar în noiembrie vor fi organizate alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Conform modificărilor aduse codului electoral, referendumul va fi valid dacă la el participa o treime dintre alegători. Pentru parlamentare, pragul electoral este de 4%, pentru alianţe de 7%, iar pentru independenţi de 2%. În timpul regimului Voronin, pragul electoral era de 6% şi nu era permisă participarea la alegeri a blocurilor electorale, măsuri care limitau şansele opoziţiei de atunci.

Cu o zi înaintea votului de miercuri, Curtea Constituţionala a avizat iniţiativa de modificare prin referendum a articolului 78 din Constituţie. Anterior, Curtea a dat aviz şi celor două propuneri pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui. Este vorba de alegerea prin vot direct, propunerea Alianţei pentru Integrare Europeană, şi alegerea de către parlamentari, în trei tururi, propunerea comuniştilor. În acest ultim caz, numărul voturilor necesare scade de la 61 în primul tur, la 52 de voturi din totalul de 101 în cel de al treilea tur. Deputaţii comunişti au refuzat să participe la votul care a stabilit data referendumului. Comuniştii au propus renunţarea la referendum şi alocarea fondurilor rezervate scrutinului pentru ajutarea localităţilor afectate de inundaţii.

Comisia de la Veneţia a cerut forţelor politice de la Chişinău să ajungă la un compromis privind modificarea procedurii de alegere a preşedintelui, însă acest lucru nu a fost posibil. Preşedintele Mihai Ghimpu a insisitat pentru organizarea unui referendum, prin care să se oficializeze şi limba română si să se modifice vârsta minimă pentru participarea la vot. Curtea Constituţională a respins însă modificarea amplă a Constituţiei, un lucru neagreat nici Comisia de la Veneţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.