Spania – Germania 1-0 (0-0)

Spania a dat lovitura: pentru prima oară în istoria ei ajunge în finala unui campionat mondial. Contra Germaniei, ibericii şi-au atins ţelul: şi-au impus ei jocul, nelăsând adversarul să acţioneze aşa cum a făcut-o în meciurile cu Anglia şi Argentina. Din cauza jocului de pase – foarte departe de propria poartă – spaniolii au avut o posesie impresionantă şi nu au dat nicio ocazie germanilor să contraatace. Aici a fost toată cheia jocului.

 

Spaniolii au încercat în ambele reprize doar în trei situaţii – 100% sigure – să forţeze golul, în rest, la adăpostul extraordinarei lor ţesături de pase, şi-au ţinut adversarul departe de careul propriu. În rarele situaţii în care alb-negrii au intrat în zona apărării adverse, ei nu au fost – cu două excepţii – periculoşi. Se poate vorbi şi de faptul că la acest meci germanii nu au mai avut în Schweinsteiger dispecerul pentru punchorii Klose şi Podolski. Şi nici aceştia nu au reuşit deloc acţiuni individuale care să pună probleme spaniolilor.

Nici măcar fundaşul de bandă Lamm nu a mai făcut raidurile sale cu care ne-am obişnuit până acum şi nici nu a mai încercat vreo torpilă spre poarta lui Casillas. Una peste alta se mai poate spune că germanii au dat dovadă de o prudenţă excesivă, sau poate au resimţit o stare de oboseală.

Paradoxal, deşi spaniolii au făcut legea în acest meci, golul victoriei a venit la singura eroare în apărare a germanilor. În minutul 73, când Puyol a înscris cu capul, el a venit la întâlnirea cu mingea în suprafaţa de pedeapsă fără să fie măcar supravegheat de vreun adversar. Se mai poate spune că atunci când încercau să închege acţiuni ofensive, germanii au dat dovadă de lipsă de idei. Practic au fost multe momente când germanii „nu au fost nemţi”. Mult mai „nemţi” au fost în schimb spaniolii, care de 313 minute nu au mai primit vreun gol la acest turneu final.

De ce a jucat prost Messi

Anticipam înaintea meciului că echipa învingătoare va fi decisă de cine va câştiga duelul (indirect) între strategii Schweinsteiger şi Iniesta. Cum germanul a fost util doar la distrugere, dar zero la creaţie, iar Iniesta a fost din nou sclipitor, victoria spaniolilor a fost firească. De altfel, evoluţia lui Iniesta explică de ce la Barcelona Messi este de neţinut, iar la naţională nu străluceşte. Pentru simplul motiv că echipa lui Maradona nu are un Iniesta. Şi mai este de menţionat că Spania a câştigat acest meci cu 7 jucători de la Barcelona în teren.

Casetă tehnică

Oraş: Durban

Stadion: Durban

Spectatori: 63.000

Temperatură: 18 grade

Formaţii:

Germania: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng (Jansen – min. 52) – Schweinsteiger, Khedira (Gomez – min. 81) – Trochowski (Kroos – min. 62), Ozil, Podolski – Klose

Antrenor: Joachim Löw

Spania: Casillas – Ramos, Puyol, Pique, Capdevila – Busquets, Xavi, Xabi Alonso (Marchena – min. 92) – Iniesta, Villa (Torres – min. 81) Pedro (Silva – min. 86).

Antrenor: Vicente del Bosque

Arbitru: Viktor Kassay (Ungaria)

Liniori: Gabor Eros şi Tibor Vamos (Ungaria)

Oficial 4: Frank De Bleeckere (Belgia)

Marcator:

1-0 (min. 73) – Puyol, nemarcat, înscrie cu capul la un corner de pe partea stângă

Şuturi la poartă: 13 – 5

Pe spaţiul porţii: 5 – 2

Cornere: 7 – 6

Posesie: 51% – 49%

Faulturi comise 7 – 9

MVP: Xavi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.