7 piloni vor ține Coridorul Vertical de Gaze. Unul e Transgaz

 Coridorul Vertical de Gaze, proiectul care va aduce gazul natural lichefiat de la terminalele grecești la Mediterana în estul Europei, se va face prin colaborarea a șapte manageri de sisteme naționale detransport gaze din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Moldova, Ucraina. Intrarea în proiect a Ucrainei, Moldovei și Slovaciei s-a decis la întâlnirea membrilor de la Atena, din 18-19 ianuarie, ocazie cu care s-a stabilit și necesarul de investiții în interconectări și decizia fermă de a obține fonduri europene pentru a-l dezvolta, relatează energypress.gr.

Axa principală a acestui proiect este Grecia-Bulgaria-România. De aici, de la noi, încep ramificații către Ungaria, Moldova și Ucraina. Din Ungaria, gazul poate ajunge în Slovacia.

300 de milioane euro sunt necesare pentru proiecte de modernizare pe traseul Bulgaria, România, Moldova, Ucraina. Încă 150 de milioane sunt necesare pentru implementarea ramificației din vest, întrucât, în acest caz, va trebui construită o nouă conductă de interconectare a României, Ungaria, sunt informațiile dezvăluite de publicația citată. În prezent, România este conectată cu Ungaria pe gazoductul Arad-Szeged, cu o capacitate de maxim 2,5 miliarde mc anual, dar aici, pe baza informațiilor furnizate de la Atena, ar putea fi construită o nouă conductă.

Țara noastră are conexiuni și cu Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, și cu Ucraina, pe la Isaccea(gazoductul Iași – Ungheni) – de capacitate mare, 7 miliarde mc anual. Cu Bulgaria avem două conexiuni, la Negru Vodă și la Giurgiu, și putem asigura fluxuri de miliarde de mc. Cu alte cuvinte, România este placa turnantă din acest proiect a gazului din Grecia în drumul său către această regiune.

Cel mai mare consumator ar putea fi Ucraina care ar putea aduce 10 miliarde de mc de gaze – spun membrii Coridorului și toate ar tranzita România, Trasngaz urmând a colecta taxele de tranzit aferente.

Deocamdată însă, cerere de gaze din partea Ucrainei nu prea există, vecinii asigurându-se din timp pentur necesar prin stocarea în depozitele subterane. În al doilea rând, economia Ucrainei, vlăguită de război, ar putea să nu suțină același consum de gaze ca în urmă cu doi ani.

Test de piață coordonat. Scepticism

Operatorii au convenit să efectueze un test de piață obligatoriu pentru alocarea capacității între punctele lor de interconectare în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene, în mod sincron în iulie 2024 (cu un an mai devreme decât programul preconizat în mod normal). Apoi, pe baza interesului utilizatorilor, aceștia vor identifica și dimensiona proiectele de extindere a capacității cele mai adecvate și mai bine direcționate necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului Coridorului Vertical.

Cu toate acestea, țările care caută sprijinul financiar al UE estimează că testele de piață nu vor capta un interes investițional suficient al pieței, care corespunde totalului investițiilor necesare. Motivul principal este că incertitudinea geopolitică este atât de mare încât „jucătorii” de pe piață cu greu s-ar angaja pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu, 10 ani) să exploateze „rutele” specifice de transport de gaze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1120 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Cand o sa simtim pretul la gazul natural lichefiat, o sa ne treaca ! SUA sunt in grafic si pe acest palier !

  2. Daca pretul acestui GNL (gaz natural lichefiat) este cu mult mai mare decat al gazelor naturale extrase de la noi sau importate din Rusia, ar trebui sa le folosim pe acestea in locul GNL. Un alt minus al GNL este ca din el nu se pot face ingrasaminte agricole. Daca facem conducta ca GNL sa treaca pe la noi ca sa ajunga in alte tari, ar trebui sa incasam niste bani pentru tranzitarea tarii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.