Ponta: Numele comisarului european, săptămâna viitoare

Premierul Victor Ponta a susţinut, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea acestuia cu liderii socialiştilor europeni, că numele comisarului european va fi cunoscut săptămâna viitoare.

Ponta a ținut, de asemenea, să-i dea replica președintelui Băsescu după discuţiile despre nominalizarea comisarului european și apariția în presă a informațiilor potrivit cărora europarlamentarul Corina Creţu ar fi cea de-a doua nominalizare, alături Dacian Cioloş.

„Pentru toţi cei care au o nelămurire în acest sens, România are un singur drept, acela de a nominaliza o persoană pentru funcţia de comisar european. Mai departe, cine e acea persoană şi portofoliul, revin domnului Jean Claude Juncker, conform tratatelor europene. Acesta a spus că nu acceptă să i se impună o persoană sau un portofoliu. Am avut mai mutle discuţii cu domnul Juncker, pentru ca România să aibă un portofoliu important. Cel mai important pentru mine ca premier e ca România să aibă un portofoliu serios, important, prin care să sprijine interesele regionale şi europene.

Am avut o singură discuţie, cu mult timp în urmă, cu Traian Băsescu despre Cioloş. Prima propunere a fost de a păstra portofoliul lui Dacian Cioloş, pe agricultură. Juncker mi-a comunicat că păstrarea portofoliului este imposibilă, pentru toate ţările. Eu ştiu despre cine este vorba, dar este normal să aştept ca decizia domnului Juncker să fie anunţată oficial, săptămâna viitoare, după care se va trece la audierile în Parlamentul naţional.

Vă pot preciza că este nominalizată şi o femeie. Dacă nu putem prelua portofoliul lui Dacian Cioloş, pentru agricultură, am propus şi o femeie, pentru un alt portofoliu.

De asemenea, Ponta a făcut precizări legate de discuţiile cu oficialii europeni în legătură cu poziţia României în cazul conflictului din Ucraina.

„Aş vrea să vă prezint poziţia Guvernului, poziţie pe care am prezentat-o şi de dimineaţă, la discuţiile cu Francois Hollande, preşedintele Franţei şi cu alţi oficiali europeni.

S-a discutat despre situaţia din Ucraina, am reiterat faptul că Guvernul României condamnă implicarea evidentă a Federaţiei Ruse, că România sprijină în integralitate suveranitatea Ucrainei şi că sprijinim toate sancţiunile care vor fi aplicate Rusiei.

În alt nivel, am spus foarte clar că, în acest moment, ideea unei intervenţii militare din partea României, a NATO, trebuie tratată cu mare precauţie.

Interesul României e de a sprijini Ucraina, dar nu de a escalada conflictul. Orice declaraţii dure la Bucureşti despre sprijin militar sunt strict politice, atât timp cât nu au fost discutate în Parlament sau Guvern.

E o poziţie unitară în rândul statelor europene”, a conchis premierul.

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că a aflat cu surprindere că avem două nominalizări transmise la Bruxelles și că suntem unul dintre puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker.

Președintele a acuzat, de asemenea, Guvernul că încalcă legea, întrucât persoanele propuse pentru funcția de comisar european nu au fost audiate în Parlament.

„Nu mă deranjează că am aflat de la Bruxelles că s-au făcut două nominalizări. Mai este un element din tratat care spune că statele membre își desemnează un candidat. Nu înteleg de ce am desemnat doi, dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări de tipul femei bărbați în cadrul comisiei”, a mai spus Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.