5 mari mistere ale omenirii

În ciuda eforturilor istoricilor şi ale specialiştilor în criptografie, unele mistere de sute şi chiar mii de ani nu au putut fi rezolvate.

1. Manuscrisul Voynich – nume inspirat de descoperitorul său, americano-polonezul Wilfrid Voynich – este o operă de 240 de pagini scrisă într-o limbă complet necunoscută. Paginile sale sunt pline cu imagini colorate şi diagrame stranii. Apar specii de plante care nu seamănă cu speciile cunoscute. Autorul manuscrisului este necunoscut, dar datarea cu carbon arată că paginile au fost scrise între anii 1404 şi 1438.

2. Kryptos – este o sculptură care conţine un mesaj criptat. Realizare a artistului Jim Sanborn, sculptura se află lângă sediul CIA, din Langley. Este atât de misterios, încât nici chiar CIA nu a reuşit să decripteze în totalitate aceste mesaj.

3. Beale Ciphers (Cifrele lui Beale) – un set de trei texte cifrate despre care se spune că ar dezvălui locul în care este îngropată una dintre cele mai mari comori din istoria SUA – tone de aur, argint şi bijuterii. Comoara a aparţinut o vreme unui om misterios numit Thomas Jefferson Beale, care a descoperit-o, în 1818, în Colorado.

Dintre cele trei texte, mesajul din unul singur – al doilea – a fost descifrat.

4. Discul din Phaistos – un disc din argilă, lat cât o farfurie, nu mai mare decât două laturi de palme (sau 17 cm) în diametru, care a fost descoperit la Phaistos de arheologul italian Luigi Pernier în seara zilei de 3 iulie a anului 1908. Sunt circa 241 de hieroglife pe ambele fețe ale discului din Phaistos. Dintre acestea, câteva au fost șterse, apoi corectate de scribul care le „ștanța” în argilă moale, una câte una, pe măsură ce compunea textul. Sunt cam treizeci de căsuțe cu trei-patru sau chiar șase glife pe fiecare față. Pentru descifrarea sensului acestor obiecte misterioase s-au încercat cele mai diverse metode și teorii de-a lungul timpului, însă rezultatele au fost destul de modeste.

5. Inscripţia din Shugborough, care apare pe un monument din piatră ridicat între anii 1748 şi 1763, este o înşiruire de litere: DOUOSVAVVM. Alături de această misterioasă inscripţie, sculptată în piatră, se află o reprezentare a faimoasei picturi a lui Nicolas Poussin: Ciobani arcadieni.

Monumentul a fost ridicat de sculptorul flamand Peter Scheemakers, la comanda unui parlamentar britanic, Thomas Anson.Unii oameni speculează că este vorba despre un indiciu codat, lăsat în urmă de Cavalerii Templieri, cu privire la locul unde se află Sfântul Graal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.