BREAKING NEWS Iranul recunoaşte doborârea avionului ucrainean

UPDATEGărzile revoluționare iraniene îşi asumă întreaga responsabilitate pentru doborârea avionului ucrainean, a declarat un comandant al gărzilor într-un videoclip postat online sâmbătă de televiziunea de stat din Iran, potrivit Reuters
„Mi-aș dori să pot muri și să nu asist la un astfel de accident”, a declarat șeful diviziei aerospațiale, Amirali Hajizadeh.

UPDATE Şi președintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că ancheta realizată de forțele armate ale țării a dus la concluzia că rachetele trase dintr-o eroare umană au dus la prăbușirea avionului ucrainean.
„Ancheta internă a forțelor armate a indicat că, în mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au dus la prăbușirea îngrozitoare a avionului ucrainean și la moartea a 176 de oameni nevinovați. Investigația continuă pentru a clarifica și judeca această mare tragedie și greșeală impardonabilă. Republica Islamică Iran regretă profund această greșeală dezastruoasă. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndurerare. Ofer sincer condoleanțe”, a scris Hassan Rouhani, pe Twitter.

Armata iraniană a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a doborât avionul ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinația Kiev, însă susține că doborârea aeronavei nu a fost un act intenționat, a informat televiziunea iraniană de stat.

Potrivit comunicatului, avionul a fost doborât ca urmare a unei „erori umane”.

De asemenea, Armata anunță că cei responsabili pentru prăbușirea aeronavei vor fi trași la răspundere.

Anunțul vine în contextul în care autoritățile iraniene au respins în repetate rânduri în ultimele zile acuzațiile potrivit cărora avionul a fost lovit de o rachetă iraniană și s-a prăbușit din această cauză.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că doborârea avionului ucrainean a fost cauzată de o eroare umană, dar și de „aventurismul Statelor Unite”.

„Aceasta este o zi tristă. Concluziile preliminare ale investigației Forțelor Armate sunt că o eroare umană în timpul unei crize provocate de aventurismul Statelor Unite a dus la acest dezastru”, a scris Zarif pe Twitter.

„Exprim regrete profunde, scuze și condoleanțe cetățenilor noștri, familiilor victimelor și națiunilor afectate”, a adăugat acesta.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

20 de Comentarii

  1. SUA ar numi asta „victime colaterale”. In rest, toate guvernele lumii ar fi procedat exact ca guvernul iranian: nu ar fi recunoscut nicio implicare, dar spre deosebire de alte state, Iranul si-a recunoscut vina in cele din urma. Oricum ar fi, propaganda e propaganda, indiferent pe cine serveste ea. Numai idiotii, naivii si ticalosii pot sustine ca americanii sunt baietii buni, iar iranienii sunt baietii rai. In realitate, dracul se serveste de toti pentru a-si mari regatul, iar Dumnezeu ii permite sa-si faca de cap din motive pedagogice.
    Trebuie sa recunosc ca m-am inselat: Iranul doar s-a jucat de-a razbunarea.

    • Exact asta a afirmat anterior prezidentul american. Stirea iranienilor pare sa-l copieze cuvant cu cuvant.

    • Aici te înșeli. Eu cred că Iranul a încercat să atragă în „conflictul” cu americanii pe ruși. Doar că nu a nimerit avionul „corespunzător” sau Putin a telefonat că nu se bagă. Deocamdată. În toată analiza „conflictului” nu trebuie uitat că este an electoral în SUA și Trump stă prost. Dacă nu mă crede cineva să verifice retro cum au procedat republicanii în anii precedenți în situații analoage. Reagan, Bush sr. și Bush jr. Ei sunt cu armele. Sponzorii trebuie să aibă vânzări. Nimeni nu vrea în toată situația asta război adevărat.

  2. Vai de ipotezele si speculatiile noastre,mamă dragă!Vorba nemuritoarei Eftimita: „A fost Lăsata,secule!!”
    Cu asa o armata, Iranului nu ii mai trebuie dusmani..nu mai zic nimic…

    • @Matusico, tu nu vezi cine vrea sa se bata cu SUA si cu NATO? Eu pariez ca dupa demonstratia asta de prostie monumentala, americanii le pregatesc vreun program/scenariu prin care iranienii sa-si doboare singuri avioanele de lupta.
      Iti inchipui ce va iesi daca SUA, Israel si Arabia Saudita se pun cu maciuca poe ei?

  3. Sper ca acum s-au dumirit si prostii care sustineau ca SUA mint cand spun ca Iranul a doborat avionul. Bucatile din fuselaj gaurite de schije si filmul cu racheta apropiindu-se de avion, erau dovezi prea greu de inteles ptr ei.
    Acum iranienii pot fi multumiti: au razbunat moartea generalului Suliman cu cei 176 de morti din avionul decolat din Teheran.
    Nu degeaba se spune ca razbunarea-i arma prostului……[Markus Roman]

  4. Ma minunez de prostia unora, care inghit tot ce li se baga pe gat.prosti ma iranienii ăștia, ce sa zic. Se bat singuri, nu? Din greșeală…. Aha, au tras o racheta la întâmplare și au nimerit un avion.racheta rătăcitoare. Fără traiectorie, fără ghidare.vor spune și ce pacepa era in avion?

    • Racheta S-A n-a fost trasa la intamplare, a fost dirijata prin radar cu scopul clar de a dobora avionul de calatori, confundat de turbane si salvari cu un avion american de atac, desi avioanele de bombardament sunt de cel putin doua ori mai mici si de cel putin 4 ori mai rapide.

  5. Ileana Rollason, Horia Cornescu, Malagambista, Mircea, Magnatul, Matusa indignata, etc. ce aveti de spus?

  6. @R.N.: Pina si Sputnik a publicat stirea, desi ieri, tot Sputnik lauda tehnologia iraniana.

  7. Pai precedent exista. SUA prin crucisatorul Vincennes a doborat un A-300 iranian, Iran Air Flight 655. Ancheta sa fie facuta EXACT pe precedentul anchetei SUA. SUA au platit despagubiri, dar nu si-au cerut scuze si nici pedepsit nu a fost nimeni. Ba chiar a fost decorat capitanul navei.

  8. Din greșeală a bombardat SUA ambasada Chinei la Belgrad. Oare?
    Din greșeală au doborât iranienii avionul. Oare? Cine era în avion? Peste 50(?)de ani poate vom ști. Pace vouă

  9. N-au doborât rușii avionul malaezian in Dombas? Si erau militari de cariera. Asta e, omul e supus greselii. A fost scaparea celor care n-au oprit zborurile, in ambele cazuri.

  10. @Ion,
    Ukraina a doborat avionul si nu a recunoscut „eroarea”!? [parsivi]
    Iranul a doborat avionul si a recunoscut „eroarea” ! [cinstiti]
    USA e in Ukraina!
    USA e la granita cu Iran!
    .
    Oare, tehnologia RADAR USA nu e capabila sa produca „eroarea” pe sistemul de RADAR al Ukaraina/Iran-ului ca sa confunde prapaditul de soldat operator un avion de pasageri cu un avion militar si sa-si faca datoria sa-si apare patria, doborand o „tinta falsa militara” , dar real civila?
    .
    Este evidenta diversiunea electronica a Americanilor, din moment ce din PRIMA SECUNDA si Trump si Trudeau au tipat ca „serviciile secrete le-au spus ca Iranul a doborat din eroare avionul” !
    .
    De unde au stiut CIA, MOSSAD-ul….. ca a fost „eroare” pe un teritoriul strain, inainte ca Iranul sa apuce sa faca toate INVESTIGATIILE ????
    .
    Iranul e cinstit, pe prosti USA ii minte cum vrea, fiindca habar nu au de tehnologia RADAR!
    .
    Voi cei prostiti , sunteti de acord ca USA este atat de idioata incat sa nu fie in stare sa bruieze RADAR-ul inamic???

    • D-na/d-ra/d-le @Nicoleta,
      Nu-ti trebuia MOSSAD, CIA,MI-6 etc, cum nu mi-a trebuit nici mie ca sa vad la TV tablele gaurite din resturile avionului si filmul facut de iranieni, in care se vede racheta S-A pe traiectoria de interceptare, urmata de explozia la atingerea tintei, apoi de caderea avionului in flacari. Eu am scris de acum 3-4 zile pe forum ca avionul a fost doborat de o racheta S-A de-a iranienilor, de cum au aparut imaginile cu resturile avionului la TV. Filmul cu atacul mi-a confirmat concluzia.
      Cel care a filmat a facut-o ca sa se laude pe retelele de socializae cat de viteji sunt iranienii cand doboara ei avioanele de lupta americane si a apucat sa o bage. Daca iranienii ar fi fost constienti de prostia pe care au facut-o doborand un avion civil, i-ar fi confiscat tipului filmarea in mod sigur.

    • @Markus Roman,
      In aceasta faza este inutila orice discutie pe probleme de resturi si imagini aparute in presa, daca nu ai logica elementara sa analizezi reactia si exprimarea lui Trump si Trudeau:
      1-„serviciile secrete i-au informat” = despre ceea ce ele au facut deci nu aveau nevoie de [3]!
      2- „a fost o eroare” a armatei iraniene ,”nu poate fi vorba de defect”= siguranta absoluta!!??=
      =confirma [1]=imposibil fara [3]
      3- Anuntul lor a fost inainte de orice ancheta interna a Iranului si fara sa acuze Iranul.
      .
      Avioanele civile au montate la bord un emitator,Tansponder”, care permite sistemelor militare sa-l deosebeasca de avioanele militare. E greu de confundat pe ecranele radar.
      .
      Este evident ca operatorul radar poate vedea pe ecran „avion militar” doar daca USA cloneaza/bruiaza/converteste semnalul transponderului civil in semnal militar , adica tinta militara falsa, dar avion civil real!
      .
      Asta explica existanta punctelor [1][2][3], pentru a devia atentia de la crima USA cu drona, facand „favorul”ca scuza Iranul pentru „eroare”.
      .
      Tot „tehnologia” asta explica doborarea lui MH17 de catre Ukraina, dar cu alt scop: ca sa dea vina pe Rusia!
      USA controleaza Ukraina!
      USA controleaza granita cu Iranul!

  11. 4- Sefii Iranului au cazut in capcana sinceritatii- lumea e in starda = IRAN WINTER REVOLUTION!
    5- Urmeaza „democratia” de tip Siria, Irak, Libia…..

  12. Iata ca a venit si confirmarea bruiajului USA, pe care vi l-am spus:
    .
    „El a susţinut că operatorul rachetei care a doborât aparatul de zbor a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui bruiaj de telecomunicaţii. Operatorul respectiv a considerat avionul drept o rachetă de croazieră şi a avut 10 secunde la dispoziţie pentru a lua decizie.”

  13. @Nicoleta: Nu este nici o confirmare ci doar insinuarea, in cel mai bun caz interpretarea, publicatiei de limba romana, de unde ai copiat tu papagaliceste. Inregistrarea video care insoteste articolul, titrata in engleza, nici nu mentioneaza bruiajul. O face insa un sit iranian de limba engleza, care il citeaza pe generalul Amir Ali Hajizadeh. Acesta insa spune ceva mai mult: comunicarea nu s-a putut stabili cu centrul de comanda din cauza supraincarcarii sau posibil bruiajului (jamming in original) sistemului de comunicatie. Deci generalul iranian este circumspect in a suspecta bruiajul. Nu insa si publicatiile de limba romana (una fiind publika.md), care omit, neprofesional deci interesat, sa mentioneze supraincarcarea retelei, perfect de inteles in conditii de criza, precum si nuanta de posibilitate a existentei bruiajului.

    Generalul comite, involuntar, preocupat sa-si apere subordonatii, indiscretii majore: carentele sistemului de comunicatii, incapabil sa sustina traficul operational, eventual volnerabilitatea la bruiajul inamic, ceea ce denota absenta redundantei; precaritatea instructiei personalului operativ, care a confundat un avion de line zburind la peste 2000 de metri, abia decolat, deci pe traiectorie ascendenta si cu viteza limitata, cu o racheta de croaziera care zboara copiind formele de relief si se apropie de obiectiv.

    Un aspect ignorat sistematic: evenimentele au adus in prim plan nu Armata Iraniana ci Garzile Revolutionare (Revolutionary Guards in articolul iranian), care par a fi chiar mai puternice si mai importante decit prima. Ele au propriile forte terestre, aeriene si navale si propriile uniforme. Acest paralelism inevitabil creaza disfunctionalitati, probabil cu implicatii in evenimentele recente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.