Mii de teze de doctorat vor fi făcute publice

Peste 7.000 de teze de doctorat vor fi făcute publice, în curând, de Ministerul Educației, iar școlile doctorale vor fi analizate de evaluatori externi, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

„La acest moment, sunt 55 de instituții organizatoare de studii universitare de doctorat, patru sunt instituții particulare, una este Academia Română. Sunt 214 școli doctorale și trebuie să va spun că sunt peste 400 de domenii de doctorat în România, la acest moment. Iar în ceea ce privește numărul de programe de studii, sunt peste 21.000 de programe, dar trebuie să fac precizarea aici că fiecare student reprezintă un program de doctorat, deci avem peste 21.000. Legea Educației Naționale prevede foarte clar că aceste teze de doctorat sunt publice, că atare, trebuie să pun în aplicare, iată a venit cred momentul, să punem în aplicare și această prevedere a legii. Am solicitat unității executive de la nivelul ministerului – UEFISCDI cum este cunoscută în spațiul public- să începem să facem publice aceste teze de doctorat. Avem în format electronic, la acest moment, în cadrul registrului, peste 7.000 de teze de doctorat, pe care, în curând, Ministerul Educației le va pune în mod transparent și le vom face publice. 7.000 de teze vor fi la dispoziția publicului”, a spus, miercuri, Anisie, la Realitatea Plus.

Ministrul a precizat că a aprobat metodologia evaluării școlilor doctorale.

„Cred că va fi și Metodologia publicată, în curând, în Monitorul Oficial. Ministerul Educației a transmis către Monitor această metodologie și această metodologie vine cu schimbări, adică am dat termene clare, precise, să se facă evaluarea școlilor doctorale. Trebuie să conferim încredere și să facem până la urmă această evaluare a școlilor doctorale, ce nu s-a făcut până acum. Din 2011, legea prevede această evaluare a școlilor doctorale și iată că suntem în 2020 și nu s-a făcut sau nu s-a vrut să se facă. Acum, în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial trebuie să înceapă să se facă această evaluare de către ARACIS”, a mai spus sursa citată.

Anisie a mai spus că va exista o imagine corectă a acestor școli doctorale, a acestor instituții organizatoare de studii universitare de doctorat. Astfel, a fost am introdusă și evaluarea cu evaluatori externi.

„Vom avea, deci, nu numai o evaluare corectă, dar și obiectivă. Fiecare școală doctorală trebuie să își realizeze raportul de autoevaluare, atât în limba română, cât și în limba engleză, tocmai pentru a putea da posibilitatea celor care evaluează și sunt evaluatori internaționali, să evalueze școală doctorală”, a adăugat Anisie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Apoi,aiasta,nu-i de-a buna! Se darama toata sandramaua cu doctori cladita cu atata truda in 30 de ani. O sa vedeti ca nu se va intampla nimic. Pariez! Cine cineva pariul?

  2. Din moment ce economia s-a scufundat in ultimii 30 de ani, ce plus valoarea au adus cel 7000 de teze de doctorat. Detinatorii doctoratelor copy-paste luate de la taraba au jefuit bugetul national cu 15% la salariul de baza lunar si la pensia nesimtita-speciala. Asa s-au ajuns cu salarii mai mari decat ale presedintelui tarii de 4-5 ori si cu pensii astronomice de 80.000 de ron/luna pentru speciali. La privat nu am auzit ca se plateste titlul de doctor in stiinte. Romania a deveni un spital intreg care plateste „doctorilor in stiinte” peste 100 milioane de euroi anual! Jaf la drumul mare cu acte in regula. Daca s-ar da a-26 ordonata in care sa se precizeze ca titlul de doctor in stiinte este doar onorific, atunci am intelege ca se termina cu jaful national cu acte in regula!

  3. Domna ministru Anisie, dacă începeți publicarea cu Teza de doctorat a domnului general Florian Coldea, vă mai spalați obrazul maculat după sceneta de prost gust pe care ați interpretat-o fața elevillor și doamnei învățatoare. Succese!!!

  4. O propunere!
    Începeți cu verificarea nominală a tuturor dosarelor de promovare și de concurs pe posturi, din ultimii 10 ani, la fiecare universitate. Mai ales la standarde sa fiti atenti!!
    S-a ajuns la prostituție intelectuală!!
    Începeți cu Univ. Ovidius!!Acolo doar cine nu vrea nu ajunge conf sau prof.!

  5. Ce bine ar fi sa fie publicate si anulate aceste teze,care sunt copiate una dupa alta.Cred ca avem cei mai multi „DOCTORI”,pe cap de locuitor din lume.Cunosc persoane care au „CAPATAT” asemenea titlu,numai pe baza meselor organizate la restaurante si banii dati la profesori.Cum se obtinea titlul de doctor inainte de MAREA LOVITURA DE STAT DIN 1989??? Greu.Trebuia sa publici lucrari in domeniu,sa faci cercetari nu sa copiezi.Acum sunt doctori in domenii cu nici o tangenta in activitatea lor,pentru ca acolo a gasit SPAGARUL de profesor unde sa sustina asemenea teza.Da pentru asemenea „TEZE DE DOCTORAT”,primesc bani atat cat sunt in activitate cat si la pensie.Sunt bani de la bugetul de stat,De la noi.

  6. Va multumesc Domnule Profesor pentru comentariu dvs.In toamna anului 2018 am fost invitat la deschiderea anului universitar la Iasi la facultatea care am absolvit-o in 1976,mi-au cerut sa iau cuvantul ,in cuvintul meu am acuzat invatamintul universitar ca s-a prostituat !!,m-am explicat -ce iseamna azi a intra la facultatetehnica ? -sa prezinti buletinul si chitanta ca ai platit taxa de 100 de lei !!!, unde intri ??.Unde-i acel examen prin care se selecteaza cei care au un minim barem de cunostinte pentru a putea intelege ce se va preda in domeniul respectiv.Pentru asi pastra scaunele ,locurile de munca au facut orce compromis !. Domnilor profesori nu copii sunt vinovati ,dvs sunteti vinovatii pentru ca dumneavoastra aveti pregatirea si obligatia de ai forma ,ei sunt averea si viitorul tarii si nu te poti juca cu cea mai scupa materie prima , acesta materie nu poate fi rebutata !.Studentii au aplaudat ,profesorii au mutit ,nimicnu s-a schimat ,invatamantul romanesc nu-i nici macar o umbra a ceea ce a fost pe vremea celor multi chemati -putini alesi .
    Invatamantul particular a subminat calitatea invatamintului de stat ,tarabele universitare ,lacomia a distrus scoala romaneasca. In planul al 2-lea al dinstrugerii calitatii si crdibilitatii invatamantului sunt clanurile si mizeria politica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.