Ce poate să facă un debitor dacă este refuzat de bancă

Respingerea cererii de suspendare a plății ratelor de către instituțiile de credit poate să derive dintr-un abuz al creditorului sau din greșit îndreptata solicitare de suspendare, susține avocatul Adrian Cuculis. Acesta spune că respingerea cererii de suspendare a plății ratelor se conturează din normele de aplicare a Oug 37/2020 și că băncile și IFN-urile au început deja să respingă solicitările debitorilor. ”După părerea noastră, notificarea trebuie să fie făcută în conformitate cu situația de fapt, motivată în drept și probată”, a spus Cuculis. Articolul 2, alin. 5, din normele de aplicare a ordonanței amintite are următorul text: ”(5) Creditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condiţiile prevăzute la art. 4 şi ale prezentului articol şi în termen de maximum 15 zile de la dată primirii solicitării comunică debitorului decizia să de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor.” ”Tragem următoarea concluzie: Banca și/sau IFN-ul analizează solicitarea formulată, asta înseamnă în mod implicit că nu este o obligație să admită toate cererile, iar în maximum 15 zile, dispune admiterea sau respingerea cererii”, afirmă Cuculis.

În cazul în care banca sau IFN-ul resping cererea de suspendare a plății ratelor, debitorul are o singură posibilitate: să conteste în instanță adresa prin care instituția de credit a refuzat respectiva cerere. Contestația va viza tehnic obligarea băncii sau a IFN-ului la suspendarea plății ratelor prin constatarea îndeplinirii condițiilor de la art. 5 și anume: (3) Creditorul aprobă solicitarea debitorului care, prin una din căile de transmitere prevăzute la art. 3 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 faţă de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgenţă şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului că urmare a intervenţiei uneia/mai multora dintre următoarele cauze, fără a se limita la acestea: intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în şomaj tehnic că efect al închiderii/restrângerii activităţîi angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19 şi altele asemenea.

Având în vedere că există și situații în care creditorii vor abuza de această prerogativă de a “verifica” dacă cererile debitorilor se înscriu în condițiile legii, este important ca debitorii să știe că au acest drept de a contesta decizia creditorilor lor de respingere a cererii de suspenare a plății ratelor, mai spune Cuculis.

Ministerul de Finanțe a publicat normele de aplicare a OUG 37/2020 privind amânarea ratelor la credite, adică modul în care persoanele fizice și firmele pot să-și amâne ratele la bănci și IFN-uri până la sfârșitul anului. Astfel, persoanele fizice pot cere amânarea ratelor doar dacă declară pe propria răspundere că se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului, pentru ca veniturile lor sau ale membrilor familiei au fost afectate de criza COVID19. Membrii familiei debitorului sunt persoanele care au calitatea de soț/soție, părinți și copii, care locuiesc și se gospodăresc împreună cu debitorul. Băncile verifică încadrarea creditului în aceste cerinte și comunică decizia de aprobare sau respingere a cererii de amânare a ratelor într-un termen de 15 zile.

Pot fi amânate doar creditele ipotecare fără restanțe la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau dacă restanțele au fost achitate integral, la data depunerii cererii. Cererea poate fi depusă într-un termen de 45 de zile de la data intrarii în vigoare OUG 37/2020, 30 martie 2020, adică până în 14 mai 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

1 Comentariu

  1. O ordonanta data ca sa fie data!!!! Atata tot.Creditorii adica bancile straine nu au ce pierde!!!!Cine va mai avea cate o pila pe la vreo banca va reusi ,ceilalti vor fi jupuiti.In aceasta situatie guvernul a dat o mana de ajutor bancilor ,in majoritate straine,care dorm pe ”saltele” de bani ai Romanilor.Pentru Romanii cu credite la dobanzi exorbitante nu este sprijin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.