Raed Arafat, între Salvator de vieți și Salvator de mituri

Există pentru poporul român o apetenţă pentru personaje salvatoare şi pentru miturile create în jurul acestora. La un moment dat, ca orice utopie care nu este decât “o dezertare teoretică din faţa realităţii”, mitul se face ţăndări. Cu toate acestea, poporul român a găsit resursele pentru a reconstrui din ţăndările miturilor sfărâmate o nouă figură legendară, ca un răspuns şi ca o reacţie la o deficienţă care nu poate fi completată prin metode logico-raţionale.

România post-decembristă şi-a găsit o rezonanţă existenţială în câteva personaje salvatoare care s-au dovedit a fi “dezertări” ale raţiunii şi a căror prezenţă în spaţiul socio-politic a avut rolul de a contura, din ce în ce mai mult, o viziune păguboasă asupra tipului de lider pe care România şi-l poate permite şi, totodată, de a dezvolta un mecanism de producere și cultivare a acestui tip de personaj salvator.

Am avut un Ion Iliescu în rolul personajului salvator odată cu Revoluţia din 1989, iar nevoia acută a subconștientului colectiv de a dezvolta o reacţie la un regim dictatorial şi de a găsi o ilustrare a unor năzuinţe reprimate zeci de ani a conturat imaginea unei personalităţi care a jucat un rol important în „evoluţia” României post-decembriste. „Tătucul” omniprezent, omniscient şi omnipotent a devenit un punct de referinţă pentru politica românească, iar partidele şi-au făcut un obiectiv din a crea şi susţine figuri salvatoare care fac apel tocmai la dezertările din faţa realităţii despre care vorbea Emil Cioran. Traian Băsescu a înţeles acest lucru și de aceea am asistat la scena „Dragă Stolo” în care salvatorul îşi motivează cu ochii în lacrimi decizia de a candida la alegerile prezidenţiale în contexul unei situaţii dramatice. Nu pot să-i bănuiesc pe oamenii politici de faptul că au studiat îndeaproape psihologia şi au căpătat o oarecare măiestrie în domeniul acestei ştiinţe. Acest lucru ar fi presupus mult timp, lectură şi seriozitate din partea lor, aspecte pe care, s-a dovedit ulterior, nu le posedă. Este vorba doar de o capacitate nativă, specifică celor care își fac o ocupație din dezinformare și înșelătorie, de a identifica şi de a specula situaţii şi evenimente.

O altă figură legendară pentru ceea ce a însemnat mitul salvatorului României post-decembriste este Mugur Isărescu, prezentat ca specialistul care ar putea în orice moment să transforme o degringoladă economică într-o poveste de succes, căci experienţa profesională şi pregătirea lui Mugur Isărescu vorbesc doar despre succes, poate despre prea mult succes pentru un singur om. În situaţii de criză economică şi politică, numele lui Mugur Isărescu era scos precum iepurele din jobenul magicianului, doar că la fel ca şi iepuraşul, folosirea numelui lui Mugur Isărescu era un truc ieftin al unei clase politice care îşi dovedea incompetenţa la un moment dat.

Revenind la vremurile noastre şi la evenimentele care ne însoţesc existenţa, figura salvatoare a lui Raed Arafat se conturează din ce în ce mai mult ca un mit care depăşeste graniţele raţionalului. În fiecare an există cel puţin o situaţie tragică în urma căreia se trag semnale de alarmă în legătură cu existenţa unor disfuncţionalităţi cu privire la instituţia pe care o conduce şi, de fiecare dată, explicaţiile lui Raed Arafat au valoarea unor adevăruri absolute.

Nici autorităţile, nici societatea civilă nu au dorinţa şi capacitatea de a se opune dezertării teoretice din faţa realităţii Ca o predicţie pentru comportamentul populației în urma celor spuse de Raed Arafat amintim un studiu psihologic realizat în 1999 de către doi cercetători americani, pornind de la cazul unui bărbat care a jefuit două bănci în SUA, având faţa acoperită cu suc de lămâie, plecând de la raţionamentul că dacă a putut să scrie scrisori invizibile folosind cerneală pe bază de suc de lămâie care sub acţiunea razelor solare devenea invizibilă, tot astfel și propria sa figură ar deveni invizibilă, folosind lichidul acestor citrice. Când a fost prins, pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, tipul s-a arătat cel puţin surprins, spunând: “da, dar eu purtam sucul acela…”

Studiul a devenit cunoscut sub denumirea de Efectul Dunning-Kruger, iar concluzia acestuia a fost sintetizată de către autori, astfel: “Când oamenii sunt incompetenţi în strategiile pe care le adoptă, pentru a avea succes şi satisfacţii, ei se luptă cu o dublă povară: Nu numai că ajung la concluzii eronate şi fac alegeri nefericite, dar incompetenţa lor îi privează de posibilitatea de a-și da seama de acest lucru. În schimb, ca domnul Wheeler, ei rămân cu impresia eronată că se descurcă destul de bine.”

Recunosc faptul că sunt foarte curios ce ar fi putut spune cei doi cercetători despre comportamentului lui Raed Arafat şi dacă tipul care jefuise cele două bănci le-ar mai fi servit ca studiu de caz!?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

13 Comentarii

  1. Incendiu la spitalul condus de marea Mahler-doctor în medicină la Bioterra.

  2. De ce erau 7 oameni acolo în tir cat timp se lăuda marea managerita Mahler de le Bioterra la începutul săptămânii că au locuri libere în spital???!

  3. Daca nu era Arafat, acum eram in situatia Cehiei si a Poloniei cu pandemia la maxim!
    Jos mainile jegoase de pe Arafat!

  4. Cred ca lucrurile bune realizate de Arafat sant mai numeroase decat greselile. Sa fim corecti sa lasam filozofia. Ai incercat
    dumneata sa organizezi ceva in tara asta Atunci sa vorbesti

  5. Dacă mai are onoare așteptăm demisia. Dacă nu asteptăm să fie demis.

  6. Nu stiu cum a făcut facultatea de medicină în România, că el nici acuma nu știe limba română.

  7. Du-te la Gară si așteaptă acolo. Ești un slujbaș mărunt, ești frustrat si speriat, dar iti permiți să aștepți demisii!

  8. Nici tu !!
    Cuvântul „acuma” nu exista în Limba Romana!
    Ai îmbătrânit degeaba și prost!

  9. Arafatul este mai mult gropar decat salvator de vieti. Restul sunt texte lansate de securitate.

  10. Sarlatanii din Tara, care sunt incolaciti cu sarlatanii mondiali, vor sa acapareze(” sa privatizeze”) constructia sanitara facuta de Arafat. Pentru aceasta au pus toate tunurile pe Arafat. Credeti ca acesti sarlatani nu mai pot de dragul nostru? Sistematic apar cotcodaceli concertate impotriva lui Arafat. Eu ma uit si la televiziuni din alte Tari, vad ca Tari mai bogate, mai tehnicizate si cu mai mari pretentii decat Romania, au mai multe si mai mari probleme de sanatate, chiar si cu virusul acesta cu coroana. De ce nu se face o analiza comparativa cu situatia din aceste Tari bogate si tehnicizate? Cine stabileste bugetul de sanatate si Bugetul Romaniei? Presedintele, Parlamentul, Guvernul, Primul Minstru sunt raspunzatori de structura Bugetului pentru toate ramurile social-economice din Romania! De asemenea este moral sa raspunda si Structurile Suprastatale (ONU, OMS, UE, NATO,Corporatiile Transnationale) de care depinde Romania! Bacteriile si virusii sunt publici si se „bucura” cel mai mult de „dreptul la libera circulatie pe tot Globul”.

  11. Noroc ca furat fiind de frumusetea analizei nu m-am lasat orbit total, fiind trezit brusc din transa metafizica de un singur cuvant, un „MIT” absurd CARE NU SE LASA SFARAMAT!!! Mitul „revolutiei” si inca scrisa cu „R”!!! Nu mai spun ca nu poporul roman a creat mituri dupa 1945, ci PCR si Securitatea, mituri false care nu definesc acest popor nepregatit sa faca fatza unei propagande desantate si criminale axata pe distrugerea unor mituri pentru a distruge societatea in care s-au creat, pentru a le inlocui cu mituri straine de traditiile romanesti, asa cum a lichidat elitele si chiar cetateni obisnuiti ai vechii societati, traditionale, pt a-i inlocui cu „OAMENI NOI”, spalati pe creiere!!! Toti indivizii enumerati sunt piese grele ale Comintern, Ararat prin filiatia terorista, un rol urias in „mitizarea” acestuia
    jucand seful Securitatii dintre 2004 si 2014, folosindu-l pe post de „motan” impreuna cu „pisoiul” Del Ponte in marea CACEALMA din 2012, USL… Din ura romanilor fatza de Basoi s-a plamadit „mitul Ararat” si „mitul Del Ponte”, doua mituri
    false precum ABSOLUT TOATE MITURIILE COMUNISMULUI…”Turmentatii” forumului ii ridica ode teroristului sistemului roman
    de sanatate care a tras multe milioane pentru conationalii din Orientul Apropiat. Sumele imense pompate de securisti in acest anti-roman ca si comanditarii sai au creat un sistem labil, trambulina in nefiinta pt piloti, medici, asistenti si
    pacienti…Sistem asemanator calitativ cu autostrazile in surpare etc…

  12. criminalii Romaniei intre „mit” si realitatea cruda ! Toti sunt criminali ! Toti trebuie sa raspunda pentru GENOOCID!

  13. Da, „marin”, toti criminalii COMINTERNISTI/NOMENCLATURISTI/SECURISTI ai Romaniei trebuie sa raspunda pt GENOCIDUL COMUNIST!
    E vorba de GENOCIDUL demarat de ILEGALUL STALINIST Antonescu care a continuat, fara intrerupere, pana astazi!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.