„Noaptea ca hoții”: Octav Bjoza, demis de Cîțu

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis peste noapte din funcția subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Decizia semnată de premierul Florin Cîțu a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Recent Octav Bjoza a criticat modificările aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora, conform Mediafax.

De asemenea, Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, intrată în istoria recentă sub denumirea prescurtată AFDPR, a protestat față de intenția desființării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. (Detalii AICI)

Cum justifică Florin Cîțu

Florin Cîţu a anunţat, marţi, că a decis demiterea lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, având în vedere abordarea „incompatibilă” cu statutul acestuia de înalt responsabil al Guvernului, prin „punerea în discuţie a dimensiunilor Holocaustului” şi încercarea de a pune pe umerii comunităţii evreieşti „aducerea comunismului în România”.

„O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului şi a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar, în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”, a declarat Cîțu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În opinia premierului, încercarea lui Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război să beneficieze de drepturi din partea statului român reprezintă un afront adus celor care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului.

„Mai mult, încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr. 232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a explicat Florin Cîţu.

Născut la Iaşi, a fost arestat de Securitate în 25 iunie 1958, pentru că făcea parte dintr-o organizaţie de tineri, „Garda Tineretului Român”. A trecut prin lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grindu, din Delta Dunării.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat în 2015, în numele foştilor deţinuţi politici, fiind criticat din acest motiv de Centrul pentru Combaterea Antisemitismului în România.

Octav Bjoza a declarat, marţi, pentru Agerpres, că regretă faptul că premierul Florin Cîţu interpretează comunicatul AFDPR din 12 martie în sensul că organizaţia „ar avea ceva” cu etnia evreiască.

„Toţi aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigaţi, revoltaţi, scârbiţi de faptul că lângă noi, în temniţele şi lagărele de exterminare, au murit înaintaşii celor care m-au demis. (…) Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (…) Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem”, a susţinut Octav Bjoza.

El a adăugat că AFDPR nu contestă Holocaustul, iar, în opinia sa, singurul aspect ce poate fi discutat ţine de „dimensiunile sale”. „Nu văd ce deranjează în treaba aceasta. Sub nicio formă nu voi accepta ca în ţara asta să fie conflicte interetnice. (…) Holocaustul nu trebuie acceptat, indiferent că au murit 10 persoane, 100 sau mii. El a existat fără dubii”, a spus Octav Bjoza.

Prin comunicatul din 12 martie, AFDPR a vrut să transmită că ar trebui ca toţi copiii foştilor deţinuţi politici să primească o indemnizaţie, a explicat el. „Ce vină puteau să aibă copiii fasciştilor, naziştilor, legionarilor, evreilor, comuniştilor, românilor? Ce vină puteau să aibă copilaşii rămaşi acasă pentru faptele comise de părinţi? Aşa vedem noi problema”, a spus Bjoza.

Citiți și

Istoricul Marius Oprea: Florin Cîțu l-a demis „noaptea ca hoții” pe singurul anticomunist din Guvern

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

50 de Comentarii

  1. VICTORIEEEEE ANTICOMUNISTII MARXISTO-SECURISTII REZIST AU INVINS, DUSMANUL POPORULUI A FOST INLATURAT

  2. Oauuuuu! Dictatura in Romania inainte de 1989?! Bai nebunilor, dictatura reala este dupa anul 2000 si nu e la misto! Cumva s-a schimbat ceva in bine in Romania, in viata cetatenilor majoritari care s-au dorit liberi si cu nivelul de trai conform anilor in care traim? Nu cred! Acum sunt adevaratii detinuti politic: obligatoriu in casa, luati de pe strazi si inrernati obligatoriu in spital bolnavi sau nu, internati in spitale si legati, asta in cazul in care nu mor arsi de vii! Si pot continua! Individul vrea sa profite de pe urma adevaratilor dizidenti politic care sunt morti de ani de zile!

  3. Un pensionar de 80 de ani, care avea si salariu de la stat. Mi se pare prea mult. Studii in strainatate ? Nu. Experienta de management ? Nu. Doar pensie plus salariu ? Ia mai stai acasa tataie.

  4. @jartea: Studii in strainatate ? Da : Stoienesti, Periprava, Grindu. Experienta de management ? Da: Managementul taierii stufului la -5 grade Celsius cu apa pana la briu. Ti se pare putin? Incearca si tu!

  5. Citzu-Katz si-a protejat de fapt familia (politica & genetica), e un gest normal din partea lui personal. Devine complicat cand se pune problema faptului ca e prim-ministrul unui stat crestin la baza, care a dat lumii luptatori anticomunisti si sfinti ai inchisorilor, dar hei, cine se mai impiedica in aceste amanunte?

  6. Mi se pare corect. Ce să caute un anticomunist printre beizadelele de foști activiști și securiști!
    Întrebarea pusă de Sorin Lavric în Senatul României trebuie să primească măcar un răspuns:
    Cine a adus comunismul în România?

  7. La fel au pus pe umerii comunitatii evreiasti a ARENDASILOR ALOGENI(=majoritatea confirmata istoric, de unde evrei comunisti cand ei detineau 74% din pamanturi la 1907) rascoala cu multe victime mioritice
    din 1907 ! Comunismul „evreiesc” a fost doar … o masca COVID ! Multi stiu istoria RE-escrisa si … e bine asa ! :*

    Evreii n-au decat vina unia care manca spte pite mai mica deca a alui care li-le da !

    😉

    — iar e nevoie de tapii ispasitori istorici ? … :))) …iar sunt scosi de la cutie ?
    Ce CRIZA urmeaza (sigur) de evreii trebuie sa-si joace gtRAGIC …rolul lor POGROMATIC-PERIODIC de tap-ispasitor in societate
    Nu s-a uita ca l-au omorat pe Hristos ( de aceea interesul „lor” de-a desfiinta CRESTINISMUL :))) = multi vad putini pricep …de ce modern ATEISMUL e protejat/incurajat de „ei” = pentru ca estompeaza ARHETIPUL „tapului cu greseli, de fugarit in pustie” !

  8. Mi se pare corect. Ce să caute un anticomunist printre beizadelele de foști activiști și securiști!
    Întrebarea lui Sorin Lavric pusă de la tribuna Senatului României trebuie să aibă măcar un răspuns:
    Cine a adus comunismul în România?

  9. @Smarandache
    tu crezi ca evreii erau comunisti cand … vezi 1907 ei erau „prin colateralitati ” marii latifundiuari ai tarii !

    Tu sti realiatea de-atunci breh ? … a avut vreodata acces la arhive ? …sti cati dintre ARENDASII istorici (majoritatea evrei) ai Romaniei au lupta contra comunismului ?

    Sau ti crezi ca inainte de COMUNISM, in COMUNISM si dupa COMUNISM … „tot ei ” ?

    😉

    Gheorghe si …Ioane … 🙂
    PE BUBNE au fost … anti-comunsiti

  10. Adrian, Concluzia, Asculti manele in loc de folclor, te uiti la vacanta mare si las ferbinti. Lasi mizerie la mare si la munte si injuri pe oricine daca iti atrage atentia cand o faci lata. Mananci mici si bei mere si ragai satisfacut ca micii sunt romanesti. Te uiti la vulpita. Ca reper ai Antena 3 unde un „credincios ortodox” Gadea da lectii de moralitate. Iar altul face spagat si te ia la misto. Ceilalti care au alte pretentii de la viata, au alte opinii sunt tradatori, sunt neromani. Sunt vanduti strainilor. Si apropo de Eminescu, studiile superioare le-a facut in diaspora. O fi fost si el diasporez? Eminescu a scris literatura, nu istorie. Dar vezi ca si petre Ispirescu are povesti si basme. Ba chiar cu Zmei. Vezi ca in literatura romana mai gasesti legende cu Dragos cel viteaz care a descalecat si a intemeiat Moldova. Dar nu cu mii de ani, ci in Evul Mediu.Neagoe Basarab a fost cuman,dar a domnit peste Tara romaneasca. Istoria moderna pe baza ariei geografice a zis ca a domnit intr-o zona pe care noi azi o numim Tara romaneasca, deci. Iti tin lectii de istorie si literatura,gratuit. Daca ai nevoie si de un psiholog sunt pe felie. Tot pe gratis.

  11. mișto, ce treabă are 1907? Puteai să legi comunismul de 1917 și atunci întrebarea lui Sorin Lavric devenea:
    Cine a dus comunismul în Rusia și de acolo în România?

  12. Afirmatia ” in curând va fi ilegal sa nu iubești evreii” capătă an după an tot mai multă concretețe in România contemporana .
    „OPUSUL antisemitismului nu este toleranța. Opusul antisemitismului este filosemitismul, aprecierea, respectul și afecțiunea pentru valorile evreiești și comunitatea evreiască” , spunea un evreu american serios. Se știe că în Romania americanizata „monitorizatea antisemitismului” e un job bine platit, care poate oferi o cariera rapida in politica. Cei care reușesc declarativ sa „iubească mai mult evreii” ca mijloc de „combatere a antisemitismului”, pot ajunge chiar miniștri, președinți, mai ale daca sunt afoni la Istoria reala sau idioți din fire…

  13. IN 24 IULIE 2019 DEPT DE POMPIERI DIN NYC A DECLARAT CA ANCHETA LOR A ATACULUI TERORIST DIN 11 SEPT 2001 A GASIT CU DOVEZI CA ISRAELUL SI CIA AU PLASAT EXPLOZIV IN TURNURILE GEMENE SI CLADIREA 7 DIN WTC DIN NYC…INAINTEA ASAZISULUI ATAC TERORIST DIN 11 SEPT 2001…IN 1967 ISRAELUL ATACA USS LIBERTY SI I SE QUADRUPLA AJUTORUL MIL;ITAR…KARL MARX SI ENGELS AU FOST JIDANI …ANA PAUKER SI TOTI COMUNISTII VENITI IN ROMANIA PE TANCURILE LUI STALIN AU FOST JIDANI…JIDANII UN GRUP ETNIC CRIMINAL TERORIST ESTE SINGURA CONCLUZIE ISTORICA ….

  14. REACTIA LUI CITU DE A-SI APARA PATRONII JIDANI ESTE NORMALA …I-AU PLATIT SCOLARIZAREA IN SUA SI …MINA CE TE HRANESTE N-O MUSTI…CITU CA SI MUSLTI ALIATI AI NOSTRI AMERICANI SINT TRADATORI VINDUTI ISRELULUI SI LUCREAZA IMPOTRIVA TARII LOR…

  15. jigodiile…nu uita niciun coltisor nematurat… au listuta…trebuie indeplinit punct cu punct…sau pas cu pas ?!

  16. @Smarandache … intrebi ca una de la gradinita !

    Tu nu sti ca LUPUL isi schimba PARUl dar NARAVUL ba ?

    Ce interes de „mijloace COMUNE de productie ” aveau evreii cand istoric se stie ca aveau ce … aveau ?

    Foarte slaba POTENTA intelectuala ai … si … ii mai si faci reclama !
    Daca nu rageai ca magarul …leu ramaneai !

    🙂

    Viat nu e ca-n filme … si cine-a gtrait in 1097 a trait el sau prin famiglia lui si-n 1907 … asa ca de ude „schimbarea comunistoida la fata ” ?

  17. Acum aflu ca avem un secretariat de stat pentru asa ceva.Nu am auzit de vre-un secretariat de stat pentru luptatorii impotriva burghezo-mosierimi pe vremea lui Dej sau Ceasca.mai avem parca un secretariat de stat pentru eroii revolutiei.De risul curcilor.O tara de oligofreni ,care isi pune in frunte la conducere pe cei mai oligofreni dintre ei.

  18. @Sorin …ce-i prea mult provoaca greata ,,,asa ca nu-i de mirare ca lui Soros, un excroc oareacre din turma hominidelor palavragioase …i se ACCENTUEAZA in rautatile de necontenstat pe care le face: EVREISMUL ( ca supa colaterala de refulare de la obligatia de-a „ioubi” evreii !) 😉

    USA a luat-o rau la vale … filmele discursurile , romanele …etc. TOATEEEEE trebuie sa contina ceva „moral” …ceva „educativ”
    …imputita treaba si gretoasa celor cu IQ peste median ! DERANJANTA chiar si pentru neutrali ideologic-politici !

    USA s-a … „protestantizat” ! Decadenta de ultime zile imperiale …

    🙁

  19. I-am respectat pe evrei. Dar sa se ajunga ca oameni si alte popoare de pe Planeta sa sufere, sa fie incatusati, intemnitati, batjocoriti, umiliti si terorizati daca pun sub semnul intrebarii anumite episoade din istoria poporului evreu mi se pare abominabil si de neconceput. Eu cred ca autoritatile Statului Evreu, Knessetul, Presedintele, Primul Ministru, pe care nu doar ca-l respect dar il si pretuiesc, trebuie sa ia atitudine publica si sa interzica asemenea monstruozitati. Cui serveste asa ceva !!! Va asigur ca nu poporului Evreu ! Ba dimpotriva.

  20. Viața bate filmul …. Câtzu Premier …. râd singur când stiu ce premier avem ….. Câtzu ….. adică fix prostul satului ….am zis eu ca il vom regreta pe Orban ? …sub Câtzu e greu sa mai găsești un om in lumea asta

  21. Asa o fi , da’ proportiile sunt mult diferite ! Ia uite ce binefaceri a adus PSD romanilor : PETROM , BCR , CS Galati , BECHTEL , KAZ MUNAI Gas , padurile ( primele contracte date SCHWEIGHOFER HOLZINDUSTRIE ! ) … ! Unul dintre ,, penelistii autentici ” , musiu Tariceanu a dat Ungariei mostenirea GOJDU , a semnat un protocol cu Rusia prin care Romania renunta la a mai face demersuri pentru recuperarea tezaurului Romaniei . Acelasi ,, penelist autentic ” a cedat companiei STERLING , fara licitatie , drepturile de exploatare ale perimetrelor petrolifere ale Romaniei din Marea Neagra , inainte de pronuntarea Curtii Internationale de Justitie de la Haga , in diferendul cu Ukraina ! A incheiat un protocol secret ( alaturi de Liviu Dragnea si Teodor Melescanu ) prin care a fost vandut Ungariei , fara licitatie , gazul romanesc ce va fi exploatat in Marea Neagra ! Nici pana astazi nu se stie ce contine acel protocol !

  22. @wasp … tu faci ispititul (sau obligatul) mai vinovat MORAL decat ispitorul sau „obligatorul” !

    Trezeste-te …totul a incepu de la cei 300 de milioane de koko imprumutati de Cirobea dupa LOVILUTIE
    nu i-am putut da la timp inapoie …asa ca am avut de platit ascuns prostimii …altfel !

    Nimic nu e pe GRATIS ! …sau tu crezi ca pentru nemti „PLANUL MARSHAL” a fost un cadou de ne-restituit (colateral restituit si prin „contracte secretizate” inca in vigoare … breh !)

    😉

    Mereu la un „TARG” e cel care vine se cel care cumpara … FA O ANALIZA a AMBILOR si a TIMPULUI LOR ! 😉 Istetule !

  23. Cîțu bate câmpii. Joacă o scenetă pe o scenă falsă. Scena adevărată e mult mai profundă .

  24. Tot respectul pentru acest domn demis de catre premierul Florin Catu – insa parerea mea personala este ca o persoana la 82 de ani nu ar trebui si mai semneze condica mai ales in Parlamentul Romaniei.La 82 de ani deja este de mult timp pensionar si tot la aceasta varsta neuroni nu mai functioneaza la parametrii optimi – deci nici cei care au ales un parlamentar la 82 de ani nu sunt normali dupa parerea mea.La 82 de ani deja esti trecut de a 3 tinerete, majoritatea persoanelor aflate la aceasta varsta sunt mai mult ca sigur retardati mintali – sufera de dementa etc.Ar trebui sa exista o lege care sa limiteze varsta intrarii in Parlamentul Romaniei for decizional asupra tarii – deci de la acesti varstnici nu se poate astepta luarea unor decizii despre viitorul nostru a tuturor si din simplul fapt ca la aceasta varsta nu prea mai ai viitor ci trecut.DA de aceea suntem unde suntam – adica in seculol 21 tot in trecut suntem.

  25. citu asta or e prost, or mincinos. Ia uite ce zice: „O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului”. O asemenea DECIZIE NU este specifica unei societati democratice si civilizate, ci uneia DICTATORIALE. Eu cred ca e si prost si mincinos.

  26. @Smarandache 12:20
    „Cine a adus comunismul în România?”
    Armate sovietica . Insa nu s-ar fi putut fara colaborarea entuziasta , interesata si cvasi generala a minoritatilor evreiasca si maghiara , la care se adauga elemente romanesti declasate , cu care in general s-a facut treaba de jos . „Instaurarea comunismului „a mascat un razboi etnic in care in „obsedantul deceniu ” a martirizat elita romaneasca. Acest dezastru se simte si azi, elita „inlocuitoare , chiar de origine romaneasca e de slaba calitate. S-a aplicat Principiul lui Baranga :”Noi nu acceptăm în cultură români decât cu condiţia să fie proşti şi cât mai mari lichele!”

  27. Cîțu demis și suspendat Joiannis. USR+ scos în afara legii.

  28. Ce mai așteptări mai pot fi de la guvernele lui soroșiste neomarxiste.

  29. Paguba in ciuperci. Foștii deținuți politici autentici au fost exterminați in temnitele comuniste, in special la Sighet unde a fost eliminata fizic toata elita politico-militară-intelectuala începând cu anul 1900 in cap cu Brătienii, iar cei care au rămas in viața au fost eliberați in 1962 dar aveau angajament scris ca nu vor activa politic decat cu niste condiții: Campeanu, Ticu Dumitrescu, Bratianu -Cartof, Diaconescu si chiar seniorul Coposu .Cu Rațiu era altceva. Așa ca toata scena politica de după 1989 a avut aceeasi esența politica :FSN. Acum deja asistam la apariția urmașilor fostei nomenclaturi comuniste de înainte de 1989 școliți in Occident pe banii romanilor exploatati de părinții acestor loaze. Este interesant ce se va întâmpla odată cu venirea noului ambasador al USA, dacă se vor pune in practica cele cuprinse in discursurile fostului ambasador Zuckerman, care efectiv vor schimba România, ca după exprimarea oficialilor Bell Helicopter , reiese ca oferta pentru Armata Romană din 2019 in cadrul acordului negociat , va fi parte dintr-o colaborare cu partea americană ce se va întinde pe câteva decenii.

  30. @pista35,
    din contră un om mai în vârstă este mai copt la cap și nu mai este atât de ușor de manipulat precum un „tânăr frumos și liber”. Unul mai în vârstă se va gâdi că trebuie să de față cu Dumnezeu și nu va da buza cu toate măgările pe care le vedem prin parlament și guvern la acești atei după fapte.

  31. Cand a fost scandalul cu procurorul tortionar Lazar, Bjoza a fost intrebat ce parere are? trebuie sau nu demis? A raspuns sec (si socant) ‘nu stiu’. (emisiune antena 3)
    Ideea e ca orice compromis cu leprele securiste sau neo-marxiste e imbecil, la prima ocazie te vor distruge (chiar fizic daca se poate).

    Iar povestea cu evreii e stupida, cei mai feroci anti-sionisti au fost evreii comunisti.
    Ce fel de evrei mai erau ei? Nu exista nici o dovada ca ar si-ar fi favorizat natia – cu exceptia unor cazuri punctuale (rude, amici).
    Ba mai mult organizatiile lor comunitare (hevra kedosa etc) au fost dizolvate urgent.
    Dar Bjoza saracul n-a aflat ca libertatea de expresie a fost anulata? tocmai de Crin Antonescu, mare liberal chipurile. Sa zica merci ca nu merge inapoi in puscarie.

  32. Ce au facut evreii dupa 1916 face Soros acum!

    Neomarxistii s-au sintit in pielea goala, atunci cand Octav Bjoza a vorbit despre atentatul la istorie a bolsevicilor kolhozari tortionari.

  33. @pista35 …clar ai si tu dreptatea ta ! 😀
    Insa nu uita ca … postul fostului detinut politic era un fel de TITLU ONORIFIC
    un fel de RECOMPENSA si RECTIFICARE … un fel de LUARE DE POZITIE faa´ta de NEDREPTATILE suferite
    un fel de NOI NU SUNTEM DE ACORD ideologic cue cei (0COMUNISTII) care te-au facut sa suferi
    si demonstram public prin ce-ti oferim !

    ACUM …

    Si-au dat arama pe fata … = tot comunisti ( = tot „evrei”) si astia … „noi” ca Catsu 😀 !

    pista35 … de ce ai renunta din clasa a 2-a la scoala … vezi ca-ti lipseste cultura generala ca SA VEZI si INTELEGI LUMEA !

    😉

    Omul ala, DETINUTUL, data afara de partidul care nu-i recunoaste NEDREPTATEA SUFERINTEI sub COMUNISTI si care „partid” prin asta arata ce se ascunde in spatele auto-laudei de sine, … omul ala chiar STIE ce spune ! SI ! Daca ar fi lasat sa si ARGUMENTEZE logic-faptic (pate de asta le e frica „lor”) siö-ar demonstra … onestitatea !

    :))))

  34. @Smarandache …mai bine ne-ai spune noua de ce s-au rasculat taranii ROMANI la 1907 (stind ca mamaliga taranesc-mioritica, NEINARMATA, nu explodeaza decat atunci cand VIATA, TRAIUL e absolut imposibil-de-mai-suportat-omenste) si
    ce influenta, DACA DA sau DACA NU, au avut arendasii evrei in ROMANIA in asta ! Poate vezi de ce si pogromurile-de-mai-tarziu exact in zonele istorice , ca din-tata-n-fiu-razbunarea, fostei RASCOALE de la 1907 😉 😉 😉 😉 😉

    Istoric documentat, chiar daca scurt raspunsul si fara propaganda nici pro-semita nici anti-semita ! :*

    :))

  35. mișto, mă așchenazule, ia povestește-ne cum a fost cu atentatul cu bombă din Senatul României făcut de un comando de evrei în data de 8 august 1920!

  36. Atentatul din Senatul României din 1920 a fost înfăptuit, la 8 decembrie 1920, prin instalarea și amorsarea unei bombe artizanale, de către un grup terorist de extremă stângă. Atentatul trebuia să ducă la o „ridicare a maselor” și la haos, la răsturnarea monarhiei și la instalarea unui regim bolșevic. Vestea atentatului a sosit la Moscova în timp ce o delegație de stîngiști români se afla în vizită la Lenin, la Kremlin. Kominternul încerca să fabrice un puci în România.
    La 8 decembrie 1920, Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, au pus la cale un atac terorist cu bombă artizanală plasată în sala Senatului României.
    Goldstein era șeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comuniști, condus de Abraham Grinstein, șeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa.
    Se bănuia că grupul lor nu a acționat singur, ci i-a avut drept complici și pe alții, ca Alecu Constantinescu, conducătorul aripii de extremă stângă a Partidului Socialist din România, care în 1921 s-a desprins din acesta și a format Partidul Comunist din România.
    Deflagrația i-a ucis pe Ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, și pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) și Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost și răniți printre care președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon Nicolescu și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

  37. Evreii sunt inteligenți , talentați și uniți, acesta este motivul pentru care scrieți comentarii de 2 bani. Dacă ați gândi corect , ar trebui sa arătați nepăsarea boierilor și burgheziei fata de poporul roman. Stăteau pe grămezile de bani și nu construiau o școala, o universitate , un drum, un pod…, motiv pentru care mereu am fost coada Europei. Nu evreii sunt de vina atunci când demnitarii primesc mita, comisioane, închid ochii la furtul generalizat.

  38. Popescule, mai ai un pic și te tai prinprejur de atâta laudatio!

  39. Tov NZ Kitu ar trebui sa stie ca democratic se poate gindii si altfel-FYI:Ca mare antisemit (=semit contra semit), tov.Ilici nu a creat si el un Partid al lor, al evreilor, ca sa spuna el acolo unde trebuie, cine sunt si ce vor ei. Aceiasi atitudine fata de concetatenii lui, care in perioada originala a tineretii lui (de unde si democratia originala), il plimb-au ecologic cu shatra, pentru ca nu le-a infintat si lor un partid al Rommylor (dupa noul DEX a tov.P.M. P. Roman, de aceiasi esenta „revolutionara”cu Ilici).Totu-si a infintat 2 regate pentru 2 reguleti de ai lui(pe Regele nostru, l-a alergat in mod olimpic), si chiar o imparatie cu un imparat, venit si ei sa „trai-ti bine” pe meleagurile noastre. Evidenta BNR, in&out trebuie sa dovedeasca coroanele lor de aur darui-te drept recunostinta de tov.Ilici. Dar ce sa vezi, las-am chestia cu Mineriadele, cu probleme fara luminita de la capatul tunelului, tov.Ilici a inceput sa traga din toate pozitiile cu invective, precum Legionarii (nu aia Rosi…), ca sa bage frica in oase in „evreii lui Antonescu”, si care sa ramina handicapati in tara lor, si sa nu le vina in cap idea sa se intoarca in tara lor Romania, unde sa traiasca viata lor normala, dovada fiind ca a fost singura si Unica tara care la acele vremuri ale lui Stalin-Hitler, ce le-a salvat viata lor, si a altora, precum evreii polonezi. Aceste-a sunt reflectii pentru Eternitate, ca asta-i viata. Ne intrebam de ce cultul WeiSSel, al promovarii transfugului impostor, adulator cu sindrom Stocholm a lui, Horty, da rateuri, si actioneaza si el ca si fiind gripat (Covit 19). Cit despre alt cult al Boului de Aur $, si cozi de topor, platite la Produs, actionind pe partitura lor Politically correct, ca sa distruga cultura spirituala a unui popor european si crestin, ce sa mai spunem… O zi buna. Con

  40. Un senator român l-a întrebat pe un demnitar chinez de ce în China n-au avut loc răsturnări de putere precum au fost în toate țările comuniste Est-Europene. Răspunsul a fost rapid:

    Pentru că Partidul Comunist Chinez n-a avut niciun evreu în conducere.

  41. @Smarandache …pentru faza cu Max Goldstein si multe alte chestii care chiar s-au intamplat adevarat, uitate azi !
    Sa sti ca romanii de „aceea” au facut RAVAGII la ODESSA ! [Straniu ca nemtii, cu toata predispozitia lor PRAGMATIC-momentana pentru anti-semitismul epocii n-au avut evrei la incedierea REICHSTAG-ului = sa se fi enervat pa evrei dupa ’38 [ De ce oare ? Si ! Ce ara asta cu … FRANTA ! 😉 )

    PS: Un pic de habar de istoria roamnului ai … ! DE un pic de respect esti demn !
    PPS: Nu-s ashkenaz decat dupa mama 😀 … (am mai scris !) !

    😉

  42. … probabil te-ai prins de la faptul ca … ” mananc” … VOCALE ! 😉 … 😀

  43. @ @Smarandache … 😀 …ce-i mai usor de acceptat „Editat… ungur” sau evreu aschkenaz ?

    :*

    PS: Tu carora dintre ei „editat” sau ashkenaz, i-ai incredinta, cu dobanda si siguranta, banii tai 😉 ?

  44. Dacă mâncai vocale nu era nicio problemă dar mănânci altceva…

  45. @Smarandache … trisst-necioplit din partea matale sa ma acuzi, doar pentru ca am radacini ashkenaze, ca mananc … „cușer”…
    si …
    … si (nu) putin anti-semita acuzatia …(nu-s eu omul ala sa nu tolereze un talamb-cu-cas-la-gura ! Deloc ! Nici macar nu-s suparat ! 😀 😉
    #
    Totusi mai @Smarandache … daca eu, cu radacinile mele minuscule, ashkenaze, care NU mananc decat foarte rar „cușer”, nu ma supar de ce te-ai supera matale acuzat, pe bune si cu dovezi in coltul gurii, ca manci …altceva 😀 !

    La subiect:
    Matale sti de ce au fost POGROMURILE in MOLDOVA mai sangeroase si mai genocidare PENTRU EVREI (credeai ca din senin ura interetnica la mioritici ?) decat oriunde-altundeva in Romania ?

    – Pentru ca inca de la … „Rascoala din 1907” ….se „stia”, se „impregnase propagandistic” in memoria sholdovenilor … ca vina starii de fapt, belicose, e a evreilor (ziarele au CHIAR facut propaganda asta atunci !)

    Asa ca n-aimpriceput ce au avut „aluziile” mele de om cult, :* , cu evreii si cu … 1907 …si cu POGROMURILE contra lor … taman in locurile istorice in care „cineva” a dat ISTORIC(-latifundiar) indreptatit SAU NU, vina pe „lacomia” lor !

    TU mananci NU „cușer” … ci altceva cicolatiu-branzit, mai de NE-fina ironie(=sti ce-i aceea ?) 😉

    😀

    PS: Nu mai face aluzii de-astea, pe viitor, unuia cu radacini ashkenaze :* … pentru ca, chiar daca el e impaciuitor 😉 vor sari SIGUR altii din neamul lui pentru a-si apara ONOAREA COLECTIVA 😀 … BREH !

  46. BINE I-A FĂCUT DOMNULUI BJOZA CĂ L-A UMILIT URÎTUL ȘI PROSTUL DE CÎȚU.DACĂ BJOZA ERA UN OM SIMȚIT CU BUN SIMT CUM A FOST MARELE PATRIOT ȘI DEȚINUT POLITIC VASILE PARASCHIV NICI NU TREBUIA SĂ ACCEPTE O FUNCȚIE SAU O MEDALIE DIN PARTEA ACESTUI REGIM POLITIC SECURIST, CRIMINAL, FASCIST ȘI NAZIST AL LUI JOHANIS,ORBAN, CÎȚU, BARNA, CIOLOS ȘI TOȚI CEILALȚI CARE SUNT LA CONDUCEREA ROMÂNIEI ACUM. PĂCAT DE BĂTRÂNEȚEA LUI ȘI DE PUȘCĂRIA PE CARE A FĂCUT-O. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DIRECT DE LA SFINTII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU ȘI MÎNTUITORUL LUMII ÎNTREGI. TRĂIASCĂ DOAMNA SOSOACA UN BUN PATRIOT CARE LUPTĂ PENTRU BINELE ȘI DEMNITATEA ACESTUI SĂRMAN POPOR ROMÂN PENTRU DREPTATE ȘI ADEVĂR. BUNUL DUMNEZEU ȘI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII ȘI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN. DOAMNE AJUTĂ ȘI MULTĂ SĂNĂTATE VĂ DORESC.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.