Prăpastia între învăţământ şi piaţa muncii, în cifre

Iată comentariile la articolul Meseria e brăţară de aur-Cifrele care arată prăpastia între învăţământ şi piaţa muncii publicat în cotidianul.ro:

c.g.

Fabricile de diplome in tara asta lucreaza din plin iar lipsa INVESTITIILOR, LOCURILOR DE MUNCA CU SALARII IN ACORD CU PRETURILE DE AZI ( cam 2 mil. locuri de munca ? ) este evidenta ! Normal sa avem someri, normal sa se plece in Lume chiar daca ai studii superioare si sa faci munci care sa necesite forta fizica … ! In rest sa fm sanatosi ca belele curg garla !

RomeoB

>Mai degrabă absolvenţii de învăţământ superior prestează muncile pe care le >găsesc, specializându-se la locurile de muncă. Daca clasa politica te vrea vanzator la super-market, ce mai conteaza facultatea. In Bucuresti, fostele fabrici comuniste au deventi mall-uri sau sedii de birouri sau ansambluri rezidentiale. Paote face cineva o ancheta si ne spune care sunt mesriile bine platite la aceste locuri de munca, si care este necesarul de forta de munca. Apoi sa stim care sunt facultatile care pot pregati asemenea „specialisti”. In afara de IT nu pra vad. Miile de ingineri scosi de politehnica nu au cum sa-si desfasoare o activitate compatibila cu ce au invatat in facultate in asemenea sedii de birouri…

Janukovici

Daca am distrus industria de dragul furtului instant. Avem rezultatul. Se putea face o retehnologizare si pastra mare parte din active. In plus, multe tari cu care aveam relatii bune, ar fi cumparat si in continuare Aro-uri, tractoare U650,Taf-uri, nave, platforme petroliere…Vechi, dar , bune. „Privatizarea”, a fost praf in ochi. Pur si simplu, a fost frenezia de a fura, din „avutul intregului popor”.Concluzia? Unde nu-i cap, vai de picioare…Sigur ca avem nevoie de ingineri si profesori. Ca de avocati ,notari si contabili, ne-am umplut ca gaina de paduchi…

Cu regret

Lucrurile stau altfel. Inainte de razboi, la o facultate se inscriau 500 de studenti, dar terminau 50. Aia erau absolventi adevarati. Restul se pierdeau pe drum. In perioada comunista, toti studentii termiau facultatea si, indiferent de media absolvirii, erau repartizati in economie. Azi s-a revenit la normal: primii 50-100 de absolventi sunt cautati de angajatori, ceilalti ajung sa-mpuste francul, sau ingroasa numarul somerilor. Companiile serioase racoleaza studentii buni inca din anul 4 si le platesc studiile, cu conditia angajarii pe termen de minimum 5 ani in firma. In facultate inveti sa …. inveti. Dupa ce te angajezi, urmeaza specializarea in domeniu. Nenorocirea e ca, prin distrugerea economiei, absolventii nu prea mai au unde se angaja. Multinationalele nu cauta tineri cu o buna pregatire teoretica, ci oameni supusi, care sa munceasca fara sa gandeasca.

Piata muncii e moarta

Orice si oricat ai invata tot somer ajungi in Ro „moderna” de azi, unde s-au inchis demult toate fabricile si uzinele ca sa li se ia terenurile si cladirile pe geaba si sa pornesti in bejenie prin lume

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.