Audiată timp de patru ore. Le Pen, despre apropiere de regimul lui Putin

Foto: liberation.fr

Marine Le Pen a respins orice apropiere de regimul lui Vladimir Putin în cursul unei audieri parlamentare, unde deputata Adunării Naţionale (fostul Front Naţional) a dat explicaţii în special despre un împrumut contractat de partidul său de la o bancă rusească, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Timp de aproape patru ore, în faţa Comisiei de anchetă referitoare la ingerinţe străine în partidul Adunarea Naţională, fosta candidată la Palatul Elysee şi-a justificat alegerea de a recurge în 2014 la un împrumut din partea unei bănci ruseşti pentru a-şi finanţa mişcarea, aflată pe atunci în grave dificultăţi financiare.

Marine Le Pen a explicat dificultăţile partidului la vremea respectivă pentru a găsi în Franţa şi în Europa o bancă dispusă să accepte să-i împrumute bani.

După ce a primit răspunsuri pozitive din China, Iran şi Rusia, împrumutul de nouă milioane de euro a fost în final contractat de la First Czech-Russian Bank, cu o dobândă de 6%. Acesta prevedea iniţial plata dobânzii în fiecare trimestru şi o rambursare unică în septembrie 2019.

Apoi, banca a dat faliment şi a fost preluată de societatea rusă Aviazapchast, iar Frontul Naţional a renegociat împrumutul care ar urma „să fie stins în 2028”, a spus Marine Le Pen, potrivit căreia acest împrumut constituie „singura legătură financiară” între partidul său şi Rusia.

Jean-Luc Schaffauser, eurodeputatul care a încheiat împrumutul, a primit un comision de 70.000 de euro şi i s-a rambursat echivalentul cheltuielilor efectuate, a spus Marine Le Pen.

Dubla finalistă în alegerile prezidenţiale s-a apărat de acuzaţia că ar fi cedat în vreun fel în schimbul acestui împrumut.

„Primirea sau neprimirea unui împrumut nu a schimbat cu vreo iotă poziţia şi ideile Frontului Naţional în materie de geopolitică”, a spus ea, amintind în special sprijinul său pentru anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, în urma unui referendum de alipire denunţat de Kiev.

„Sunt liberă de orice influenţă şi este foarte rău să fiu cunoscută că aş gândi contrariul”, a declarat ea, evocând că la vremea împrumutului „aproape întreaga” clasă politică franceză căuta să „amelioreze relaţiile cu Rusia, în special în plan economic”.

Întrebată despre apropierea între responsabilul băncii, care i-a acordat împrumutul, de puterea rusă, Marine Le Pen, avocat de profesie, a reacţionat de asemenea vehement.

„Eu semnez un împrumut cu o bancă, nu semnez un împrumut cu Vladimir Putin. De altfel voi aţi semnat împrumuturi cu Emmanuel Macron”, a spus ea membrilor comisiei prezidate de deputatul RN, Jean-Philippe Tanguy, unde dezbaterile erau animate miercuri de vicepreşedintele Laurent Esquenet-Goxes (MoDem).

„Eu nu mi-am pus întrebarea de a şti dacă preşedintele băncii era un apropiat al lui Vladimir Putin”, a mai declarat Marine Le Pen care s-a întâlnit cu Putin în 2017.

Întrebată despre această întâlnire, Marine Le Pen a explicat că ea solicitase întrevederea respectivă şi că „lupta împotriva fundamentalismului islamist” constituise „esenţialul convorbirii” cu Vladimir Putin.

Întrebată despre „orientarea prorusă” a partidului Adunarea Naţională, Marine Le Pen a replicat: „Eu nu am o orientare prorusă, eu am o orientare pro-Franţa”.

Audierea Marinei Le Pen era ultima în comisia de anchetă, care i-a audiat timp de cinci luni pe Jean-Luc Schaffhauser, eurodeputaţii Thierry Mariani şi Philippe Olivier, precum şi pe fostul premier Francois Fillon.

Raportorul Constance Le Grip (Renaissance) urmează să prezinte în iunie un raport despre această anchetă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

18 Comentarii

  1. Metodele Codruța Kövesi de paradire a unei părți a politicii care nu convine celor ce conduc lumea nu sunt de azi de ieri, iar secretele protocoale SRI-Justiție și alte instituții probabil până la SRI-Academia Română, nu sunt invențiile democrației românești ci dovezi de integrare în democrația și media Occidentului zilelor noastre.

  2. în 2014
    era pe vremea cand Franta vindea Russiei port elicoptere,
    2 nave.

    24 sept. 2015 · Franţa trimite Egiptului cele două vase de război contractate iniţial … că cele 2 port-elicoptere ar putea fi la dispoziţia armatei ruse.

  3. Audierea o va duce exact intro functie politica inalta la care nu se asteapta.

  4. Rusia este pretextul ideal pentru stânga corporată, de a-și înlătura adversarii de dreapta.Rețeta a fost folosită contra lui Trump (deși în fals) cu succes.Dictatura emergentă bolsevic-corporat-globalistă „uită” convenabil capitolele propriilor relații cu putin. Dubla măsură a fost întotdeauna a doua natură a structurilor de putere a satrapiilor orientale, evoluate-n bolșevism și care au pătruns adânc în cultura stângii si în vest.Ethosul birocrației românești, corporate sau de stat, este familiar oricărui autohton și reflectat cu brio de Graeber în studiile sale.

  5. Audiere parlamentara, o alta galusca inghitita pe nerasuflate de catre pelicani. Finantarile secrete nu se fac la vedere, iar totul se face pe persoana fizica.

  6. Babatia a luat milioane dee coco de la Putin,stie toata lumea in Franta inclusiv FN,care e atat de ‘national incat l-a exclus din partid si pe fondator ,adica tat-su,Jean- Marie Le Pen,pe care l-a declarat ‘antisemit’:)
    Deci e „national” numai impotriva africanilor si arabilor care provin din fostele colonii ale Frantei
    PS ‘Păi e bine ?Nu e bine ,pam,pam”

  7. … cum spune francezu’ … Da’ Cehia, tara NATO si UE, implicata prin banca sa ceho-rusa in acest imprumut, nu e pusa la zid ? Da, Cehia, tara care are in acest moment ca presedinte tocmai o sluga americana, un general cu studii militare in Amerlocia.

  8. Eu nu inteleg de ce tot se utilizeaza termenul de „stanga” pentru asa zisa noua orientare politica a UE. Din ce vad, toate politicile fiscale, cresterea fantastica a preturilor la utilitati, inlantuirea individului prin sistemul de monitorizare electronica (telefonie, banci, calculator, etc) , cresterea bogatiilor celor bogati, distrugerea si saracirea continua a asa zisei clasei medii, saracirea si mai adanca a celor saraci, ESTE POLITICA DE DREAPTA. Politica evului mediu. Sistemul bugetar este foarte bine platit, ei fiind pretorienii bogatilor, pretorienii porcilor Bogatii vor fi mai puternici si mai bogati, restul o masa amorfa indobitocita. Unde vedeti voi politici de stanga?

  9. Discreditarea prin copiere este o tehnica ieftina securista: utilizarea de nume feminine la ID-urile postarilor. Atata pot, atat ii duce mintea, Charlici sugaci la bugetul statului !

  10. daca o femeie de 54 de ani este babaie, atunci la 62 de ani adolestenta lui Iohannis ce este? Si in general toate doamnele cu un plus fata de Le Pen…

  11. „Jean-Luc Schaffauser, eurodeputatul care a încheiat împrumutul, a primit un comision de 70.000 de euro […]”
    Ce viata grea au unii, care „reprezinta poporul” la greu. Asta ca paranteza.

    Intrebare foarte simpla in cazul de fata este: de ce se ancheteaza cu tam-tam fiecare copeica trimisa de rusi, dar niciodata URIASELE sume azvarlite in politica europeana, pe fata sau pe ascuns, din SUA?
    De unde pana unde o influenta externa e mai buna ca alta???

  12. @istetul..etc:mama dragă,daca o femeie de 55 de ani mai poate fi buna de ceva,te rog sa ma ierti, bombonică Albă ca Zăpada !
    PSCred ca speli rufe mai ceva ca la „Nufărul”,altfel sunteti tolomaci,trolilor putinisti

  13. Deci madama Le Pen nu e altceva decît o marionetă a lui Putin, marele Păpușar care se străduiește să dezuneasca Europa! Mă miram eu cum a apărut tot curentul ăsta SUVERANIST prin diverse țări, și cum dracu’ reușește să aibă așa de mulți adepți de o vreme încoace! Se pare că ” suveraniștii” ăștia, de la Trump, Orban și pînă la Le Pen, sînt de fapt susținuți financiar de oligarhia rusă, care pregătește în acest fel, prin divizarea puterii UE, rapturile teritoriale ce pot retransforma Rusia în Noua Uniune Sovietică, iar mai tîrziu să ducă la cucerirea întregii Europe!
    Drăguță viziune, dar bietul Volodea Rateu nu a luat în calcul coeziunea Uniunii în cazul atacării uneia din cele mai importante componente agricole ale viitoarei Uniuni Lărgite! Acum nu se mai miră nimeni de virulența răspunsului militar al UE în fața invaziei ruse. Și nici de ce acest răspuns continuă și va continua, în ciuda crizei generate de acesta, și nici de ce Uniunea este gata să se implice militar direct în Ucraina, cind o va face. Căci o va face, în ciuda tuturor amenințărilor și zvîrcolelilor cu spume la botane ale oligarhilor ruși și ale fanilor lor pripășiți pe diverse forumuri.
    E clar cine-mi sînteți, micuților! ?

  14. Mimi, politica de stânga n-a fost niciodată altfel decât declarativ pentru popor. Am trăit-o pe propria-mi piele. Ideea că politica-ți reprezintă interesele dacă nu faci parte din structurile ei sau din cele administrative este complet falsă.Dreapta clasică ținea statul la distanță și bine făcea, dar asta avea sens doar până să apară rechinii financiari mari și foarte mari și elucubrațiile economice precum băncile centrale și corporațiile care au migrat firește, spre stânga.

  15. „First Czech-Russian Bank” e bancă cehească, așa cum ne spune și numele.
    „…fosta candidată la Palatul Elysee”?
    …e VIITOAREA candidată la Palatul Élysée! …și foarte probabil viitoarea ocupantă a Palatului Élysée!
    Assemblée Nationale nu e „partid”, ci e camera inferioară a șParlamentului franțuz cumpărat de $$oroș cu bani puțini! Partidul condus de Marine Le Pen se numește „Rassemblement National” (R.N.)! …spune-le asta (ÎN SCRIS) șî idioțîlor patentați Aghierpre$$i, $$ekureii care-mi verifică mie accederea pă $$aitu’ lor dă că’t, unde intru numa’ ca să văz cît îs miticii dă pro$$ti……[RumBurak Rishi]

  16. Mai bine ar ancheta Dechatlonul ,Nissan , Auchan , si băncile franceze din Russia care sunt deschise in Russia ca si Raifaisen Banc(care dacă pleacă din Rusia Raifaisen se prăbușește odată cu Europa dar și cu Rusia ) vai cât rahat există in aceste știri …… știri pentru creșterea Analfabetismul nefuncțional …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.