A apărut ”Ordonanța austerității”

bani-moneda-romania-inflatie

Instituţiile de stat trebuie să ia măsuri pentru scăderea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, iar ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, va fi suspendată, se arată în proiectul de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare publicată luni seara de Ministerul Finanţelor, zisă și ”ordonanța austerității”.

De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului se propune ca, în anul 2023, Guvernul să aprobe lunar limite de credite de angajament și credite bugetare, pentru ordonatorii principali de credite finanțați integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite încheie angajamente legale respectiv deschid şi repartizează credite bugetare pentru bugetul propriu şi pentru instituţiile publice subordonate.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul ”Bunuri și servicii”, exclusiv sumele nerepartizate, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.

De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.

Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.

Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, obligația de a dispune modificarea fișelor de post în urma unei analize temeinice a atribuțiilor din fișa postului care să fie corelate cu domeniul în care există titlul de doctorat, astfel încât, potrivit legii, să rezulte îndeplinirea condiției desfășurării activității în domeniul pentru care persoana deține titlul.

Prin prezentul proiect se propune ca, prin derogare de la prevederile art. 23 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, și ale art. 21 alin. (7) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, sumele reținute în proporție de 10%, să nu fie repartizate în semestrul II, urmând ca acestea să fie anulate cu ocazia primei rectificări bugetare din anul 2023. De asemenea, se propune ca economiile înregistrate în execuția bugetară la nivelul primului trimestru pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să fie anulate cu ocazia primei rectificări bugetare.

Se propune ca prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (9) și (10) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, ordonatorii principali de credite să efectueze virări de credite bugetare și credite de angajament între programe pe tot parcursul anului, peste limita prevăzută, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, cu modificarea corespunzătoare a anexei nr. 3/xx/27 „Fișa programului bugetar”.

Prin prezentul proiect se propune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 133/2019 până la data de 1 ianuarie 2024.

Se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prin derogare de la prevederile alin. (5) și alin. (7) ale art. 374 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, persoanele și durata activității desfășurate în regim de telemuncă se stabilesc de către conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nemaifiind necesar acordul angajaților.

Se propune ca, în situația în care fondurile asigurate din Fondul de Tranziție Energetică nu asigură plata integrală a cererilor de decontări de furnizorii de energie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Energiei, să poată aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora.

Se propune prelungirea termenului prevăzut la art. III alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 16/2021, cu modificările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2023.

Se propune ca, în anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, să poată exercita cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.

De asemenea, se propune ca restricțiile instituite prin proiectul de act normativ, în ceea ce privește, achizițiile de mobilier, aparatură birotică și autoturisme, să se aplice și operatorilor economici prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare.

Se propune reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale.

Declarațiile liderilor

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a precizat anterior că a decis, împreună cu partenerii de coaliţie, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor şi îngheţarea angajărilor la stat, ţinându-se cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal.

„Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliţie, discuţiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri şi servicii, să oprim achiziţiile de autovehicule, de mobilier, precum şi alte cheltuieli neesenţiale ale instituţiilor publice. Vom îngheţa angajările la stat, bineînţeles ţinând cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal”, a scris Ciucă, luni, pe Facebook.

El arată şi că s-a stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

De asemenea, premierul anunţă că în şedinţa coaliţiei s-a decis introducerea lanţului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate.

„Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfăşoară în zona de producţie sau în vecinătatea acesteia şi se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producţie agroalimentară. Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entităţile publice care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti etc.) vor achiziţiona alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a mai scris Nicolae Ciucă.

„Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români!”, a scris pe pagina sa de Facebook luni președintele PSD, Marcel Ciolacu.
„Vom reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce sprijinim achizițiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituțiile publice din România!
Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați – toate instituțiile publice vor cumpăra doar produse românești de calitate. Principiile ”lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână. Fermierii români trebuie sprijiniți în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această țară trebuie să aibă acces la produse bune și proaspete!
În același timp, mă bucur că am convenit ca împreună cu premierul Nicolae Ciucă să luăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în zona publică. Și vom începe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va fi redus la jumătate!
De asemenea, vor fi luate măsuri care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, după cum urmează:
– Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu excepția achizițiilor necesare în sănătate și educație;
– Stoparea achizițiilor de mașini, mobilier și birotică, cu excepția celor pe fonduri europene;
– Stoparea angajărilor la stat;
– Prezența în maximum două consilii de administrație a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE și jaloanelor din PNRR;
– Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanțelor;
Aceste măsuri alături de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister în parte vor aduce o economie însemnată la buget! Astfel ca vor rămâne mai mulți bani pentru investitii și pentru sprijinirea economiei”, a conchis Ciolacu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Ciucă: să oprim achiziţiile de … şi alte cheltuieli neesenţiale.
    Adică pînă acum s-au făcut cheltuieli neesențiale?

  2. Bla,bla,bla! Se consulta până la alegeri! Nimic nu se mișcă de la stânga la dreapta!

  3. Reducerea numarului de parlamentari, consilieri judeteni, municipali si orasenesti cu 50%.

  4. „„„ȘI CE VEȚI FACE CU SUTA DE MII DE ȘOMERI DOMNEȘTI???”

  5. excelent! acum vom avea bani să ajutăm slava ukraini! da-i dreac de români

  6. HAHAHAHA, presimt ca o sa se intoarca vremurile cand nu o sa gasesti hartie igienica in WC-urile institutiilor, o sa spele cu clor odata pe saptamana, si sapun indoit de 2-3 ori. Hartie si toner la cota… o sa taie de peste tot unde nu sunt firmele parazite ale politicienilor. Si nu o sa rezolve nimic, la anul trebuie sa explodeze impozitele, si mai inventeaza ei 2-3 taxe in fiecare domeniu sa mai jumuleasca niste bani, sa aiba din ce plati pensiile speciale ale „magistratilor”, securistilor, politicienilor, si ale militienilor si armatei. Dar in mod curios, bani de Abrams, F35, HIMARS, Bayraktare si alte arme supraevaluate se gasesc… sa tot traiesti in rromania si sa-ti scarbeasca tot timpul

  7. Ipocrizie cat de mare! Plata doctoratelor va continua. Majoritatea din ministere, agentii centrale, etc au teze de doctorat in domeniu in care sunt angajati. Doctoratul trebuia platit doar pentru cei din cercetare si educatie, sanatate, doar atat. Nu era Ciuca si altii ca el sa piarda banii.

  8. Astora le plac vorbele in vant . Au mai „inghetat” odata angajarile la stat , parca anul trecut pe vremea asta si au continuat cu „sinecurile” pentru „cetatenii din partide”. Acum le ingheata din nou , minunata cualitie securistoida isi face traba (mare) , guverneaza …. Hai sa ii alegem din nou pe idiotii astia in 2024 si pe „presedintili” „ales” de „fratili strategic” , trebuie sa ii tinem fericiti pe securisti, ii apuca nervozitatea si cine stie ce mai fac , ne baga chiar in razboi….

  9. Al dracului om Ciucă. El a fost avansat la gradul de general și a încasat ani de zile solda și pensie cu un doctorat furat. Acum ce sa vezi, se răzbuna pe cei care au obținut doctoratul prin studiu și munca cinstita!

  10. BIDEN scade in sondaje = PNL-iul se duce naibii
    + 😉 in PSD vine esalonul 2 (curand !)
    Ca-mi tot ziceazi de ce nu va spun cat ceva si despre Miortitica 🙁
    Va spun …PNL-ul nu va mai fi destuuuuuul de curand la guvernare si …in PSD o sa vina esalonul 2 (in culise se deja stie ca Ciolacul se duce … buuu !).
    Nu ma credeti …fiti pe faza si … vorbim despre PROFETI maim tarziu ! 🙂
    PS: De ce ? …pentru ca BIDEN e la IRREVERSIBILA ANAGHIE in USA … si … democratii 😉 se duc si ei !ä
    Eventual …revine BUCATARUL si PONTA 😉 ! Mai vedem !
    TRUMP e ajutat subtern de … QANON , un geniu plictisit ! 😐

  11. inca ceva …bani sunt vezi doar cei 6 miliarde de care INCA NU E VOIE sa se atinga careva !
    [urmeaza problema masive cu banci, in UE, Ukraina chiar NU livreaza si mai si URMEAZA „CEVA”, e de sustinut LEU-l cu ei 😉 asta nu stiu 😉 daca trebuia sa v-o zic ! MDA ! ‘s plictisit cum v-am mai zis ! Voi doar fiti pe faza ! Nu e necesar sa ma credeti ! Nu asta …”urmaresc” ! 🙁 ]

  12. Vraja marii! Niciun partid politic nu are curaj să ia taurul de coarne atât timp cât FMI împrumută la greu Romania. Singura soluție este impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice ce înseamnă și pensiile astronomice. Până atunci, ciocul mic că vin alegerile!

  13. De ce crezi tu ca BNR tine strans de cei 6 miliarde de euro de la UE ?
    Ce motive (anti-)sociale o obliga la asta ?
    Domolirea inflatiei prin franarea premeditata a CIRCULATIEI BANILOR IN PIATA ? 😉 😛 (cat tine „argumentul”?)
    AUD ?

  14. desi e evident ca cresti ratingul fituicii
    sti prea multe pentru ce scri
    scrie desprea filozofia fructelor de padure … mai bine
    nu zgandari …gloata ! 🙁

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.