A cedat Bucureștiul? Concesie pentru americanii de la ExxonMobil

Ministerul Energiei a eliberat astăzi, 16 iulie 2019, companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, autorizația pentru executarea unui studiu geotehnic onshore în localitatea Tuzla, județul Constanța, în vederea construirii de către compania americană a unei stații de măsurare a gazelor. Amplasamentul în care vor fi realizate forajele și măsurătorile este alcătuit din trei parcele cu o suprafață totală de peste 200.000 mp. Autorizația a fost emisă în urma solicitării ExxonMobil Exploration and Production Romania, iar lucrările pe care companie americană le va derula la Tuzla sunt evaluate la 2,1 milioane de lei, fără TVA.
Este o primă reacție a autorităților române după ce ieri, 15 iulie, au apărut informații că gigantul american dorește să părăsească investiția din Marea Neagră, acolo unde lucrează în tandem cu OMV Petrom. Americanii și partenerii său au găsit resurse de gaze în perimetrul Neptun Deep, cantitatea fiind de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României.
Anunțul ministerului pare o concesie pentru americani. De exemplu, luna trecută, autorităţile guvernamentale s-au arătat nemulţumite de atitudinea agresivă şi lipsită de flexibilitate a lui Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil. “La ultimele întâlniri dintre operatori şi autorităţi, unul dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă a fost scos din sărite de aroganţa lui Richard Tasker şi a aruncat cu hârtiile. Relaţiile dintre autorităţile din România şi Exxon nu sunt cele mai bune, în condiţiile în care este dificil de lucrat cu Richard Tasker, pentru că cererile lui sunt nerealiste, pare că nu înţelege circumstanţele locale şi compensează această neînţelegere cu agresivitate şi aroganţă. Iniţial, oficialul local al Exxon a acceptat regimul fiscal al Legii Offshore, ulterior, însă, s-a răzgândit şi a cerut alte discuţii pe subiect. Este posibil ca atitudinea reprezentantului local al Exxon să aibă impact asupra parteneriatului strategic dintre Exxon Mobil și statul român”, au declarat surse guvernamentele pentru Financial Intelligence.
Raportul financiar pentru primul trimestrul al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră. „Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, au spus oficialii OMV Petrom. Nemulțumirea OMV Petrom derivă din prevederile OUG 19/2019, care modifică OUG114/2018, numită și a lăcomiei, precum și din legea offshore, votată anul trecut. ”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro”, se mai arată în raport.
Conform OUG 19/2019, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Plafonarea, impusă inițial pentru toate vânzările, a fost păstrată, prin OUG 19, doar pentru populație. ”Revenirea la preturi nereglementate ale gazelor pentru consumatorii industriali reprezintă un pas înainte către o piață liberalizată a gazelor naturale. Credem că o piață liberalizată a gazelor poate exista în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european. După adoptarea OUG 114/2018 și a OUG 19/2019, grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze 12,5 TWh de gaze naturale către piața reglementată la un preț maxim de 68 lei/MWh pentru perioada mai-decembrie 2019 și 1,14 TWh de energie electrică la un preț reglementat de 259,58 lei/MWh pentru perioada martie-decembrie 2019”, se mai spune în raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

15 Comentarii

  1. ca e tara si pamantul lor! Statia va fi in apropierea loturilor propuse pentru pensiuni si hoteluri la tarmul Marii Negre! Va fi miros
    de sulf si pericol marit de explozie.
    Daca au cheltuit 700 de milioane( dupa spusele lor) nu mai au 10 mii sa cumpere 2 hectare la 3-4 km?
    Cel mai bine ar fi fost sa adoptam modelul norvegian dar cu analfabetii de la conducere….

  2. Citez:”Amplasamentul în care vor fi realizate forajele și măsurătorile este alcătuit din trei parcele cu o suprafață totală de peste 200.000 mp. Autorizația a fost emisă în urma solicitării ExxonMobil Exploration and Production Romania, iar lucrările pe care companie americană le va derula la Tuzla sunt evaluate la 2,1 milioane de lei, fără TVA.”
    Da,200 mii m patrati? Peste 3-4 ani vor vinde la pret urias si in romania iar se vor auzi plansete! Apropo,de unde au dat astia 200 mii mp? Au terminat retrocedarile,sau,e terenul a câtorva escroci care au avut actele la purtator fabricate de cel putin 5 ani? Ce tampenii!

  3. Atitudinea de Master a acelui Micky Mouse Richard Tasker explica totul in relatia „strategica” cu „aliatul” american.
    Felicit sincer atitudinea demna a consilierului roman trimis de primul ministru la discutii cu acel asshole arogant.
    Acum intelegem de ce Liviu Dragnea este la Ocna !

  4. Guvernul??!! Mai fratilor si mai cumnatilor nu mai imprastiati stiri false.Vad adesea pe coltul din dreapta (sus) ca va preocupa stirile false.PSD-ul,sau oricare partid din Romania are protocol cu securitatea.Guvernul oricare ar fi el,implicit este condus in virtutea aceluiasi protocol.NOUL GUVERN NICI NU-SI INTRA IN ATRIBUTIUNI PINA NU SE PUN LA PUNCT LINIILE DE URMAT SI PROTOCOL SEMNAT.Dupa aceasta logica asa de simpla si realista programul guvernului in relatia cu americanii si UE este facut in sediul SRI.Guvernul este interfata acestor legaturi cu marile companii si fel-de-fel de indivizi influenti de dincolo sau dincoace de ocean carora securitatea ceausista li s-a declarat prizionera.Asta-i tot.Eu zic sa nu ne mai batem capetele si sa nu ne mai miram atita in fata unei situatii asa de clare.

  5. Slugi pina la pieire…. Ne-am născut demni și vom murii slugi și noi și nepoții noștri, pentru o mina de galbeni(verzișori mai nou)

  6. Statul roman trebuie sa apeee interesele romanilor si ale Romaniei , iara daca americanilor nu le convin impozitele romamesti pe gaz care sunt mici , sa lase ca statul roman se descurca . N Ceausrscu le exploata singur nu avea nevoie noci de american , preacinstitii austrieci sau alti musterii. Statul roman este seful iar asta trebuie spus tare si raspicat , iar ca raspuns Victor Orban o sa faca niste declaratii a doua zi si poate ambasadorul american mai baga doua fotovrafii cu steagul secuiesc din greseala , dar Romania va trebui sa_si afirme suveranitatea deplina si sa vedem unde am gresit pana acum.

  7. Prea multe interfețe de bordel are guvernul.nu la fel se intampla in ungaria sau cehia.si acolo sunt servicii dar nu ca aici.

  8. hahalerele curvele cele mai infecte caractere au fost votate de romani iar astia au pus in functii altii ca ei.Mai nevertebrati mai tradatori ordinari mai slugarnici nu exista in lumea asta.Mi-e scarba mi-e greata de greturiile de nevertebratele care guverneaza tara si institutiile.

  9. OMV-ului nu-i convine Legea
    „lacomiei”? Dar noua ne con-
    vine lacomia lor cand, pe
    cativa firfirici, au cumpa-
    rat Petrom? La fel de adeva-
    rat este ca infinit nesimtit
    a fost Adrian Nastase, cand a acceptat aceasta tradare. Individul asta sulfuros, in
    plus, tot o tine langa cu
    chestii de democratie si de
    economie. Sa stea in banca lui la Cornu. Pedeapsa aia cu inchisoarea doar un an,
    pe-acolo, e o gluma jalnica,
    pe langa cat rau a produs
    Romaniei.

  10. Capusata ani de-a randul pana la privatizare de catre
    securisti, evident, PETROM a devenit brusc profitabila dupa ce a fost cumparat pachetul majoritar de catre austrieci. Un exemplu clasic de cedare a profitului catre
    straini. Doar anul trecut profitul a fost de 872 mili-
    oane euro. Dormi linistit,
    tovarase Nastase? Eu sper
    sa nu ai un somn tocmai
    linistit…

  11. E normal ca strainii sa fie aroganti si agresivi cu noi romanii, cat timp ne defaimam singuri.

  12. Blocati exploatarea prin legislatie nefavorabila. Mai lasati ceva si celor care vin dupa noi. Nu fiti termite!

  13. ExxonMobil under investigation over lucrative Nigerian oil deal
    Recent Regulatory Violations

    In 2008 Exxon Mobil agreed to pay about $6 million to resolve charges that it violated the terms of a 2005 Clean Air Act settlement concerning emissions from its refineries in Texas, Louisiana and California.

    Also in 2008, Exxon Mobil agreed to pay $2.64 million to settle EPA charges that it violated the Toxic Substances Control Act by improperly handling and disposing of PCBs on an offshore oil and gas platform in the Santa Barbara Channel off the Southern California coast.

    In 2009 a federal jury found Exxon Mobil liable for contaminating ground water in New York with the gasoline additive MTBE and awarded the city $104 million in compensatory damages. That same year, the company pleaded guilty to one criminal charge of violating the Clean Water Act in connection with a 2006 leak of fuel oil into the Mystic River in Massachusetts.

    Also in 2009, Exxon Mobil put itself in the center of the controversy over hydraulic fracturing, or fracking, by purchasing the shale gas company XTO Energy.

    In July 2011 an Exxon Mobil pipeline in Montana ruptured, sending more than 40,000 gallons of crude oil into the Yellowstone River. Gov. Brian Schweitzer accused the company of withholding key information and otherwise misleading public officials about the accident. In January 2013 the Associated Press reported that an unpublished study by U.S. Department of Transportation investigators had found that Exxon Mobil’s slow response made the spill much worse than it otherwise would have been. In March 2013 the federal Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration proposed that the company be fined $1.7 million for failing to properly address seasonal flooding risks. (The fine was later reduced to $1 million).

  14. Only days after the proposed fine was announced, a rupture in an Exxon Mobil pipeline in Arkansas spilled about 10,000 barrels of oil in a residential area north of Little Rock. In November 2013 federal regulators proposed fining the company $2.66 million for the spill.

    In 2015 Exxon reached a settlement with New Jersey officials in a long-running legal battle over contamination caused by the company’s facilities in the northern part of the state. The settlement amount, $225 million, was far less than the billions of dollars in damages the state had been seeking, prompting allegations that the administration of Gov. Chris Christie had let Exxon off too easily.

    In 2017 the U.S Chemical Safety Board issued a report blaming safety lapses on the part of Exxon as being responsible for a 2015 explosion at the company’s refinery in Torrance, California that spewed toxic debris and kept the facility at limited capacity for a year, boosting gasoline prices in the region. After it reopened, the refinery was sold to PBF Energy.

    Also in 2017 Exxon agreed to pay a fine of $2.5 million and spend $300 million on air pollution controls to resolve allegations that it violated the Clean Air Act by failing to properly operate and monitor industrial flares at its petrochemical facilities.

  15. @Cata
    Sint de acord cu tine . Gazele pot sta linistite acolo , nu se altereaza !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.