A exprima, a executa, a impune

Un matematician pasionat de constituționalism găsise că avem trei puteri într-un stat modern, și nu patru ori cinci, ca urmare a faptului că există doar trei necesități funcționale în organizarea acestui instrument al societății: necesitatea de a exprima voința cetățenilor (legislativul), funcția de a pune în aplicare legile votate de legislativ (executivul) și nevoia de a impune executarea corectă a legilor atunci când executivul ori cetățenii pun incorect în aplicare aceste legi (judecătorescul).

Totul atârnă de vârful acestei piramide, iar vârful are a fi buna funcționare a puterii judecătorești.

Constatarea că totul atârnă de puterea judecătorească face referire la faptul de a fi un stat democratic ori de a fi, dimpotrivă, un stat autoritarist.

În baza acestei constatări, cei care au o putere în plus față de cele trei puteri din stat, și anume puterea economică, pot deturna buna funcționare a puterii judecătorești dintr-un stat în așa fel încât acțiunile acesteia să nu deranjeze afacerile economice oneroase.

Este această putere a patra o parte din piramida statului? Nicidecum. Ea aparține de lumea puterilor sociale. Aceste puteri au existat și înainte ca statul să apară. Ele sunt economicul și cultural-spiritualul. Când statele au apărut, ele au adăugat acestor puteri sociale una nouă: politico-juridicul.

Dar dacă, azi, puterea economică poate deturna buna funcționare a puterii judecătorești (prin corupție, prin intermediul serviciilor de informații, prin abuzuri ale ambasadorilor), asta înseamnă că ar fi necesară și o constituționalizare a puterilor sociale? Cu siguranță, da. Când Montesquieu a scris despre separarea puterilor în stat nu existau puteri economice care să poată influența această separație, funcționarea puterii judecătorești ori activitatea procurorilor.

Acum, există chiar și lobby-uri puternic finanțate de către puterile economice ale corporațiilor în scopul de a deforma spiritul legilor. Este urmărită cu mare insistență lărgirea sferei de acțiune a lui égalité pâîn zonele care țin de prezumția că am ști cât suferă porcul când îl tăiem ori cât de triști pot fi urșii care nu au cum traversa autostrăzile…

Da, ne aflăm de mai multă vreme în fața necesității de a concepe și constituționalizarea puterilor sociale. Criza de culturală generală a omenirii actuale s-a instalat lent, pe măsură ce o putere socială, economicul, a devenit dominantă în raport cu celelalte două puteri sociale: politico-juridicul și cultural-spiritualul. Ceea ce a deformat clar spiritul lui égalité.

Recomanda 5
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Iar a re-aparut din neant „desteptul” de mishteaux ! Cu „profetiile” lui tembele … vezi Germania si august 2022 !

    🙁

  2. @mishteaux

    o intrebare PUR TEORETICA:

    – O economie constanta in timp (indelungat) … ar duce cumva la minimalizarea pana la absenta (!) …a correcturilor de sistem ?

    DACA DA …atunci asta explica de ce societatile cu o ECONOMIE constanta (proasta sau buna … dar constanta in timp)
    duc la sisteme relativ stabile si ca sistemele se prabusesc ( vezi AZI!) atunci ca tarile c-o economie relativa constanta in timp …sufera sichimbari economice (bruste) !

    Nun intelegeam de ce pot exista dictatori in tarile c-o economie proasta dar CONSTANTA in timp ….si „democratie” in tarile c-o economie constant-buna in timp !
    Mai grav … nu intelegeam de ce SISTEMELE SE SCHIMBA …de indata ce constantza economica in timp …se schimba !

    PS: Cred ca sistemul matematic cu 3 picioare logice … propus de hobby-ist … e explicativ-PROGNOZABIL multumitor !
    Trece testul verificarilor istoric-reale !

    🙂

  3. @mishteaux … „desteptul” e acel tip de om care are ca hobby simplificarea complexului
    „prostul” e cel care nu reuseste NATIV simplificarea, dimpotriva „complica lucrurile” !

    😀

    (totusi „desteptaciunea” chiar e doar un HOBBY, cu nimic mai altfel decat altele … putini inteleg asta ! 🙂 )

  4. „Secretele” intelegerii profunde ale societatii sunt …. GANDIREA SISTEMICA … bazata pe FEEDBACK (o notiune fundamentala a controlului societal = nu poti controla ceva daca nu-i cunisti prin feedback urmarile !)

    1. legislativul –produce legi (mai bune sau mai rele, calificate asa dupa urmarile lor)
    2. executivul –aplica legile (asa cum sunt, sau … prin amendamente pracice de aplicabilitate)
    3. juridicul –constata errori de in-aplicabilitate si informand, formal sau informal legislativul !
    [INPUT-OUTPUT-FEEDBACK_AUTOCORECTIONAL !] …regresia evolutiv-statistica spre „mijloc” 😛 😉
    Matematicianul in cauza a condensat relativ simplu … modelul matematic al unui sistem deschis cu … AUTOCORECTIE !

    ECONOMIA …e de facto factorul perturbator al intreguluim sistem … ea indica corectiile in timp util si real
    ea supune ca ceva MORAL azi nu putea fi moral ieri si ceva imoral azi (anumite TAXE si IMPOZITE para-absurde) pot fi morale in viitorul unei alte stari economice !

    MARX … batranul bullangiu evreu, uns cu toate alifiile-celor-care-inteleg-lumea-ASA-CUM-E a zis-o !

    ECONOMIA e baza societatii si … in caz ca economia e de BELSUG … morala si tensiunile societale intre perpetuele CLASE sociale
    sunt minimale …in caz ca ECONOMIA e vraishte … toate (inclusiv limitele ETICE ale societatii ‘s altele)
    Ceva clar oricaruia care-a vazut cum procedeaza oamenii intr-o croaziera maritima placuta realtiv la cum se comporta aceeasi oameni cand corabia se scufunda 😉 !

    Desteptilor lumea le e mai simpla decat complexitatea virtuala cu care-o imbraca …proshtii !

    😀

  5. Să mai ai increderea că ai putea ceva, că poți avea o justiție cu șleahta asta de imbuibați, de tâlhari mafioți, de nulități, rebuturi umane in robă, care și-au creat legi proprii, salarii nerușinate proprii, și de fapt sunt incontrolabili, dar vânduți și corupți pân la măduva oaselor,. Deci până nu razi, deci razi ca pe pahatu de pe masa românului, pe toții ăștia ,..până atunci nu sprea la nimic bun,..Să fie clar..

  6. Si securitatea unde mai este? Este extrem de dubios ca nici un gazetar nu mai stie sa scrie cuvantul ‘securitate’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.