A început marea relaxare

Locurile de joacă în spații închise, piscinele, cluburile și discotecile își reiau activitatea din 1 iunie, potrivit unei hotărâri adoptate săptămâna trecută de Guvern. Totodată, vor fi reluate și evenimentele private.

Guvernul a decis că începând din 1 iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poate mască în spațiile închise unde nu lucrează mai mult de cinci angajați, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune”, se arată în hotărârea CNSU, adoptată de Guvern.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a mai anunțat că începând din 1 iunie activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane. Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în decizie.

Tot din 1 iunie, va crește numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8.

Nunțile, botezurile, mesele festive, parastasele vor fi permise cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. Și în acest caz, organizatorul poate decide
desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea funcționa locurile de joacă în spații închise, începând din 1 iunie, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 ori că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Totodată, va fi permisă organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care au trecut prin Covid.

De asemenea, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a
spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Dacă incidența în localitate este cuprinsă între 3 și 4, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

Conform autorităților, va fi permisă reluarea activității piscinelor în spații închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

„Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a
cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. (2) În condițiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărârea adoptată de Guvern.

De asemenea, gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică este permis la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localități:
a) zona Mamaia Nord, județul Constanța;
b) Năvodari, județul Constanța;
c) Mamaia și Mamaia-Sat, județul Constanța;
d) Constanța, județul Constanța;
e) Agigea, județul Constanța;
f) Eforie Nord, județul Constanța;
g) Eforie Sud, județul Constanța;
h) Techirghiol, județul Constanța;
i) Tuzla, județul Constanța;
j) Costinești, județul Constanța;
k) Neptun-Olimp, județul Constanța;
l) Jupiter, județul Constanța;
m) Cap Aurora, județul Constanța;
n) Venus, județul Constanța;
o) Saturn, județul Constanța;
p) Mangalia, județul Constanța;
q) 2 Mai, județul Constanța;
r) Vama Veche, județul Constanța.

„Administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Guvernul a anunțat că va fi reluată și activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor, în intervalul orar 5,00-24,00, la capacitate de 50%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ce marea relaxare?Unde poti sa iesi in aer liber?In CRAIOVA de 12 zile sunt deversate substante toxice volatile in canalizari,in aer miroase si a plastic topit,azotat,pesticide.Aerul este toxic afara ,intra si in locuinte.Statiile de monitorizare aer nu monitorizeaza toate substantele chimice toxice ,.numai benzen si etil benzen.Benzenul conform statiilor a crescut de 14 ori decat cel admis ,de la 5 micrograme/m3 la 70 micrograme /m3.Benzenul este vinovat de cresterea numarului de boli in special leucemia.Daca in centrul orasului este asa crescut,cat este de mare este in locul unde se deverseaza sau se elimina in atmosfera.Dupa ploi si temperaturi scazute nu ar trebui sa fie asa mare.Unde sa te duci ,sa te relaxezi,daca suntem invadati de deseuri toxice din import.Cititi Raporteaza incidente de mediu-facebook ;FABRICA DE FUM CRAIOVA-facebook si calitate aer -unde este totul verde,verde,cu aerul curat ca in Elvetia,dar cu benzenul 70.Noi monitorizam doar praful PM 2,5 si PM 10 restul Dumnezeu cu mila.Substante toxice cu tonele.ATENTIE cei cu astm si alergii!.Ccauza nu sunt plantele este poluarea masiva ,din ultimii 7 ani,Asta se intampla in toata tara dar putin sunt care se sesizeaza si sesizeaza ceea ce se intampla,restul doar se imbolnavesc,pe rand ,nu toti odata,dupa cum reactioneaza organismul.Spor la marea relaxare!

  2. Aiurea – minciuni!
    Da voie la vaccinati , la testati (adica platitori de spaga covidiana) si la cei care au fost confirmati ca infectati – deci au dat spaga covidiana mai de mult (15-90 zile) … le da voie sa aiba impresia ca e bine in „noul normal”: distantati si mascati!
    Cum poate autorul/autoarea articolului sa nu „vada” discriminarile/segregarea in urma povestii SARS – care „inamic” nu a fost vazut – INCA – de nimeni, nu a fost nici izolat, nici cercetat… facatura marxista cu minciuna/frauda COVID – care nu e nimic nou, doar o motivatie artificiala de a omora oameni… e o gripa banala, o infectie bacteriana normala.
    Trebuie sa fii idiot si criminal sa te inrolezi in cultul covidian!
    10 % din populatie si-au pus psihopatii la putere, si acum chinuie sadic majoritatea la comanda talmudistilor frankisti!

  3. A început marea discriminare oficializat ilegal si abyziv împotriva populației majoritare cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

  4. @marele urs=MARELE IDIOT: Baa ..MAGRAON HUN venit cu „cohorta” EMIGREAZA si lasa bautura.CASA ta nu este AICI.

  5. Categoric cel de-al saselea om din birou are covid, chiar dk e vaccinat!!! Nu vedeti ca ne arunca praf in ochi cu asa zisa relaxare?! Poate ii cred doar naivii care au pus botul si s-au vaccinat, dar un om care gandeste cu capul lui vede ca relaxarea e o abureala! Si DA @viki- benzenul din aer e mai periculos decat mascarada de covid, dar nimeni nu ne vrea binele ci sunt interese mult mai mari decat ocrotirea omului! Benzenul nu e doar in aerul pr care il respiram ci si in unele produse comercializate cu acordul guvernantilor hoti, corupti si mincinosi!

  6. 31 de ani de umilinta nationala !
    Aproximativ din 2014 sintem PROTECTORAT.
    DEX. Definitie: protectorat – formă de dependență politică a unui stat față de altul în baza unei convenții conform căreia statul protector conduce politica externă a statului protejat, acesta păstrându-și autonomia internă. Probabil sintem mai jos decat protectorat, poate COLONIE. Noi nici macar autonomie interna nu mai avem….DE CE UNGARIA POATE…

  7. Asta nu este relaxare, este simplu „ura intre vaccinati si nevaccinati”! E cam dura discriminarea in Romania! Si, toti latrau in pungi ca in Romania nu exista discriminare! Avem caz concret derulat zilnic de peste un an de zile!

  8. Nu văd de ce m-aş amesteca cu prostiții/vaccinații.
    De-acum încolo voi întreba pe fiecare dacă-i om s-au vaccinat să ştiu cît îl duce mintea. Nu înseamnă că nu-mi voi ajuta aproapele numai să ştiu cum să-l iau. În tot răul şi-un bine.

  9. Vaccinatii sunt minoritari atunci de unde e asa de mare relaxarea…e o relaxare pentru o mica parte de oameni afectati de intepatura..nu poate fi nuci mare si nici relaxare…autorul articolului este provocator sau nu pricepe sau este mituit…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.