PSD se bate de muscă, PNL racolează

A început scandalul europarlamentarelor

europarlamentare

Niciun fel de alegeri organizate în România nu se pot desfășura fără scandalurile care le preced și le urmează, conform unei tradiții dâmbovițene nescrise. Cu toate că mai este un an până la scrutinul pentru europarlamentare, pe scena politică au început deja unele mișcări de racolare, bătălii pentru poziții pe listele de candidaturi eligibile și chiar ultimele bilanțuri ale unor euroaleși care nu se vor mai regăsi pe viitor în PE.

Opoziția este prima frământată de grija acestor alegeri care, pe plan intern, au fost mai mereu tratate cu detașare de toate partidele parlamentare. Cei de la PSD nu se grăbesc să se apuce să creioneze liste de candidaturi, fiind preocupați mai mult să rezolve problema legilor justiției și cum să facă să convingă și comunitatea externă de utilitatea acestora. Și totuși, există discuții și între socialiști, la toate nivelurile decizionale, privind oamenii care nu vor mai candida din partea PSD în mai, anul viitor. Și cei de la ALDE au mai mereu pe ordinea de zi a ședințelor de partid această discuție. Însă de cele mai multe ori liberal-democrații neglijează acest subiect în favoarea altor teme interne.

Locurile libere ale pesediștilor

Brexitul Marii Britanii aduce României încă un mandat de eurodeputat. Concret, dacă acum țara noastră are 32 de euroaleși, anul viitor reprezentarea țării noastre în PE va fi mai mare. PSD deține în prezent cele mai multe portofolii europene. Doar că se vehiculează că o parte dintre actualii euroaleși nu se vor mai regăsi pe listele de anul viitor. Puiu Pașcu și Victor Boștinaru nu ar mai avea încă o șansă la un nou mandat. La fel și Dan Nica și Daciana Sârbu.

Pe lângă aceștia sar, automat, din orice schemă de candidaturi pe listele PSD și Cătălin Ivan (ex PSD), Laurențiu Rebega ( PC), Maria Grapini (PC), Doru Frunzulică (UNPR), Damian Drăghici (UNPR). Nici Claudia Țapardel, susținută de Robert Negoiță, nu s-ar mai regăsi în viitoarea structură a forului european din partea socialișilor. Demisia din PSD a euroalesului Sorin Moisă din noiembrie 2017 pune la dispoziția PSD încă un mandat. De asemenea, deși nu au candidat din partea PSD, socialiștii speră să revendice mai multe mandate provenite de la defunctul PDL sau de la Mircea Diaconu care și-a anunțat retragerea din politică. Se pare că nici PMP nu are mari șanse să atragă din nou voturile românilor în 2019 pentru candidații lor, lăsând spațiu liber de manevră pentru mandatul deținut încă de Cristian Preda.

Liberalii dezgroapă contestatele criterii

Unul dintre motivele principale de ruptură dintre actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, și una dintre predecesoarele sale la vârful partidului, Alina Gorghiu, este că aceasta a impus niște criterii pentru candidați la orice alegeri. În baza acestor exigențe pe care PNL le-a avut și la scrutinul pentru parlamentarele din decembrie 2016, Ludovic Orban nu a mai putut candida pentru un nou mandat. Actualul lider al PNL era acuzat și cercetat într-un dosar de corupție de care însă a scăpat prin achitare acum două luni.

Deși s-a arătat mereu vexat de pretențiile pe care partidul său le-a avut de la proprii membri, acum și Orban repune pe tapet alte criterii pentru selecția candidaților pentru europarlamentarele din 2019. „La primul Consiliu Naţional, care va avea loc probabil în iunie, vom adopta o hotărâre privind criteriile şi procedura de desemnare a candidaţilor la europarlamentare. Gândesc să fie o reprezentare echilibrată a regiunilor, cu candidaţi care să treacă prin filtrul campaniei în regiuni, a precizat liderul liberal.

Târguiala dintre Orban și Bușoi

Racolarea de către PNL a europarlamentarului PMP Siegfried Mureşan contribuie de asemenea la accentuarea jocurilor de culise din PNL pentru configurația mandatelor ce îi revin României în Parlamentul European. Liderul PNL București, europarlamentarul Cristian Bușoi, se cere din nou cap de listă al PNL pentru euroalegeri.

Numai că, venirea lui Mureșan la PNL schimbă regulile jocului. Bușoi și-ar fi negociat cu Orban rămânerea pe o poziție eligibilă a listei la schimb cu renunțarea la șefia liberalilor bucureșteni. Aceștia ar urma să fie conduși de Ciprian Ciucu, actual consiler general al PNL, potrivit mai multor surse liberale. În privința europarlamentarelor, Ludovic Orban a mai adăugat că membrii din actuala echipă de europarlamentari PNL vor intra în competiţie cu noi candidaţi.

Fostul europarlamentar pesedist, Sorin Moisă, ar fi curtat intens și de PNL și de ALDE pentru o nouă candidatură. Și cum liberalii au rămas și fără Ramona Mănescu, Noricăi Nicolai și Renate Weber, înregimentate în partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu, vor mai rezulta alte trei posturi libere pe care PNL și le adjudecă. Nici Traian Ungureanu se pare că nu va mai apărea pe lista de vot a partidului. Sub analiza oportunității sunt puse de conducerea PNL și candidaturile viitoare ale lui Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu, Adina Vălean sau Monica Macovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Da maaa…mai trimiteti ceva analfabeti functionali/complet nefunctionali in parlamentul european,sa ne facem complet de ras…si saraci si prosti.A ajuns furaciunea lu’ livache din fonduri europene motiv de mandrie nationala?Da!Si platim bucurosi banii ceruti de UE…

  2. Ce fel de parlament mai este si Parlamentul European daca nu legifereaza nimic? UE nu are legi, nici macar o singura lege comuna pentru toate tarile, asa cum au americanii. Si atunci, la ce foloseste Parlamentul European? Nu cumva foloseste doar pentru sinecuri acordate familiilor influente din tarile membre?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.