A murit actrița Valeria Seciu

Actriţa Valeria Seciu  a murit marţi, la vârsta de 83 de ani.

„Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriţă de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească”, a transmis UNITER într-o postare pe Facebook.

Valeria Seciu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964), la clasa lui A. Pop Marţian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină soţ.

În anul 1964 a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea „Eminescu”, în regia lui Sică Alexandrescu. Pe această scenă a jucat în spectacole precum: „Eminescu” (1964), „Răzvan şi Vidra” şi „Apus de soare” (1967), „‘Enigma Otiliei” (1968), „Idiotul” (1969), „Cui i-e frică de Virginia Wolf?” (1970), „Pisica în noaptea Anului Nou” şi „Jocul de-a vacanţa” (1971), „Richard al III-lea” (1976).

Din anul 1978 a a făcut parte din colectivul Teatrului Mic din Bucureşti, unde a susţinut o prestigioasă activitate. Aici s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu.

Marile roluri din această perioadă au fost: „Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello (1978), „Maestrul şi Margareta” de M. Bulgakov (1980), „Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981), „Dama cu camelii” de AL. Dumas (1985). A mai jucat în: „Pescăruşul” de Cehov (1993), „Spirit” de Margaret Edson (2001), „Cum gândeşte Amy” de David Hare, (2005), „Furtuna” de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, „Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007).

La începutul anilor 1990, fără a părăsi scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de gen de după revoluţie. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare importantă a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul „Pelicanul”, după August Strindberg (1994). Această piesă a fost montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles.

În film a debutat în 1964, jucând în pelicula „Casa neterminată”, regizată de Andrei Blaier. Deşi a deţinut peste 20 de roluri în filme, acestea nu i-au pus în valoare resursele de sensibilitate şi profunzime reliefate pe scenă. Din filmografia sa mai amintim: „Asediul” (1971), „Un august în flăcări” (1974), „Regăsire” (1977), „Clipa” (1979), „Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), „Lumini şi umbre” – serial TV (1979-1982), „Bună seara, Irina” (1980), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Adela” (1984), „Furtună în Pacific” (1985), conform volumului „1234 cineaşti români” (Ed. Ştiinţifică, 1996).

După anul 2000 a urcat mai rar pe scenă, dar, cu toate acestea, fiecare apariţie a reprezentat un succes de public şi de critică. În anul 2010 a apărut în filmul „Aurora”, semnat de Cristi Puiu, şi a jucat la Teatrul Mic rolul principal în spectacolul „Doamna noastră din Pascagoula”, după ultima piesă scrisă de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu.

Bogata sa activitatea fost încununată de o serie de premii şi distincţii: Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu (2004); Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”; Premiul UNITER (2006) pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu; Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER (2007); distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Gloucester din „Lear”, regizat de Andrei Şerban, la Gala Premiilor UNITER (2009).

În 2014, artista şi-a anunţat retragerea de pe scena Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic. Un an mai târziu, în 2015, a primit o stea pe Aleea Timpului din Capitală. Tot în 2015 a făcut parte din juriul Galei celei de-a XXIII-a ediţii a Galei Premiilor UNITER şi a primit decoraţia regală Nihil Sine Deo din parte principesei Margareta.

În anul 2016 s-a numărat printre laureaţii Premiilor Criticii oferite de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, pentru rolul Ranevskaia din spectacolul „Livada de vişini” de A. P. Cehov.

Pe lângă rolurile interpretate pe scenă sau ecran, a dat viaţă multor personaje la teatrul radiofonic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

15 Comentarii

  1. Dumnezeu s-o dihneasca pe marea DOAMNA a teatrului si filmului romanesc! Dormi in pace suflet blind!

  2. Realizez ca imbatranesc si atunci cand vad actorii copilariei si tineretii mele ca au plecat unul cate unul ,astazi ii poti numara pe degete pe cei octogenari si nonagenari
    Chiar ieri l-am vazut la Cinemaraton pe marele actor Constantin Codrescu la implinirea varstei de 91 ani
    Din seria Haiducii cred a el si Piersic mai traiesc .

  3. Pai Nu e Bine ca a Murit ! Ai ducem Lipsa ! Raman Imaginile Memorabile si Regretele !

  4. unii au sansa sa ajunga seniori altii sunt mai grabiti sa ajunga in cer, vrem nu vrem intr-o zi vom pleca, timpul nostru este intre nastere si moarte de aceea ar fi bine sa ne bucuram de ceea ce am primit si sa pretuim fiecare clipa pe drum nostru, adunand comori in Cer acolo unde va fi sufletul nostru…

  5. Dumnezeu s-o odihnească în pace în pace!…
    Încet,încet ne părăsesc oamenii buni și rămânem cu cei răi, nu numai în teatru ci în toate structurile societății!…

  6. Sa-ti fie tarana usoara, Valeria Seciu ! Ai fost o comoara si o bogatie a artei tetrale si cinematografice. Frumoasa, desteapta, inteligenta. Ai fericit si bucurat, milioane si milioane de romani. Adio, Valeria Seciu.

  7. Ce veste trista! Dumnezeu s-o odihnească în pace. Am fost fascinat de frumusețea și naturalețea domniei sale.

  8. Rămân de neuitat ce am văzut: pantomima dușului din Casa neterminată în filmul lui Andrei Nlaier, inegalabila Hedwiga din Rața sălbatică a lui Ibsen, iritata Veta din O noapte Furtunoasă și neliniștita Nina din Pescărușul lui Cehov. Pentru generația noastră s-a mai pierdut un reper, o iubire.

  9. Romania merge catre pierzanie ,tot mai goala si mai mediocra.Nu se vor mai naste niciodata oameni ,romani adevarati,de talia ValerieiSeciu si toti colegii ei care au plecat la Cer.O mare pierdere ,o mare tristete pentru putinii traitori pe aici care se mai simt romani si crestini.Dumnezeu sa o odihneasca si sa arate calea ratacitilor de neam si religie catre ACASA.Altfel Romania va pieri.

  10. Maestrul a murit, trebuia sa-l urmeze si Margarita. Doamne, iti multumesc pentru clipa astrala cand i-am vazut in aceste roluri!

  11. Maestrul (Stefan Iordache) și Margareta (Valeria Seciu). Fabulos. Incredibil cum a trecut timpul. Acum 40 de ani am stat o noapte la coada la Teatrul Mic sa prind bilete la Maestrul și Margareta și la Pluralul englezesc. Sper că Woland sa va găsească locul liniștit cu valetul bătrân ce aprinde lumânările. Mergi 8n pace Margareta.

  12. O mare actrita, discreta, modesta si cultivata! Dumnezeu sa o odihneasca in Imparatia Sa!

  13. Thalia plinge la capatiul dnei.Valeria Seciu asa cum a plins la capul atitor mari artisti ai scenei romanesti incununata de ei.
    Condoleante familiei!
    Dumnezeu s-o ierte, Dumnezeu s-o odihneasca!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.