A murit Virginia Zeani

Românca Virginia Zeani,  „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma, s-a stins din viaţă noaptea trecută.

„Am aflat cu profundă emoţie şi imensă tristeţe vestea decesului celei care a fost Virginia Zeani. În cursul bogatei sale cariere, Virginia Zeani a străbătut întreaga lume şi a cunoscut bogăţia diversităţii lirice a umanităţii. A influenţat nu doar traiectoria unor artişti lirici din ţară, cât în special pe cea a unora dintre cei mai renumiţi artişti lirici mondiali. De la Luciano Pavarotti la Andrea Bocelli. Durerea pe care mulţi dintre noi o simţim în faţa acestei pierderi poate fi alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc Virginiei Zeani, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, de respectul şi de rugăciunile care o însoţesc din West Palm Beach, unde a decedat, până în Solovăstrul ei natal. Astăzi, gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către cei apropiaţi ai săi, care resimt marea durere provocată de deces. În calitatea asumată prin Festivalul Regal de Opera Virginia Zeani, prin care principalul rol este acela de a recupera personalitatea artistică a Virginiei Zeani, avem convingerea fermă că plecarea dintre noi a celui mai mare artist liric al secolului XX lasă în urmă un loc gol şi o provocare uriaşă de îndeplinire a unor sarcini viitoare asumate la standarde foarte înalte”, au anunţat, marţi, organizatorii Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” de la Târgu Mureş, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, Virginia Zeani a avut grijă să transmită mai departe cunoştinţele şi bogata sa experienţă artistică, precum şi modelul unui reper care este şi o să rămână multă vreme de acum extrem de greu de atins.

„Cred că noi, toţi, în mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moştenirea pe care ne-a lăsat-o doamna Virginia Zeani. Aşa cum şi-a exprimat public dorinţa, o aşteptăm acasă, la Solovastru, lângă părinţii domniei sale”, a arătat conducerea Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”.

În toate interviurile sale, artista şi-a reafirmat dorul de casa părintească de la Solovăstru şi de priveliştea pe care o avea de pe prispa casei, cea mai dragă imagine fiind reprezentată de dealurile cu formă ciudată care se văd în stânga satului, însă decizia finală cu privire la locul de înhumare îi va aparţine fiului ei.

La împlinirea vârstei de 97 de ani, în 21 octombrie 2022, Virginia Zeani a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, alături de mari personalităţi ale operei mondiale.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României; deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

În cartea biografică, soprana Virginia Zeani a arătat că avea 21 de ani când i s-a ivit ocazia de a pleca din ţară, în anul 1947, fiindu-i oferită o bursă de şase luni în Italia, după ce în timpul studiilor i-a cunoscut pe secretarul Ambasadei Italiei la Bucureşti şi pe consulul de atunci, care au invitat-o să cânte la Ambasada Italiei din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Nimeni nu moare de fapt ne reincarnam atunci cind avem oportunitatea. Moartea e o iluzie hranita din frica pentru ca arhonii sa ne recolteze energia suferintei noastre.

  2. S-a stins lumina lumii Operei noastre! Virginia Zeani, cea mai mare soprană de după Haricleea Darclee și înainte de Angela Gheorghiu, donată de români lumii întregi, a fost o stea care a strălucit pe cerul Operei mondiale imediat după Maria Callas. Românca noastră este cea care l-a lansat pe Pavarotti la Covent Garden pe când acesta era un necunoscut, aspect recunoscut de marele tenor la București. Vocea ei va încânta de acum înainte îngerii și făpturile celești, plecarea ei lăsându-ne un gol cât un abis nepătruns. Dumnezeu s-o odihnească!

  3. A fost un fenomen al operei universale, una din vocile extraordinare. Dumnezeu s-o odihneasca in pace. Pacat ca s-a stins si odata cu ea si o parte din faima Romaniei care a dat astfel de voci……[Rumburak]

  4. A fost o femeie fericita. Celebra. Restul nu conteaza. Si de murit, n-a murit: i-au ramas înregistrarile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.