A reînceput măcelul de pe bursele lumii

Piețele asiatice au scăzut brusc, luni, ajungând la niveluri record atinse ultima dată în 2012, antrenate de o nouă prăbuşire a Bursei din Shanghai. Piața financiară chineză, care a pierdut peste 11% din valoarea sa săptămâna trecută, a început ultima săptămână a lunii august la un nou minim istoric. Cu câteva ore înainte de închiderea, a pierdut încă 8,7%, ștergând practic toate câștigurile de la începutul anului. Shenzhen Stock Exchange, al doua bursă ca mărime din China, a scăzut la rândul său, cu 7,61%. Agenția oficială Xinhua nu ezită să vorbească despre o „Lune Neagră, scrie Le Monde.

Măcelul din Shanghai este s-a repercutat şi asupra altor indici indicii bursieri din China continentală. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 4,96%, în timp ce indicele Nikkei-225 al Bursei din Tokyo s-a prăbușit la minimul ultimelor 5
luni, după ce a închis cu o pierdere de -4.61%, cea de-a cincea zi de declin.
Bursele din China se prăbuşesc şi trag după ele pieţele lumii, scrie portalul de ştiri Business Insider. “La New York, la scurt timp după ce pieţele futures s-au deschis în noaptea de duminică spre luni, Dow Jones a pierdut 531 de puncte sau 3,12%, S&P 500 a pierdut 65 de puncte sau 3,18% și Nasdaq a pierdut 171 de puncte sau 3,52%. Aceste mişcări vin după turbulențele de săptămâna trecută, atunci când Dow a pierdut mai mult de 1.000 de puncte și a intrat oficial într-o „corecție” după ce a văzut o pierdere de peste 10%. În general, piața de valori a avut săptămâna sa cea mai grea din ultimii 4 ani”, conform Bussines Insider.

La ora 10:00, Indicele Eurostoxx 50 se tranzacţionează în scădere cu 3,2%, iar FTSE 100 al Marii Britanii a scăzut cu 2,5%. Indicele de referinţă al Germaniei, Dax, a scăzut cu 3%. Indicele Franţei, Cad 40, a scăzut cu 3,5%. FTSE MIB al Italiei a scăzut cu 3,7%. Indicele Spaniei IBEX a scăzut cu 3,3%, iar al Portugaliei PSI cu 4,3%.

Lunea neagră îi urmează unui sfârşit de săptămâna negru. Frica de frânare a economiei chineze s-a răsfrânt asupra tuturor marilor burse din lume dar şi asupra cotaţiilor internaţionale ale petrolui. La New York, vineri, indicii au scăzut cu peste 3%, ajungându-se la cea mai proastă zi anul 2011 încoace. Principalii indici de la Londra, Frankfurt, Paris, Tokyo, Seul sau Hong Kong au terminat săptămâna în scădere, după ce un indice care urmăreşte activitatea industrială din China a scăzut până la cel mai redus nivel din martie 2009. Bucureştiul a bifat cea de-a treia săptămână consecutivă de pierderi, iar investitorii au pierdut 3 miliarde de lei.

Indicele Caixin China Manufacturing Purchasing Managers, un indicator de activitate de producție la nivel national, a scăzut în august la un minim al ultimilor 77 luni, la 47,1, comparativ cu 47,8 în luna iulie, a anunţat Caixin Media Co și firmei de cercetare Markit. Datele vin la peste o săptămână după mutarea-surpriză a Chinei, care şi-a devalorizat moneda, o mişcare care ar trebui să ajute exporturile. În timp ce devalorizarea are nevoie de mai mult timp pentru-avea un impact, măsura indică preocupările extinse ale Beijingului în privinţa încetinirii creșterii. Alte eforturi ale Chinei includ patru reduceri reduceri ale ratelor dobânzii din China
din noiembrie, reducerea cantității de bani pe care băncile trebuie să le dețină în rezerve, a scutirilor de taxe și a cheltuielilor pe infrastructura accelerate.

James Chanos, investitor american, manager de fond de investiții și fondatorul companiei de consultanță în investiții Kynikos Associates, a declarat la o emisiune televizată a CNBC că orice se crede acum despre China acum, este mai rău decât atât.
Conform acestuia, investitorii încă riscă să subestimeze cât de mult a încetinit cea de-a doua cea mai mare economie a lumii. „Scăderea Chinei, printre alte îngrijorări macroeconomice, a speriat investitorii globali. Manipularea Beijingului a punctelor maxime de activitate pe piața bursieră a generat răspunsuri de panică din partea investitorilor și devalorizarea recentă a monedei le-a dat o pauză investitorilor”, a mai explicat Chanos. Potrivit acestuia, oamenii încep să realizeze că „guvernul chinez nu este omnipotent și omniscient”.

Acesa a mai declarat că investitorii ar trebui să uite de performanța indicelui Shanghai Composite și să se focuseze în schimb pe felul în care scăderea creșterii PIB-ului Chinei și a consumului chinez ar putea afecta companiile americane.
Îngrijorările referitoare la cererea din China, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din lume, a pus presiune pe prețul mărfurilor, care se situează deja pe un trend de scădere.

Preţul petrolului a scăzut sub 40 de dolari pe baril, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană fiind pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal din 1986 încoace, după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate. Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, se îndreaptă spre al optulea declin săptămânal consecutiv, cea mai lungă perioadă negativă după 1986. La sfârşitul anului 1985, preţurile petrolului au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.