Analiză. Abia acum vom vedea ce înseamnă violența maselor

”Credeți că agresivitatea oamenilor s-a văzut în timpul crizei din 2008? Credeți că violența s-a văzut în timpul restricțiilor impuse din rațiuni ”științifice” în perioada pandemiei? Credeți că agresivitatea oamenilor se vede atunci când se revoltă pentru că sunt cenzurați pe platformele sociale? Sau atunci când începe un război care le strică socotelile? Vă înșelați. Încercați să îi sărăciți pe oameni, inclusiv pe miliardari, și abia atunci veți vedea ce înseamnă violența”, scrie Michael Every, economist la banca Rabobank.

Reuters citează deja sondaje care arată că unul din patru britanici a început să sară peste una dintre mesele din zi, din cauza prețurilor. The Daily Mail scrie că miniștrii britanici pregătesc un plan pentru a-i ajuta pe cei mai prost plătiți trei milioane de cetățeni. Guvernul de la Londra ia în calcul si plafonarea prețului energiei, ceea ce s-a întâmplat deja în Spania.

Așa încep să arate lucrurile în țările bogate din Vest. Ce se întâmplă însă în economiile emergente, unde oamenii cheltuiesc un procent cu mult mai mare pentru coșul zilnic, care de multe ori este de-a dreptul un coș de paie? Acolo vorbim de malnutriție și înfometare. Credeți că va fi liniște și pace, se întreabă Michael Every.

Guvernele din aceste țări așteaptă măsuri din partea șefilor băncilor centrale ale marilor puteri economice, care se declară ”foarte preocupați de foametea globală”, așa cum face Janet Yellen, șefa Federal Reserve. Până ca bancherii centrali să abordeze aceste probleme, guvernele vor trebui să acționeze singure, indiferent că își permit sau nu să facă asta, pentru că oamenii flămânzi nu au răbdare. Asta înseamnă că guvernele vor interzice exportul de materii prime și vor da mai multe subsidii. Iar ambele măsuri sunt inflaționiste.

”S-a ajuns în această situație pentru că toți stimuli fiscali oferiți de guvernele lumii în ultimii ani s-au concentrat exclusiv pe cerere, nu și pe oferta. Piețelor nu le pasa de cei care produc lucruri, pentru că energia, mâncarea, bunurile și serviciile vin ca prin minune de undeva, așa cum curierii aduc mâncarea la bursă, unde traderii ce urmează să mănânce nu fac decât să preseze pentru creșterea prețurilor la materii prime, pentru a câștiga cât mai mult. Piețele nu se uită la cei care produc, ci sunt interesate doar de cât de mult se consumă”, scrie Every.

E greșit. Cu toții trebuie să facem ce face China – să ne concentrăm pe ofertă, pe producție. Având în vedere marxismul chinez și capitalismul de stat de acolo, concentrarea pe producție este lucrul la care Beijingul excelează. Iar Vestul este mereu deficitar la acest capitol.

Pot și occidentalii să facă asta, însă, din păcate, doar când sunt în situații limita. Miercuri, președintele Joe Biden s-a folosit de Legea Producției pentru Apărare din anii 1950 și a semnat un decret pentru creșterea producției de lapte praf pentru copii. Președintele a permis avioanelor armatei să asigure livrarea laptelui praf cât mai repede posibil. Ar trebui să facă asta și pentru restul componentelor cerute de economia americană.

În Americă este o nevoie disperată de energie, însă nu este mai mult petrol , nu sunt mai multe rafinării. De ce să nu se folosească Legea Producției pentru Apărare pentru construirea unor rafinării? Din păcate, chiar dacă ar face asta, ar dura ani de zile pentru a se vedea rezultatele. Între timp, Federal Reserve s-ar concentra tot pe cerere, pe consum, și astfel ar pune piețele din nou sub presiune.

Firește, Joe Biden încearcă să impună Green New Deal, așa cum încerca să facă și UE cu Pactul Verde European. UE a anunțat o creștere ”masivă” a energiei verzi, pentru a ajuta la reducerea dependenței de Rusia. Și UE începe să se gândească la producție, nu doar la consum!

”Însă este prea târziu. Și la Bruxelles, și la Washington, liderii își dau seama că panourile solare (pe lângă faptul că producerea lor nu este deloc ecologică) sunt făcute in China. În China se găsesc cele mai multe metale rare pentru aceste panouri, pentru vehiculele electrice. Iar China vorbește despre menținerea subsidiilor de stat pentru vehiculele electrice (care urmau să se încheie în acest an), deci China își menține reducerile de costuri prin producția la scară mare și își menține și lanțurile proprii de aprovizionare. În acest fel, Europa și SUA rămân doar cu prezentările în PowerPoint și cu denumiri precum Tranziție Verde și Build Back Better”, scrie Every.

”Pentru ca Vestul să se asigure că bursele și randamentul obligațiunilor nu se vor prăbuși în urma revoltelor populare, ar trebui să investească mult mai mult în producție, nu în consum. Acum, îi las pe experți să se concentreze din nou pe creșterea PIB-ului prin consum și cu predicțiile lor că prețul acțiunilor va crește, că globalizarea va merge înainte nestingherită și că nu va fi nicio revoltă a maselor și îi las să facă predicțiile astea în timp ce așteaptă ca un curier să le aducă prânzul – după ce altcineva a muncit pentru a cultiva alimentele, pentru a le procesa, a le ambala, totul contra unor salarii foarte mici”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30

31 de Comentarii

  1. Breakfast, lunch,five o’clock tea, dinner sau supper.Peste care sar englezii.?

  2. C si-n USA se poate s-a vazut in …acum INCERCAT
    uitatul „6 ianuarie” … 😀 !

    In „6 ianuarie” chiar mass-media NON-FAKE NEWS supune ca senatorii palngeai ingroziti de moarte sub scaunele CAPITOLIULUI atacati nu de armate straine
    ci de proprii cetateni deloc POLITIC multumiti !

    Oarecum va fi cand cetatenii americani vor ataca „CAPITOLIUL” cum au deja facut-o, adica nu va mai fi o surpriza , si nu va mai parea INCREDIBIL
    vor ataca masiv intr-un nou „6 ianuarie ” …acum din motive mai de …portofel = ECONOMICE = singurele care revolutiv conteaza 😉 ? !

    De ce intreb ?

    Pentru ca exista semne ca BIDEN va recurge la metode comuniste de redistributia averilor de la bogatii americani care le-au castigat fara sa incalce legea americana (fie ea cum o fi 😉 de moral-crestinesc-protestatnta 😛 !)
    Dar BEZOS a zis ca aristocratia banului american … nu va permite asta si va distruge partidul democrat daca incerarca ceva non-kosher !

  3. Are balta peste atita timp cit se pompeaza in Ukraina miliardele de dolari si vagoanele pline cu armament destul de scump tot pt. Ukraina.Asa ca previziunea asta ar putea fi reala ,dar trebue sa mai curga destula apa pe Dimbovita pana atunci.

  4. E o criza artificiala, provocata intenționat , in special de energie și planurile de mediu.E o revoluție de sisteme, o noua ordine mondiala.

  5. De la fiecare după posibilitati, fiecăruia după nevoi! După nevoi stabilite de alții! Mai terminați cu desfrâul capitaliștilor, adicătelea hoții hoților!

  6. Sigur ca se va ajunge la răzmerițe. De ce credeți ca “Putin este de vină pentru criză”? Probabil realizează că sunt într-o situație limită dar nu au curajul să acționeze din simplu fapt că sunt proști. Politica struțului, ignoră o problemă în ideea că ea va dispărea. În plină criză a gazului societatea este saturată cu el. O scânteie mică și bum!

  7. @Paulian Ionescu

    nu le ai deloc cu economia dar pentru ca-mi esti simpatic o sa-ti explic simplu candva !
    Deocamdata atat:

    USA a lasat in Afghanistan armament (facut prinn distrugeri punctuale ne-folosibil, bineinteles) in valoare de miliarde
    si totusi n-a pierdut !
    In cariza mondiala a anilor ’30 se arunca pur si simplu productii agricole intregi in mare infometand populatii (si ce-a americana , vezi exodul californian din romanele lui Steinbeck !)
    si totusi desi totul parea pierdere inutila … era PUR CASTIG ! Straniu n-asa ?

    PS: Mediteaza ce se intampla RCONOMIC unei firme daca firma face elicoptere de lupta si le vinde armatei care le distruge intr-o tara oarecare ( vezi Rusia Ukraina) … si
    ce se intampla aceleasi firme daca nu mai produce elicoptere …pentru ca nimeni nu vrea sa le uite pe undeva (fie Afghanistan) !

    😀
    candva am sa te lamuresc si de ce capitalismul nu poate exista fara inflatie monetara si de ce inventia FIAT MONEY-lor a fost un RAU NECESAR 😉 ! 😀

    [desi unor prosti le pare ca ma laud …am un IQ>145 = pot distinge multumitor INDEPENDENT adevarul de minciuna !]

  8. Violenti sunt doar rusii si cecenii. Calin a mai adunat niste cretini sa-l aprobe.

  9. Începând cu 21 mai și până la plata în ruble, Gazprom Export încetează să furnizeze gaz către firma finlandeză Gasum, a spus compania.

  10. in iarna asta sa ne pregatim de lupta contra sistemului criminal care ne jefuieste la sange

  11. Excelent articol ! Adaug doar: China este principalul producator mondial de lapte praf pentru copii. Medicii pediatri Chinezi au elaborat diverse retzete inclusiv unele care contzin doar soia pentru copii alergici la produse lactate. Exportau shi in SUA dar exportul a fost afecta de epidemia de covid care a inchis inclusiv portul Shnghai dar shi de sanctziunile Americane impuse Chinei. Este foarte probabil ca exportul catre SUA va continua doar platit in … Ruble.

  12. A observat cineva că de o vreme Ursula războinică, cea cu embargoul total al gazelor rusești, mama stopărilor aprovizionării Europei cu petrol lipsește din peisaj? Știți de ce? Ea a șters sms-urile cu Faizer, rușii nu.?

  13. @mishteaux
    Vei fi tu destept dar eu nu prea sesizez !
    Stie multa lume cum functioneaza economia bazata pe consum, descrisa de dumneata intr-un mod asa de superior celor carora te adresezi. Totusi asta nu inseamna si ca acest sistem este bun.
    Ceea ce descrii dumneata este risipa si tocmai aceasta se doreste a fi schimbat printr-o noua ordine mondiala.
    Orientarea spre consum nu mai este potrivita pentru etapa actuala de viata a pamantului. Asta functiona pe vremea “exodului californian”, cand populatia globului era in jur de 1 miliard de oameni. Acum ne indreptam vertiginos spre 10 miliarde iar resursele pamantului sunt limitate.
    Se vehiculeaza tot felul de idei legate de o noua ordine mondiala (un alt mod de a reorienta sistemul de la “consumism” spre o economie mai cumpatata). Totusi solutiiile propuse, pana acum, din care face parte de exemplu si “one health”, despre care se vorbeste in articolul hotnews de mai jos, nu sunt inca in acord cu firea omului (actualul sistem , bazat pe consum, este in acord doar cu lacomia omului, nu cu firea omului cum ar fi tentati unii sa spuna).
    “One health” ar duce la “dictatura“ desi ar controla consumul de resurse indirect prin controlul populatiei.
    Distrugerea ( armamentului de ex ) si apoi imbogatirea prin re-producerea lucrurilor distruse este anacronica, nu este buna si nici superioara, desi, iti dau dreptate, asa se practica in actualul sistem economic. Omenirea trebuie sa faca un salt care sa-i demonstreze superioritatea fata de regnul vegetal si animal. Trebuie gasit alt sistem care sa nu favorizeze distrugerea si risipa (pentru imbogatirea doar a unora), un sistem care sa conserve si sa extinda la nivel global resursele, drepturile si bunastarea obtinute de o mare parte a populatiei. Altfel oricat de mare am avea IQ-ul nu ne deosebim de animale.

    https://www.hotnews.ro/stiri-specialisti_stoica_si_asociatii-25566267-moartea-drepturilor-omului-sau-noul-tratat-pandemic.htm

  14. Revoltele vor fi, puternice, apocaliptice si destul de repede, le vom trai. Se lauda unii pe aci cu iq si predictii care nu s – au adeverit . Ce este a mai fost, ce-a fost va mai fi. Ca vor castiga in revolta plebea sau bîta celor puternici, asta ramane de vazut. Pana una alta , solutia este munca, dar chiar asta -i problema pentru ca munca in democratie e pe disparute, a fost inlocuita cu power pointuri iar tractoarele nu pot face tot. Zic si eu, nu dau cu parul. Sanatate tuturor , si celor cu iq autocitit!!!!

  15. Un nou raport al Băncii Reglementelor Internaționale estimează că până la 90% dintre băncile centrale naționale se află cel puțin în faza de planificare pentru lansarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC).
    Acest lucru se face ecoul unui raport din martie al FMI, care susținea că peste o sută de națiuni se află cel puțin în etapele de planificare a lansării propriilor CBDC.
    Se pare că programele de monedă digitală emisă de guvern au luat amploare în întreaga lume cel puțin din 2020 și se pare că acum aceste programe există în peste jumătate din țările lumii.
    „Nouă din 10 bănci centrale explorează monedele digitale ale băncii centrale (CBDC), iar mai mult de jumătate dintre ele le dezvoltă în prezent, sau derulează experimente în mod concret. În mod special, lucrul privind utilizarea CBDC-urilor în domeniul comerțului cu amănuntul a trecut la stadii mai avansate”, se arată în raport.
    Și bineînțeles, ca în cazul tuturor elementelor de pe agenda globalistă, acest impuls pentru CBDC este doar o parte a ‘lucrurilor curente’, așa cum au fost politicile restricțiilor de COVID-19, toate inițiativele privind schimbările climatice , ba chiar și răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina.
    Metoda a făcut ca în decurs de doar câțiva ani, impulsul pentru monedele digitale să treacă de la o idee marginală, despre care abia se discuta, la curentul social principal, iar acum nouă din zece țări se pregătesc fie să adopte una, fie au făcut-o deja.

  16. …Blacklisted News a continuat să noteze că un aspect al monedelor digitale despre care se vorbește foarte rar, sau deloc, este potențialul ca acestea să fie ‘programabile’ – „o caracteristică ipotetică a monedei digitale care ar permite emitentului să stabilească limite și control asupra utilizării acesteia”.
    ”În esență, orice CBDC ar da fie statului, fie băncii centrale, fie corporației care emite banii sub formă de salariu, puterea de a controla felul în care sunt cheltuiți banii”, se arată în raport, sugerând că acest lucru ar echivala cu „controlul terților asupra banilor oricui”.
    Publicația a avertizat:
    Acest lucru are implicații masive pentru însăși ideea de libertate individuală. Având în vedere cum au decurs ultimii doi ani, nu este deloc greu de imaginat ce abuzuri ar presupune un astfel de sistem.
    Ca de exemplu, oprirea plăților către ‘protejează NHS’, poprirea salariilor pentru a ‘lupta împotriva schimbărilor climatice’ sau amenzi pentru persoanele care nu se vaccinează.
    Elitele au ajuns să creadă că mega-bogăția lor le dă dreptul la mai mult decât să aibă o viață minunată: elitele cred că le dă și dreptul de a controla felul în care trăiește restul lumii.

  17. Zice bine economistul devenit analist: … saraciti-i pe miliardari si abia atunci veti vedea ce inseamna violenta. Normal, lumea iese in drum cand i se spune la televizor iar media este 99% in mainile miliardarilor. Practic ii protejeaza pe milionari iar ei raman tot saraci.

  18. Spre deosebire de eminentele cenusii de pe-aici cu,,IQ,,mare,,fiind mai limitat intellectual totusi simt porcariile facute de unii care s-au propus si ales in ,,conducerea democratica,,a MuE.
    Vina pentru dramele traite in Romania apartine escrocilor care permit strainilor sa ne dirijeze viata din orice punct de vedere.
    Suntem saraci,prosti si fuduli,nu ne iubim Tara,aici e cheia problemei.

  19. Ca sa alegi trebuie sa ai cel putin doua produse.Ca sa vinzi trebuie sa ai cel putin doua piete.Orice dezechilibru fortat intre cerere si oferta duce la faliment.Se presupune ca producatorii nu abdica de la calitate.Daca dezvoltam o industrie fara corespondent comercial inseamna ca degeaba a avut loc revolutia tehnico-stiintifica.In politica merge cu vrajeli,in economie ,nu.

  20. Nu cred in veridicitatea cifrei 145. Dc era…nu se povestea/publica. Cît despre subiectul articolului, vom vedea, zise orbul!

  21. @Marii Manipulatori
    Gandeste-te ce se deja face azi, de tarile emitente de valuta FIAT MONEY …(vezi doar exportul-de-inflatie-prin-valuta, DE TARA EMITENTA care-si mai si protejeaza international „dreptul” de-a obliga platile internationale in ei ! 😀 daca n-ai timp de alte-exemple-practice-si-mai-si)
    … pe urma teoretizeaza o lume unde apare in locul FIAT MONEY-ulor sau adicacent lor 😉
    …un SUPER-FIAT-MONEY (CRYPTO) daca ai un IQ>145 (IQ-ul asta chiar exista 🙂 )

    Daca deja exista FIAT MONEY in spatele caruia CA „VALOARE INTREINSECA” exista doar „garantia statului” emitent, prin LEGI, care si obliga la recunoasterea lor ca echivalent aur/valoare-reala-de-schimb-marfa
    …si chiar obliga la ne.refuzul lor in schimburi de valoare „ca si cum ar fi aur” pw motive de ilegalitate si non-garantie stattala 😉 !

    DE CE mai era nevoie de CRYPTOMONEDE daca DEAJa avem „mondere fiduciare” in spatele carora ca sin cazul CRYPTOMONEDELOR nu e decat o , cica, „garantie, ca vor fi schimbate in alti bani sa … hehehe… marfa ? 😀 [garantia cui daca nu a statului ? o garantie socio-psihologica cum ca TARGUL tine pana e recunoscut de ambii[cumparator-vanzator] adica de cel care da marfa pe ele = CRYPTOMONEDE in speranta ca prin ele sa poata cumpara aceeasi marfa LA NEVOIE in viitor 😀
    sau cum ca ele, nu prin lege ca fiat money, ci prin reclama ca „schemele PONZI” isi vor mentine CONSTANTA valoarea (= fantezie de excroc !) 😉

  22. REINTREB care-are fi rolul lor al CRYPTO …ca …doar …pentru a inlocui ceva cu altceva la fel n-aduce PROFIT inlocuirea …dimpotriva …e paguaba schimbarii o schimbare care prin clone nu e schimbare !
    Deci …celor care cred ca inteleg economia, cica 😀 : „de consum” …ce trebuie sa aiba in MINUS „banii astia noi” ca sa fie mai profitabili decat cei vechi ?

  23. Unii c-un IQ>145 ar vedea ca singura proprietate a FIAT MONEY-lor deja existenti e ca-s garantati de STAT
    asa ca banii astia noi (CRYPTOMONEZILE) doar acolo pot fi altfel …prin minimalizarea garantiei statului … si posibilitate de-a fi emisi de privati = un fel de SUPER FIAT MONEY care pot fi mai usor INFLATIONATI si de care sataul sa aiba mai putina raspundere … 😉
    Din astea …pueril zise mai sus … intelege fiecare ce vrea …si …ce poate continua detaliat-rational pe thema !
    (PS: … cei cu IQ>145 sunt extrem de rari …si exista putini care-au avut de-a face cu ei pentru a spune prin ce-s altfel … pentru un IQ normal tot ce-l depaseste fiind de neinteles nu exista ca ceva rational (de neinteles fiind pentru ei !)
    😀

  24. In plus cripto ,fata de fiduci reprezinta ele insele o bursa, fiduci sunt doar o intermediere pe bursa.

  25. @Justitiarul
    daca nu „bursa” si gur si vizibil, CRYPTOMONEDELE in ele insele (intrinsec!)

    sunt … „scheme PONZI” ! (fara garantiile legal-statal-constitutionale ale unei mondee fiduciare, FIAT MONEY, emise doar de statul emitent !)

    😀

    [pe scurt … CRYPTO sunt un TUN cum tun a fost „CARITAS”-ul ! Oare chiar trebuie un IQ>145 ca sa intelegi macar la un nivel pueril simplificat adevarurile astea ? 🙂 ]

  26. asta nu-nsemana, le zic asta alora de zic ca IQ>145 nu exista, si celorlalti care langa-blanga cu „economia de piata”

    asta nu insemna ca unii jmekeri nu pot face (la inceputul „schemei PONZI”) bani din BITCOINS …precum unii s-au imbogatit
    si-au startat cariere de ulterior mari PATRONI 😉 😀 …prin schema imorala a fostului CARITAS (unde si numele e o amar-gretoasa ironie … majoritatii pagubite ulterior !)

    BITCOIN-urile-s imoralitati si jafuri cu acordul DEEP STATE … exact cu cu acelasi acord a fost …CARITAS-ul !
    Mare atentie la …economistii care doar cred ca inteleg MACRO-economia … ei fiind doar
    CONTABILI-de-APROZAR … magazioneri-de-castraveti …habarnisti in privinta bancilor si „gasca care le face bancherilor OUA DE AUR CURAT = „fiat money”)

    Imi placde vand vad prosti fuduli razand de cineva care le chiar stie …si … 😉 …practica ! SHALOM :* !

  27. Nu trebuie un iq mare sa intelegi ca pana nu dispare politica stramba,magistratura stramba,bancile cu dobanda mare,pana cand legea nu e clara,scurta si precisa si aplicata,pana cand cel care fura nu dispare si nu i se confisca in plus de ce a furat,pana cand munca nu este platita la adevarata sa valoare,pana cand omul nu revine la constiinta sa care l-a desprins pe lantul evolutiei nu avem viitor!cine sa-ti dea cu bata?si aia sunt la pamant cu banii sis-au cam saturat si ei de smecheri si nu o sa-i mai apere nimeni,garantat!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.