Marius Oprea: Politică, gloanțe și sfinți

În Federația Rusă, o dictatură în care Biserica sprijină războiul, a început un Jihad islamic: un atac terorist însîngerează Moscova și clatină serios prestigiul lui Putin, proaspătul ales cu optzecișișapte de procente. În România, un altfel de terorism însîngerează de trei decenii istoria. Unul tăcut, fără gloanțe, nespectaculos, fără șanse să ajungă în topul știrilor. Pentru că e vorba de morți și despre memorie.

Poporul român a rămas deja fără o parte a memoriei sale: cea a crimelor comunismului. Avem, e drept, instituții – Instititutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. La crearea ambelor am fost implicat direct. De la Institut, pe care l-am condus din 2005, am fost dat afară de două ori: la cererea lui Băsescu în 2010 și la cererea lui Iohannis în 2020, cînd și-a instalat primul ”guvern al său”. Ambii premieri (Boc și Orban) mi-au mărturisit ulterior, fiind cu ei prieten din tinerețe, că au trebuit, fără plăcere, să execute aceste ordine. La CNSAS, cînd am reușit, alături de Ticu Dumitrescu să finalizăm și să promovăm legea la Parlament în 1999, n-am ajuns în primul ei colegiu, din cauza unui ”joc de putere” manevrat discret de Securitatea infiltrată în PNȚCD, soldată cu excluderea ”părintelui legii” din partid și a mea de pe orice listă. Așa s-au petrecut lucrurile, de atunci încoace: inclusiv după ce am salvat, la propriu, instituția – prin promovarea Ordonanței de urgență care a împiedicat, în timpul guvernului Tăriceanu (eram consilier pe probleme de securitate națională al premierului), închiderea ei la propriu – prin punerea în executare a unei decizii a Curții Constituționale care anulase legea în baza căreia CNSAS funcționa. Pur și simplu, am re-creat-o, în cîteva zile. Dar porțile ei îmi sunt în continuare închise, pînă în ziua de azi. Singura calitate în care pot intra acolo e cea de cercetător acreditat și orice candidatură a mea pentru a face parte din Colegiu a fost întodeauna obturată, pe orice căi.

Așa se întîmplă și acum, cînd s-au făcut ”listele comune” ale Coaliției pentru Colegiu, care mîine vor fi ”validate” în Comisia juridică și mai apoi votate în plen. Mai întîi, mi se reproșase, din toate părțile, că am acceptat candidatura susținută de AUR, la o precedentă vacantare a unui post. A fost preferată doamna Sulfina Barbu, și nu eu. Eu sunt, din 2002, doctor în istoria Securității. Am fost pus la zid din toate părțile și, ascultător, am renunțat de astă dată la susținerea AUR, încercînd să o obțin pe cea a ”Coaliției”. Ca întodeauna, mi s-au dat speranțe pînă în ultima clipă, cînd mi s-au transmis ”regretele”, însoțite de toate pretextele posibile.

Mă întreb, de ce nu trebuie să mă apropii de instituții care se ocupă de ”investigarea” comunismului și a Securității, unde nu pot lucra nici ca simplu angajat, deși (practic) le-am creat, și asta tocmai sub guvernări ”de dreapta” sau, mă rog, din care ”dreapta” face parte, ca acum. Și de ce numai ”extremiștii” de la AUR, care, zice-se ”au legături cu Securitatea” m-au susținut de fapt pentru un loc în Colegiu. Răspunsul, la prima vedere, ar fi că lucrurile stau invers și Securitatea ar trebui căutată tocmai altundeva. Dar cred că de fapt lucrurile sînt mai nuanțate și situația e mult mai ”personalizată”, adică e vorba aici, fără falsă modestie, mai mult de mine – decît de partide și de inflitrarea lor de către securiști. Cred că e vorba de faptul că dintodeauna am spus că ”programul” și proiectul meu cu privire la CNSAS este să readuc instituția la esența ei, enunțată și în titlu: DECONSPIRAREA SECURITĂȚII și nu cu precădere a informatorilor ei, cu atît mai mulți și cu mai mare circ, cu cît numele lor sînt de mai mare rezonanță. Securiștii au fost și sînt cvasinecunoscuți și de aceea avem senzația (uneori și dovada) că ”sînt peste tot”. Și nu aveam de gînd, în niciun caz, să mai tolerez dosirea, ori necercetarea unor dosare importante, așa cum au făcut-o atîția ani funcționari ai instituției, în cazul președintelui Traian Băsescu – Petrov: situație care a rămas fără nicio consecință pentru făptuitorii acestui abuz.

Mă gîndesc că probabil mi s-a tras și de la morți: cînd am dezgropat partizani uciși de gloanțele Securității, chiar dacă era vorba de oameni care se predaseră acesteia ori erau scoși din temnițele ei după ce au fost prinși, ori au fost împușcați țărani nevinovați, care doar că au refuzat să-și cedeze pămîntul la ”colectiv” în acțiuni ale poliției politice comuniste la fel de teroriste și sîngeroase ca atacul de la Moscova (numai că în acest caz era vorba de un ”terorism de stat”), mi s-a reproșat inclusiv că fac, de fapt”, ”apologie legionară”, pentru că nu-știu-care din morții dezgropați de mine făcuse parte din Mișcare. De parcă morții poartă pe oasele lor zvastică, seceră și ciocan, sau Steaua lui David!

Acum, singura cale care-mi mai rămîne – căci mă apropii și eu de 60 de ani – e să rămîn cu cercetarea printre cei morți, căci viii sunt ocupați cu ”liste”. Am început amenajarea osuarului de la Mînăstirea Dervent, unde așez osemintele tuturor morților găsiți pe parcursul a șapte ani de săpături, în cimitirul lagărului de la Periprava. Am planificat pentru această vară, cu ajutorul Fundației Doina Cornea și cu sprijinul promis al Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a Înaltului Casian săpături ample în fostul lagăr de la Salcia și din alte puncte din Balta Brăilei. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al donatorilor, oameni simpli, îi vom scoate și morții de acolo la iveală și le vom pune o cruce la căpătîi.

Iar eu am pus cruce definitiv oricărei speranțe că Statul va sprijini vreodată, cu adevărat, scoaterea la iveală a victimelor, a osemintelor lor și descoperirea, măcar pentru istorie, a criminalilor (căci justiția, a făcut-o și o face pentru ei doar Dumnezeu). După ce inițial a făcut, la începutul anului, o ofertă de sprijinire a Fundației ”Doina Cornea”, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, ”instituție aflată în subordinea și coordonarea Primului Ministru”, aflînd că e vorba de săpături în Balta Brăilei, pentru a scoate la iveală morții de acolo, a răspuns, scurt, că nu are de fapt bani. Probabil că pentru așa ceva nu are, căci fondurile ”investigatorilor” au fost majorate, în bugetul anului următor.

Așa stînd lucurile, nu pot decît să constat cum sunt uciși, a doua oară, morții comunismului. Cum sunt lăsați de stat, după ce au fost uciși tot de stat, să zacă în continuare în morminte fără cruce. Cum am transportat de la IML București osemintele celor morți în lagărul de la Periprava, ambalați în cutii pe care scria, cu litere de-o șchioapă, ”Deșeuri biologice”. Pentru stat, morții comunismului sînt chiar mai mult decît un balast. Sînt efectiv un deșeu deranjant, despre care trebuie să se tacă – pentru că osemintele sunt dovada fizică, de necontestat, a crimei. Un schelet nu e un colocviu, ci o viață răpită, pentru care cineva ar trebui să plătească. Măcar în fața istoriei. De aceea, scheletele trebuie deci, în viziunea statului, ”să rămînă în dulap”.

Cît despre mine, că tot am îndrăznit să-i scot la iveală și îndrăznesc să continui să o fac, nu trebuie să-mi purtați de grijă: am trăit, grație scrisului și contractelor de drepturi de autor, îndeosebi cu ajutorul MEDIAFAX, din 2020 încoace. Iar de acum, o să am și ”carte de muncă”: cu smerenia lui înnăscută, părintele arhimandrit Andrei, mi-a oferit slujba de ghid la Mînăstirea Dervent, unde am dus și așezat morții, pe care eu, ca și pelerinii ce vin să-i vadă îi socotesc ”sfinții martiri de la Periprava”. Părintele mi-a spus, sfios, și că nu-mi poate da mai mult decît salariul minim pe economie. Cu smerenie, am acceptat.

Marius Oprea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

19 Comentarii

 1. Atata timp cand aceste crime s-au comis in perioada 1945-1963 cand posturile cheie in Securitate si aparatul de Partid erau ocupate de alogenii iar dupa Lovitura de Stat din 1989 data de Oculta Modiala Khazar, alogenii revenind din nou in fruntea statului roman e normal ca in Romania sa nu se doreasca aflarea adevarului despre crimele comise in timpul dictaturii proletare. Cu atat mai mult cu cat OMK ne-a bagat fortat pe gat si Holocaustul, statul roman fiind obligat la plata a 60 miliarde de dolari.

 2. Munca cinstita nu e o rusine,de ex.ca gropar poti castiga chiar mai mult ;un sfat,taie-ti bretonul nu da bine la interviuri
  Slujba la manastire nu te oboseste, daca vin la cateva luni doi-trei turisti,plus ca ai mancarea si beutura moca,din ce mananca si aia

 3. indiferenta organizata fata de aceste crime alimenteaza karma nationala nefasta curaj domnule Oprea, continuati sa faceti ceea ce faceti este firesc si necesar

 4. `„cînd am dezgropat partizani uciși de gloanțele Securității, chiar dacă era vorba de oameni care se predaseră acesteia ori erau scoși din temnițele ei după ce au fost prinși, ori au fost împușcați”DAR PE BIEȚII SOLDAȚI ÎMPUȘCAȚI DE ACEȘTI PARTIZANI CINE-I FACE EROI? DE UNDE AU VENIT PARTIZANII CARE ȘTIAU REGULI DE ASCUNDERE,MÎNUIND ARME SOFISTICATE,CÂȚI DINTRE ACEI PARTIZANI ERAU ȚĂRANI CURAȚI LA SUFLET:CÎȚI TRECUSERĂ PRIN ȘCOLILE DIN RFG RĂMAȘI ACOLO DE LA PLECAREA DIN 1941,CÂȚI ERAU VICTIMELE VESTITEI LOZINCI „VIN AMERICANII ,VIN AMERICANII??!—DA ÎNVĂȚĂTORII,MUNCITORII,ȚĂRANII CARE AU ADERAT DE BUNĂ VOIE LA DOCTRINA COMUNISTĂ ȘI AU FOST ÎMPUȘCAȚI NU MAI MERITĂ NICI UN CUVÂNT —

 5. @Gelu: Foarte corect. Numitorul comun al acestor perioade îl reprezintă khazarii. Cei care conduc acum lumea aflată în război cu Putin, autorul scoaterii khazarilor de la butoanele economiei și politicii Rusiei!

 6. Nu fiti modest dumnule Oprea, sa nu ne restrangem doar la crimele comunismului, ca au mai fost si altele, si pe atunci nu erau comunistii la putere, erau liberalii, taranistii, etc. Ca exemplu (sa nu ne indepartam prea mult in urma) incepeti cu masacrul din 1907, cand in taranii muritori de foame armata a tras cu tunurile. 7000 de morti estimarea istoricilor. Ordinul la dat maresalul Averescu care, modest, estima doar vreo 2500, normal. Asa ca domnule Oprea, sa vedem daca pe langa crimele comunistilor ( ca ei au ucis, nu comunismul) va amintiti si de celelalte. Curaj!

 7. Tov. Oprea, in primul rand, dv. si altora, biserica va sta in gat. Asa cum e ea, cu multele ei pacate, a ramas singurul stalp de stabilitate si normalitate. in al doilea rand, referitor la crimele comunismului, nici dv. si nici altii nu vreti sa recunoasteti ca, da ordinele au venit din afara, dar au fost executate de cozile de topor autohtone. Nu puteti nicicum afirma ca personalul de la Aiud, Gherla, Pitesti, Poarta Alba si altele, nu au fost romani. Toti au fost cetateni romani, romani si de alte nationalitati. Dv. cunoasteti foarte bine toate acestea, dar profitand de educatia precara din ultimii 30 de ani va este foarte usor sa manipulati, totul sub aura dv. de istoric. Motivele pentru care faceti asta nu le stim dar le putem banui.

 8. Dar despre realizarile socialismului de ce nu vrem să vorbim? Nu e voie de la stapînii cei noi ? Nu ești corect . Dar ce istoric știe- spune adevarul ?

 9. Well, cam așea stă treaba cu politikia:stăpâni și sclavi.Se răhațesc vremile iar stăpânii puțini, apelează la sclavi,”haideți băh că o țara avem toți…tralala”.Sclavii zice”da’ noi ce treabă avem, că suntem săraki, ce ne enteresează pă noi averea voastră?” Răspuns”veniți băh, că va dăm, ăilanți vă ia!” Sclaveții zic „Binee!”. Trece halimaua, sclaveții primesc ceva, puțin și greu, stăpânii zic”Acu caați luat, la muncă!!”.Tura a doua: Sclaveții muncește mult da’ n-are.Vine alții și zice”Stăpâniiv-a fraierit!Va dăm noi!La luptăăă!!” Sclavii luptăăă și alții se vede stăpâni.După care ia tot și dă ce vrea ei cui vrea.Sclavii face gât.Ăia de-au primit,le dă-n cap.

 10. Sclavii vede și tace.Alți stăpâni vrea banii și arată la sclavi cum mănâncă gura la sclavii lor.Primii se supără și face răscoală. Stăpânii zice”facem cum vrea mușchii voștrii”.Sclavii zice”ăilanți stăpâni era mai buni.Vrem să-i alegem noi pe stăpâni!” „Vreți?” zice stăpânii care se dă cu fard”Daaa!!” strigă sclavii.Stăpânii întoarce fețele vopsite și zâmbitoare „Atunci alegeți!”.Asta e.Puterea elicopterizează.Odată elicopterizat, stăpânul priveste-n josși-si zice”Cum să fac furnicile astea sa tacă?”.Asta e povestea.

 11. Citeam cu interes si cu placere intelectuala articolele dlui Marius Oprea din Mediafax, puneam citate din ele in comentariile mele si ma intrebam unde a disparut in ultimul timp. Chiar este o mare pierdere pentru CNSAS si inexplicabila pentru mine, un om din multime.
  Va inteleg starea atunci cand nu primesti ceea ce ti se cuvine prin meritul personal. Slava Domnului ca ati gasit un sprijin.

 12. Romania nu are nevoie de istorici. Trecutul comunist se doreste ingropat. Acum sunt la conducere esalonul doi si trei ai fostilor comunisti si securisti. Si toti bugetari si pe functii bine platite. Rar mai scapa cate unul din paria. Nu am avuut legea lustratiei si acestea sunt rezultatele.CNSAS nu mai scoate nimic la iveala si ce scoate doar ka comanda politica. Tr. Basescu a fost doar informator dar nu a distrus cariere si nici nu a ucis pe nimeni. A fost o razbunare. Altii au fost mai ceva ca el si sunt bine mersi. Nu ar fi de mirare sa imbracati haina monahala.Veti avea mai multa liniste si timp de lectura. Au facut- o si altii ca Z. Busulenga, Dr. Paslaru.

 13. Securiștii ”sînt peste tot” nu numai în România, peste tot în lume. În SUA, democrația la pătrat, se bănuie că unul din patru americani lucrează direct sau indirect pt servicii.
  Mai sînt destui ce cred că fără servicii nu se poate. Adevărat, nu se poate, dar nu pt oamenii de rînd ci pt cei ce conduc, deoarece acestea, oriunde-n lume, îi apără pe cei de sus. Și nu o pot face din vîrful piramidei au nevoie de boots on the ground la toate nivelele, în orice grup, meserie s.a. Unii o fac din răutate, alții sînt trimiși, alții strînși cu ușa.
  Mulți ne întrebăm cum de cutare sau cutare trăiește atît de bine cînd e colegul nostru iar noi trăim de la un salar la altul. Poate acela e salariul de fațadă fiind plătit altfel, de altundeva, iar noi bănuim, sau sîntem lăsați să bănuim, ba că soția, ba moștenire, ba îi merge mintea la învîrteli sau că fură.
  E destul să mergeți la o ședință cu părinți sau una pe bloc, ce să mai zic de adunări la Parlament unde se ascultă vocea poporului, să vedeți cum e deturnat orice ce ar face bine tuturor sau nu e a lor, cum se bate apa-n piuă de către cîțiva de celor mai mulți le vine lehamite și nu mai vin a doua oară sau tac.
  M-au uitat, în direct sau înregistrare, am uitat, de vocea oamenilor înainte de ceva lege a vaccinării. Exact cum am bănuit! Se dădea cuvîntul doar infiltraților, se bruiau cei ce aveau ceva de spus și alte tehnici. Grețos pt cei ce văd, trist pt nevinovații ce cred că nu au fost coningători, a fost vina lor.

 14. draga marius,nu esti singur.este terhes,un om de o valoare mondiala la fel ca tine.mai sint si altii.despre haur,nu i stiu,daca nu ar avea tipul de hartuire asupra oamenilor doar ca sa le treaca ei in locul lor,daca nu ar priveni de pe stadion(haimanale),daca nu ar fi sub securism,ar putea fi o alegere.tu stii multe pe care noi nu avem de unde sa le stim.de ce nu explici in carti care vor ramine,despre ce a fost sub comunism,sub neocomunistocapitalistosecuristica societate post 89?de ce nu infiintezi o noua societate in care sa fi tu sef?te au dat la o parte,inseamna ca esti valoros!eu mereu ma bucur cind citesc in ziare un articol,mereu aflu despre nenirocitii care au deturnat romania impreuna cu hahalerele minoritare si ruse de dupa 45,89,etc.cine stie daca romania nu va avea sansa sa fie noul ierusalim,orasul mondial al pacii?la idiotii aia se vede cum in colaborare cu cei care i au atacat(au fost lasati sa atace,sa faca rau ca sa aiba motiv sa distruga gaza ca stat si sa le ia 600mrd euro gaze aflate la 20km in largul gazei) au facut distrugeri de vieti,de copii.bucurestiul,linga el de fapt,va fi noul ierusalim in care toate tarile vor fi reprezentate,in care toate organizatiile mondiale vor avea hq.fireste,fiecare rara va avea cite 2senatori in romania si cite un deputat la 4mil locuitori.noul onu va fi organizatie care va reprezenta oamenii,tarile,nu bagabontii si haimanalele ca acum.cind va fi asra?dupa distrugerea bucurestiului la cutremurul prezus de bica,dupa ocuparea ro de ru(ru vor ajunge in roma,in germania facind in centrul ger un urias cimitir),dupa atacarea nucleara a ue si sua(dinspre ru si iran sau n corea,pisibil dupa ciocnirea terrei cu un urias asteroid sau cometa(padre pio).cind va fi noul ierusalim?cred ca in maxim 3…5ani.pastreaza te,avem nevoie de oameni,nu de nulitati.chiar daca nulitati gen cirpa rusa iliescu scapa,dupa vit rau a facut probabil va ajunge linga lenin,stalin in iad.au furat o revolutie,su deturnat o,nimic de reteaua r

 15. Pentru a putea continua orice națiune găsește modalități de încapsulare în destinul său a momentelor istorice neplăcute, dure, sângeroase. Din păcate intelectualii sunt impotenți politic, nu au soluții, pot doar să critice. Si mai au un păcat, conviețuiesc reciproc avantajos cu puterea. Securismul este un mod de viață, comod, plăcut, avantajos. Opoziția la securism te consumă, te deprimă și nu prea reușește. Mă gândesc la un om tânăr: ce drum să ia? Stă deoparte, pierde, viața trece; se implică, va trăi mai bine într-un mediu care de la un timp nu-i va mai puți ca la început. Concluzia: poporul român asimilează securismul și doar o mână de indivizi își păstrează demnitatea. Sătulul nu-l crede pe cel flămând, nici când e vorba de hrană, nici când e vorba de principii. Vom muri grași, îmbuibați, cu inima și creierul scufundate în osânză.

 16. Stăpânii nu e despre rost.Stâpânii nu știe tot.Tot ce știe stăpânii ie că un sărak dacă mănânca bine, ie deștept da’dacă mănâncă prost, ie prost.Daca ie săraki destepți mulți, apare concurența cu capitalismu. Așa că ie mai bine pentru stăpâni când sclavii e săraki, mănânca gândaci și trăiește puțin, fără copii.Dacă se-mpuținează sărakii, e o durere de cap mai puțin.Ori pentru asta trebuie cobide, poponariat, războaie, migrații, tromboane.Cu săraki puțini, roboata o face roboti și câțiva săraki aleși.Restul sărakilor respiră și asta e ilegal, trebuie taxă de codoi.Sărakii trebe demoralizați iar ăi de nu e săraki da’ nici stăpâni, trebe înghesuiți și sărăkiți.Asta e azi.

 17. Iaca, v-am expus în pidgin română, pe înțelesul celor cu”școala vieții” care e schema și ce să aștepte de la viitor. Dincolo de miștouri, viitorul e căcăniu pentru toți.N-aveți ce aștepta de la intelectuali.Majoritatea sunt lachei bine plătiți iar cei care nu, sunt ori curtați de putere, ori aruncați, interziși, persecutați etc.Oricum ar fi, nu așteptați soluții.Nu așteptați deloc, nici cei cu slujbe regular, nici cei cu afaceri, pentru că același laț vă așteaptă pe toți. N-o să se vă scape nici”adeziunea” turnatul, linsul, pila sau șpaga.Gândiți-vă la voi că la proprii stăpâni și acționați că atare.Nu delegațipiterea nimănui.Stăpânirea voastră se întinde pe avutul și munca voastră, pe stiința și ființa voastră.Nu vă mai adunați să lingeți la clanța împărăției.Voi nu aveți nevoie de ei.Delimitați-vă strict.Stați în limba, credința și morală voastră și lucrurile se vor schimba.Cinstiți-i doar pe cei care merită.

 18. Marius ai produs si produci mari deranjuri . Iti dorim multa putere , incredere si oameni vrednici pe lângă tine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.