Acord ruso-american după întâlnirea Trump – Putin

Rusia şi Statele Unite au anunţat vineri, la finalul primei întâlniri dintre preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin, că au ajuns la un acord de armistiţiu în sud-vestul Siriei, transmite Reuters, citată de News.ro.

Anunţul a fost făcut atât de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cât şi de cel american, Rex Tillerson, confirmând o informaţie în acest sens apărută anterior pe surse.

Acordul marchează un nou nivel de implicare al SUA în tentativele de rezolvare a războiului civil sirian şi va intra în vigoare duminică la prânz.

Zona vizată se află în provincia Deraa, la graniţa cu Iordania, şi Quneitra, la graniţa cu Platoul Golan, ocupat de Israel.

„Cred că este primul indiciu că SUA şi Rusia pot lucra împreună în Siria şi, în consecinţă, am avut o discuţie lungă privind şi alte zone din Siria unde putem continua să lucrăm împreună pentru a reduce tensiunile din zone”, a spus Tillerson.

Iordania şi Israelul sunt, de asemenea, incluse în acord, a spus una dintre sursele citate. Cei doi aliaţi americani au zone de graniţă cu sudul Siriei şi sunt îngrijoraţi de violenţele din ţara arabă.

Tillerson a subliniat că administraţia Trump nu vede un rol pe termen lung pentru regimul Assad în Siria, dar că modul în care se va face schimbarea nu a fost stabilit încă.

O „alchimie pozitivă”

Preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat vineri mai bine de 2 ore, în cadrul primei lor întâlniri care era prevăzută să dureze numai o jumătate de oră. Vladimir Putin a declarat că a discutat cu omologul său american despre crizele din estul Ucrainei şi din Siria, despre combaterea terorismului şi despre securitatea cibernetică.

„Am avut o conversaţie foarte lungă cu preşedintele Statelor Unite (Donald Trump -n.red.). S-au acumulat o serie de probleme, inclusiv cele din Ucraina şi Siria, printre altele, de tip bilateral. Am discutat şi despre combaterea terorismului şi despre securitatea cibernetică”, a declarat Putin înainte de a avea o nouă întrevedere, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Vladimir Putin i-a prezentat scuze liderului Japoniei pentru că a întârziat din cauza prelungirii întrevederii cu Donald Trump. „Atât eu, cât şi preşedintele SUA vă datorăm scuze”, a spus Putin.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a spus la rândul său că pentru prima lor întâlnire, Donald Trump și Vladimir Putin s-au înțeles bine și a fost o „alchimie pozitivă” între ei.

„Întâlnirea a fost foarte constructivă, legătura dintre cei doi lideri s-a făcut foarte repede”, a declarat presei Rex Tillerson, în marja summitului G20 de la Hamburg.

„Există foarte clar o alchimie pozitivă între ei”, a adăugat el, comentând prima întâlnire a celor doi șefi de stat la care a fost prezent.

Întrevederea a durat aproape două ore și 15 minute, a precizat șeful diplomației de la Washington.

„Au fost atâtea subiecte pe masă (…) Aproape toate au fost abordate (…) Nici unul, nici celălalt nu doreau să pună capăt” reuniunii, a spus oficialul american.

Membri ai delegației americane au trimis-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, „la un moment dat, pentru a vedea dacă poate să pună capăt reuniunii, dar nici asta nu a funcționat și am stat o oră în plus. Clar ea a dat greș”, a spus în glumă Rex Tillerson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.