Acum. La UBB, Marga deschide anul politic 2010/2011

Andrei Marga deschide astăzi universitatea clujeană pentru cei aproape 60.000 de studenţi, cu un discurs eminamente politic. Rectorul UBB foloseşte astfel tribuna aulei universitare pentru răfuieli politice într-o manieră deloc academică.

Vicepreşedinte PNL şi „ministru” în guvernul din umbră al lui Crin Antonescu, Marga şi-a construit întreg discursul inaugural, din faţa studenţilor, pe principiul: tot ce au făcut ceilalţi este greşit, doar ce am făcut eu a fost bine. Ca şi cum mâine ar începe campania electorală, rectorul se foloseşte abuziv de microfonul universitar pentru a-i mai zice două de la obraz lui Traian Băsescu, ministrului Educaţiei şi cui s-o mai nimeri.

Negreşit că societatea românească are de reproşat multe politicului, dar nu de oriunde şi oricând, nu de la tribuna academică, nu sacrificând răbdarea şi înţelegerea unor tineri care cu siguranţă nu au crezut că vin la o şedinţă de partid sau un miting electoral.

Iată câteva fragmente din discursul pregătit pentru festivitatea de astăzi de rectorul Andrei Marga: „După ce proiectul de lege guvernamental (legea educaţiei – n.m.) a fost trecut în grabă prin Camera Deputaţilor, sub ameninţări de diferite naturi şi cu feluri de numărare a voturilor astăzi notorii, la Senat, care este camera decizională, s-a încercat examinarea mai responsabilă a lucrurilor.

La erorile de percepţie, de concepţie şi de abordare şi la incompetenţa endemică a celor care au răspuns de învăţământ în 2005-2006, s-au adăugat măsurile ilegale şi erorile recente ale guvernului.

În intervenţiile autorităţilor actuale de la Bucureşti reapar formule compromise istoriceşte, precum devize folosite de Goebbels şi Stalin: «de ce le e frică, nu scapă!», «vrem sânge proaspăt!», «vom evalua oamenii după felul în care aplică politica guvernului!», «remanierea nu se discută, ci se face»”.

Astfel, analiza campaniei electorale de acum un an, ca şi a discursului politic în general, devine vârf de lance, iar rectorul, profesor de logică, comite o eroare de neiertat, asemeni unui om blocat într-un eşec peste care nu poate trece: se foloseşte de funcţia academică pentru a mai obţine, cel puţin ca deziderat, câştig politic pentru ambiţiile personale.

O lecţie de la care studenţii ar fi trebuit să chiulească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.