Adevărata dimensiune a sectorului IT în economie

Declarația lui Ludovic Orban privind impozitarea angajaților din sectorul IT a declanșat reacții pro și contra în lumea politicii dar și în spațiul public și s-au avansat cifre false în ceea ce privește dimensiunea industriei în economia autohtonă. Astfel, un comunicat al Asociației patronale a industriei de software și servicii – ANIS spune că în prezent sunt ”100.000 de specialiști a căror contribuție însumează o pondere de aproximativ 6% în PIB al României”.

Numai că ponderea este mult mai mică, și anume de 2,3% din PIB. Și aceasta este nemodificată de trei ani de zile. Programatorii din România beneficiază încă de pe vremea guvernului Năstase de impozit zero, iar liderul PNL, Ludovic Orban, a pus în discuție dacă mai este oportună această facilitate pentru că aceasta crează inegalitate între salariații din România. „Este o declarație în care am vorbit despre principiul echității fiscale, iar în acel context am făcut acea declarație. Sunt adept al echității fiscale și consider că prin orice alt principiu se pot crea privilegii pentru anumite categorii profesionale și am exemplificat cu IT-iștii. Nu am nimic cu IT-iștii, dimpotrivă, îmi doresc dezvoltarea acestui sector, dar nu este normal ca ei să fie scutiți de impozit, iar alte categorii nu. Pe principiul acesta hai să îi scutim și pe profesorii de informatică, pentru că ei îi formează pe IT-iști”, a declarat Ludovic Orban.

Drept răspuns, ANIS a transmis că facilitățile fiscale mențin industria IT românească competitivă în cursa cu alte țări care oferă programatorilor impozit zero pe venit și că deficitul de muncă din IT în UE este foarte mare, încât eliminarea facilităților fiscale în România ar duce la un exod masiv de specialiști.

Într-un studiu făcut de două certătoare românce, Isabela Manelici, de la Universitatea Berkeley din Statele Unite, şi Smaranda Pantea, de la Universitatea de Economie din Praga, arată că bugetul pierde anual 80 milioane de euro cu scutirile de impozit pentru programatori însă statul câștigă o valoare adăugată de 25 de ori mai mare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

5 Comentarii

  1. In romania, intotdeauna aprins bine manevra cu sa moara si capra vecinului. Basescu a folosit manevra asta intruna pentru atita pe unii impotriva celorlalti. Apoi inca putin si demarezi masinaria consacrata de propagandei, ce stie pe ce butoane sa apaese, si apoi oamenii repeta prostia, fiind convinsi ca e chiar parerea lor proprie reflectata de un politician ce se prezinta populist. In lumea asta formata de alesi nusepyne accent ca tuturor sa le mearga bine cica unii sa se bucure de necazul altora si nimic sa nu mearga intr-o direcrie buna.

  2. Ce nu face manipulantul Pam Matei e sa discute in cifre simple :IT reprezinta,anual, 6 miliarde euro cifra de afaceri ca sector economic si asigura 3 miliarde euro la export!Boul Orban nu reprezinta decat un cost,pana moare!

  3. Din punct de vedere social IT-istii trebuie sa contribuie partea lor la buget. Din punct de vedere economic aproximativ 20% dintre ei vor parasi tara in doi ani. Iar cei ce vor pleca sunt cei mai buni, lasand in tara activitatile de externalizare si luand cu ei know-how-ul activitatilor creative.

  4. Si de ce sa nu fie scutiti si medicii ca si asa pleaca din tara ?Tara a ajuns la mana corporatiilor straine astea au nevoie de IT-isti cand e vorba de strini banditii de la guvernare sant darnici cand e vorba de romani trag pielea de pe ei.Toata lumea trebuie sa plateasca impozit .Ce atata santaja ca pleaca .Sa plece afara acolo nu-i scuteste nimeni de impozit

  5. Foarte inspirată greșeala „de tipar”: „două certătoare românce”.
    Manelici și Pantea. Câtă prețizie maică! Statul câștigă o valoare adăugată de 25 ori mai mare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.