Adevărul despre corporațiile care preiau terenurile agricole ucrainene

Războiul din Ucraina are și multe interese economice, nu doar politice. Cel puțin așa arată o serie de analize efectuate de presa din lumea întreagă mai ales după începerea conflictului.

Chiar dacă zvonurile legate de vânzarea de către Zelenski a peste 17 milioane de hectare către unele corporații străine a fost infirmat de o serie de fapte, analiștii economici nu lasă lucrurile așa.

O analiză publicată încă de anul trecut relevă clar că „există de fapt un element de adevăr în spatele zvonurilor, legat de interesele economice care convergeau spre Ucraina cu mult înainte de invazia rusă. De câțiva ani încoace, o serie de rapoarte ale observatorului economic al Institutului Oakland au documentat interesele macroeconomice care au făcut din fosta republică sovietică un obiect de dispute intense de la căderea URSS.

Ucraina postsovietică, cu cele 32 de milioane de hectare arabile de pământ negru bogat și fertil (cunoscut sub numele de „cernoziom”), are echivalentul a unei treimi din toate terenurile agricole existente în Uniunea Europeană. Odată cu sfârșitul colectivizării socialiste, o cantitate fără precedent de hectare „virgine” a „intrat în joc” pentru a fi puse pe piață, o bucățică potențial gustoasă pentru bănci și multinaționalele din agrobusiness.

Este, la urma urmei, „coșul de pâine” al Europei, cu o producție anuală de 64 de milioane de tone de cereale și semințe. De asemenea, Ucraina se numără și printre cei mai mari producători mondiali de orz, grâu și ulei de floarea soarelui. Din anii 1990, cursa a început pentru ca întreprinderile să pună mâna pe ceea ce Jeff Rowe, directorul DuPont pentru Europa, descrie drept „una dintre piețele agricole cu cea mai rapidă creștere din lume”.

Ucraina a fost cel mai puternic lovită de… «terapia de șoc» a restaurării capitaliste în Europa de Est și în Rusia însăși”, scrie economistul britanic Michael Roberts despre această etapă din istoria țării. Într-adevăr, economia sa a avut de suferit: în cei 30 de ani după independență, veniturile și calitatea vieții au rămas sub nivelurile din 1990, iar sărăcia este răspândită. Nu pentru toată lumea, bineînțeles – „conversia” la capitalism a urmat modelul obișnuit: o clasă de oligarhi și o elită îngustă s-au îmbogățit disproporționat prin distrugerea sectorului public cu complicitatea clasei politice.

Această nouă nomenclatură este curtată atât de Rusia, cât și de Occident, cu pachete de „asistență” concurente, cu atașamente, care vizează menținerea Ucrainei în sferele lor de influență respective. Tensiunea dintre părțile opuse care exercită influență economică a fost dinamica care stă la baza politicii Ucrainei independente de la început, încapsulată în ciocnirea/opoziția dintre Ianukovici și Iuşenko. Potrivit lui Frédéric Mousseau, directorul Institutului Oakland, disputa „geoeconomică” asupra Ucrainei reprezintă cea mai mare ciocnire dintre cele două blocuri rivale de la Războiul Rece.

Odată cu evenimentele de la Maidan din 2014, tabăra occidentală a prevalat, în timp ce Putin a ripostat luând Crimeea și ducând război în Donbass. Evoluțiile au marcat începutul „anexării” Ucrainei în sfera economică euro-atlantică, descrisă de Mousseau și Elisabeth Fraser într-un raport din 2014 intitulat The Corporate Takeover of Ukrainian Agriculture, care dă un fel de dare de seamă despre forța dublată a instituțiilor financiare occidentale către „ a deschide vastul sector agricol al națiunii corporațiilor străine.”

Din Occident, au venit arme și bani sub formă de pachete de asistență de la Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ca de obicei, banii au fost strâns legati de reformele pe care Ucraina trebuia să le implementeze, toate sub steagul constrângerii fiscale și austerității. De asemenea, potrivit lui Mousseau, impulsul din Ucraina de a privatiza piața funciară este fără precedent în istoria recentă. Pentru a limita privatizarea neîngrădită, în 2001, fusese impus un moratoriu privind vânzarea terenurilor către străini. De atunci, abrogarea acestei reguli a fost un obiectiv principal al instituțiilor occidentale. Încă din 2013, de exemplu, Banca Mondială a oferit un împrumut de 89 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui program de titluri și titluri de teren necesar pentru comercializarea terenurilor deținute de stat și cooperative.

În plus, băncile occidentale impun optimizarea și consolidarea agrobusinessurilor în entități mari în detrimentul micilor producători, care constituie încă majoritatea în țară, cu scopul de a crește „valoarea adăugată” și de a „accelera investițiile private în agricultură”. Același raport afirmă că „o creștere cu 30% a productivității în agricultură ar putea duce la o creștere suplimentară de 4,4% a PIB-ului ucrainean în cinci ani și o creștere de 12,5% în zece ani”. Este sigur să presupunem că ratele de creștere ale producătorilor agricoli privați erau de așteptat să înregistreze creșteri mult mai mari.

În ciuda moratoriului privind vânzările de terenuri către străini, până în 2016, zece corporații agricole multinaționale ajunseseră deja să controleze 2,8 milioane de hectare de teren. Astăzi, unele estimări vorbesc despre 3,4 milioane de hectare în mâinile companiilor străine și companiilor ucrainene cu fonduri străine ca acționari. Alte estimări sunt de până la 6 milioane de hectare. Moratoriul asupra vânzărilor, pe care Departamentul de Stat al SUA, FMI și Banca Mondială l-au cerut în mod repetat eliminat, a fost în cele din urmă abrogat de guvernul Zelensky în 2020, înaintea unui referendum final pe această problemă programat pentru 2024. Mai mult, în ianuarie, un raportul Usaid, Agenția SUA pentru Asistență și Cooperare, a deplâns absența unei piețe funciare de încredere în țară, care limita creșterea economică.

Asta în ciuda faptului că o analiză a Open Democracy publicată în octombrie a relevat că zece companii private controlau 71 la sută din piața agricolă ucraineană, inclusiv, „pe lângă oligarhia ucraineană, corporații multinaționale precum Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill, Louis Dreyfus și compania de stat chineză COFCO.” Potrivit celui mai recent raport al Institutului Oakland pe acest subiect, lista include acum și corporații multinaționale precum Kernel cu sediul în Luxemburg, holdingul american NCH Capital, Continental Farmers din Arabia Saudită și AgroGenerations franceză.

În această lungă listă se remarcă în mod deosebit companiile europene, iar rolul UE este în creștere, mai ales după semnarea acordului de asociere economică dintre Ucraina și Uniunea Europeană care a intrat în vigoare în 2017. Acel acord, denunțat atunci de Rusia, ca ușă în spate pentru facilitarea intrării multinaționalelor occidentale, include promovarea „producției agricole moderne… inclusiv utilizarea biotehnologiilor”, o aparentă deschidere către culturile OMG-uri pe câmpurile ucrainene (non-UE). Mai mult, dezvoltarea agrobusinessului în Ucraina și Europa de Est face parte din planul strategic al Comisiei Europene de a stimula „culturile proteaginoase” și reconversia producției din acele regiuni în principal la soia, pentru care satisfacerea nevoilor actuale ale UE depinde încă în mare măsură de importurile din Argentina și Brazilia.

Războiul pare acum probabil să perturbe actualul mare proiect neoliberal pe termen scurt, în principal din cauza perturbărilor din lanțul de aprovizionare la export. O altă necunoscută se referă la modul în care limitările Ucrainei în starea sa actuală ar putea afecta rutele de distribuție ale Chinei către Europa în cadrul planului Belt & Road al Chinei, la care țara a aderat. Cu toate acestea, în contextul unei realiniri geo-economice globale pentru care războiul promite a fi un punct de cotitură crucial, se poate prevedea că Ucraina va rămâne un punct de focalizare major, deși în mijlocul unei instabilități globale severe.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Author

18 Comentarii

  1. Interesant. Mor ucranii ca prostul de grija altora. Mor ptr pamanturile strainilor si in viitor si ptr fabricile strainilor. La cat s-au imprumutat, nimic nu le mai ramane dupa razboi. Doar mandria omului prost lasat la cu.ru gol de cel care-l lauda si-l impinge la moarte.

  2. la astia nu s-au facut reinpropietariri ???
    pare ca este Lumea Noua…in postcomunism
    ‘Sarea Pamintului’ vad ca si-a luat lumea in cap…
    dupa cite se pare—Ukraina este ca si ‘Lumea Noua’…unde cotra o spaga la cei de la putere poti sa cumperi 1/10 din tzara…ca doar nu apartine nimanui…doar cetazteni postsovietici…SLAVI-SCLAVI

  3. Felicitări!…așa ar trebui să procedeze toată media din românia ,să lase dracului războiul și să arate analfabeților de la sienen 3 corupția din Ukraina!…

  4. Sclavie dirijata de evvreii satanisti globalisti care capusheaza si america. Asta va fi si soarta Romaniei. Sluga la straini.

  5. @deeper….Acum te – ai trezit si vezi si tu ca ucrainienii mor ca prosttii?…. @ gigel. Sigur s – au facut improprietari si in Ucraina. Dar nu conteaza. Stii ca in Romania o treime si – au vandut proprietatile agricole? In Ucraina doua treimi si – au vandut proprietatile. Catre Companii mari, in general straine.
    In Est micul proprietar agricol nu contraza,e proprietar degeaba. Atendasii sunt adevaratii proprietari, ei castiga banii. La fel marile Companii, in genetal Straine.

  6. Deeper,incer,incet incepi sa te trezesti la realitate.Mai bine mai tarziu decat niciodata.

  7. @axon, deci vrei sa zici ca s-au retrocedat paminturile vechilor propietari in Ukraina…?? jdemii de hectare…si-au luat rusii albi (tzaristi) – aristocrati paminturile tzariste inapoi ?
    elaboreaza..e un subiect interesant..:)

  8. Asa cum si-au batut joc de noi occidentalii incit am ajuns acum sa inportam totul de la ei ,la fel va face si cu Ukraina.La fel vor vinde pamantul si bogatiile Ukrainei strainilor, exact cum au facut si cu tara noastra acesti spurcati de occidentali.

  9. Daca incep sa „tune ” cu ghiulele din uraniu (chiar saracit precum romanii) o sa poata cultiva multe produse modificate genetic . O sa se faca bobul de grau cat pruna.

  10. @ Mihai 20:04
    + 10 !??
    Buluc la raft, să cumpărați mâncare ECO din Urcaca !

  11. Putem avea o analiza similara despre proprietarii de terenuri agricole in Romania anului 2023? Multumesc anticipat.

  12. Acelasi scenariu e si la noi.
    Strainii au luat si iau pe nimic totul ajutați, favorizati de corupții din guvernele si parlamentele de ieri si de azi.
    TRĂDĂTORII AU FĂCUT DIN ROMÂNIA O COLONIE DEVALIZATA!
    UN EXEMPLU; firmele austriece în frunte cu OMV fac tot ce vor in România ptr că au protecție si complicitate de la presedinte si oameni din guvern. Eticheta este JAF!
    „Sărăcia unui popor este cea mai justa pedeapsa pentru prostia si
    lașitatea lui”.
    Vizionate placuta la tv căci HOȚII si TRĂDĂTORII lucreaza pentru voi!

  13. Contează? Au fost deștepți ucrainenii când, stiindu-se cu animalele de ruși lângă ei, s-au asigurat că au aliați . Între unii care stau bine economic și unii care au trăit prost de când se știu voi pe cine ați alege? Unii își apără țara, alții investițiile. Rușii au cucerit Crimeea acum sute de ani? Și? Romanii au cucerit toată Europa. Nici unii nici alții n-au înțeles că atunci când cucerești cu război ” iei banii și fugi”. Altfel, mai devreme sau mai târziu, vei fi alungat.

  14. @ elena popa 07:28
    Ai DREPTATE !
    Iei banii și fugi, ca Anastasia Kotvitskaya, sărăcia aia de urcacă pe care-au prins-o vameșii unguri cu 29 milioane euro și 1 milion de coco în geamantane. Banii de țigări.
    Ești DEOSEBIT DE DEȘTEAPTĂ, ne-o dovedești la fiecare postare. Da’ nu te lași, perseverezi (cum ziceau Romanii)?

  15. Adevarul este ca Rukraina ajunge imediat o imensa „Tara a Nimanui”, frumos si proaspat arata. Se ocupa strainii, dau milioane de obuze saracite (ca pentru saraci).

  16. Deci Ukrania este supusa vestului prin proprietarii de pamant arabil! Poate e la fel si-n industrie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.