Adrian Năstase, declarații neașteptate despre PSD

Fostul premier Adrian Năstase afirmă într-o postare pe blogul său că nu ar fi participat la ședința Consiliului Național al PSD, al cărui președinte a fost, chiar dacă s-ar fi aflat în București, deoarece are o altă părere despre ce ar trebui să fie strategia partidului.

„De mai mult timp, făcusem o rezervare la o clinică din Franța, pentru o rațiune medicală, la sfârșitul de săptămână în care a avut loc reuniunea Consiliului Național. Chiar dacă eram în București nu aș fi participat. Am o altă părere despre ce ar trebui să fie strategia partidului, după pierderea alegerilor prezidențiale și ofensiva DNA. Nu cred că mai sunt suficiente cuvinte și discursuri. Cred că e nevoie de acțiune. În anumite planuri, guvernul pare un spectator. Eu cred că el trebuie să se manifeste ca un actor puternic, cu Inițiative, bazate pe experiența unor țări europene. Cred, în continuare, în nevoia de solidaritate și în ideea unui partid inclusiv. Nu cred că Alina Mungiu-Pippidi va vota vreodată PSD, indiferent câte modificări la statut vor fi făcute. În opinia mea, Consiliul Național ar trebui să-și păstreze caracterul deliberativ, altfel el ar fi neatractiv pentru membrii de partid și ineficient în ceea ce privește departamentele și pregătirea de cadre. Sper să mă înșel…”, a scris Năstase pe blog.

De asemenea, fostul premier spune că nu crede în explicația privind pierderea Președinției țării de către PSD din cauza etichetei de „partid comunist” și că, în urma unei analize mai profunde, se va descoperi greșeala privind ruperea USL.

„Povestea cu cocoșul roșu. Eu nu cred în explicația cu comunismul. Altfel cum s-ar justifica victoria cu 40 la sută în primul tur. Au aflat românii între cele două tururi de scrutin că PSD este comunist? Nu cred în explicația asta. Sigur, acest aspect a fost invocat ca pretext. O analiză mai profundă va arăta greșeala spargerii USL și împingerea lui Victor Ponta să candideze, lipsa unei strategii de alianțe pentru turul doi, unele greșeli conjuncturale.
În plus, este evident că, în aceste condiții, cu un guvern social-liberal în administrație, PSD are o problemă să atragă votanții de la stânga PSD. Noua platforma ideologică, inevitabil, ma marca discrepanța dintre ideologia de partid și formulele de guvernare. Apar unele inconsecvențe. Declarația pe venitul global a fost eliminată de guvernul Tariceanu. Acum, împreună cu Tăriceanu, ea este introdusă la loc”, a precizat Năstase.

Fostul lider PSD este de părere că partidul „încearcă să meargă înapoi la PSDR-ul interbelic”, afirmând că este nevoie de recuperarea votanților din zona de stânga.

Sigur, sunt subiectiv. Am impresia unei lipse de continuitate în istoria de guvernare și în viața de partid. Am sentimentul că Noul PSD încearcă să meargă înapoi la PSDR ul interbelic, pentru a se legitima, uitând rezultatele guvernului PSD din 2000-2004. Sau sărind peste el. Deși, mulți din liderii actuali ai partidului au făcut parte din acele echipe. Am scris o carte despre “Cele două Românii”, încercând să arat ce greșeli ar trebui evitate. Nu cred că ea fost răsfoită de prea mulți dintre colegi. Suntem oare sortiți să repetăm, sisific, aceleași greșeli? Sau fiecare dintre echipele de lideri insistă să facă propriile greșeli? Uneori, furând startul. Așa cum a făcut Geoană în 2005, lăsându-se manevrat pentru a ajunge, prea devreme, președinte al partidului. Sau atunci când, în 2010, când a insistat sa rămână președinte, după pierderea jalnică a alegerilor, dându-i posibilitatea lui Victor Ponta să ajungă președinte, prea devreme, pentru un partid cu “centrul de greutate” mai aproape de vârsta a treia. Sigur, au loc transformări demografice, politice, sociale, de care trebuie ținut seama dar un partid mare este precum un port avion care nu-si poate schimba direcția decât pe o distanță mai mare. În opinia mea, de fost membru al PSD, cred că este nevoie de recuperarea votanților din zona de stânga, “socialistă”, pentru că aceștia să nu între în zona opțiunii anti-sistem”, mai afirmă fostul premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.