Adrian Năstase, propunere surpriză pentru PSD

Fostul premier Adrian Năstase consideră că PSD ar trebui să aibă la alegerile prezidențiale un candidat din societatea civilă, care să se bată cu Klaus Iohannis.

Năstase a analizat pe blogul său situația din PSD – cauze și posibile soluții – și totodată joi după-amiază a mers la Palatul Victoria.

„Pentru primul scrutin care urmează, cel prezidențial, PSD se va vedea nevoit, probabil, să adopte o strategie neconvențională. Liderii partidelor din coaliția de guvernământ care tocmai au pierdut alegerile, inclusiv în tentativa de a trece pragul electoral, nu mai sunt, din păcate, candidați viabili. O strategie neconvențională ar putea fi susținerea unei personalități din societatea civilă, care să intre mai bine în rolul de președinte decât Klaus Iohannis, care s-a dovedit a fi excesiv de implicat în politica partizană”, a scris fostul premier pe blog.

Iată mesajul lui Năstase, pe blog

PSD și drumul spre dezastru

Pierderea unui milion de voturi în 30 de luni de către PSD reprezintă un dezastru. Însă nu atât lipsa unui milion de votanți este chestiunea care trebuie înțeleasă de PSD, cât, mai ales, declanșarea unui val de ură împotriva sa, manifestat printr-un nivel relativ ridicat de participare, specific mai degrabă alegerilor prezidențiale decât scrutinelor pentru Parlamentul European.

În opinia mea, rezultatul scrutinului din 26 mai este consecința acțiunilor sau lipsei de acțiune din ultimele 30 de luni, asupra cărora am atras atenția din timp, însă…

Instabilitatea politică generată de PSD. Deși se afla la guvernare, PSD a fost principalul generator de instabilitate politică, deși interesul său fundamental ar fi fost să păstreze calmul social și un climat politic lipsit de conflicte majore. Însă conducerea PSD a acționat împotriva oricărui calcul rațional prin demolarea a două guverne. Acest comportament, indiferent cum a fost el justificat, a contribuit decisiv la pierderea unui milion de voturi. Acestui motiv i se adaugă altul: calitatea slabă a celor promovați în funcții publice importante. S-a risipit credința că guvernările PSD pot asigura competență în administrarea țării, percepția dominantă fiind aceea a unui clientelism dus la extrem.

Falsa luptă cu „statul paralel”. Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală dintre retorica războinică a luptei cu „statul paralel” și negocierile subterane pentru salvarea individuală/de grup. Tranzacționismul lui Dragnea a determinat eșecul unei reforme autentice a politicii penale, deoarece orice propunere era considerată a fi în folosul său personal, precum și instituirea unor măsuri pentru protejarea cetățenilor de abuzurile reale ale unor procurori. Tema „statului paralel” nu reprezintă un interes major pentru votanții PSD, însă în rândul alegătorilor partidelor de dreapta sau chiar a celor care nu erau interesați de fenomenul politic a acționat drept un puternic catalizator. Opozanții PSD au înțeles din șarada „luptei cu statul paralel” că aceasta este un pretext pentru exonerarea de la răspunderea penală a lui Dragnea sau chiar un pretext pentru controlul asupra instituțiilor represive.

Aneantizarea PSD ca partid politic. Privită situația PSD din exterior, percepția este că pentru Dragnea erau două categorii de membri: slugi și dușmani. Organismele de conducere colectivă aveau rol pur decorativ chiar și atunci când erau convocate. Din păcate, ani de zile, s-a manifestat un fel de „lasitate colectivă”. Cei care aveau opinii diferite erau considerați „trădători” și au fost excluși ori marginalizați. Scrisoarea lui Bădălău, a Ecaterinei Andronescu ori a echipei Firea-Țuțuianu-Stănescu au fost considerate „erezii” și respinse cu pseudo-unanimități. În mintea oamenilor s-a făcut conexiunea dintre tema „statului paralel” și conducerea autocratică a PSD, iar alegătorii au considerat că dacă Dragnea ar prelua conducerea deplină a țării ar instaura o conducere despotică. Sunt convins că o atare percepție a existat și în rândul magistraturii, atunci când au considerat că ei pot salva țara de la dictatură prin aplicarea unei pedepse exemplare aplicate lui Dragnea.

„Ruptura de Europa”. Într-un mod absolut stupid, PSD sub conducerea lui Dragnea a renunțat la temele care demonstrau cetățenilor că social-democrații au avut un rol major pozitiv pentru țară: eliminarea vizelor de călătorie in Europa, aderarea la NATO și finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În locul lor, a fost asumat un suveranism prost interpretat, preluat dintr-o rețetă aplicată în Ungaria și Polonia. Suspendarea PSD din familia Socialiștilor Europeni a constituit un mesaj care a fost înțeles de alegători, nu și de conducerea PSD. Speriați de apropierea lui Dragnea de Orban și Salvini, doi adversari ai românilor, mulți oameni de stânga s-au orientat spre Pro România, care și-a asumat un mesaj clar pro-Uniune. Însă retorica suveranistă a activat românii din diaspora, familiile acestora din România și persoanele care nu erau interesate de politică din mediul urban, care au considerat că PSD dorește să scoată țara din Uniunea Europeană. Or, pentru aceste categorii de alegători nu mai era o simplă chestiune de desemnare a 32 de deputați europeni, ci o provocare directă pentru interesele lor vitale. De aceea au hotărât să iasă din pasivitate și au stat la cozi pentru a da o lecție PSD-ului.

Echipa Dragnea a considerat că mărirea salariilor și promisiunea creșterilor de pensii ar putea asigura PSD câștigarea alegerilor. Da, măririle de salarii au limitat proporțiile dezastrului PSD, care ar fi fost determinat de o combinație nefastă de guvernare incoerentă și o imaginea publică proastă a conducerii PSD. Însă rețeta suveranismului nu a funcționat în România pentru că nu este legată de cultura politică profundă a cetățenilor. Românilor le place să se considere „europeni” și au mult mai multă încredere în Parlamentul European și în Comisie decât în parlamentul și guvernul naționale.

În concluzie, alegerile nu au fost câștigate de PNL și USR-Plus, ci au fost pierdute de PSD, fiind consecința propriilor greșeli. Referendumul declanșat de Klaus Iohannis a avut rolul de coagula energia negativă din societate și a o îndrepta spre cel mai detestat om din societate: Liviu Dragnea. Era modelul cunoscut din cartea lui Orwell – Big Brother.Condamnarea lui penală se înscrie perfect în logica „justiției populare”, după „revoluția prin vot” care a avut loc în cu o zi înainte.

Este posibilă refondarea PSD?

Nu împărtășesc ideea că PSD este „condamnat de istorie”, urmând să dispară la următoarele confruntări electorale. Dimpotrivă, cred că poate redeveni principalul partid al țării, dacă are curajul unor decizii necesare, dar care pot fi dureroase și greu de acceptat de o parte din liderii locali și naționali. Din exteriorul PSD, dar din perspectiva experienței mele, cu eșecuri și succese, consider că este nevoie de următoarele măsuri:

Reforma guvernării, atât din perspectiva programului cât și a oamenilor. Dacă nu se va abandona modul de lucru în care „sprijinul politic al organizației” ține loc de competență politică și profesională, PSD nu va putea să se recredibilizeze în fața cetățenilor. Guvernul nu trebuie constituit doar din oameni de la București sau dintr-o anumită regiune, însă criteriul fundamental trebuie să fie competența, nu răsplata pentru scorul obținut de organizația de partid în alegeri. Programul de guvernare trebuie supus unei revizuiri sistematice, pentru a da o perspectivă realistă asupra a ceea ce poate fi îndeplinit și ce nu.

PSD are nevoie de o autentică deschidere spre societate, atât prin primirea de noi membri cât și prin preluarea ideilor care vin de la cetățeni. Sugerez introducerea unui sistem de alegeri interne pentru desemnarea candidaților în alegerile locale.

După experimentul suveranist eșuat, PSD ar trebui să-și clarifice valorile pe cale le asumă.Acest demers este necesar atât pentru consolidarea doctrinară internă, cât și pentru relația cu Partidul Socialiștilor Europeni. Crearea unui document programatic modern va ajuta PSD, inclusiv la dinamizarea comunicării interne, deoarece el ar trebui dezbătut, înainte a de a fi adoptat, în organizațiile locale ale partidului.

Pentru primul scrutin care urmează, cel prezidențial, PSD se va vedea nevoit, probabil, să adopte o strategie neconvențională. Liderii partidelor din coaliția de guvernământ care tocmai au pierdut alegerile, inclusiv în tentativa de a trece pragul electoral, nu mai sunt, din păcate, candidați viabili. O strategie neconvențională ar putea fi susținerea unei personalități din societatea civilă, care să intre mai bine în rolul de președinte decât Klaus Iohannis, care s-a dovedit a fi excesiv de implicat în politica partizană.

Refondarea este posibilă doar dacă în interiorul PSD se refac legăturile de solidaritate și dacă se consideră că interesele partidului sunt mai importante decât cele individuale/grup.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioana Radu 8543 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Pai ce ai facut Bobita!? Iei in deradere existenta statului paralel?! Pai chiar d. Nistorescu cum deschide ochii cum da de statul paralel….

  2. Propunerea e o surpriza pentru PSD si profani, dar nu pentru initiati. Eu am mai scris pe aici ca presedinte va iesi un Anonim patriot si crestin practicant si iata ca deja se intrezareste rezultatul prezidentialelor din decembrie pentru cine are ochi sa vada.

  3. Trambita Puscariei!Sofarul Luminii Glorioase,Lanterna Intelepciunii,Ziditorul Piramidei PSD!Astazi in palatul Victoria a intrat un puscarias!Bombonel,cred ca ai gresit iar cu pistolul, il tii tot de teava…

  4. – parlament 300 = suveranitatea poporului
    – sustineti laura codruta
    – si va votez candidatul, jivinelor

  5. Pai dupa ce a facut parnae e normal ca Nastase trebuie sa perie statul paralel!
    O mai da si cu NATO…doar, doar il reabiliteaza Washingtonul!
    Si uite asa statul paralel gaseste noi resurse si fisuri in unitatea Romanilor impotriva cotropitorului!
    Restul ar cam fi corect.

  6. Dl Nastase abia ACUM spune toate astea?!
    De ce a TACUT dl Nastase pana acum?!

    Pentru a NU-l DERANJA pe infarctorul Dragnea care ORDONA Toate miscarie in PSD, inclusiv alagerea Consilierilor Europarlamentarilor PSD de la Brussels!
    Cine e Consilier de Europarlamentar la Brussels?
    FIUL dlui Nastase si iubita lui, AMBII NO NAMEuri, cu CVuri care NU DEMONSTREAZA #NIMIC, insa traiesc, bine mersi la Brussels, pe 2500 Euro/luna din Banii PE, adica din BANII Contribuabililor UE!
    „«Nora» și fiul lui Adrian Năstase, Barbie și Ken în Parlamentul European. Viața fabuloasă de pe Instagram.
    Împreună de aproape 4 ani, împreună acasă, împreună la serviciu. Și nu oriunde, ci la Bruxelles, în PE! Ce și-ar putea dori mai mult Mihnea Năstase și iubita lui, Corina Corolevschi, cei 2 au o viață decupată din revistele de lux: vacanțe scumpe, haine de firmă, bijuterii exclusiviste.
    Iar la Bruxelles ar putea oricând câștiga un concurs de Miss și Mister, căci arată precum celebrele personaje Barbie și Ken.
    Ea e asistent la biroul europarlamentarului PSD Răzvan Popa, iar aceeași funcție a avut-o și Mihnea în cadrul instituției de la Bruxelles, însă la cabinetul fostului europarlamentar PSD Cătălin Ivan. În prezent, Mihnea e consilier politic la delegația socialistă din PE.”

    Credeti ca un Tanar cu MULTA Scoala ar fi ajuns in postul ala, FARA relatii la PSD?!
    La fel e la PNL!

  7. „O personalitate din societatea civila”?
    Adica, in marele PSD NU exista „o personalitate” cu sanse sa candideze la Prezidentiale, #NIMIC, #NIMIC?
    Praf si pulbere a lasat Dragnea in urma lui, cam asa spune Adrian Nastase?!
    Jale, eu mai zic ceva: PSD e terminat, ultimele zvarcoliri sunt insuficiente pentru salvarea unui mostru a carui disparitie e inevitabila la anul de gratie 2019 intr-o Europa democrata si bazata pe Competente si Meritocratie!
    Ce nu spune dl Adrian Nastase, un OM Educat, recunoscut: cum a fost posibil sa ajunga sa conduca Romania un Partid condus de NO NAMEuri analfabete, pe care #NIMIC din ce au FACUT la viata lor NU le Recomanda la asemenea functii inalte in Statul roman, FARA Educatia necesara pentru asemenea Functii de MARE Responsabilitate, cu nici un fel de REALIZARI Profesionale, in afara functiilor din partid, vezi Dancila, Carmen Dan, Claudiu Manda, Florin Iordache, Nicolicea, Dragnea, etc?
    CE a FACUT Dragnea la viata lui de mare rasunet inainte de intrarea in Politica?
    Era un simplu bisnitar in Gratia, Teleorman!

  8. 1.inca d ela instalarea guv.si parlamentului au fost hartuite prin diverse metode de catre Iohannis si oastea lui,ce au urmarit si provocat instabilitate;2.falsa,nefalsa a fost o lupta ce s e vede in diferite rezultate, spre deosebire de Bombonel care a intarit cat a putu statul paralel dand legi nebarogate nici azi!Fals este parlamentul impregnat de securisti ce s-au opus pe toate caile noilor acte normative-unul este Cazanciuk,iar pitifelnicii Iordache si altii,corifeii SerbaN Nicolae,Nicolicea si altii s-au lasat dusi d e nas de catre agentii pusi de paza,ce au batut moneda pe Dragnea prin demonizare;3.aneantizarea PSD -sa facut din nou de Ponta,dupa ce experimentase chiar pe Bombonel pe care nu-l mai recunsotea ca „prieten”,Mitrea,Geoana,alt „prieten”C Diaconescu ce a si plecat linistit la Basescu etc.4.ruptura de Europa,in loc de asta ruptura de Ro a lui Bombonel si altii care au dat tot ,mai mult decat li s-a cerut pt.ca acest nomenklaturist A Nastase nu a muncit el ceva si nici fam.lui,sa ii fie rusine de sluga!5.Unul din soc.civila-candidat- eventual mason!PS.L-am laudat degeaba ca revine sa „sprijine”PSD,lupul isi schimba parul,dar naravul,ba.

  9. PSD-ul a ingnorat cetatenii care I-au votat!
    Nu s-a tinut de promisiuniunile facute asa ca la lada cu gunoi cu PSD-ul!
    Sa rida cit poate lili de voi,lichelelor!

  10. @Nastase Adrian : intra-n cusca, draga, unde ti-e locul, tie, nu lui Dragnea, dupa halul în care-ai distrus tara! Firea si cloaca fiind de-ai tai.

  11. Interventia nomnului Nastase este un amestec de bine si rau, au amestec de urat si frumos. Dar un amestec! Pe de alta parte domnul Nastase nu a inteles nici acuma cine este PSD, desi a parcurs cea mai parte din viata acestei structuri. Vreau sa spun ca domnul Nastase n-a inteles chestiunea de fond: PSD/FSN, ca structuri politice, nu s-au nascut din realitatea social-politica a Romaniei, nu au generat concepte si nici actiuni de natura sa coaguleze electorat. El, FSN, a fost pus in fruntea celui mai mare bazin electoral al Romaniei, prdus al Statului Industrial Romania Socialista, coordonatorii lui din umbra fiind tehnocratii acestui Stat Industrial, cu 12.500.000 se salariati si cateva milioane de romani transferati din mediul rural in „cartierele muncitresti” asociale celor mai importante orase din Romania. Singura calitate remarcabila a PSD a fost aceea de a nu „avea idei” si asta l-a plasat pe o durata de 25 de ani ca fiind cea mai importanta forta politica din Romania. Deci PSD nu este un produs recuperabil! Dar daca acum dupa aproaspe 30 de ani se pune problema unui proiect politic pentru recuperarea Romaniei, da PSD poate fi un pretext, un punct de plecare! Dar numai daca se fac eforturi pentru redefinirea celui mai mare bazin elector al Romaniei. Din pacate domnul Nastase n-are acces la abordari privind Romania. Domnia s-a este prea indragostit de propria lui biografie politica pentru a „vedea padurea… de copaci”. Dar nu-l descurajez sa-si aseze amurgul, pentru ca rau mu mai poate sa faca!

  12. Saracu Nastase bate campii cu gratie este bolnav de sindromul Stocholm. De 30 de ani in Romania atat SRI cat si SIE, detinatoarele puterii adevarate stabilesc tinte, ataca mediatic si arunca-n inchisoare politicienii care le pun in pericol puterea ilegala pe care o detin. Si mai nou se folosesc si de ONG finantate masiv de guvernele occidentale si corporatiile straine, ca trupe de asalt stradale impotriva adversarilor politici. In aceste conditii pentru ca Romania sa devina o democratie adevara si functionala trebuie ca Parlamentul sa voteze legi prin care: 1.SRI sa nu mai aiba voie sa desfasoare operatiuni financiar-economice de orice fel. 2. SRI sa fie demilitarizat si redus cu 5/6 din capetele de organe active in acest moment la nivelul cap organ/100.000 locuitori din Franta, Germania, Italia, USA, Spania, USA. 3.Toti ofiterii servicii-politie judiciare-procurori-judecatori care au lucrat pe baza Protocoalelor sa fie concediati cu interdictia de a mai activa in SRI, Politie, Parchete si Instante de Judecata si Mass-media. 4. ONG sa fie obligate sa-si transparetizeze finatarile din tara si strainatate. 5. ONG finantate din strainatate sa fie declarate Agenti de Influienta Externa. Fara aceste 5 masuri Romania va avea parte de acelasi balci politic instrumentat de SRI si SIE ca si pana acum.

  13. Aha s-a trezit si Nastase! El ne spune ca Romania e unde e pentru ca nu pupa suficient de mult in fund pe-aia de la UE ! El ne recomanda terapia intensificarii pupaturilor altfel ajungem ca Polonia si Ungaria, zice el. Pe langa faptul ca Polonia si Ungaria sunt doua tari care se opuneau comunismului in timp ce la noi intelectualii ii ridicau osanale impingand tara catre cel mai crunt sistem comunist, Polonia si Ungaria sunt doua tari respectate in Europa tocmai ca NU pupa-n dos UEul. Dnu Nastase puparea in fund nu aduce decat dezgust, Romania nu va castiga nimic pupand in fund, vedeti-va de treaba, lasati pe cine are curaj sa duca lupta, macar de am fi si noi in aceeasi oala cu Polonia si Ungaria…

  14. Orice ar fi, penalul iohannis a pierdut deja alegerile. Dupa aceea vreau sa-i vad pe el si soata impreuna judecati.

  15. Foarte ciudata analiza d-lui Adrian Nastase. Foarte ciudata si noua gandire a d-lui Adrian Nastase. Pe ce se bazeaza, oare, convingerea d-lui Nastase ca vinovat de tot ce s-a intamplat in si cu PSD este Liviu Dragnea. Pe faptul ca Dragnea nu prea l-a bagat in seama? Sau poate pe faptul ca nimic din ce facea Dragnea nu se potrivea cu felul de a gandi a lui A. Nastase? Am fost si, partial, inca mai sunt un om convins ca in Adrian Nastase sta un politician de valoare pentru Romania. Dar nu stiu de ce, dupa ce am citit textul „analitic”, a inceput sa ma cam stranga maieul. Sa ma fi dezobisnuit cu stilul de a conduce al fostului premier!? Sa fi inceput sa vad niste umbre pe care pana acum nu le observasem in politica PSD-ului? Nu stiu. Poate da, poate nu. Dar o parte din ce-am citit nu-mi place de loc. Sa se fi schimbat politica atat de mult din 2004 incoace!? Oricum, epitetul de „puscarias” lipit de unii postaci de numele lui A. Nastase nu este potrivit. Si, daca si cei care-l considera asa, ar fi un pic obiectiv cu ei insisi si cu opiniile lor ar trebui sa vada ca Nastase a fost, intr-adevar, condamnat politic si a fost lipsit de libertate in mod absolut abuziv (nu sunt probe directe, evidente, dar trebuie dat un exemplu de combatere a coruptiei – motivarea sentintei in cazul Adrian Nastase; pata de nesters pe blazonul Justitiei din Romania). La fel si indepartarea lui fortata din viata politica a tarii. Dar, cumva, Adrian Nastase nu mai pare cel care a fost. Iar schimbarea nu pare a fi in bine. Mare pacat!

  16. Singurul om pe care l-as vota ar fi TUDOREL TOADER….care ar fi un om cult si echilibrat si care va respecta legea. Din pacate aici e vorba de lupta pentru ciolan ca in toate partidele care sa-si puna omul lui…boala veche….si daca se poate santajabil ….mostenire de gandire de la vechea seccuritate…

  17. Stimate domnule Năstase,
    1.Ca și cum n-ați știi cum s-a creat valul de ură. El a fost rezulatul manevrelor criminale ale SECU, DNA, Soroș cu ONG-urile lui (,,statul paralel,, creația Ocultei capitaliste) . Sigur, mulți au căzut în capcana asta, mai ales dacă au văzut caravana de protestatari de profesie, PSD purtându-se ,,civilizat,,, Deci corect ,,lipsa de acțiune,, care o reproșați PSD. Da, acește comandouri , comparative cu cele ale ciumei brune au reușit să insule teamă, să determine inhibiție unora din PSD, fiind aplaudată de opoziție și Johannis, care le-au conferit chiar o semnificație democratică (!!??)
    ,2.,Instabilitatea politică generată de PSD. ,,Deși se afla la guvernare, PSD a fost principalul generator de instabilitate politică, deși interesul său fundamental ar fi fost să păstreze calmul social și un climat politic lipsit de conflicte majore,,. Greșit, dle Năstase ! Instabilitatea a fost creată de SECU, pentru că și Grindeanu și Tudose etc sunt ai lui SECU iar Dragnea a crezut, ca un naiv, că va fi lăsat în pace. Dar dacă a văzut că ticăloșii te trădează pe față ce era să facă ? Da, a încercat din nou crezând el că va da de un securist de treabă. Dar tot lichea s-a dovedit. A venit dna Dăncilă care tare mi-e teamă că se lasă fezandată. Deci problema e că SECU e în toate, precum partidul înainte. Deci, cum Dzeu, ca să nu zic dracu, să păstreze PSD calmul social și un climart politic lipsit de conflicte majore când, bănuiți măcar și Dvs., că toate comenzile veneau de afară și erau implementate de servicii tocmai pentru a crea instabilitate, adică să destabilizeze PSD, ca străinii să poată obține și mai mult de pe spinarea românilor.

  18. III. De ce să se exonereze concret nu s-a spus, în afară de țipătul istric cum că ar fi infractor ! Dovezi nu s-au văzut ! Deci, Dragnea, ca și dvs., de altfel, ați fost condamnați pentru a lovi în PSD, pentru că orice idee de stânga, care mai amintește de dreptate socială trebuie lichidată ! Asta vrea, în esență Oculta, mondială, care vrea libertatea totală de mișcare a capitalului și deci dispariția statului național, singurul care legitimează democrația ! Lozinca cu care a ieșit Dna Dăncilă după ,,ghilotinarea ,, lui Dragnea cum că să nu se mai vorbească de justiție este de-a dreptul catastrofală. N-ați văzut cum imediat ,,apărătorii,, independenței justiției au și cerut desființarea Secției de urmărire a infracțiunilor magistraților ? Da, dle Năstase, suntem mulți care vrem încă dreptate până la capăt, cu care PSD a câștigat alegerile ! Capitularea în fața sistemului va avea consecințe f proaste și nu va consolida PSD ul, dimpotrivă !. .
    4. Aneantizarea PSD ca partid politic. În mare, de acord cu analiza dvs. Dar, nu vă faceți iluzii cu privire la Firea (de ce l-a scos la înaintare imediat pe nea Pandele, soțul dânsei, drept candidat la Președinție?), Țuțuianu și Stănescu, Neacșu etc. Noi, membrii de partid am văzut altceva și cred că se va confirma din nou, Dar cu concluzia dvs din fnalul acestui capitol în niciun caz nu poți fi de acord! Cred că nici PSD -ul ca atare nu a crezut că Dragnea ar putea ajunge președidnte ca să instaureze o conducere despotică.

  19. IV. Concluzia dvs deci, cum că o atare percepție a existat și în rândul magistraturii, ,,atunci când au considerat că ei pot salva țara de la dictatură prin aplicarea unei pedepse exemplare aplicate lui Dragnea,, este tristă, derutantă și elucubrantă ! Cine le dă dreptul magistraților să considere că pot salva țara ? ca să-și instaureze propria dictatură ? E ca și cum dvs recunoașteți că pedeapsa exemplară (să dăm un exemplu celorlați, chit că n-avem probe !) care v-a fost dată a fost ok ? Atunci e clar că nu mai avem justiție și că Shakespeare avea dreptatea lui să zică : primii care trebuie executați într-o țară sunt procurorii și judecătorii ! (Henric al VI-lea). Vă reevaluații cumva călăii ? Bravo, nene, asta chiar că-i tare ! Magistrații dacă sunt magistrați NU trebuie să aibă percepții, ci certitudini pe baza legii, nu după cum bate vântul ! Da, sistemul cu (unii) magistrați vor să domnească despotic,dictatorial prin inducerea fricii că oricând poate lovi pe cei care nu se supun. Cum ?, nu mai vorbim de protocoale ?Deci, ce să face ca partidul să nu se aneantizeze ? Da refondare, da consolidare doctrinară (înțeleg ideologică) dar nu prea se înțelege ce vreți să spuneți prin ,,eșuarea experimentului suveranist,, și e păcat că nu clarificați. Eu cred că suveranitatea nu poate fi niciodată un proiect eșuat, dacă mai vrem să există ca stat național ! Vă amintesc că după eșecul socia-ldemocrație germane la aceste alegeri, în partid s-a lansat o dezbatere de către eșalonul tânăr care cere depășirea capitalismului pentru a încerca să revitalizeze partidul.

  20. V. Apoi ia uitați ce zice Fukuyama despre stânga : ,,…stânga trebuie să creadă în ideea de națiune. Majoritatea stângiștilor de azi sunt convinși că națiunile nu sunt importante sau chiar că ele sunt dăunatoare. În acest fel sunt alienați mulți alegători care cred în identitatea lor națională și se simt protejați de apartenența la o națiune. Națiunile sunt necesare. Nu te poți dezvolta fără națiune. Instituțiile internaționale nu au pârghii pentru a dezvolta lumea,,.
    5. „Ruptura de Europa”. Nu aveți dreptate, PSD nu s-a dezis nici în mod stupid nici nestupid de ,cuceririle euroatlantice,, și chiar au fost evocate în diverse luări de poziție! Și evident nu a primit aplauze de la opoziție sau Johannis. Faptul că Dragnea a vrut să rămână ceva mai mult și în țară din ce exploatează străinii este taxat de dvs ,,suveranism prost interpretat,, reprezintă un mare semn de întrebare și de mirare.Care ar fi suveranismul bine interpretat ? Cumva Dragnea a dat pe nimica lui Mittal Combinatul Siderurgic de la Galați ? Poți reproșa lui Victor Orban multe dar nu faptul că a încercat să mai taie din lăcomia străină de a încăleca un popor ! Eu mi-aș dori foarte mult rețeta poloneză de ex. care a știut să planteze resursele financiare primite într-o strategie de dezvoltare națională coerentă, nelăsând-o la cheremul străinillor ! (cum am făcut noi care tot mergem pe proiecte fără să le punem într-o strategie națională, ce să mai vorbim de proiect de țară !).

  21. VI. Desigur asta trebuia explicat mai mult oamenilor pentru a nu-i lăsa să cadă în capcana credulității că de la Europa (UE) ,,depandă,, viitorul țării ( !!??). De altfel, cred că déjà mai mulți români nu cred asta, dar dacă ar fi așa atunci ar fi foarte prost pentru viitorul nostru ca stat național ! Celelalte afirmații ale dvs sunt trase de păr : chestia că românii s-au speriat de apropierea (care, în ce a constata ?) chipurile între Dragnea și Orban și Salvini ; că diasporenii ar crede că ar fi bine ca România să fie înghițită de UE ca șă le meargă lor bine acolo și prost familiilor lor acasă ! Cozile au o cu totul altă explicație, o știți și dvs ! Această UE aparține capitalului dezlănțuit (lucrurile bune făcute -zăhărelul cu care îi poți duce de nas pe naivi- sunt neesențiale, totuși) accentuează peste tot prăpastia socială și nici nu creează unitate, nici națională , nici europeană, cum se vede, dimpotrivă !Apropos ,,ruptură de Europa,,, da, față de o astfel de UE care te umilește și cere să -ți modifici Constituți cum vrea ea, să nu-ți mai respecți legile foflsindu-se de minciuni ordinare, da, trebuie o ruptură totală !Afirmația dvs. cum că ,,rețeta suveranismului nu a funcționat în România pentru că nu este legată de cultura politică profundă a cetățenilor,,. mi se pare hazardată . Ia întrebați-i pe români pentru cine si-ar da viața, pentru UE sau pentru patria lor ! Sau la fotbal cu cine ar ține, cu echipa României sau o selecționată a UE ! Dacă cineva ar crede că poate fi european fără a mai fi român, ar însemna că acela ipse se fugit ac natura homminis și ar fi percepuț exact așa, ca un nimeni ! S-ar aneantiza !

  22. VII. În rest, de acord cu sugestiile dvs. Cred că poporul român care și-a realizat Marea Unire la 1918 nu va fi de acord să-și lase viitorul în mâna unei birocrații transnaționale, dar că va fi total de acord cu o cooperare intensă , extinsă, complexă, egal avantajoasă cu toate națiunile europene în formule de organizare prin care să nu-și piardă suveranitatea, plătită cu sânge de generațiile trecute. Suntem europeni pentru că suntem români și așa trebuie să rămânem ! Lecțiile istoriei impun ca suveranitatea națională și dreptul la autodeterminare să fie ferm reafirmate și nu trebuie să fie cedate la schimb cu avantaje incerte sau promisiuni de bunăstare din partea nimănui, nici măcar a UE, care azi e, mâine nu e! Dacă mai avem elite atunci asta trebuie să devină proiectul de țară cel mai important. E drept, asta nu prea e compatibil cu neoliberalimul/capitalismul ! Clar ? Clar !
    De acord cu ideea unui candidat independent, în niciun caz din societatea civilă/ care-i trădătoare și debilă/ și-i proastă ca o feștilă/ că deodată -ți vine-o silă etc. etc. Și că dacă tot ne conduc pe noi alogeni, apoi să alegem pe unul care chiar merită, fiind un român pe cinste : Raed Arafat care își va schimba numele în Radu Fârtat.

  23. II. Domnia voastră ce a făcut când a fost prim-ministru pentru a ține departe de centrele de decizie pe securiștii trădători de țară și dornici doar de îmbogățire personală ? Nu știați cine era Truță, care v-a fost parcă șef de cabinet ? și s-a îmbogățit ca un nenorocit?. Nici cu Ponta n-ați avut deloc o mână bună ! Corect, când vorbiți de clientelismul dus de UNII din PSD, nu de partid, ca atare. Apoi, eu cred că oricine ar fi fost în poziția lui Dragnea (președinte PSD) tot așa o pățea ! Desigur slăbiciunile remarcate de dvs la Dragnea sunt adevărate și au ușurat sarcina sistemului.
    3. Falsa luptă cu „statul paralel” Aici nu sunteți suficient de clar : Nu a fost doar retorică războinică ci s-au vizat stări de lucruri îngrozitoare făptuite de statul paralel SECU/DNA, pe care le-ați trăit și personal, pe baza unor acuzații criminale. DA, în loc de tranzacționism, acestui sistem caracatiță trebuia să i se reteze toate capetele ! DA , asta i se poate reproșa PSD-ului și lui Dragnea personal ! Dar nu e straniu că Dragnea a fost condamnat fără probe clare, ca și în cazul dvs ? A fost acuzat cumva că a fraudat statul, că și -a însușit ceva nelegal, niscaiva proprietăți etc ? Nu ! Deci, a fost proces politic urmărind nu atât pe Dragnea ci destrămarea PSD-ului. Apoi să știți că lupta cu ,,statul paralel,,, a interesat totuși foarte mult membri PDS. Opzanții PSD nu au înțeles ci li s-a indus printr-o campanie/război dus cu toate armele de statul paralel și Johannis cum că Dragnea vrea să se exonereze.

  24. Nimic contra din ce spune Nastase, dar imi aduc aminte si cum ne-a bagat pe gat pe „micul Titulescu” Ponta care care s-a dovedit ce jivina securista este cand a incheiat „pactul” cu ordinarul de Base, pact despre care nu-si mai aminteste! La fel cum nu-si mai aminteste despre fituica cu porunci a lui Barosso! Asa ca………

  25. Sus patria ai un blog in care publici mai mult??? Ma mir ca cei de la cotidianu ti-au postat tot articolul???

  26. #ileana, trogloditul asta de Nastase a infiintat PNA care a devenit mai apoi DNA si tot el a introdus in lege ca cei care au fost condamnati sa nu poata sa ocupe functia de Prim Ministru iar acum se da gaina de gaina. Curios ca Nastase dupa ce a fost bagat la inchisoare de securisti continua sa-i linga-n dos???

  27. Cine a uitat ce partid este PSD ul? Raspuns :este un partid de stinga. De stinga, dar fara membri !!! Nu acest partid a privatizat Romania, cu toate locurile de munca, care nu mai exista! Ca autor moral si de facto al acestui fapt, dul Nastase, nu are cum sa mai reinventeze PSD ul. Va avea aceiasi soarta ca a PD ului. PDul l a lansat pe Basescu si apoi a disparut. Lesul PSDului, este in groapa leilor !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.