Adrian Sârbu, reţinut de procurori care-i cer arestarea preventivă

Proprietarul grupului de presă Mediafax, Adrian Sârbu, a fost adus luni seara cu mandat la Parchetul General, de unde a plecat încătușat, câteva ore mai târziu, fiind reținut pentru 24 de ore de procurori. Omul de afaceri este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare, urmând să fie propus instanței pentru arestarea preventivă.

ACTUALIZARE:

„Totul e o fabricație. Acuzațiile sunt ridicole. Mai departe veți afla dintr-un comunicat”, a spus Adrian Sârbu la ieșirea de la audieri.

Omul de afaceri a replicat și cu un comunicat de presă în care acuză implicarea premierului Victor Ponta și a deputatului Sebastian Ghiță în cazul său.

Redăm integral declaraţia lui Adrian Sârbu, prezentată de Mediafax:

„Cazul Mediafax – Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pe care le-am menţinut independente politic.

Scenariul pe care il execută procurorii, inspectorii DGAF, ANAF şi poliţiştii de urmărire penală, toţi sprijiniţi copios de SRI, urmăreste punerea sub urmărire penală a unor persoane din managementul companiilor mele sub învinuiri neprobate, arestarea şi forţarea lor sub şantajul menţinerii în arest pentru a mă denunţa drept marele instigator la evaziune fiscală şi spălare de bani al României, aşa cum Ponta a indicat în ieşirile lui publice încă de acum 1 an. În plan public, informaţii din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghiţă cunoscute sau acoperite, pentru a forţa decizia judecătorilor care trebuie să aprobe mandatul.

Un caz tipic de terorism de stat asupra unor instituţii media împinse spre lichidare sau vânzare către grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasă acţiune anti-evaziune şi spălare de bani.

În aceste circumstanţe, singura mea apărare este evidenţa bunului simţ:

În ultimii 25 de ani, am avut şansa, puterea şi talentul de a construi instituţii private de statură publică, PRO TV, CME, Mediapro, Mediafax, etc, care au angajat zeci de mii de români, oferindu-le oportunitatea unei cariere. Am respectat legile acestei ţări, am promovat principii stricte de guvernanţă corporatistă şi nu am încurajat niciodată spiritul infracţional în companiile mele. Am creat generaţii de profesionişti. Am lucrat simultan cu sute de manageri, delegând, împărţind cu ei ideile mele şi ceea ce am câştigat. Am fost singurul român care a avansat în poziţia de CEO al unei companii publice americane. Am creat sute de milioane de dolari valoare pentru acţionarii mei şi pentru mine. Companiile aflate sub controlul sau managementul meu au plătit numai în ultimii zece ani sute de milioane de euro taxe către statul român.

Faptul că am ajuns obiectul defăimării unor impostori îmbătaţi de putere nu mă emoţionează. Cred cu tărie în statul de drept, în libertatea presei, în dreptul fiecărui om de a fi apărat de lege, dar şi în obligaţia fiecăruia de a se supune legilor acestei ţări. Începând cu mine. Preocuparea mea astăzi este în primul rând menţinerea în activitate a companiei Mediafax şi asigurarea unor condiţii decente de muncă pentru oamenii aflaţi sub o nedreaptă presiune financiară şi psihică în această campanie de represalii”.

Reprezentanți ai Parchetului General au declarat anterior pentru Agerpres că Adrian Sârbu este audiat la Parchetul General în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de investigare la evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare. Omul de afaceri ar fi fost ridicat de procurori de la o întâlnire cu Marian Vanghelie.

Sârbu nu a făcut declarații când a ajuns la sediul Parchetului.

La sfârșitul anului trecut, mai multe persoane din grupul lui Adrian Sârbu au fost arestate preventiv într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

În replică, Mediafax Group transmitea atunci că evaziunea fiscală invocată de procurori a reprezentat drepturi de autor, dar și că va sesiza CSM.

„În fapt, procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie”, preciza Mediafax, într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.