AFP: Un râu și o directivă europeană pot bloca proiectul de la Roșia Montană

Soarta propiectului minier canadian din inima Transilvaniei, care a provocat furie și proteste, atârnă de un râu protejat de legislația europeană, a spus, marți, ministrul Mediului, Rovana Plumb, scrie AFP.

Compania canadiană Gabriel Resources speră să extragă 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint in 16 ani de exploatare la Roșia Montana, dar planurile depind de devierea râului Corna. Conform planurilor întocmite de companie, exploatarea este condiționată de amplasarea iazului de dencatare pe valea râului Corna, care, pentru a fi protejat, trebuie să fie deviat.

”Directiva europeană asupra apei, inclusă în legislația României, stipulează că un curs de apă nu poate fi deviat decât în cazul unui proiect de interes public excepțional”, a declarat Plumb în fața comisiei parlamentare însărcinată să întocmescă un raport asupra proiectului minier.

”Deci nu putem merge mai departe cu procedurile de mediu decât dacă parlamentul adoptă o lege prin care mina să fie declarată proiect de interes public excepțional”, a subliniat ministrul. Proiectul nu poate fi realizat fără permisiunea Ministerului Mediului.
Fostul ministru al Mediului Attila Korodi a declarat pentru AFP că râul poate constitui o problemă insurmontabilă. ”Dacă proiectul minier nu obține statutul de proiect de inters public, cursul râului nu va putea fi deviat, ceea ce înseamnă că exploatarea nu va putea fi realizată asa cum este ea planificată acum”, a spus Korodi. ”Râul Corna poate împiedica definitiv proiectul minier”, a mai adaugat el.

Guvernul de centru-stânga al Romaniei a adus în fața parlamentului, luna trecută, un controversat proiect de lege prin care exploatarea era declarată ”proiect de inters public național excepțional”. Aceasta ar da cale liberă proiectului minier și ar permite Gabriel Resources să exproprieze locuitorii din zonă și sa eludeze anumite legi, scrie AFP. Oricum, nu este sigur dacă proiectul de lege va fi adoptat în parlament, având în vedere că un partid cheie din actuala coaliție a precizat că va vota împotrivă.

În fața opoziției puternice, parlamentarii au înființat o comisie specială care va elabora un raport până la jumătatea lunii noiembrie.

Proiectul a provocat furia populației, cu mii de români ieșind în stradă în fiecare zi, în ultimele săptămâni. Criticii proiectului avertizează că familiile vor fi forțate să se mute dacă planul minier se va pune in aplicare și că patru munți si galeriile miniere din epoca romană vor fi distruse.

Gabriel Resources a promis o grămadă de beneficii pentru economia României, inclusiv crearea a 2.300 de locuri de muncă în perioada de doi ani a construcției exploatarii și apoi până la 900 de locuri de muncă în cei 16 ani de exploatare.
Însă Academia Română, cel mai important for științific al țării, a spus că mina ”nu este o solutie pentru dezvoltarea pe termen lung și nu rezolvă problemele economice și sociale ale regiunii”, se încheie articolul AFP.

Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei arată, la articolul 32:
”Pot exista motive pentru exceptarea de la cerința de a preveni continuarea deteriorării sau de a obține o stare bună în condiții specifice, dacă nerespectarea acestei cerințe este rezultatul unor împrejurări neprevăzute sau excepționale, în special inundații sau perioade de secetă sau, din motivede interes public superior, al unor noi modificări în ceea ce privește caracteristicile fizice ale unui corp de apă de suprafață sau al unor modificări ale nivelurilor acviferelor subterane, cu condiția adoptării tuturor măsurilor realizabile necesare atenuării impactului negativ asupra stării acviferului respectiv.”

Articolul 31 lasă însă o ”portiță”:
”În cazul în care un corp de apă este atât de afectat de activitățile umane sau condițiile sale naturale sunt de așa natură încât obținerea unei stări bune ar fi imposibil de realizat sau exagerat de costisitoare, se poate dovedi necesară stabilirea unor obiective ecologice mai puțin stricte pe baza unor criterii adecvate, evidente și transparente și trebuie adoptate toate măsurile posibile pentru a preveni continuarea deteriorării stării apelor respective.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.