Ajutor financiar pentru marii consumatori de energie

CE aprobă o schemă de ajutoare a României de 1,5 miliarde EUR pentru a compensa costurile indirecte ale emisiilor suportate de întreprinderile mari consumatoare de energie.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Această schemă în valoare de 1,5 miliarde EUR sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie. În același timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menținute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenței vor fi limitate.”

Schema notificată de România, cu un buget total estimat de 1,5 miliarde EUR, va acoperi o parte din prețurile mai ridicate la energie electrică rezultate din impactul prețurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice (așa-numitele „costuri indirecte ale emisiilor”) suportate în perioada 2021-2030.

Măsura de sprijin vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE cu politici mai puțin ambițioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

De această măsură vor beneficia întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

Compensația va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parțiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031. Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75% din costurile indirecte ale emisiilor suportate. Valoarea ajutorului se calculează pe baza valorilor de referință privind eficiența consumului de energie electrică, care asigură faptul că beneficiarii sunt încurajați să economisească energie.

Pentru a putea beneficia de compensație, beneficiarii trebuie fie să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, să acopere cel puțin 30% din consumul lor de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon (prin instalații de producere a energiei din surse regenerabile de la fața locului sau din aproprierea sitului, prin contracte de achiziție de energie electrică fără emisii de dioxid de carbon sau prin garanții de origine), fie să investească cel puțin 50 % din valoarea ajutorului în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalațiilor lor. Beneficiarii vor trebui să respecte una dintre aceste obligații în termen de trei ani de la acordarea ajutorului.

România a notificat, de asemenea, o modificare a unei scheme anterioare de compensare parțială a întreprinderilor mari consumatoare de energie pentru creșterea prețurilor energiei electrice rezultate din costurile indirecte ale emisiilor suportate în perioada 2019-2020. Schema anterioară a fost aprobată de Comisie în mai 2020.

Prin această modificare, România prelungește până în 2022 termenul pentru plata ajutoarelor pentru anul 2020, având în vedere întârzierea plăților din cauza unei rate de îmbolnăvire excepțional de ridicate în contextul pandemiei de coronavirus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. DA 😀
    trebuie „salvati” cum au fost salvate bancile dupa 2008 😀 !

    Totusi cu muncitorimea care umple fabricile acestor „mari consumatori de energie”
    consumand si ea, harnica de ea, energie pentru toate-cele LA IARNA cum ramane ?
    MDA ! 1% vs 99% …e mirare de ce faorfeca BOGAT-SARAC se deschide pana …PLEZNESTE (istoric mereu CICLIC ?)
    De ce … flamanzii „comunei din PARIS” au refuzat
    COZONACII ?
    😀

  2. Macar de-ar functiona !

    PS: la profiturile ACTUAL-EUROPENE ape BANCILOR ajutate dupa 2008
    DIN BANI PUBLICI 🙂
    N-ar fi fain daca BANCILE si-ar plati …ajutorul de-atunci acum ?

    PS: Daca beliti ochii puteti vedea buzunarele in care se scurg banii reali actual taxati! 😀
    Bine ca cei cu IQ colossal sunt putini !

    Cica …in 2008 ” BANCI prea MARI pentru a fi lasate sa falimenteze, asa ca ajutate din BAN PUBLIC !”
    AZI la fel …nu turma … nu gloata (care-a mai platit odata atunci dupa 2008 , ciclic azi dinou !)

    ” INDUSTRII prea ENERGOFAGE pentru a fi lasate sa falimenteze, asa ca ajutate din BAN PUBLIC !”
    😀
    [Winter Is Coming !]

  3. La da bani ca sa nu zica cineva ca nu le-a dat,dar ii iau inapoi pentru ca de unde sa consume si ieftin si de la surse regenerabile ca nu inventeaza ei in trei ani energia din nimic si nici macar energia termonucleara la rece.Pai costul certificatelor alora verzi este cu mult mai mare,naucitor si absurd de parca daca in Europa se mentine procentul de carbon in atmosfera,se salveaza aerul curat in Evropia iubita,de parca poluarea de la rusnaci,chinezi,americani,indieni,arabi si altii,nu trece granitza ca nu are ea viza de la UE.Purceaua este cam moarta in cotet,pentru ca economia UE tinde spre subsol,iar zevzecii bruselezi tot cu dilul lor verde stop care este o aberatie,ca multe altele emanate de bruselezi,dar cu interes de a nu fi bine cand se poate sa fie rau,ca altfel uitam cine ne conduce si pentru cine trebuie sa muncim in draci pentru ca globalistii nu pot sa mai concureze China daca nu suntem transformati si noi in chinezi cu munca cat mai multa,pe bani cat mai putzini.Tot pentru asta ne inventeaza si se maresc tot felul de biruri ca astfel sa iti mai ei vreo enspe servicii simultan ca sa nu ramai fara casa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.