Al treilea volum al trilogiei “Resursele minerale ale României”

Marţi, 4 iunie, la ora 11.00, are loc lansarea volumului 3 al trilogiei „Resursele minerale ale României” – „Resurse energetice„, în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125.

Volumul al III-lea Resurse energetice încheie Trilogia Resursele minerale ale României, care cuprinde Minerale industriale şi roci utile – volumul I şi Minerale metalice şi minereuri – volumul al II-lea. Conținutul volumului al III-lea abordează probleme legate de I – hidrocarburi (petrol și gaze naturale), II – cărbuni, III – resurse neconvenționale (gaze de șist, zăcăminte compacte, cărbuni gazeiferi și gaz hidrați), IV – resurse nucleare (zăcăminte de uraniu) și V – resurse regenerabile (solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, bioenergetice). Astfel, volumul devine o importantă bază de date pentru toate sectoarele economice a căror activitate este dependentă de una din aceste resurse. Față de volumele anterioare ale Trilogiei, partea Introducere din acest volum cuprinde articole originale ale unor personaliăți (contributori: Constantin Crânganu, Radu Dudău, Vasile Iuga, Bogdan M. Popescu), specialiști în domeniul resurselor energetice.

Textul fiecărei părți s-a bazat pe un algoritm specific, însoțit de o sistematizare tabelară cu numeroase informații, de hărți cu repartiția regională a fiecărui tip de resursă, de numeroase figuri sugestive, de referințe bibliografice bogate. Textele au ținut cont de conceptele actuale care au stat la baza elaborării modelelor genetice, iar terminologia folosită la descrierea categoriilor stratigrafice, petrografice, mineralogice/oleogenetice sau economice este în acord cu standardele internaționale. În fiecare parte a lucrării regăsim și analize de caz cu date despre denumirea zăcământului, tipul resursei (petrol, gaze naturale, huilă, lignit etc.), județul în care se află, vârsta geologică și formațiunea sau petrotipul gazdă, grosimi specifice, statut minier, administrator.

Cartea se adresează agenţilor economici din companiile de stat sau private, specialiştilor angajaţi în elaborarea unor proiecte de cercetare, explorare sau exploatare a acestor resurse, factorilor de decizie din administraţia publică centrală şi locală, cercetătorilor, energeticienilor, profesorilor şi studenţilor din domeniul ştiinţelor naturii, ştiinţelor tehnice, precum şi tuturor persoanelor interesate în cunoaşterea patrimoniului energetic naţional.

Coordonatori: Emil Constantinescu și Nicolae Anastasiu; Autori: Nicolae Anastasiu, Emil Constantinescu, Titus Murariu, Alexandru Pătruți, Mihai Emilian Popa Elena Rodica Stoica-Negulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.