Uniunea Europeană va trebui să investească anual minimum 800 de miliarde de euro, pentru a nu deveni irelevantă. Nu este neapărat o chestiune de viață și de moarte, ci o alegerea între menținerea relevanței economice și strategice sau intrarea într-o lungă și lentă agonie. Așa și-a sumarizat fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, raportul privind viitorul competitivității UE care i-a fost solicitat de președinta Ursula von der Leyen, în 2023. Actuala Comisie va trebui să decidă ce și cât va aplica din recomandările lui Mario Draghi. Relevanța raportului s-a mai redus față de momentul în care a fost comandat, pentru că atunci se considera că Mario Draghi poate noul președinte al Comisiei Europene, însă susținerea lui Emmanuel Macron a valorat mult mai puțin după înfrângerea la alegerile europarlamentare și haosul politic pe care l-a creat în Franța.
”Pentru prima data de la Războiul Rece, trebuie să ne temem cu adevărat pentru viitorul nostru”, a spus Draghi. ”Dacă Europă nu devine mai productivă, vom fi nevoiți să alegem. Nu vom mai putea deveni, simultan, lideri în noi tehnologii, un far călăuzitor al responsabilității climatice, un jucător independent pe arena globală. Nu vom putea să ne mai finanțăm modelul social. Va trebui să ne reducem unele ambiții, poate chiar pe toate”, a avertizat Draghi.
Soluția sa constă în investiții anuale de 800 de miliarde de euro, pe termen lung. Este suficient de amintit că actualul plan de recuperare post-pandemie (Next Generation EU) este finanțat cu 750 de miliarde de euro, însă pe durata unui ciclu bugetar UE (2021-2027). Apoi, trebuie amintit cât de greu au căzut de acord liderii UE să finanțeze acest program, cât de greu a fost înduplecată Germania să accepte emiterea de obligațiuni europene comune pentru a strânge un fond de puțin peste 100 de miliarde de euro pe an. Și să mai amintim și șocul pandemiei care a catalizat acest proiect. De data aceasta, Mario Draghi vorbește despre o sumă anuală de opt ori mai mare, despre o durată mai mare. Efortul propus de Draghi înseamnă 5% din PIB, în condițiile în care Planul Marshall a fost un efort pe durata mai mică și a însemnat 3% din PIB, iar cei 3% erau primiți din PIB-ul SUA.
Raportul Draghi arată că UE a avut o creșțere economică tot mai slabă decât SUA vreme de două decenii, asta în primul rând din cauza stagnării productivității. Germania a fost luată în colimator de Draghi, cea mai mare putere economică europeană rămânând puțin digitalizată în comparație cu China și SUA, având costuri mari ale pentru energie și pierzând grav la capitolul competitivitate. Raportul arată că pierderea competitivității de către Europa de datorează dependenței energetice de Rusia, lipsei materiilor prime, lipsei unei strategii de apărare (care să nu depindă integral de strategia Statelor Unite) și incapacitatea industriei tech și a industriei militare din UE de a pune bazele unei economii de scară, în care creșterea producției să ducă la o reducere a costurilor per unitate produsă.
Una dintre soluțiile lui Draghi este rescrierea regulilor concurenței în UE, pentru a favoriza apariția unor mari conglomerate formate din ”campionii naționali” ai marilor puteri europene, care să devină ”campioni europeni”, singurele structuri corporatiste care ar putea face față concurenței cu China și SUA. Draghi arată că organismele UE care verifică și aprobă fuziunile ar trebui să ia în calcul efectele „inovatoare” ale anumitor fuziuni. Cu alte cuvinte, UE ar trebui să închidă ochii la încălcarea principiilor concurenței, peștii mari ar trebui să-i poată înghiți oricum pe cei mici, pentru ca UE să poată concura cu China și SUA.
Fuziunile importante ar putea veni în industria apărării, acolo unde raportul Draghi cere finanțări masive pentru cercetare și dezvoltare pentru drone, rachete hipersonice, arme cu inteligență artificială, apărare spațială. Raportul pune accent și pe achiziția în comun de armament de către țările UE, așa cum s-a întâmplat în cazul vaccinurilor, dar cu favorizarea companiilor europene.
Asta i-a făcut pe unii analiști să spună că planul Draghi dorește o tranziție a UE de la un capitalism de piață la un capitalism de stat axat pe securitate și apărare.
Raportul vorbește și despre marea piedică în calea competitivității UE care este în acest moment obiectivul zero emisii nete de carbon. Prețurile energiei în UE sunt de 2,5 ori mai mari decât în SUA sau decât în China, țări care nu au obiective de mediu draconice precum UE. Pentru aceasta din urmă problemă, Draghi propune un plan comun al statelor și industriilor din UE pentru creșterea competitivității și decarbonizare. Mai toți analiștii consideră că un asemenea plan este aproape imposibil. Ar însemna mii de miliarde de euro – doar industria chimică și siderurgică din UE ar avea nevoie de 500 de miliarde de dolari în următorii 15 ani pentru a se decarboniza. Iar investițiile în transport ar trebui să ajungă la 100 de miliarde de euro anual, până în 2050.
Apoi, soluția lui Draghi presupune injecții financiare uriașe, asigurate și prin îndatorare comună la nivelul UE. Iar toate acestea ar trebui să se întâmple într-o Uniune Europeana în care relaxarea fiscală post-pandemie se va încheia în 2026, la fel și subțirele plan Next Generation EU. Din acel moment, UE nu va mai accepta îndatorări.
Dar cine va plăti pentru toate acestea sau măcar pentru acea parte a planului pe care Ursula von der Leyen va considera că o poate aplica?
Planul lui Mario Draghi sugerează că sectorul privat din UE trebuie să investească. Analiștii spun că, dacă sectorul privat ar fi văzut un beneficiu, ar fi investit deja în proiecte europene. Varianta rămasă pentru eurocrați este să oblige sectorul privat să investească, inclusiv acordând subsidii, așa cum se întâmplă acum în SUA cu Legea pentru Reducerea Inflației. Cât privește contribuția sectorului public, investițiile ar trebui să vină fie dintr-o nouă taxă europeană, fie din împrumuturi comune, din obligațiuni emise în numele tuturor statelor.
Însă Germania, alături de alte puteri economice nord-europene, în special Olanda a fost țara care s-a opus acestor obligațiuni comune, neacceptându-le decât temporar și în situația excepțională a pandemiei. Iar răspunsul Germaniei a venit înainte să se usuce cerneala pe raportul lui Mario Draghi. ”A ne împrumuta împreună nu ne va rezolva problemele structurale”, a declarat ministrul german de Finanțe, liberalul Christian Lindner.
În acest moment, lupta ideilor se duce între Germania, o țară care seamănă cu Volkswagen, care își închide fabricile după peste 80 de ani, și un tehnocrat care visează la capitalism de stat orientat pe armament. Având în vedere reacția germană și rapiditatea cu care a venit, având apoi în vedere și efortul financiar uriaș pe termen lung, și sarcina aproape imposibilă de a alinia o mulțime de țări și interese în spatele unui proiect, dar și probabilitatea relativ redusă că va exista cerere (în UE și la nivel global) pentru tot ceea ce Europa își va propune să producă, este foarte probabil ca multe din țările UE să treacă mai degrabă în barca Germaniei.
Însă asta nu înseamnă că planul Draghi nu ar putea ajunge să fie aplicat. Ultimii ani au arătat că o mare criză duce la revoluții, fie ele și de scurta durată, în UE. De data aceasta vorbim despre investiții la o scară mult peste cea a Planului Marshall, asta însemnând că ar fi necesară o criză globală care să ducă la o reacție pe lângă care pandemia covid să pară o joacă. Să fie o nouă pandemie? Planul lui Mario Draghi nu vorbește despre dezvoltarea grabnică a industriei farmaceutice; el vorbește mai mult despre investiții în armament.
Mario Draghi n-are nevoie de bani ci de o vacanță luuungă luuungă, împreună cu Urssulina ,Comisia Europeană și prostiile lor climatice.
In foto rad sefii de europenii faizerizati acum gata pentru marea decarbonare si inalta productivitate. Europenii merg in paradis. Se pune pavajul.
In tarile UE se desfasoara in vazul tuturor un fenomen deloc curios,USOR de observat insa nemediatizat,chiar tinut la obroc,cenzurat:TOATE ADMINISTRATIILE TARILOR UE CONVIETUIESC CU CEA DE LA BRUSEL CARE LA RINDUL EI ARE CONEXIUNI LA VEDERE CU WASHINGTON.Nu acelasi lucru se poate spune despre popoarele Europei.
Domnul Mario are o pregnanta figura de tadjik. O fi de bine ?
„capitalism de stat axat pe securitate și apărare” = modelul doctorului MUZZOLINI 😐
REPET PENTRU NOVICI:
„capitalism de stat” = FASKISM 100%
(nicidecum 🙁 altceva -> pur si simplu FASKISM !)
… asta-i „viitorul” premeditat de BANCI (vezi DRAGHI) printr.un rulaj de credite de 800 miliarde ANUAL ?
Chiar asa de rau e cu …TESTUL DE STRESS al BANVILOR UE + USA ? :O
Stie MISHTEAUX „ceva” ce inca nu stim …noi ? FASKISM = FAS CIS M !
Marsh ma in Rusia si nu mai fabula.
Idiotul ăsta propune un BBB(Build Back Better) bidonian, pe variantă loco, cu mesianisme climatice și varii alte prostii, adică să arunce un tren de bani pe geam.Si cică ăștia sunt”tehnicieni”.Eu zic c-ar trebui să-și ia o pe sie.Definitivă.
Adică să se care de la butoane spre Africa și să-și ia și diversitatea cu ei.
Tâmpiți.Prima oară au exportat tehnologie-n China(„genial” ce să zic) și acu au importat shitstan oriental care, combinat cu aiureli climatice și un vrachier de bani o să arunce, după opinia fantasmagorică a lui neica nimeni ăsta, ce-a mai râmas din Europa, fix în stratosfera performanței economico-stiințifice.Tipi că ăsta n-ar trebui să se gestioneze mai mult de o mătura de nuiele-n parc.”Tehnician” iauzi ia!
Investitii in panouri solare fabricate in China si armament sa cumpere Ciuciolaxu
Iar criminalul asta care a decimat italienii ,întrebați un italian cine i Draghi sa vedeți câte înjurături
Inarmare, inarmare, inarmare. Spre ce duce aceasta inarmare? La un moment dat armamentul trebuie folosit, deci razboi. Sau trebuie distrus pentru a face loc altor arme. A fost folositor oamenilor obisnuiti doritori de viata tihnita si armonioasa? Nu. Cate locruri bune se puteau a fi produse cu banii aceia? Multe. O zicere a nativilor din America este cam in felul urmator: ” Dupa ce totul va fi distrus ce o sa mai mancati, bani?”
Apocalypse Now Țările care fac probleme in lume sunt dictaturile. Lumea liberă trăiește,prospera,călătorește în spatiu. In timp ce Iran tine prostimea in evul mediu. Rusia se crede imperiu,China prin violența și șiretenie vrea sa acapareze Taiwan. Coreea de Nord are un nebun. Deci unde este problema și unde o vezi tu..
„uniunea europeana” nu conteaza,e un fake,
e o vrajeala,o diversiune.
-tocmai ne gandeam:
nu cumva „incidentele misterioase” de la 11 septembrie 2001
au precipitate de ..Vladimir Vladimirovic Putin?
(conspiratorii „americani” si-au dat seama de ce-i poate pielea,
s-au grabit si au incropit un „proiect” pe repede inainte…nici azi nu le-a trecut impresia!!!!)
Pentru productie industriala iti trebuie energie ieftina si mana de lucru ieftina. Cu imprumuturi te pacalesti singur.
Boala lunga ,moarte sigura! Dar nu despre asta este vorba pentru ca colectiva europeana se duce accelerat in gropa.La nivel mondial nu mai reprezinta nimic economic si financiar. Euro este acum o moneda locala. de fapt nici inainte nu prea avea cautare pe glob. Iar militar chiar nu mai conteaza odata ce produce o bomba la un pret de zece ori mai mare ca rusii. Mai bine ar importa armamentul si nunitia de la Putin.
ori ori ori ori
sint atit de multe posibilitati incit limitarea la doar 2 arata saracia de idiei si traire… wake up! chiar atit de superificiali?
cresterea economica… buhahahahahahaha…. ridicol… tributari eterni superficialului, ridicolului, suferintei… ce lume „minunanta” zugraveste si alimenteaza presa zi de zi….
In timp ce frau Ursula are inteligenta gainii, domnul Draghi are viziunea unui contabil de CAP, dar unul prost. Iesirea din criza se poate face prin inovatii, cercetare aplicata, educatie si munca, nu prin bani aruncati pe prostii. Alianta intre marile corporatii si stat a mai fost incercata si nu a dus la nimic bun.
Le trebuie alți parai pentru că ăi de-i au, îi împart prin varii shitstanuri via socialul pe care inclusiv pirandele rromânesti îl cară acasă.Dar piramde cu 80dd copii bucata are întregul Orient.În plus mai trebuie”ajutate” conturile Hamas și alte conturi din Africa, plătite ONGeurile cără toate de putori și infractori de prin varii shitstane cu care”îmbogațesc Europa.Atât au îmbogațit-o de a ajuns la fundul sacului.
Chiar … stie cineva ce-i
CAPITALISMUL DE STAT
si prin ce difera de CAPITALISMUL CLASSIC ?
Sa chiar fie cum se spunea mai sus CAPITALISM-DE-STAT = FASKISMUL doctorului MUSSOLINI ? 😮
Imposibilsa cred ca frumoasa democratie pasnica americana EVOLUEZA in ceva superior = CAPITALISM DE STAT = FASKISM !
IQ=?
De tinut minte (?) termenul: CAPITALISM-DE-STAT ( pentru ca profitul intreprinzatorului v-a fi MEGA-TAXAT de … STAT ? 😮 )
Spre deosebire de CAPITALSIMUL CLASSIC (adica privat, nu de stat)
CAPITALISMUL DE STAT = F A S C I S M ! 🤔😎
(ajungem istoric unde-am vrut sa … 👌EVOLUAM😁 ! QUO VADIS USA ? 🙁 😮 )
Nu cred ca CAPITALISMUL de STAT e chiar „F A S C I S M ” insa
nu stiu explica ce poate fi … altceva
daca (!) difera de
CAPITALISMUL CLASSIC !
Eventual capitalismul-de-stat chiar e , desi sub alt nume mai bland 🙁 : … F A S C I S M 🙁 🙁 🙁 vezi descrierea creatorului lui IDEOLOGIC !
MUSSOLINI (F A S C I S M) precum LENIN(NEO-MARXISM) -> ISTORIA spre spaima „unora” se chiar REPETA (sangeros la urma ? 🙁 )
SHALOM ! 😮 🙁
OMUL nu are infinit de multe ssolutii societale !
sunt doar cateva … restul , ce le face sa pare complicat … nu-s decat
diferite nume aplicate acelorlasi IDEOLOGII ARHETIPAL … POLITICE !
CAPITALISM-DE-STAT = F A S C I S M -> „multi vad , putini pricep” IQ=?
(fa o comparatie 1:1 a ideologiei CAPITASIMULUI DE STAT si … minuneaza-te ! 😮 )
„capitalism de stat” = F A S C I S M 100%
(nicidecum 🙁 altceva -> pur si simplu FAS-CISM 🙁 !)
… asta-i OARE; „viitorul” premeditat de BANCI (vezi DRAGHI) printr-un rulaj de credite de 800 miliarde ANUAL ? 😀 😛 🙁
Chiar asa de rau e cu …TESTUL DE STRESS al BANCILOR UE + USA ? 😮
(lingem, cu dissimulata pofta, unde-am vomitat ideologic pre-ww2 ? SHALOM ! )
Asta am vrut si eu dupa primul razboi mondial in ITALIA
si dupa CRIZA ECONOMICA AMERICANA (ani’30) am pus ideologic in practica in ITALIA:
Exact ce-i in articol:
„planul Draghi dorește o tranziție a UE de la un capitalism de piață la un capitalism de stat axat pe securitate și apărare.”
Si ITALIA FASCIS-TA post-ww1 voia doar un … „un capitalism de stat axat pe securitate și apărare” (F A S C I S M)
pentru ca toti, chiar Adolph al teutonilor 🙁 stiam ca urmeaza WW2 si voiam si noi cei carora ne copiati azi IDEOLOGIA
doar :
„un capitalism de stat axat pe securitate și apărare”
Ne-au traadat BANCHERII MONDIALI ! Aveti grija si voi … 800 de miliarde din banci 😉 nu e fara urmari !
Poate ne vizitati ? Adolph joca sah zilnic si recita poezii … la nervi, vazand ce-a ajuns TEUTONIA 🙂 !
ca iudeu simiti imediat …pericolul de sub lozinci !
Ti-e teama de ce urmeaza (DINNOU) ?
🙁 -> 😐
(fiecare primeste dupa ce-a … dat ! Nu uita DARIE!) ❤️✡️❤️👌
Stiu ei Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene si Ursula von der Leyen, cum sa falimenteze total Uniunea Europeana pentru a inlatura un concurent periculos pentru hegemonia SUA.