Alegeri care nu mai contează

Alegerile din Slovacia au fost câștigate de un fost premier forțat să demisioneze la presiunea străzii, în 2018. Până atunci, Robert Fico a jucat rolul unui social-democrat tradițional, membru al Socialiștilor și Democraților Europeni. După momentul 2018, a schimbat strategia și nu a mai mizat pe un discurs european, ci pe unul naționalist, de politician care se consideră persecutat și care vrea să-i facă auziți pe oamenii simpli lipsiți de reprezentarea pe care ar merita-o. S-a reinventat și ca politician profund eurosceptic și anti-NATO, împotriva susținerii Ucrainei.

Câștigătorul alegerilor spune că aceasta a fost voința cetățenilor. Comisarul European pentru ”Valori și Transparență” consideră însă că alegerile au fost un test pentru ”arma de manipulare în masa de milioane de dolari” a Rusiei.

Un sondaj Globsec din 2023 arată că Slovacia și Bulgaria sunt țările NATO cu cea mai negativă opinie despre rolul alianței și al SUA. Jumătate dintre cetățeni consideră că SUA sunt o amenințare la adresa securității țării lor. În Slovacia, sprijinul pentru sancțiuni și pentru imigranții ucraineni este la cele mai scăzute cote din Europa Centrală și de Est.

În sondajul amintit, România se află la polul opus, cel puțin când vine vorba despre încrederea in NATO. Însă un sondaj mai recent al German Marshall Fund (pe câteva state membre NATO, singurele din regiune fiind Polonia și România) arată că românii creditează SUA și China cu același procent când este vorba despre influența viitoare în lume, că România este a doua (după Turcia) care consideră că Rusia are o influență pozitivă la nivel internațional, că Romania este în ultima parte a clasamentului susținerii aderării Ucrainei la NATO și UE și că cei mai mulți români văd China drept un partener, nu un rival.

Cum guvernarea de mare coaliție din ultimii ani are același efect ca și guvernările similare din Germania – confuzia electoratului și favorizarea partidelor care adoptă un ton cât mai distinct – se poate spune că sondajul GMF arată unde este o pâine de mâncat pentru campania ce va urma în România.

Victoria platformei eurosceptice și naționaliste din Slovacia nu a adus majoritatea în Parlament. Pentru guvernare sunt necesare negocieri cu o fosta aripă disidentă a partidului social-democrat, care acum s-a clasat pe locul al treilea și este curtata și de liberalii progresiști. Este nevoie și de sprijinul unui partid socotit de extremă dreapta, care a obținut 5% din voturi.

Mandatul pentru formarea guvernului va fi oferit de un președinte provenit din mediul ONG, susținut de tabăra progresistă.

 

Victoria partidelor eurosceptice și NATO-sceptice este momentul când presa de mainstream publică adevăratele opinii ale jurnaliștilor și formatorilor de opinie occidentali despre țările mici. „De ce alegerile din Slovacia nu contează cu adevărat”, se intitulează un articol publicat de Politico.

Dacă Slovacia, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, contează atât de mult, atunci de ce atât de mulți oameni (inclusiv Silvio Berlusconi și George W. Bush) o confundă cu Slovenia? Faptul că Europa comentează abia cu câteva zile înainte de revenirea lui Fico (un lucru care era evident de luni de zile) spune mult despre relevanța acestei țări.”

Adevărul este că Slovacia a fost o regiune izolată, fie în Imperiul Habsburgic, fie în Cehoslovacia, în timpul Războiului Rece. Sindromul țării mici a făcut ca forțele externe să fie privite mereu cu neîncredere, fie că a fost vorba despre Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, America”. ”Acest sentiment înrădăcinat – exploatat bine de Fico – este caracteristică definitorie a politicii din această țară”.

Având în vedere cât de dependentă este țara de UE, alegerile nu vor conta prea mult în cele din urmă”. ”PIB-ul este pe ultimele poziții în zona euro, asemănător cu al Croației și Letoniei. Conduce doar la deficitul bugetar, de circa 7%. Promisiunile lui Fico pentru alegători presupun cheltuieli sociale, care depind de finanțarea UE. Orice deviere de la curent în chestiuni fiscale îi va îndepărta pe investitori și Slovacia se va împrumuta mai scump. Fiind în zona euro, liderii nu pot apela pentru sprijin la banca centrală”.

În ce privește apărarea, Fico a spus că nu va mai trimite niciun glonț pentru Ucraina. Dar, pentru că Slovacia a trimis deja tot ce putea trimite, asta nu mai poate fi o amenințare”.

Dacă Fico nu va permite tranzitul pentru ajutoarele militare pentru Ucraina, vom avea o perturbare logistică, însă nu gravă. Asta ar înfuria Statele Unite. Având în vedere că țara se bazează pe Washington pentru securitate, ar fi înțelept ca Fico să fie atent”.

Nu trebuie decât să înlocuim Slovacia/Slovenia cu Bucharest/Budapest și avem mai sus o parte bună din șablonul pregătit prin redacțiile vestice pentru România. Mai trebuie adăugate câteva fragmente despre blocurile cenușii, corupție, despre România țară de limes a NATO, motiv pentru care orice guvern trebuie să fie și mai ”atent”, și gata-i analiza.

 

Mai jos, rezultatele alegerilor din Slovacia, reacții europene și perspectivele formării noului guvern.

Alegerile legislative din Slovacia au fost câștigate pe o platformă eurosceptică și împotriva susținerii efortului de război al Ucrainei. Social-democrații (Smer) conduși de Robert Fico au obținut o victorie mai consistentă decât cea prognozată de sondaje, cu 23,4% din voturi.

Mai noul Partid Progresist (pro-NATO, pro-UE și pro-LGBT) a fost dat câștigător de unul dintre exitpoll-uri, însă numărătoarea i-a adus 16,9% din voturi, locul al doilea în Parlament.

”Slovacia democratică a pierdut”, scrie cotidianul Dennik. ”Fico a câștigat și, în ciuda a 12 ani de regim criminal și în ciuda celor 200 de persoane suspecte care îl înconjoară, a reușit să convingă încă o dată un număr mare de alegători că viziunea sa despre Slovacia este mai bună decât celelalte”, scrie Dennik.

Premierul ungar Viktor Orban a salutat victoria lui Fico, unul dintre politicienii de care este foarte apropiat. ”Ghiciți cine s-a întors?”, a scris Orban pe rețelele sociale. ”Felicitări din inima lui Robert Fico pentru victoria lui”, a scris președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. ”Sunt convins că în viitorul apropiat vom aprofunda cooperarea dintre țările noastre”. Fostul premier al Cehiei, Andrej Babis, care a pierdut alegerile prezidențiale din acest an în fața fostului președinte al Comitetului Militar NATO, generalul Petr Pavel, a scris că victoria lui Fico este ”un rezultat fantastic”.

”Pacea este singura soluție”, a spus Robert Fico, în luna septembrie. ”Refuz să fiu etichetat drept ațâțător la război doar pentru că vorbesc despre pace, în timp ce cei care susțin războiul și masacrele sunt considerați activiști pentru pace. Am făcut totul vraiște în judecata noastră. Nu vom mai trimite în Ucraina niciun glonț din arsenalul statului”, a spus Fico, care a mai fost premier în 2006-2010 și 2012-2018, atunci când a demisionat pe fondul protestelor iscate după asasinarea în stil mafiot al unui jurnalist de investigație.

Fico consideră că războiul din Ucraina nu a început in 2022. ”O spun răspicat, pentru ca toata lumea să audă: războiul din Ucraina nu a început ieri și nici anul trecut. A început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să-i ucidă pe cetățenii ruși din Donețk și Lugansk”, a declarat Fico.

 

Un sondaj realizat în luna martie 2023 arată că majoritatea slovacilor împărtășesc opiniile lui Fico. 51% dintre slovaci cred că Vestul și Ucraina sunt vinovați pentru izbucnirea războiului. La fel, jumătate din cetățenii slovaci consideră că SUA reprezintă o amenințare pentru securitatea țării lor, față de doar 39% în urmă cu un an. Sondajul realizat de Globsec, un think tank slovac foarte influent în Europa Centrală și de Est, relevă că Slovacia este țara NATO care apreciază cel mai puțin relația transatlantică, urmată de Bulgaria, cu 33% nivel de neîncredere în Statele Unite si Ungaria, cu 25%. Doar 48% dintre slovaci cred că democrația liberală este bună pentru țara lor, un procent mai mare fiind înregistrat doar în Lituania – 47%. Cele mai multe analize dedicate Slovaciei concluzionează că aceste viziuni ale cetățenilor se datorează unei vaste campanii de dezinformare a Rusiei. Și adoptarea discursului anti-LGBT este pusă tot pe seama propagandei ruse. Unul dintre ultimele clipuri electorale ale lui Fico îl prezintă pe liderul rivalilor progresiști înfășurat într-un drapel în culorile curcubeului ezitând între trei toalete. ”El nu știe dacă e băiat, fată sau elicopter, dar pentru noi ideologia de gen este inacceptabilă în școli, iar căsătoria este numai și numai uniunea dintre un bărbat și o femeie”, spune Fico.

Un motiv cel puțin la fel de important pentru noua orientare a Slovaciei este însă și guvernarea haotică a coaliției de centru-dreapta care a venit la putere la începutul anului 2020, o coaliție dominată de partide populiste cu o platformă anti-corupție. Partidele fostei guvernări s-au prăbușit. Partidul clasat e locul al doilea la alegerile de sâmbătă este Slovacia Progresista, o formațiune care nu a reușit să depășească pragul electoral în 2020. Progresiștii au susținu-o pe actuala președintă ong-istă a Slovaciei, Zuzana Caputova. Pe de altă parte, în parlament a reușit să intre Partidul Național Slovac de extremă dreapta, care a depășit pragul electoral de 5%.

 

Rolul decisiv în formarea guvernului va aparține partidului clasat pe poziția a treia (Hlas), condus de Peter Pellegrini, unul dintre locotenenții lui Robert Fico, devenit apoi premier și lider de disidență în partidul Smer. Noul partid social-democrat al lui Pellegrini este orientat către UE si NATO și este acum curtat atât de fostul șef Fico, cât și de progresiști. ”Îmi place situația asta”, a spus Pellegrini despre încercările progresiștilor de a-l atrage într-o coaliție. ”Înainte, nu miroseam prea bine pentru ei, de parcă am fi fost niște dăunători, iar acum vor să negocieze cu noi. Însă nu mă supăr, sunt pragmatic”, a spus arbitrul formarii guvernului.

Și Pellegrini, și câștigătorul Fico spun că partidele lor sunt aliați naturali, apropriate politic și ideologic. ”Slovacia și-a dorit ca Robert Fico să câștige”, a spus Pellegrini, care a menționat însă că, pentru a se alătura unei coaliții cu fostul său șef pe linie de partid, ar trebui ca acesta din urmă să-și reconsidere unele declarații și să renunțe la pozițiile care îngrijorează mult cealaltă tabără care îl curtează – progresiștii. De partea cealaltă, Michal Simecka, liderul progresiștilor, acum unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, spune că ”un guvern condus de Fico va fi un pericol pe termen lung pentru Slovacia”. ”Depinde de ceea ce hotărăște Pellegrini. Au de lat o decizie importantă… Scopul nostru este să ne asigurăm că Fico nu va guverna”, a spus Simecka. ”Există doar două posibile coaliții. Una condusă de Smer și alta condusă de progresiști și alți parteneri”, a spus el.

Dar nici o coaliție care să refacă întrucâtva partidul social-democrat de dinainte de momentul 2018 nu ar avea majoritatea în parlament. Fico ar trebui să atragă la guvernare și Partidul Național Slovac, considerat extremist, sau elemente din fosta guvernare haotică a populiștilor anti-corupție. Același lucru este valabil și în cazul unei eventuale coaliții conduse de progresiști. Este motivul pentru care ambasada SUA la Bratislava ar putea avea mult de lucru în următoarele săptămâni.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

41 de Comentarii

 1. Urmeaza un maidan la Bratislava. Cu sandwich-uri calde si ceai fierbinte.

  • S-a dus baba cu colacii !

   EVREII au fost oricum facuti premeditat de kko la TORONTO 😢😢😢
   unde-au fost pusi DEMONSTRATIV (de cine?) sa slaveasca si ovationeze un SS-ist … deloc mai bun decat spanzuratul EICHMAN ! 🙁
   Oy vey … SHALOM ! 🙁
   Mi-e frica de viitoare POGROAME …
   si-naintea NOPTII DE CRISTAL evreii, unii bogati si pe „cai mari”, se credeau OK ! 🙁 U sfrasit in LAGERELE MORTII …nazist slavite de ei insisi azi ! OY VEY ! 🙁

 2. Deci după elita europeană daca cetățenii nu votează cu „cine trebuie” e cu siguranță mana Rusiei. Ce mistificatori !

 3. Este evident că, Ucraina este un stat fantoma care trebuie desființat si cedate teritoriile istorice României, Ungariei, Slovaciei, Poloniei și Russiei!

 4. SUA a cumpărat Ucraina știind ce poame sunt acolo..
  Te apuca fiorii când vezi cum mioriticii din stânga Prutului sărind în extazul „prieteniei”cu ucrainenii, care în 1991 împreună cu separatiștii transnistreni, țipai peste Nistru „rumân zdavaisea”..In componenta gărzilor transnistrene erau și ucraineni din Ucraina..

 5. ”Dacă Slovacia, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, contează atât de mult, atunci de ce atât de mulți oameni (inclusiv Silvio Berlusconi și George W. Bush) o confundă cu Slovenia?”

  Pentru ca sunt prosti, inganfati, zero la geografie. E plina lumea de ei. Americanii au ignorat timp de 45 de ani tarile Europei Centrale si de Est, iar dupa Malta nu si-au schimbat timp de 34 de ani parerea. Acum sunt obligati, de geografie, de geologie, de geo-politica si de rector Geo Bogza, hahaha. Cat timp mai admiteti sa fiti condusi de niste prosti ? Acum vreti elite de prosti, trimisi sa ude buretele la clasa in timpul orelor. Unul dintre astia, mindria la top, „a negociat” tratatul cu Ukraina, stat inexistent pana in 1991.

 6. Gândirea europeana de tip nazit: daca nu votezi cum doresc lgbtqistii comisari ai Uniunii Sovietelor SocialistE Europene nu contezi ca cetățean și ca tara. Mai loazalor, fiecare tara si fiecare cetățean trebuie sa conteze. Fiinca cetățeanul din Slovacia e și el om ca voi și nu animal cum îl considerați. Nazism pe fata. Mai urmează lagărele daca nu ne supunem și continuam sa carcotim în flanc. Iată încă un motiv pentru care comisarii îl susțin pe Zelensky. Comosarii și marii analiști.

 7. Problema alegerilor este ca orice partid, partidut sau persoana fizica care apare pe liste in oricare stat UE.plus America si fostele coloni engleze ,sunt oamenii sistemului,chiar daca pozeaza in victime nationalisti sau iubitori de popor.Altfel nu apar pe liste,sunt sugusati din fasa.Uite la Meloni care mai ca era gata de o revolutie prin Italia ,si acum e pisicuta.Asa va fi si asta din Slovacia, la fel e Orban al Ungariei care latra doar cit i se permite ca sa arate sistemul ca exista opozitie.Polonezi brusc nu mai vor sa ajute Uracii ,ca le e frica ,ca pierd codrul de piine.Solutia e,taiati tot ce e pe liste si puneti oameni noi cunoscuti ,oameni de valoare morala.Cel putin astia pentru un circuit nu apuca sa se vinda total sistemului.

 8. Bun a castigat in Slovacia un eurosceptic. Dar UE cat mai doreste sa finanteze acest razboi. Caci si republicanii din SUA s -au saturat. Mai nou nici UE nu mai are reurse sa le tot trimita arme si vor sa ridice fabrici de arme in Ucraina. UE nu vede ca saraceste tarile mici?!!

  • Banii „cheltuiti” in Ukraina de USA SI UE [FED si BCE] 😉
   nu-s altceva decat BANII cu care FED-ul carpeste temporar…c e oricum e sortit PRABUSHENIEI !
   Daca ai sti cate-i obligat sa stie mishteaux ai fi mult mai trist decat e sanatos voie 🙁 !
   SUBTERAN lumea e cu totul altfel decat ce-i liber la povestit 🙁 !

   CUM CREZI ca mishteaux putea ante-sti straniu ce n-au stiut THINK-THANK-urile platite cu miliarde pentru a gandi! 😛
   MDA !
   [i-a gandeste-te ce s-a ales din judecata curtii constitutionale germane cum ca tiparirea de EUROI nu e legala …acum in plin „razboi” ukran? 😉 ]

 9. „Având în vedere cât de dependentă este țara de UE, alegerile nu vor conta prea mult în cele din urmă”. ”PIB-ul este pe ultimele poziții în zona euro …” ! Pai tocmai asta este : PIB-ul Slovaciei a ajuns in aceasta pozitie dezastruoasa tocmai in ani de apartenenta la UE !

 10. @Un patriot, Bun a castigat in Slovacia un eurosceptic.

  Bun a castigat Europa un eurosceptic…….
  iulia timoshenko era natzionalista,
  yatseniuk si turcinov, petro porkoshenco, george zele toti nationalisti

  viitorul e al negatzionalishtilor!

  • Dupa faza la nivel inalt IMORALA (clar ante-prezisa de mishteauxI cred si eu in posibile viitoare POGROME !
   Pre mult a foast distrus sub , fie ea doar aparenta conducere mondiala … evreiasca !
   Cu SS-istul din CANADA si-au pus capac pe holocaust ! RUSINE ! 🙁
   SHLAOM !

 11. NU e vorba ca SLOVACII au reusit doar ceva slabutz ! DELOC !
  (asta-i manipulativ doar partea goala a paharului ! 😀 )
  Ci e vorba ca SUB PRESIUNEA EXTRAORDINARA a ambasadei USA de le ei di SLOVACIA , contra lor, slovacii au reusit ce surpriza au reusit !
  Vom vedea dupa rezultatul TRUMPIST la polonezi, curand, daca si nemtii vor chiar avea un scandal gigantic 🤐❤️👌 acum in OCTOMBRIE !
  Cred in mishteaux = cred ca nemtilor post-nordstream-isti, cu suferinte sigure-n IARNA LA POMPA gandita americanilor de OPEC+
  le e pregatit ceva … STRANIU DESTRUCTIV 😀 🙁 !

  SHALOM ! ❤️❤️❤️

  • e semn ca ambasadele USA din diferite tari PIERD controlul …ce s-a intmplat in SOLOVACIA
   era de negandit acum 1 an !
   NULANDIERII vor fi trasim la raspundere pentru giganticele pierderi aduse USA recent !
   Au mizat suprematia, cat mai ramasese, a USA pe razboiul ukran (dupa ce RUSSIA le stricase toate jocurile del aprimavara arab, prin Syria la Afghanistan 😉 ) cu rusii !
   MISHTEAUX …acest straniu anonim le-a zis:
   „PUTIN va pierde LOCAL pentru a castiga GLOBAL” —si fara teama unuia ne-invatat cu secrete mari …le-a mai zis ca ce-i tradat e pe nivele de intelegre si asteptare … inaineta inceperii Operatiunii Militare !
   De-aceea mi-e mila se organizatii si think-thank-uri … deageaba-s TURME daca nu au GENII !
   MDA !
   Fi-ti cu ochii pe nemti … tebuie sa treaca prin „ceva” ca sa poata TRUMP mai tarziu …nimic nu e intamplator in lume ! 🙁
   REPET …noul cod-prophetic de la misterios-antestiutorul MISHTEAUX:
   „NINGE PE FED” ! 🙁

 12. Fico nu are nici cea mai mica importanta . Cu 24 de procente nu poti conduce tara .Multa lume nu intelege nioci macar ce se intimpla acum in Europa .Toata suflarea traieste in pozitia de controversa neintelegind adevarul .Vedem usor cum Rusia nu poate fi invinsa imediat asa cum isi imaginau multi ,dar Rusia poate sta mult si bine dupa cum bine se si vede in transee inca macar trei ani .Intre timp aliatii Federatiei pleaca catre UE si intre timp UE devine cea mai mare forta militara din aceasta parte de lume ce isi va aduga noi state in NATO european si in UE devenita federativa .asa cum vedem si enclavele incep sa dispara .Cit despre loviturile nucleare ele au de multa vreme incorporat si un dublu sens asa ca sa le lasam acolo unde stau de atita amar de vreme si unde multe dintre ele nici macar nu mai au revizia facuta .Scopul NATO nu este sa invinga Rusia ci doar sa o tina ocupata pina in momentul in care Rusia nu va reprezenta vreo alternativa pentru nimeni .Nimeni nu este nebun sa loveasca Kremlinul dar Rusia are de lucru peste tot in afara Moscovei cu aliantele ce se destrama si cu sistemele de securitate ce nu mai pot fi refacute in ritm rapid .In plan universal rusul se vede doar cu Kim sau cu ala de nu stia cum sa isi puna castile .Seful cel nmare nici macar nu vrea sa plece in vreo vizita externa .Fie e blocat fie ii este cumva teama

  • … esti ridicol dar esti necesar @esop
   fara ampeniile tale n-ar gusta cititorii
   stirile desi discrete 😉 cu adevarat- ADEVARATE !
   SHALOM!

 13. Romanii nu inteleg ca da a Razboiul se complica, Rusia anungr la disperare, afjnci Rusia va lovi nuclear NU pe SUA sau Britania, cum scrie ptesa…. Va lovi Romania pentruca SUA nu are cum sa intervina….Rusia NU va lovi nuclear SUA deci SUA nu va replica nuclear pentruca ar incepe razbou nuclear intre SUA si Rusia
  ..Nu se merita riscul pentru SUA daca Rusia loveste doar Romania….Insa o Romanie lovita va rascula Tara care va iesi din NATO…Iesirea unei singure tari din NATO inseamna prabusirea NATO…Caci SUA va bombarda tara care iese din NATO…

  • NU ROMANIA va face primul pas ci …GERMANIA ! 🙁 [tine minte asta!]
   ___
   NINGE PE FED !

 14. Mai lasati cu ,,alegerile,,..ca nu merge..Am venit acum de la ,,alegerile,,,lui peste,romani,uraineni,rusi,gagauzi,tatari …Sunt nervos la culme.Concluzia generala e ca americanii si obositii de europeni n au ce cauta in Delta noastra.Pur si simplu na-veti ce cauta la noi.Stricati un echilibru prostilor de sute de ani.Afara cu americanii.Afara cu europenii.Am stat fiecare cate 20 de persoane care ne reprezinta de unde venim Nu n eam omorat intre noi.Am hotarat de comun acord care si in ce ape pescuiesc.Nu am avut arme pana cand ,,parterii,,au venit.Nenorocitilor..Afara cu americsanii .Afara cu europenii.Nu va vrem in satele noastre.Unde veniti e numai moarte si distrugere.Afara cu ocupantii strategici.Nu vrem baza americana in Delta.

 15. „mishteaux (sub ochii lor , TATA LOR ) spune:
  21 SEPT. 2023 LA 5:02
  INCA CEVA … POLONIA nu glumeste cu ce-a deja discret hotarat CONTRA ukranilor , numiti BANDERSIT-NAZISTI de ei 🙁 !
  „DEMOCRATII” bidenist-nulandieri sunt trasi pe sfoara printr-un PLAN pre-premeditat !
  Vorbim dupa … sapatamana viitoare ! Cand ve-ti avea „mintea de pe urma” 🙁 !
  Vin vremuri NASOALE ! Beliti ochii 🙁 !”

  Judecati voi daca mishteaux stie sau NU STIE 🙁 ce palavrageste ! (sub ochi lor … carora: „LI SE VEDE_N CARTI” ! )
  SHALOM !
  [PS: NU ! Altfel nu scriam aici ce fragmentar, ascuns, las sa se ante-vada ! 😐 Nu asta o revista de masa, ca strugurii ]

 16. „NU e vorba ca SLOVACII au reusit doar ceva slabutz ! DELOC !
  (asta-i manipulativ doar partea goala a paharului ! 😀 )
  Ci e vorba ca SUB PRESIUNEA EXTRAORDINARA a ambasadei USA de le ei di SLOVACIA , contra lor, slovacii au reusit ce surpriza au reusit !”

  Fantastic cate de rational in spatele cortinei gandesc unii cititori, selecti, ai acestei fitzuici … LIBERE !
  I LOVE IT ! ❤️❤️❤️

 17. Ce ar trebui sa inteleaga rromanii din asta, este ca: in momentul in care renunti la moneda proprie este imposibil sa mai ai suveranitate nationala, o sa fii sclavul UE; ca din momentul in care ai intrat in UE toata economia ta, mai ales ca stat mic, depinde de accesul pe piata europeana si de posibilitatea de a exporta/importa prin spatiul european; ca toate acele credite primite de la UE pe termen foarte lung trebuie platite si ca din moment ce ai trecut la o economie de consum in loc de productie, devii dependent de credite externe in euro/dolar, ca justitia ta este pusa sub controlul unor judecatori birocrati din alte tari, ca armata ta e pusa sub controlul SUA; rromanii si multi europeni sunt prea prosti sa realizeze ca au ajuns sclavi in propria tzara, unde au doar iluzia de suveranitate, de traditie, de natiune… adevaratele decizii care le afecteaza viata sunt luate de niste necunoscuti pe care-i trimit la PE,CE si o armata de birocrati fara fete, care militeaza pentru interese dictate de corporatii/state puternice. Slovacia, o sa fie santajata cu accesul la fonduri, cu probleme de „drepturile omului” si „coruptie” descoperite de ONG-urile platite de UE,PE,SUA, guvernele Danemarcei, Suedie, Olandei, Belgiei, Irlandei, etc. La fel ca si Ungaria, Polonia, Austria (acum vreo 6-7 ani). Apropo acest premier a fost dat jos de un maidan, organizat tot de UE pe acuzatii de coruptie ale unor ONG-uri. G4Media, ce se mai aude cu afacerile lui Dragnia din Brazilia???

 18. exact ca în 1984 a lui Orwell: războiul este pace!
  deci dacă susții invazia Rusie vrei de fapt pace. dacă-i susții pe ăia care se apără vrei de fapt război. are cineva vreo garanție că rușii or să se oprească la Nipru? sau la Nistru?

 19. Am înfrânt! Și de această dată…

 20. Statul Slovac stat clientelar nazist a atacat alaturi de Rusia Sovietica si Germania Fascista in 1939 Polonia ,deci la ce te poti astepta de la frustratii istoriei….După al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost reconstituită, iar Jozef Tiso a fost executat în 1947 pentru colaborarea cu naziștii. Peste 80 000 de maghiari și 100.000 de germani au fost obligați să părăsească Slovacia,
  Astazi in Slovacia se traieste foarte bine, În 2020, cetățenii slovaci aveau acces fără vize sau cu viză la sosire în 179 de țări și teritorii, pașaportul slovac clasându-se la acest capitol pe locul 10 în lume. Ca parte a zonei euro, moneda slovacă este euro, a doua cea mai tranzacționată monedă din lume. Slovacia este cel mai mare producător mondial de automobile pe cap de locuitor, cu un total de 1.000.000 de automobile fabricate în țară și al șaptelea cel mai mare producător de automobile din Uniunea Europeană. Industria automobilelor reprezintă 42% din producția industrială a Slovaciei, și un sfert din exporturile sale.

  Acest partid pro-rus nu va accede la guvernare,nici un alt partid nu va face alianta cu el
  Pericolul este doar ca cca 20% din populatie e anti ucrainiana ,probabil sunt niste

 21. Cu cât mai târziu pivotul cu atât mai sălbatică belirea vechilor de către noi -1

  Esoape cine-o să învingă Rusia și pe ruși pentru fanteziile criminale a celor care și-au făcut de cap ori lume în ultimile 3 decenii ?
  Criminale pentru ce au făcut în Yugoslavia,
  Criminale pentru ceea ce au făcut in Irak,
  Criminale pentru ceea ce au făcut in Libia și Siria,
  Criminale pentru ceea ce au făcut în Afganistan și lista e lungă.

  Ucrainienii cât de curând o să se termine de murit aruncându-se sinucigaș în meat grinderul rusesc .

  Și mai apoi stăpânii mașinii de zgomote o vor ambala ca să trimită următorul eșalon de fraieri în mașina de tocat carne rusească ș nu sunt decât 4 obțiuni :
  tu & gașca de bășicați din Ro,
  polonezii care au început să se prindă că ce li se coace nu doar teoretic ci și practic și care au început să facă în pantaloni si de aceea au “descoperit” nazismul clicii de la Kiev,
  ungurii care au hotărât deja că noi nu și hai sictir măi Ursula și ce-a mai rămas sunt hahaha
  “civicii” si hahaha “anticorupții” cu chei la BXL din Slovacia cărora Fico le transmite un clar și ne-ambiguu ba p-a mă-ții

 22. Cu cât mai târziu pivotul cu atât mai sălbatică belirea vechilor de către noi -2

  Aștept să văd politicianul românesc care să aibe tupeul si coatele să rostească : ”O spun răspicat, pentru ca toata lumea să audă: războiul din Ucraina nu a început ieri și nici anul trecut. A început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să-i ucidă pe cetățenii ruși din Donețk și Lugansk”,

  Până una alta ai noștri de pe AuR la Șoșo ( ca să nu zic de Ciolaco-Ciuci care se imaginează partide naționale și nu filiale ale BXL- cum se vrea USR-ul ) fac Ciocu Cioloș de mic și Joc de glezne.

  Ca de obicei tot așa cum am fost ultimii la Vișegrad ai noștri o să fie ultimii si ca și la Schenghen o să culeagă praful de pe toba din această nouă reașezare a lumii. Daaa exact așa cum a fost la UE &NATO tot la concluzia majorității țărilor de la Vishegrad o să ajungă și ai noștri începe din urmă și știi ce o sa ajungă cu aceiași înclinație către “lustrație” și belire a “vechilor” de către “noi” tradiționala la noi.

  Așa că enjoy, cu cât ai noștri o să rupă pisica mai târziu cu atât mai tare vor fi beliți cei de dinainte.

 23. Nu e un tembelism molipsitor sa te declari „luptator pentru pace” si sa acuzi pe toti aceia care NU VAD solutionarea RAZBOIULUI CRIMINAL contra unui STAT SUVERAN, Ucraina, de catre UN IMPERIU BOLSEVIC PSEUDO-CAPITALIST, URSS-Rasputin, prin „DEBLOCAREA TUTUROR SANCTIUNILOR CONTRA AGRESORULUI GENOCIDAR” si SIMULTAN PRIN BLOCAREA AJUTOARELOR ACORDATE STATULUI SUVERAN VICTIMA A AGRESIUNII!!!
  Proaspatul „nationalist” e copia la indigou a „proaspetilor nationalisti/suveranisti” din tarile fostului LAGAR DE CONCENTRARE BOLSEVIC, FOSTELE COLONII SOVIETICE impanate cu ILEGALI COMINTERN care ies pe rand la COMANDA din CONSERVARE, unii fiind PROFI!!!

 24. Si ? Cand UE isi va lua mana de pe tarile gen Ungaria,Slovacia sa vedem atunci cata libertate si democratie vor mai avea.Va veni vremea cu UE va spune:”alegeti,cu noi sau cu eurasia?” Trebuie rupt odata pentru totdeauna cordonul asta putinist din UE.Baieti,faceti mult rau atat Europei cat si propriilor cetateni cu populismele astea ieftine. UE se deascurca mult mai bine fara voi.Raman mai multi bani de cheltuit pentru cetatenii pro-europeni.Nu meritati finantari din fonduri UE.Sa le luati de la rusi finantarile fraierilor.Singuri-autonomi nu faceti nici 2 bani in contextul actual.Doar daca va aliati cu Nord Coreea.

 25. Laur22 Lache. Ia-ti ochelari ca vezi stramb.URSS apoi CSI au continuat sa provoace,sa atace si sa ocupe bucati din tarile vecine inca de dupa WW2. NATO in acest scop a aparut,sa le stavileasca rusilor setea de cuceriri.Si ce mama naibii au cautat rusii in 2014 in Crimeea? Cine i-a invitat? Si cine a finantat gherilele putiniste din Ucraina? Cine a doborat acel avion civil,hm?Su-ge ba picioarele lui Putin si ne lipseste de opinia ta marsava.Iti place ce se intampla in Ucraina,iti place? Daca acea tara nu exista asa cum trambiteaza trolii putinisti,de ce ucid nemernicii,de ce violeaza,tortureaza si distrug ? Tu stii ce au facut in Alep rusii? Au ras orasul de pe fata pamantului.Sau nici acel oras nu exista?

  • Te-a-și crede dacă ai știi să îmi spui ceva despre istoria poporului Alan și relațiile acestuia ori a Abhazilor cu georgienii cu cheița de la CIA adică , ceea ce a fost pârnăiașul Shalikasvili.
   Ce au căutat rușii în Crimeea ?
   Corectă întrebare singur greșeală e secolul în care ai pus-o. În Crimeea în 2014 rusii erau “acasă” de peste 200 de ani . Întrebarea corectă e ce au căutat britanicii în Crimeea în timpul războiului Crimeii când au încercat să îi alunge pe rușii din Crimeea.
   Chiar așa ce au căutat britanicii în Crimeea ?

   Cât despre Alep hmm înainte alții au ras Falujah de două ori de pe fața pământului și mai apoi Mossul. Și acolo tot rușii ? Ori acolo “ A la guerre come a la guerre ! “ Nu-i așa ?

   Apropo stii vre-um oraș ( încă continuu locuit nu asa ca Ur & Uruk) care era metropolă pe vremea când Roma nu era nici sat ?
   Nu te încorda că îți cade netul ( Yerevan ).

   Ce se întâplă în Ucraina e o tragedie care a început odata cu Euro-Maidan ( de ce să dăm mai mult de 15 miliarde de euro ca sa îl outbid pe Putin când cu 1-2 miliarde argații lui Nuland din teren i să ne-o pună la picioare ) pe ba chiar nițel mai înainte odată cu preluarea de către fostul Mecenna lui Zelensky a galeriei clubului de fotbal Metalist Harkov
   https://oko.press/the-azov-regiment-neo-nazis-football-hooligans-or-defenders-of-ukraine

 26. Nu se mai aude nimic de investitiile direct in BRICS+ , pentru ca Brazilia e-n … BRICS+ !
  Si DUBAI-ul lui PONAT si DRAGNEA e in OPEC+ si el curand 😀 😉
  La urma de tot DRAGNEA va rade de toti investorii in DOLLARI, din in vestul (capitalismului) salbatic !
  Unii zic ca Russia nu castiga … 😀 😀 😀
  AZI, alti vad ca PETROLUL rusesc, desi cica: PLAFONAT de yankei, e vandut INTENTIONAT scump de rusnaci, ca sa-l cada electoral-votant pe BIDEN LA POMPA prin supra-pretul ce enreveaza populimea „democrata” si-o arde la PORTOFEL, premditat !❤️❤️❤️
  NU MAI ZICE NIMENI PUBLIC, VUM CA:
  – UE intretine HAHAHA razboiul ukrano-americano-rus daca plateste HAHAHA rusilor BARILUL lapretul DUBLU acum si TRIPLU la iarna !
  HEHEHE …
  oare cand s-or trezii nemtii ? Dupa BIDEN sau inca-n timpul lui 😉 ?
  [se aude ca voe sa refaca NORDSTREAM-urile dupa ce se divizeaza Ukraina si orcupa rusii ODESSA ! 🙁 😀 ]

 27. Vrei cumva sa insinuezi ca in SLOVACIA s-a furat la vot
  si ca NU e adevarat ca slovacii … dupa atata AMAR de bine (amrican-conditionat)
  voteaza foarte anti-BIDENIST, anti-NULANDIER ?
  CIA si AMBASADA USA din SLOVACIA ce-au pazit daca s-au facut DEMOCRATIC ELECTORAL halul asta (electoral democratic) de rasul curcilor ? 🤣🤣🤣
  AUD ?
  😀

 28. @Laur22
  necunoscut-anonimul mishteaux v-a atentionat SINCER:
  – NU MUSCATI MOMEALA !
  Vi s-a deja pregatit ceva mioriticilor !
  Nu intrati intr-un razboi care la urma v-a dezmembra geografic ROMANIA !
  NATO si ANTANTE au mai fost … 🙁 ! Nu garanteaua ceva …si AXA a tot un NATO a fost , ce-i azi ? 🙁
  TRIANNON-ul, poate fi fff.trist pentru noi daca se repeta ! 🤐🤐🤐
  De rusi geografic oricum NU putem scapa fara sa le furam ATOMICELE … 🙁
  N-a zis MISHTEAUX multe si … nu 🙁
  Deja vedem la Vrancea si Vasluiul lui BUZATU, pregatind soldatii regiunilor mai prost-sarace 🙁 de razboi 🙂
  Polonezii vor spune PAS nazistilor lui NULAND !
  Nici macar neamtul („uite-o nu-i”) Iohannis nu vrea cu … nazistii NULANDIERI ! 😐
  [stia ceva BUZATU de ce urmeaza-n …Vaslui ? „101” aeropurtata ? 😛 ]

 29. Bravo Slovacia! Inca un popor care s-a trezit! Deci, daca esti patriot si iti respecti stramosii si cultura, esti prorus? Numai un ” caca maca ” poate gandi asa. Si isi merita numele.

 30. daca pentru inceput mor in Ukraina doar vasluieni si vranceni … nu e asa grav precum dac-ar muri bucuresteni sau clujeni sau judete tari (va imaginati scandalul)
  BROSCA se firebe la foc potolit …
  BUZATU stie prea multe … 🙁 v-am zis sa-l lasatim liber … altfel mai tarziu … ies muncegaiuri ca POPOVOCI-BIDEN la suprafata
  (sti prea verificat multe !)

 31. „Unul dintre ultimele clipuri electorale ale lui Fico îl prezintă pe liderul rivalilor progresiști înfășurat într-un drapel în culorile curcubeului ezitând între trei toalete. ”El nu știe dacă e băiat, fată sau elicopter, dar pentru noi ideologia de gen este inacceptabilă în școli, iar căsătoria este numai și numai uniunea dintre un bărbat și o femeie”, spune Fico”…
  Ia, încercați să găsiți, pe net, clipu’ ăsta ce-și bate-joc de ghei! Dacă reușiți, io mi-o tai și-o dau la rețe! Organizația mafiotă a perverșilor a reușit să preia controlul a ceea ce apare în Lume! CENZURA PERVERȘILOR!
  „Progresiszdu” ‘lii ăla dintre masonii de la Bruksăl, care a pierdut alegerile (se va încerca aceeași manevră ca aici, unde Klaunu’ marionetă-prezidel a dat formarea guWernului la lăbăralii care au pierdut alegerile! indicăți dă la Bruksăl și dă la Washington, dă la Robinettu’ Bideu!) face deja primii pași pentru diabolizarea mediatică a lui Fico, pe model tikiat bine-cunoscut, iar amenințările în presa miluită a $$oroșului au început deja să „curgă”……[Rumburak]

 32. „Alegerile legislative din Slovacia au fost câștigate pe o platformă eurosceptică și împotriva susținerii efortului de război al Ucrainei. Social-democrații (Smer) conduși de Robert Fico au obținut o victorie mai consistentă decât cea prognozată de sondaje, cu 23,4% din voturi.

  Mai noul Partid Progresist (pro-NATO, pro-UE și pro-LGBT) a fost dat câștigător de unul dintre exitpoll-uri, însă numărătoarea i-a adus 16,9% din voturi, locul al doilea în Parlament.”

  Cu siguranță Fico a fost furat de cel puțin 20 % , dar nu l-au putut coborî mai mult. Și asta pentru că s-a votat masiv.

  Morala : Nu pot ei fura, cât pot patrioții vota !
  Și încă ceva: Când se produce dezastrul ( pentru ei, nu pentru cetățeni) aruncă momeala că toți sunt oamenii sistemului, ca să creeze confuzie și suspiciuni care să întârzie ieșirea lor de la butoane !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.