Alegerile sistemului piramidal

Am ajuns o naţiune de mahala, în cel mai adevărat sens, indiferent cum privim acest fapt. Unii, chiar dacă declarat nu le place, pun serios umărul la această degringoladă exterminantă. Când nu sunt interesaţi de câştigarea pâinii pentru ziua de mâine, cum se întâmplă cu marea majoritate, ceilalţi sunt interesaţi exclusiv de telefoane de ultimă generaţie, maşini de la Q5 şi X5 în sus, vacanţe cât mai exotice. Funcţia a confiscat toate înţelesurile politicii şi administraţiei, iar vânarea ei a transformat societatea într-un câmp de măcel, cu o legislaţie aferentă. Banii marilor tranzacţii individuale, în România, nu au nimic de-a face cu angrenajul în care trăiesc românii, marile cifre reprezentând, în acest caz, un vehicul al distrugerii. Acest mediu infracţional decide în alegeri, aşa cum, în planul social curent, are în proprietate sistemul legislativ. Presa liberă, cu oazele ei supravieţuitoare, a fost anihilată sistematic încât ne aflăm în plină instaurare a ministerelor adevărului. Mimarea dezbaterii publice se face cu ajutorul pretinselor elite ale partidelor, care nu sunt altceva decât un viespar al imposturii şi corupţiei.

S-a refăcut sistemul securistic în totalitate, în tandem cu dezvoltarea infracţionalităţii. Bruiajul societăţii este tot mai intensificat sub aprehensiunea sancţiunilor cele mai grave în planuri colaterale. Revenim la perioada în care impenetrabilitatea sistemului era proiectată demagogic drept siguranţă publică, lucrurile fiind, din nou, la scara istoriei, contrariul acesteia. Fabricile de compromitere absolută a opiniei publice, televiziunile, revendicându-se de la aiuritoare principii ale libertăţii de expresie, au ieşit din cadrele minimelor coordonate civice. Spolierea averii publice, prin trecerea ei în proprietate privată a nenumărate persoane, la orice nivel, nu este oprită nici în plină campanie antifraudă. Altoirea mentalităţii totalitare pe trunchiul imobilismului indus acestei specii o natură socială distructivă. Un fapt apare tot mai necesar şi, de ce nu, posibil, pentru un minim start al reformei. Întreaga clasă politică actuală aparţine fenomenului infracţional, prin fapte sau mentalitate.

Campania electorală arată această vulnerabilitate, de la primul la ultimul candidat care provine din reţelele clasei politice. Economia mafiotă pare tot mai impetuoasă, confiscând în numele componenţilor săi totul. Teatre, instanţe, redacţii, ministere, consilii judeţene sunt aliniate unui grotesc spectacol de afiliere la crima organizată. Ceea ce pare la prima vedere asociere democratică nu este decât un monopol al unor persoane folosind instrumente legislative cu dedicaţie. Avem alegeri pe un fond legislativ lipsit de orice legitimitate democratică şi performanţă instituţională. Oamenii aceştia candidează la funcţii constituit infracţionale, solicitând votul pentru o consolidare fără ieşire. Reforma legislativă, prin anularea punctelor slabe, special gândite pentru corupţie şi deresponsabilizare, nu mai poate aparţine celor care s-au instalat într-un abuz inimaginabil ilegitim constituţional.

Ţară rurală, sub nivelul sărăciei europene, rămasă undeva la începutul de secolului XX, România va trebui să opteze pentru cei dispuşi să se sacrifice pentru reformă şi care nu sunt legaţi de politica de până acum. Cei care luptă pentru funcţie, sub umbrela multor partide, indiferent la ce nivel, au ajuns, în contextul actual, să reprezinte un pericol public.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.