Alertă la Cernavodă: 77 cm până la cea de-a doua treaptă de avertizare

La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,75 metri (= 75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august a.c., anunță Apele Române. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei atomoelectrice. În prezent, ambele reactoare funcționează normal.

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere având valoarea de 1950 mc/s fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia și pe sectorul Isaccea-Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat-Galați.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar și apoi va fi într-o ușoară scădere ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1900 mc/s.

Unitatea de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în țară un debit de 1800 mc/s.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Crișul Negru, Mureș, Siret (exceptând râurile din bazinul Bârladului unde au fost staționare), cursul Someșului (aval staţia hidrometrică Dej), și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere. Pe cursul Nerei și pe cursul mijlociu și inferior al Timișului, debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.

Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnava Mare, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, cursul Tazlăului, cursul superior al Siretului, unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și din bazinul superior al Argeșului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Sa ceara aprobare la u.e. sau comisia europeana ca dunarea sa nu mai izvorasca din ungaria-padurea neagra, sa ii schimbe cur.sul din Romania pentru Romania?!

  2. Dicktatorul Nazist Zelenskyy are in Lucru Distrugerea Europei prin intermediul Centralelor Nukleare din Statul Esuat Ukraina si Colonia Medievala Sclavagista, numita pompos de catre Regimul Fanariot Iohannis – Klaus Iohannis, Republica cu Fata Umana Romania. Cotele Apelor Dunarii – ca si Decesele COVID 19 – sint Raportate functie de Interesele Stapinirii Externe pentru a Induce PANICA in rindul Iobagilor Pauperizati de Bancile Straine protejate de Asasinul Economic al Romaniei, tovarasul Manole de la BNR.
    Doi Doctori din trei in frunte cu tovarasul Anthony Fauci si tovarasul Dr. Jumara recomanda Iobagilor Mioritici consumul de Stevie incalzita moderat cu Coceni de Import din Ukraina pentru a-si Consolida Sistemul Imunitar impotriva Radiatiilor.
    Braconierii de pe Cursul Dunarii sint Monitorizati de Satelitii CCCP pentru a Preveni Exportul de Peste Contaminat spre Federatia Rusa. Turistii de pe Litoralul Romanesc beneficiaza de Exceptie unde chiar si Pestele Expirat de peste 5inci Ani este Comercializat fara nicio Restrictie.
    La Calafat cotele Apelor Dunarii sint in Crestere iar la Cernavoda in Scadere Alarmanta de unde ReIese ca Oltenii Fura Apa pentru Irigarea Plantatiilor de Lubenite din Desertul Dabuleni.
    Vom ReVeni cu UpDates la Antena Boborului.

  3. În 1992 Dunărea la intrarea în țară avea 1580 m3/secundă. Nu știu să se fi oprit.

  4. Hai siktir! Dunărea, azi avea doar 18 cm, sub nivelul maxim, la întrarea în țară. În „țara” Paltonului Național, Cernavodă, se va închide când, la Distinsa Mamă a Domniei Sale va bântui Stăpânul de sub scară. În Dulap. În vila din Austria. Pe banii din pensia Onoratei/Distinsei Mame. Ce nu își poate scuza statutul de slugă. Generator de ură. Să îndrăznească Slugoiul șef, iohanus, să închidă Cernavodă!

  5. Pe alocurea va fi seceta, veti auzi de vesti de razboaie, vor fi razboaie, cutremure, copii vor da la moarte parintii, obraznici, trufasi iubitori mai mult de placeri decat de Dumnezeu. Bai dar ce adevarata e Biblia!

  6. A trecut o saptamana de pe 2 august, cand tot aici si tot el ne spunea ca „La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II.” Care va sa zica, pe 9 august, cand avem ca „mai sunt 0,75 metri (= 75 cm)” – asta pentru aia care ati fost mai slabuti la scoala, la transformat unitatile de masura, chair si alea cele mai simple, de lungime – stam de exact 100 de ori mai bine! Unde-o fi atunci nenorocirea? Oricum, e meritoriu ca domnul Cosmin (sau doamna Pam? – ca parca ar veni de la Pamela) a simtit nevoia sa puna lucrurile la punct…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.