Alertă! Salam în care s-a depistat virusul pestei porcine africane, confiscat la vamă

alimente, contrafacute

La vama Halmeu (Satu Mare) a fost depistată o cantitate de salam infestat cu virus de pestă porcină, adus de un cetăţean din Ucraina, astfel că marfa a fost confiscată, se arată într-un comunicat transmis joi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA

„Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, au pus în evidenţă prezenţa virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetăţean din Ucraina”, se arată în comunicat.

Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autorităţile vamale.

„Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Postului de Inspecţie la Frontieră Halmeu (judeţul Satu Mare), care le-au trimis DSVSA Satu Mare pentru distrugere prin incinerare. Probe recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic şi Sanătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ANSVSA, acest rezultat de laborator „vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigaţiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din ţara noastră, că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina”.

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează situaţia epidemiologică din România şi colaborează permanent cu alte instituţii ale statului, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii.

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3-6 luni în produsele din carne de porc.

ANSVSA reaminteşte, pe această cale, despre interdicţia de introducere în ţară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova şi din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

4 Comentarii

  1. „vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigaţiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din ţara noastră, că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina”. Pesta s-a raspandit in tara necontrolat, nimeni nu a prevenit populatia, mai mult s-a continuat comertul ca si cum nu s-a intamplat nimic.

    • Ucranii au introdus intentionat alimente infestate in Romania. Aproape sigur a fost o operatiune controlata de ucrani la nivel guvernamental si prezidential, nu doar de serviciile lor secrete. Sa nu uitam ostilitatea crimnala a Ucrainei fata de Romania, care este cu mult mai mare decat cea a Rusiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.