Alina Gorghiu spune mereu „şaptisprezece” în loc de „şaptesprezece”

Alina Gorghiu este co-preşedinta PNL şi ar putea oricînd să fie propusă candidat la Preşedinţia României. De aceea, a vorbi corect limba română este nu numai o datorie, ci şi o obligaţie, căci abia a plecat un lider politic care spunea „se scufundaseu”, şi n-ar fi tocmai bine dacă ar veni unul care spune şaptisprezece!


Am auzit-o pe Alina Gorghiu de mai multe ori spunînd „şaptisprezece” în loc de „şaptesprezece” şi am crezut iniţial că a fost o scăpare „iertabilă”. Numai că, prezentă într-o emisiune de casă de la Realitatea TV, Alina Gorghiu a exagerat cu acest numeral inexistent în limba română, încît considerăm că este cazul să-i explicăm unde greşeşte.

Alina Gorghiu spune: „Planul iniţial era să încheiem fuziunea celor două partide, PNL şi PDL în anul 2017”. Numai că, vorbind, numeralul „2017” se aude „două mii ŞAPTISPREZECE! Fiind o moldoveancă din Tecuci, am fi înţeles dacă ar spune „şinşi” în loc de „cinci”, dar acest „şaptisprezece” nu are o justificare, căci nu este un regionalism, ci doar dovada necunoaşterii suficiente a limbii române!


Întrucît Alina Gorghiu nu este singurul politician care spune „şaptisprezece”, prezentăm mai jos o scurtă sinteză a explicaţiilor despre Numeral (căci „17” este numeral), pe care le oferă morfologia, obiect învăţat la şcoală încă din clasele primare, fiind „parte a gramaticii care studiază forma cuvântului, modificările formei şi ale conţinutului, valorile gramaticale exprimate prin formele cuvântului. Morfologia urmăreşte cuvântul sub aspectul variaţiei formei sale (al flexiunii) pentru exprimarea diverselor categorii gramaticale, prin opoziţie cu sintaxa, care studiază combinarea cuvintelor şi funcţiile pe care acestea le iau în cadrul combinaţiilor, propoziţiilor, frazelor” (v. Wikipedia). Deci, conform manualelor:


– Numeralul este partea de vorbire flexibilă care are înţeles lexical deplin şi exprimă un număr sau ordinea numerică a obiectelor.


după structură, numeralele sînt simple (doi, cinci, şapte) sau compuse (doisprezece, şaptesprezece, patru zeci şi cinci)

după sens, numeralele pot fi cardinale (trei, şapte) sau ordinale (al treilea, al şaptelea)

– Numeralul are valoare substantivală cînd este folosit singur în context, în sensul că nu arată numarul obiectelor denumite printr-un substantiv sau ordinea acestora: „cei trei iezi aşteptau cuminţi”, „cei şapte magnifici”.


În oricare dintre aceste forme, „17se pronunţăşaptesprezece”, nu „şaptisprezece”, aşa cum pronunţă totdeauna Alina Gorghiu! Ascultînd-o pe Alina Gorghiu, lider politic important al României, elevii ar putea lua exemplul acesteia şi vor crede că aşa este corect să spună şi ei, ceea ce reprezintă un adevărat pericol.


Cu alte cuvinte, e nevoie ca Alina Gorghiu să se corecteze cît mai repede posibil. Ca să înţeleagă de ce, îi amintim că numeralul compus „17” este format din următoarele cuvinte: „şapte”, „spre”, „zece” , NU din „şapti”, „spre”, „zece”! Şi asta pentru că „şapte” este numeralul simplu, pe cînd „şapti” nu este decît semnul agramatismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.