Cealaltă decizie din categoria „noaptea ca hoţii”: Chiar aşa, care este urgența?

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care studenții Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programele de licență și master pentru nevoile SRI, sunt exceptați de la înscrierea în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).

Măsura a fost criticată dur de jurnalista Emilia Şercan, arătând ce ar însemna.

„Decizia de creare a unui registru matricol unic special pentru Academia SRI este mizerabilă și lipsită de sens. Timp de 30 de ani nu a fost nicio problemă ca absolvenții de licență, de masterat și de doctorat de la Academia SRI să fie trecuți în același registru cu toți ceilalți absolvenți. Acum este. Și nu mă miră deloc.

Acum, după aproape cinci ani de scandaluri despre diplomele postdoctorale date unor politicieni care nici măcar nu au trecut o dată pe la Colegiul Național de Informații al SRI – vezi cazul Eugen Orlando Teodorovici -, sau scandalurile legate de cele 45 de teze de doctorat plagiate din totalul de 85 de teze susținute la Academia SRI, s-a găsit soluția ca presa să nu își mai bage coada printre matrapazlâcurile de acolo: își crează registru matricol paralel.

Și, desigur, asta nu se putea face decât cu largul concurs al clasei politice. Nu cred că trebuie să mire pe nimeni că ministrul Educației Monica Cristina Anisie a propus o asemenea ordonanță de urgență – chiar așa, care e urgența? – iar premierul Ludovic Orban a acceptat-o, în final pe 27 decembrie, noaptea ca hoții, când lumea e preocupată de sarmale și cârnați. Până la urmă directorul SRI este un fost membru al Partidului Național Liberal, iar această prevedere care opacizează învățământul universitar este luată de guvernul PNL.

Ce-i drept, a fost nevoie ca SRI-ul să aștepte ceva pentru a promova această prevedere, iar pentru mine nu e de mirare faptul că această decizie este luată de ministrul Educației înainte de adoptarea unui Cod Național de Etică, înainte să fie numită componența unui nou Consiliu Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care, apropo, a demisionat acum vreo două luni în bloc, dar despre care nu vedeți știri în presă, sau înaintea unui audit real al sistemului doctoral din România. Dar, na, secretizarea cerută de Academia SRI e mai importantă și e chiar urgentă?!
Și dacă SRI-ul tot nu vrea ca cineva să afle cine sunt absolvenții Academiei SRI răscolind prin registrul matricol unic, a făcut SRI-ul ceva împotriva profesorilor care în urmă cu câțiva ani obligau masteranzii de la masterul profesional al Academiei SRI să scrie referate pe care mai apoi le publicau în cărți pe care se treceau coordonatori pentru a-și crea operă și punctaje pentru raportările academice? A depus cumva vreo plângere penală împotriva lor pentru divulgarea identității unor ofițeri acoperiți?
Și ca să nu fac două drumuri, că tot sunt la capitolul întrebări publice, i-a dat SRI-ul în judecată pe cei cărora li s-au retras titlurile de doctor pentru a li se anula și diplomele, așa cum prevede legea adoptată în vară sau Departamentul Juridic încă analizează sau poate doar trage, strategic, de timp? „, a scris pe Facebook Emilia Şercan.

Ordonanța de urgență a Guvernului aprobată vineri seara completează articolul 201 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform actului normativ, alineatul nou introdus prevede că studenții Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programe de licență, master și postuniversitare pentru nevoiele SRI și altor autorități publice cu atribuții în domeniul securității naționale, nu sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).
„(1²) Fac excepţie de la obligativitatea înregistrării în RMUR, prevăzut la alin. (1): a) studenţii Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;
b) cetăţenii străini pregătiţi în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii”, arată OUG aprobată vineri de Executiv.

Guvernul motivează, în actul normativ, că în cazul în care nu ar fi luate de urgență măsuri de reglementare, atunci nu ar mai putea fi emise actele de studii pentru programele universitare de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

„Neadoptarea, în regim de urgenţă, a unor măsuri de reglementare şi nerezolvarea acestei probleme stringente la nivelul legislaţiei privind funcţionarea învăţământului superior militar de informaţii ar conduce la imposibilitatea emiterii de acte de studii pentru programele universitare şi postuniversitare profesionale organizate de Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul». Întrucât toate aceste elemente vizează interesul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care sunt pregătiţi ofiţerii de informaţii şi, în contextul arătat, reglementarea nu poate fi amânată fără riscul unor blocaje sau disfuncţionalităţi instituţionale”, conform documentului adoptat de Guvern.

Potrivit Legii educației naționale în vigoare, RMUR este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii-doctoranzi din Academia Română.

„Registrele matricole ale universităţilor şi al Academiei Române devin parte a RMUR, asigurându-se un control riguros al diplomelor”, mai prevede legea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

15 Comentarii

  1. La ce te poti astepta de la un „guwerner” care este 3/4 format din absolventi ai „Academiei” SRI?? Se rasucesc in mormant adevaratii liberali, care au luptat si murit in lupta cu securitatea si comunismul!!! Liberalii de azi = securistii de azi!

  2. Acesta este începutul, vor urma și alte OUG-uri încadrabile în categoria ‘noaptea ca hoții’, ‘hoții mei’ !

  3. Un stat semidictatorial care-si protejeaza structurile de forta abuzive.

  4. Asa, asa, asa, securistilor, rupeti tit ce prindeti!
    E lumea voastra!
    Hahahah, de parca cei interesati nu pot afla cine sunt angajații stapanitorilor tarii!
    Faceti-va de cap, deschideti mii de firme, furati bani, bagati pe prosti la puscarie, apoi mergeti in locurile voastre „secrete” de dezmat si relaxare.
    Astea fara numar, că deh, e munca grea la voi să asupresti pe prosti, n’asa!
    Hai, mergeti la ayavadaney, la droguri si curve, la minore si rasfat, la secret si astea, că procurorii îi aveti in buzunr, îi numiti acusica cu klausica, nu se ating de voi, că sunteți secreti!
    BRAVO, natiune secretă, mulgeti tot!
    Hahaha, ce bine e in Taraaaaa!

  5. Bravo Național (Democrat) Liberal Guvernul Orbán Ludovic! Felicitări domnilor intelectuali Klemen Hunor și Călin Popescu Tăriceanu care ați adus la putere noua mincinoasă democrație liberală care se jura că ea șohan nu o să dea Ordonanțe de urgență. Intransigenți Tineri frumoși și liberi, zaharisită și oțărâtă Societate civilă, speranța de nou Uniunea Salvați România puteți jubila, umpleți piețele publice indiferent de vreme și aclamați măsurile Guvernului Meu Iohannis. Că ca să vă ascundeți de rușine în gaură ne șarpe nu încăpeți.

  6. Da de ce sa fie ma astia cu sarcini speciale tipariti la vedere si unii sa ii xeroxeze si sa-i trimeata DINCOLO ? Uite ca si io ii vream negru pe alb,ca ma gandeam sa-i propun ca nume de strazi,ca traim in democratie transparenta,da uite ca nu se mai poate.

  7. Stie Emilia Sercan este ca aceasta Ordonanta îi blocheaza pe viitor verificarea studiilor absolventilor facuti masteranzi ori doctoranzi la apel de seara?

  8. Eu bănuiesc ca Raul Eduard Hellvig vrea să işi ia doctoratul…..deci pentru evitarea de discuții de plagiator…trece totul la secret….. În ce RAHAT a ajuns această țară!!!!!!???

  9. Cand bajetii confunda „patria a priori” cu „patria ante omnia”, ce asteptari poti sa ai?

  10. @Ceea ce este evident este că o ordonanță nu abrogă efectele legii, ?
    O altă chestiune este că nu este secretă și activitatea Ministerului Educației, ?
    Remarcați și că protocoalele întocmite de serviciile secrete au fost declarate neconstituționale și pentru alte domenii de activitate, ?
    Considerați că actuala guvernare și-ar fi propus să formeze niște „privilegiați ai informației”, în domeniul educațional de au propus folosirea de protocoale în domeniul educației, ?
    Remarcați și că ăștia de guvernează propuseră ca societatea civilă să nu mai verifice cum acordă serviciile de informații diplme cetățenilor români și străini, propunere ce nci nu a fost în dezbatere publică așa cum reglementeză Legea 24 din 2000 privind normele de tehnică legislativă, ?

  11. @ Opinați și că aceia ce doresc să verifice modul cum se acordă diplomele de către unitățile de învățământ ale serviciilor de informații ar putea solicita chiar și instanțelor și implicit CCR, accesul la lucrările științifice ale cursanților unor instituții precum cele pentru care guvernanții intenționează să limiteze accesul societății civie, ?

  12. @ Deci, remarcați și că informațiile din mediul academic sunt informații de intres public, conform legii educației, deci referitor la lucrările elaborate ce au nivel de lucrări științifice și care constituie subiectul obținerii titlurilor științifice, ?

  13. Duduia Emilia se baga in seama. Daca ar fi afirmat ca kkdemia de informatii ar trebui desfiintata atunci ar fi dovedit ca doreste o schimbare.

  14. Nu trebuie sa mai mire pe nimeni…..

    GUVERNUL MEU ( in coditiile in care nici macar simpatizant PSD nu sunt )
    a aprobat cumulul pensie / salariu pentru PARLAMENTARI si MAGISTRATI
    in conditiile in care peste 2 mil.de pensionari au pensia sub 1000 lei
    iar pensia minima, fabuloasa suma de 7o4 lei a fost inghetata in 2020.
    R U S I N E !
    Si iata pentru cine :

    PARLAMENTARI
    Cat cheltuieste statul roman cu un parlamentar lunar ;

    – 10.000 de lei indemnizatie lunara neta.
    – 4.600 de lei pentru cazare în Bucureşti ( pentru parlamentarii din provincie )
    – 25.000 de lei, suma forfetara pentru cabinetele parlamentare si activitatae parlamentara din circumscriptiile electorale
    -1.400 de lei, transport în circumscripţia electorală
    – 200 de lei / zi, diurna care depinde de numarul de zile pe care le petrece in Parlament
    Telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât şi la vagon de dormit, cât şi o călătorie dus întors către circumscripţia electorală cu avionul.

    MAGISTRATI
    Componenta Curtii Constitutionale a Romaniei .

    Din 9, 7 au cumul de salariu si pensie .

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei

    Marian ENACHE
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei
    Mona-Maria PIVNICERU
    – salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    -Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )
    ( cati romani beneficiaza de aceste privilegii , la asa salarii / pensii )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare salariul de la C.C.R.
    -pensie –

    ALTE COMENTARII SUNT DE PRISOS !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.