Amenzi grele pentru firmele unor milionari din piaţa petrolieră

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Este vorba de societăţile:

– SC TINMAR IND SA BUCUREŞTI – 15.282.489 lei

– SC PLANOIL SRL BUCUREŞTI – 1.317.780 lei

– SC PLANOIL INDUSTRIES SRL BUCUREŞTI – 306.933 lei.

În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat că cele trei companii au participat la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie angro de benzină şi motorină pe piaţa românească.

Toate companiile sancţionate au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Tinamr Ind, cea mai mare afacere antreprenorală din sectorul energiei autohtone este controlată de Augustin Oancea, un om de afaceri din Câmpina care are o avere estimată la 650 de milioane de euro şi care tranzacţionează 20% din energia electrică a României. De la finele anului trecut compania lui Oancea s-a rupt în trei societăţi. Tinmar Ind se va axa în principal pe activitatea de comercializare a combus­tibililor, Tinmar Energy va fi furnizor de energie, iar Tinmar Gas va activa pe piaţa furnizării de gaze naturale. În 2014, compania a avut un profit net de 40,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de 2,4 miliarde lei.

Augustin Oancea a fost asociat şi într-una dintre celelalte două firme amendate de Consiliul Concurenței, Planoil Industries. Planoil și Planoil Industries sunt controlate de Ovidiu Ciocodeică din Ploieşti. Acesta a apărut la un moment dat în topul Forbes cu o avere de aproape 15 milioane de euro.

În 2012 a fost trimis în judecată de către DIICOT, alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar și de alte 15 persoane, în dosarul „Motorina”, sub acuzația de evaziune fiscală. Conform procurorilor, inculpaţii nu plătit accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate în România. Paguba adusă bugetului de stat, conform procurorilor, este de 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi 10,8 milioane de lei reprezentând accize. Planoil a intrat în insolvenţă în 2014, cu datorii de 57 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.