Amenzi pentru greii din energie

În perioada ianuarie – octombrie 2021, în baza sesizărilor și reclamațiilor clienților finali, în paralel cu celelalte tipuri de acțiuni de control, ANRE a efectuat și un număr de 749 de acțiuni de control de tip supraveghere la furnizorii de energie electrică și gaze naturale, din care 534 în domeniul energiei electrice și 215 în domeniul gazelor naturale. În urma constatărilor efectuate, ANRE a sancționat principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale, aplicând amenzi contravenționale în valoare totală de 2.365.000 lei.

Principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale au fost:

HIDROELECTRICA a fost sancționată cu amendă în valoare de 1.550.000 lei în principal pentru:
– Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
– Neîndeplinirea obligației de a furniza corect şi complet datele şi informațiile solicitate de ANRE și să îndeplinescă măsurile dispuse de aceasta.

ENEL ENERGIE MUNTENIA a fost sancționată cu amendă în valoare de 410.000 lei (320.000 lei în domeniul energiei electrice; 90.000 lei în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
– Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
– Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată.

ENEL ENERGIE a fost sancționată cu amendă în valoare de 190.000 lei (140.000 lei în domeniul energiei electrice; 50.000 lei în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
– Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
– Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată;
– Neincluderea în factură a tuturor informațiilor prevăzute în regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali.

EON ENERGIE ROMÂNIA a fost sancționată cu amendă în valoare de 105.000 lei (90.000 lei în domeniul gazelor naturale; 15.000 lei în domeniul energiei electrice) în principal pentru:
– Nerespectarea obligației de a pune la dispoziția celor interesați, în scris, prin intermediul punctului unic de contact/punctelor de informare regională/locală, şi în format electronic, prin intermediul paginii proprii de internet, a ofertelor-tip definite pe fiecare categorie de clientfinal;
– Nerespectarea obligației de a furniza gaze naturale în baza unui contract de furnizare încheiat cu clientul final;
– Nerespectarea obligației de a încheia contractele de furnizare a gazelor naturale, pe baza documentelor legale prezentate de solicitant.

ENGIE ROMÂNIA a fost sancționată cu amendă în valoare de 90.000 lei în domeniul gazelor naturale, în principal pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la sesizările adresate de consumatori cu privire la facturi.

CEZ VÂNZARE a fost sancționată cu amendă în valoare de 20.000 lei (10.000 în domeniul energiei electrice; 10.000 în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
– Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
– Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului.

Activitatea de control a ANRE se desfășoară prin acțiuni de control, care pot fi, după caz, de tip inspecție, verificare sau supraveghere. Acțiunea de control de tip supraveghere are drept scop constatarea modului în care persoanele fizice/juridice ce activează în domeniul energiei îşi îndeplinesc atribuțiile şi responsabilitățile conferite prin actele normative în vigoare, pe bază de documente, date, informații etc., instrumentate în mod continuu de către compartimentele din cadrul ANRE, în îndeplinirea atribuțiilor specifice acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4609 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Tu, dar cum se face ca Hidro o luat amenda cea mai mare in timp ce lotrii italieni si frantzuzi luara doar firimituri?
    Amu sapam degrab’ la temelie ca sa-i ingropam si pe astia sau sa-i vindem pe nimic?

  2. E normal sa le dea niste amenzi pentru anumite lucruri, insa nu sunt astia “greii” din energie, majoritatea sunt doar intermediari care cumpara energie de pe piata si fac furnizare. Hidroelectrica a fost “taxata” cel mai rau, adica daca s-a hotarat sa vanda si direct catre populatie la preturi pamantene hai sa ii dam la cap ca nu poate rezolva in timp util toate cererile, ei fiind la inceput in ce priveste furnizarea directa catre populatie, adica avand un numar limitat de personal si fara sistem informatic pus la punct.
    “Greii” sunt aia care iau decizia nivelului preturilor pe piata. Piata nu este libera, poate doar in sensul ca e salbatica si in cazul in care am dori ca producatorii sa vanda pe bursa energia la pret mic atunci ar fi imediat cumparata si revanduta “afara”, pentru ca leprele de la conducerea tarii nu au luat nicio masura de a proteja interesul national si populatia, de fapt chiar le convine situatia de acum pentru ca din preturile mari castiga smecherii.

  3. Ce face Hidroelectrica (vanzarea energiei electrice la preturi omenesti direct catre populatie) ar trebui sa faca si Romgaz cu gazele naturale.

  4. Decidentii de la nivel de guvern la
    autorități de control sunt supuse corupției.
    Multinaționalele fac ce vor si raportează profituri invizibile sau pierderi. La fel fac băncile străine.
    E o bătaie de joc, o sfidare si o insultă la adresa romanilor.
    Totul cu complicitatea coruptă, lașitatea și prostia decidentilor români.
    Bugetul de stat ia mai nimic de la aceste entități străine.
    Asa e Intr o colonie!

  5. Amenzi de 2.365.000 lei, un mizilic pentru ei. Oricum tot consumatorii, adica noi o sa platim in final, ei nu o sa scoata un leu din buzunar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.