Amenzi pentru Samsung, Altex, eMAG şi Flanco. Care-i motivul

Consiliul Concurenţei a amendat patru companii cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021. E vorba despre compania SEROM (Samsung Electronics România), Altex Romania, Dante International, compania din spatele retailerului online eMAG Romania, şi Flanco Retail.

”Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. şi Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”, anunţă autoritatea de concurenţă.

Amenzile au fost aplicate astfel:

·       SEROM                                                        75.441.655 lei

·       Dante Internaţional                                20.311.427 lei

 

·       Altex România                                          21.376.113 lei

·       Flanco Retail                                                6.223.580 lei

”Înţelegerea anticoncurenţială a constat în fixarea preţurilor de revânzare a unor produse de către SEROM şi fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante şi Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacităţii celor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi stabili independent preţurile de revânzare. Astfel, a fost restricţionată concurenţa la nivelul comerţului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile. Televizoarele şi telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice şi de comunicaţii”, susține Consiliul Concurenţei.

Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei, în mod anonim ( https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

 1. Dațâ-le uăi, până strâgă “Hoțâ!” Da’ dațâ-le și lu’ ăia car’ vând Măru că șâ ăia s-or înțăles! Orș’cum românii miei cumpără din elea chinezăști HamHam că-s ieftine șâ buni!

 2. Consiliul concurenței și protecția consumatorului, mai ales protectia consumatorilor, ar trebui sa stea cu ochii pe aceste magazine! De ce? Pentru că, au o „legislație” interioara acceptată de protecția consumatorului și nu e in regula! Cumperi un produs și nu îți dau toate informațiile, certificatul de garanție nu e completat cu nume și prenume, îți capseaza factura sau chitanța pe certificat dar nu îți dau informații. Ți-l înmânează și îți spune să citești panoul cu numere pentru protectia consumatorului dacă ești nemulțumit, în rest, nicio informație! Multe produse nu au traducere in limba romana, conform legii.

 3. „efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari ”
  -nu le-a bagat ciolacu in lista produselor essentiale si protejate…pixelii si gigabytu!

 4. @ „parere…”, 08 feb. 2024 la 16:08
  „…ar trebui sa stea cu ochii pe aceste magazine!”…
  Alea le cumperi o dată la cîțiva ani!
  Zilnic cumperi mîncare, fructe, lichide. Meleoane dă Ro’i vechi într-o lună, pentru fiecare familie! Vezi în ce măsură prețurile pentru ele sunt la raft IDENTICE-ȘI-LA-FEL în zupărmarché-uri! …pînă și „~ și douăzeci și nouă de bani” sunt IDENTICE-ȘI-LA-FEL în 3-4 rețele diferite dă magazine dă Austria șî Frîncia, iar reducerea dă preț la ACELAȘI PRODUS LIVRAT DĂ ACELAȘI PRODUCĂTOR – dacă nu se vinde repede – apare simultan la toate magazinele. Acolo e CARTELAREA PREȚURILOR, că-ți ia meleoanili fără ca să-ț’ dai-s’ama cîn’ vii di la sirvici șî faci cumpărături! …nu la roboți dă bucătărie AI. Și TOATE se fack cu komplițitatea javrelor mitice dîn Gonsiliu’ Konkurenţei, nu altcumva…..[RumBurak Özçivik]

 5. Daca ar fi amendati cu 25% din cifra de afaceri, nu ar mai face asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.