Americanii părăsesc proiectul din Marea Neagră

Transgaz

Gigantul american ExxonMobil a înștiințat Guvernul României, Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și OMV Petrom, partenerul cu care caută gaze în Marea Neagră, că vrea să iasă din proiectul Neptun Deep. „După cum am discutat recent, ExxonMobil intenționează să ofere spre achiziție compania ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) sau interesele în blocul XIX Neptun și se așteaptă să înceapă discuțiile în următoarele săptămâni cu entitățile (third parties) interesate care vor fi implicate în procesul de ofertare. Mai întâi, consultanții noștri, secundați de potențialii cumpărători și consultanții lor, vor avea nevoie de informații referitoare la blocul Neptun Deep, clasificate de ANRM ca secrete, și care trebuie dezvăluite acestora. EMEPRL solicită respectuos ANRM să fie de acord cu această procedură de desecretizare. Toate informațiile dezvăluite către părțile terțe vor fi protejate de un acord de confidențialitate care va fi în vigoare la acel moment”, scrie în scrisoarea publicată de E-nergia. Se confirmă astfel o informație apărută în urmă cu câteva săptămâni cum că americanii vor să plece din România. În felul acesta, niciun gigant petrolier nu va mai fi prezent la noi, după ce Chevron a dat bir cu fugiții pentru că n-a găsit gaze de șișt în zona Moldovei. EMEPRL deține concesiunea pentru 50% din blocul Neptun Deep și este și operator. Firma este înregistrată în Bahamas și controlată 100% de gigantul american.

Perimetrul Neptun Deep, unde s-ar fi găsit rezerve de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României, reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, se arată într-un raport anual pe 2018 al companiei, depus la Comisia de supraveghere a pieței de capital din SUA, citat de Profit.ro. Astfel, potrivit sursei citate, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare. Suma este mai mare decât cele aferente proiectelor Gorgon Area Ullage din Australia, care va extrage gaze în vederea lichefierii (318 milioane dolari în perioada 1994 – 2015) și Papua LNG (246 milioane dolari în 2017), următoarele două din clasament, potrivit Profit.ro.

Într-o analiză realizată de Reuters, se spune că americanii vor anunța vineri rezultate dezamăgitoare pentru acționari pe primul semestru, un profit de doar 79 cenți pe acțiune, în scădere față de cel de 92 de cenți pe acțiune înregistrat anul trecut, ceea ce ar trebui să accelereze planul companiei de a vinde active de 15 miliarde de dolari până în 2021. Programul de vânzare de active al Exxon a debutat extrem de lent, ceea ce va conduce, alături de rezultatele mai slabe estimate pentru trimestrul al treilea, la dezamăgirea acționarilor, care se așteaptă atât la un profit pe acțiune mai ridicat, cât și la răscumpărarea de acțiuni de către gigantul american. Neptun Deep nu apare printre activele care ar urma să fie înstrăinate de Exxon, conform informațiilor din ultima perioadă, ci se referă numai la zăcămintele offshore din Golful Mexic, Nigeria și Norvegia, pe care ar putea obține mai multe miliarde de dolari.

Nici partenerul OMV Petrom nu pare să facă vreun pas înainte din cauza legislației fiscale existente. ”Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”, se arată în raportul semestrial al OMV Petrom. De altfel, această frază este copy paste după comunicatul prin care OMV Petrom a prezentat rezultatele financiare din 2018. În perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Nemulțumirea OMV Petrom derivă din prevederile OUG 19/2019, care modifică OUG114/2018, numită și a lăcomiei, precum și din legea offshore, votată anul trecut. ”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro”, se mai arată în raportul semestrial.

Conform OUG 19/2019, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Plafonarea, impusă inițial pentru toate vânzările, a fost păstrată, prin OUG 19, doar pentru populație.

Neptun Deep este un proiect extrem de important, fundamental pentru asigurarea securităţii energetice a României, iar OMV Petrom continuă să fie extrem de angajat faţă de acest proiect, dar are nevoie de claritate şi stabilitate legislativă, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor grupului. Și are nevoie “cât mai repede posibil”.

„Neptun Deep este un proiect extrem de important, este o necesitate pentru România, fundamental pentru a asigura securitatea energetică, pentru că vedem o scădere a producţiei naţionale de gaze, o interconectivitate redusă şi preţuri mai mari la gazele naturale. Este un proiect extrem de important pentru ţară şi un proiect extrem de important pentru OMV Petrom. Vom fi în continuare deschişi la un dialog cu autorităţile, astfel încât să avem claritate în ceea ce priveşte piaţa liberalizată. Acestea sunt cerinţele cheie şi trebuie rezolvate cât mai repede pentru a permite o investiţie de multe miliarde de euro, astfel încât să oferim României securitatea energetică de care are nevoie.(…) Este un proiect extrem de important pentru OMV Petrom şi continuăm să fim extrem de angajaţi faţă de acest proiect”, a spus Verchere. Potrivit acesteia, schimbările necesare pentru o decizie de investiţii vizează claritate şi stabilitate în ceea ce priveşte climatul investiţional, termeni competitivi din punct de vedere fiscal, dar şi infrastructura cheie, iar termenul este: „cât mai repede posibil”. „Claritate şi stabilitate, stabilitatea climatului investiţional, termeni competitivi din perspectiva fiscală şi claritate când vine vorba de accesul la piaţa liberalizată. În plus, avem nevoie de infrastructura cheie, dar asta nu ţine neapărat de aspectul legislativ. În ceea ce priveşte intervalul de timp, noi vrem cât mai repede posibil pentru că noi considerăm că aceasta este o adevărată necesitate pentru România, dar şi pentru companie. Noi, împreună cu partenerul (ExxonMobil n.r), am cheltuit deja 1,5 miliarde euro pe acest proiect. Cu cât durează mai mult cu atât se deteriorează aspectele economice”, a mai spus aceasta. Verchere a refuzat să comenteze intenția ExxonMobil de a ieși din proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Nu pleacă nimeni, numai că nu vor trece la exploatare până nu iau gazul aproape gratis, eventual să le mai dea și statul român vreo despăgubire babană în urma vreunui „cleim”!

  2. trucuri ieftine specifice marilor trusturi in relatiile cu tari de mana a 3 a!

  3. Nu va mai smiorcaiti atita. Lasati-i sa plece; gazele vor ramane tot romanilor ce ne vor urma iar ei, americanii si altii (OMV-ul, de exemplu), nu isi vor putea recupera cheltuielile de explorare/pregatire pentru exploatare. In ceea ce ne priveste, vom continua sa cumparam si noi gaze de la rusi, asa cum am facut-o pana acum si cum au fact-o, o fac si o vor face nemții si altii.
    Sa vedeti si voi ce inseamna parteneriatul strategic pentru americani: nema vize pentru romani, romani trimisi carne de tun in Afganistan si, multi, multi bani pe rachetele Patriot, Piranii si alte nazbatii. Halal si mai bine lipsa.

  4. Astia nu sunt „parteneri strategici”, sun dusmani strategici! Concesiunea va fi vanduta pe bani grei altora, care vor deconta la statul roman cheltuielile, din redeventa si impozit! O sa vedeti! Ma intreb daca presedintele Trump stie ce fac acesti americani! Precis nu, pentru ca dusmanul PSD si al guvernului , Klemma, raporteaza bazaconii despre „statul de drepti in fata lui” si a „pregatirilor” pentru „manifestarea democratica de alungare a guvernului” din 10 august!

  5. @Smarandache : pâna când nu li se comunica, adica, datele secret de stat al României, de care americanii au absoluta nevoie … citeste mai bine articolul, fiindca de-asta-i vorba.

  6. @justinianus : Klemm e si dusmanul lui Trump. Democrat si numit în post fiind de catre Obama.

  7. Si cum ne va asigura independenta energetia faotul ca Austria sau poa Ungaria vor devebi „hub” cu gazele noastre ? Siptr asta trebuie sa dam cat mai ieftin gazul!
    Si sa achitam creditul ptrcomnducta … care conducta nu va fi facuta cu tevi produsein Romania din otel produs in Romania!!!

  8. Este un moment bun pentru ca statul sa cumpere. Poate prelua investitia pentru a continua lucrarile si pentru a revinde actiunile cand acestea vor avea un pret bun.

  9. @Ileana Rollason: Ce date secret de stat? Lasă balivernele! Tot aiureală este și „independența energetică”. Suntem în mizeia de UE, prețul gazului este liberalizat deci nu poate fi vândut sub prețul de referință stabilit de UE adică prețul la care exportă Rusia. Ce mai contează al cui gaz este dacă nu poți face ce vrei cu propriul gaz!

    • @Smarandache : se vede ca habar n-ai de rolul major al Marii Negre-n cotrolul Rusiei si-al Orientului. Bine-nteles ca americanii pleaca, acuma, de la Pontus Euxinus, Crimeea devenind definitiv rusa. Brezinskinismul murind, si slava domnului, o data cu Brzezinski.

  10. CUM? Yancheii de la ExxonMobil nu cer despagubiri statului roman pentru sapaturile facute?
    Ca de platit ceva statului roman pentru explorari a avut grija coana Joitica, aka Elena Udrea!

  11. Cretinitati.
    Trebuia sa castigam ceva din asta?
    Era singura noastra protectie in fata rusului.
    O investitie americana in Marea Neagra.
    Comentatori cretini,cretini sau trolli sputniky
    Aprpos unde e Plesoianu-Sputniky?

  12. Sa plece , iar guvernantii nostrii , atoatestiutori si atotcunoscatori , sa aduca inapoi cele 7-8 instalatii de foraj marin , construite la Galati, de acolo de unde le-au praduit si sa se apuce de treaba in Marea Neagra , ca de aceia au fost facute ! Alo, d-nilor si d-lor guvernanti , aduceti inapoi, ce ati praduit din averea poporului roman ! Trezeste-te JUSTITIE romana si pune mana pe banditi , hoti si praduitori de tara ! N.B, Instalatiile de foraj de care vorbesc au fost construite sub licenta americana, ultramoderna ! Dar ,ai nostrii, postrevolutionari, le-au praduit ! Erau instalatii „comuniste „, „ceusiste ” . Romania de atunci , voia sa-si exploateze singura , bogatiile din Marea Neagra ! Avea tot ce ii trebuia , tehnologie , utilaje , specialisti de inalta clasa . Dar , a venit revolutia si s-a ales praful de toate !

  13. Eu cred că treaba-i clară.. Gazul e prea greu de atins și prea scump de scos. Ceea ce face ca la obținere să ai un preț peste prețul pieții,.rechte gazul rusesc sau chiar american de șist prezent acum in europa. Deci e posibil să fie, dar să nu fie. Să nu merite..Iar ceii care iși rupeau gura pe sticlă cum că Ungaria in sus și jos, că ungurii vor gazul românesc și alte mizerii specifice,.. acum să fie luați la palme și șuturi in direct, la ore de audiență maximă.

  14. romania va fi obligata sa-si dea gratis resursele pasalicului globalist. licuricii s-au transformat in ulii care jefuiesc tot.

  15. Mimeaza,sunt doar niste excroci!
    S-au invatat sa ia totul fara sa plateasca nimic!
    Excroci sunt romanii din fruntea statului ca I-a invatat asa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.