Analiză. Câteva necunoscute în operațiunea „Cîțu premier”

România se vede din nou în postura de a avea premier o altă persoană decât președintele partidului, prin nominalizarea lui Florin Cîțu de către liberali, cu acceptul lui Klaus Iohannis.

Odată împărțeala guvernamentală terminată, cu Cîțu în fruntea bucatelor, au început să curgă în cascadă și impresiile despre această situație.

Unii analiști politici afirmă că Florin Cîțu „va fi orice, dar nu premier”, iar Ludovic Orban va controla partidul și guvernarea. În același ton, adversarii de la PSD au exclamat: „Un premier de paie ținut în lesă de Orban”.

Tot în curtea PSD s-a creionat un scurt portret al lui Cîțu. „Avem un premier destul de fragil, care este un negociator inabil, uneori este emoţional, comunică mai degrabă pe Facebook”, a spus Vasile Dîncu.

Ce ne arată însă precedentele guvernări în care premierul a fost altul decât președintele partidului și mai ales la ce a fost înhămat Florin Cîțu acum?

România a avut trei guverne succesive în epoca Dragnea în care premierul a fost altul decât liderul partidului: Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă. Toți înscăunați prim-miniștri cu jurăminte dintre cele mai fierbinți față de liderul formațiunii care i-a propulsat, toți răsculați împotriva aceluiași lider pe măsură ce s-au așezat mai confortabil pe cel mai înalt scaun de la Palatul Victoria.

Cu Florin Cîțu lucrurile sunt și mai complicate. Spre deosebire de prim-miniștrii PSD, ștersul premier al PNL are la început de drum dublă comandă: una de la Cotroceni, alta de la liderul partidului, Ludovic Orban. În plus, Cîțu ar trebui să conducă o coaliție guvernamentală în care orgoliile și interesele USR PLUS și ale liberalilor s-au dovedit mai presus de orice.

Cu freza sa atipică și glasul tremurat, Florin Cîțu a dat însă deja o probă de ambiție personală când a mai fost desemnat o dată premier, la cacealma. Vă mai amintiți scenele din februarie, după ce guvernul Orban a picat la moțiune de cenzură?

Intrat în jocul președintelui Klaus Iohannis de-a anticipatele, Florin Cîțu s-a dezlipit atunci greu de titulatura de premier desemnat, spre disperarea alor săi.

Fostul ministru al Finanțelor a anunțat la acel moment că-și depune mandatul de premier desemnat cu câteva minute înainte de ședința de plen a Parlamentului în care trebuia dat votul de învestitură pentru Cabinetul său. Ludovic Orban a trebui să facă presiuni asupra lui Florin Cîțu ca să renunțe la desemnare.

Ulterior, el a recunoscut că acceptase nominalizarea doar în cheia declanșării alegerilor anticipate.

„Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”, a scris Florin Cîțu pe Facebook în februarie. S-a retras când n-a mai avut încotro. Acum are. Pentru președinte și pentru liderul PNL lucrurile nu se întrezăresc liniștite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Marieta Visan 267 Articole
Autor

6 Comentarii

  1. Nu-l mai criticati pe Citu si nici pe ceilalti. A facut ce trebuia ptr binele Partidului si a Liderului. Asa ar trebui sa procedeze, gandeasca orice roman, niciun sacrificiu nu e prea mare ptr binele Partidului si Liderului. Si veti vedea ca veti face sacrificii ptr binele nostru, banii ptr salarii si pensii, spitale, invatamant vor fi redirijati catre afacerile private ale clientelei noastre si a protectorilor nostrii externi si interni care ne apara de poporul nerecunoscator. Va asiguram ca vom fi recunoscatori ptr sacrificiul vostru!

  2. Dupa miliardele de euro imprumutate pentru binele Romaniei, Catzu ajunge prim-ministru. In aceasta noua calitate va avea posibilitatea sa-si continuie munca sa glorioasa, urmand sa ingroape definitiv tara in ghearele finantei mondiale. Drept recompensa, acest soricel fiert va fi, probabil, noul presedinte al tarii. A ajuns aceasta tara pe mana impostorilor de tot felul dispusi la orice compromis pentru binele personal. Pacat, pacat,pacat. Am ajuns o tara de …ahat!!

  3. De-asta facura chef pesedistii de la Calarasi: au auzit ca va fi Citu premier. Citu sau Orban premier este ca o victorie ptr PSD.
    Ce prostii a tot facut Citu la finante, vor fi vax pe langa cele ce urmeaza ca premier…..[Leo]

  4. @Doina Ariesului:
    Febra mare in capul tau, 40+++. La asa temperatura foarte normal sa aiurezi…

  5. E aceeasi linie ca a greciei de acum cativa ani doar ca grecia nu a concesionat tara pe bucati si nici distrus bogatia naturala care purifica aerul! Va amintiti ca marii caposi aveau a 14-a pensie si al 14-lea si al 15-lea salariu uriase, si au dat de belea! Romania controlata, coordonata, concesionata si cobaidizata, va avea zile grele in viitor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.